גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה החדשה של קרטל הנפט אופ"ק: רוסיה

כך הפכה רוסיה בהדרגה ממדינה שלא שיתפה פעולה עם אופ"ק לשותפה חסרת תקדים של הארגון ● עד כדי כך שהנשיא פוטין, שהשיג השפעה ניכרת על שוקי הנפט, הפך לדובר הלא רשמי של הארגון כשסתר את דברי הנשיא טראמפ על השגת הסכם על מחירי הנפט עם הסעודים

הנשיא פוטין והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: רויטרס, Pavel Golovkin
הנשיא פוטין והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: רויטרס, Pavel Golovkin

"יש לנו הסכמים עם אופ"ק, אנחנו ממלאים את ההסכמים ואין לנו כל חדשות, או מידע, משותפינו הסעודים או מכל חברה אחרת באופ"ק, על נכונות לצאת מההסכמים האלה". כך הגיב נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על דבריו של הנשיא דונלד טראמפ בסוף השבוע, שלפיהם השיג את הסכמת הסעודים להגדיל את תפוקת הנפט , במטרה להוריד את המחירים. "לא סביר שסעודיה תנטוש את ההסכם שהושג בדצמבר ואמור להתקיים עד סוף יוני, מאחר שהיא זאת שיזמה אותו", הוסיף פוטין.

כשנציגי ארגון המדינות המייצאות נפט התכנסו בווינה בדצמבר, הארגון היה בסכנה של התפוררות. מחירי הנפט צנחו, מדינות חברות כמו איראן, ונצואלה ולוב סירבו להפחית תפוקה. קטאר פרשה. הנשיא טראמפ לחץ על סעודיה לשמור על רמת המחיר הנמוכה.

עם דיונים על סף קריסה, החילוץ הגיע ממקום לא צפוי - רוסיה, שאפילו אינה חברת אופ"ק. הנשיא פוטין הסכים להפחית את תפוקת הנפט הרוסי יחד עם אופ"ק, כאשר איראן יכלה להמשיך להפיק כרצונה.

כאשר קרטל אופ"ק מקרטע ממשבר למשבר - עם נפילות מחירים, שינויי משטר במדינות חברות, סכסוכים פנימיים בארגון והתקפות קבועות של הנשיא טראמפ - רוסיה השתמשה בכוחה כמפיקת נפט גדולה כדי לסייע. כך היא הפכה בהדרגה ממדינה שלא שיתפה פעולה עם אופ"ק בשום אופן למדינה שהיא שותפה חסרת תקדים של הארגון, וכך קיבל הנשיא פוטין השפעה ניכרת על כיוון שוק הנפט הגולמי העולמי שמגלגל 1.7 טריליון דולר בשנה, ויותר השפעה במזרח התיכון.

"רוסיה היא התרפיסטית החדשה של אופ"ק", אומרת הלימה קרופט, אסטרטגית הסחורות הראשית של חברת RBC שוקי הון בקנדה.

שר האנרגיה הסעודי חאליד אל-פאליח התלוצץ שהוא משוחח יותר עם עמיתו הרוסי אלכסנדר נובק מאשר עם כמה מעמיתיו בקבינט הסעודי. "נפגשנו 12 פעמים ב-2018", אמר אל-פאליח על נובק במסיבת עיתונאים במרץ השנה.

בישיבה הבאה של שרי אופ"ק בחודש מאי, נציגים רוסים וסעודים ידונו בפורמליזציה של מה שהייתה עד כה ברית זמנית.

עשרות שנים, ארה"ב אימצה את סעודיה כאחת מבעלות הברית הגיאופוליטיות העיקריות שלה, ומכרה לה נשק כדי לחזק אותה ככוח של יציבות במזרח התיכון. בתמורה, ארה"ב ציפתה לאספקת נפט סדירה לשוקי העולם כדי לרסן עליות מחירים ולמנוע פגיעה בכלכלה האמריקאית.

עם רוסיה כבעלת ברית חדשה, סעודיה אינה זקוקה רק לוושינגטון.

תחת הנשיא טראמפ, ארה"ב שינתה את גישתה המסורתית של אי מעורבות בענייני הקרטל. טראמפ חזר וצייץ בטוויטר שעל אופ"ק להגדיל את התפוקה כדי להוריד את מחירי הנפט, וטילפן ישירות לממשלת סעודיה בדרישה לפתוח את הברזים.

הרצח של העיתונאי הסעודי מתנגד המשטר ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול באוקטובר שעבר יצר קרע חדש בין הממלכה הסעודית לארה"ב - וסיפק לרוסיה הזדמנות להחדיר את עצמה לשורות אופ"ק.

ברית של יותר משנתיים

הברית רוסיה-אופ"ק נוסדה למעשה לפני יותר משנתיים, עם כניסת שלושה מקבלי החלטות חדשים לתפקידיהם: נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמן, בנו של המלך, החל למלא תפקיד פעיל יותר מדיניות הנפט הסעודית. במחצית 2016 הוא החליף את שר הנפט הוותיק עלי אל נעימי בפאליח.

במוסקבה בחר פוטין בנובק כממונה על אסטרטגיית הנפט הרוסית. אופ"ק מינה את מוחמד ברקינדו הניגרי כמזכ"ל הארגון.

מחירי הנפט צללו ב-2016 ולא נראה שהם צפויים להתאושש. שלושת המינויים החדשים הללו נדרשו לארגן עסקה לצמצום תפוקת הנפט העולמית כדי להעלות את המחירים. רוסיה ואופ"ק הסכימו להקטין תפוקה.

לפני כינוס שרי אופ"ק בדצמבר, מחירי הנפט צנחו בכ-30% בשישה שבועות. הסעודים נזקקו להסכמה כללית של חברות הקרטל כדי לייצב את המחירים. איראן, שכבר ספגה עיצומים אמריקאיים שהתחדשו בנובמבר, לא רצתה להוריד את תפוקתה, כמו גם לוב ו-ונצואלה, שהיו שקועות בבעיותיהן הפנימיות.

כאשר הקרטל עמד להתכנס בווינה, קטאר, שכנתה של סעודיה במפרץ הפרסי, הדהימה את שוקי הנפט בהכרזה על נטישת אופ"ק. קטאר נמנתה עם כה ממדינות הקרטל שחשו שהן נדחקות הצידה כאשר הברית הסעודית=רוסית התחזקה. "אופ"ק הפך לכל מה שהנסיך מוחמד והחבר שלו פוטין רוצים", אמר דובר קטארי.

פאליח, שר הנפט הסעודי, ניצב בפני תביעות מנוגדות כאשר הישיבה החלה. טראמפ לחץ באופן פרטי על נסיך הכתר הסעודי לשמור על מחירי הנפט נמוכים, ובפומבי המשיך לצייץ בטוויטר שעל אופ"ק לנהוג כך, לפני דוברים סעודים. "נקווה שאופ"ק ישמור גם על זרימת הנפט שלו כפי שהיא", צייץ טראמפ ב-5 בדצמבר. "העולם לא רוצה לראות מחירי נפט גבוהים יותר!".

בו זמנית, פאליח הצטרך לוודא שסעודיה תקבל די הכנסות נפט כדי לממן את ממשלתה, כלומר לנסות להעלות את מחירי הנפט.

כאשר פאליח ביקש מאיראן להצרף להסכם קיצוץ התפוקה, שר הנפט האיראני ביג'ן זנגאנה דחה את הבקשה.

אופ"ק היה אמור להשיג קונצנזוס בסוף אותו יום, ולמחרת לדון בקיצוץ תפוקה הדדי עם רוסיה ועוד מדינות מפיקות שאינן חברות בו, כמו קזחסטן ואזרבייג'ן, ולהשיג הסכם קיצוץ כולל. אבל נשיא אופ"ק נאלץ לדחות את המשך הישיבה ליום המחרת.

השר הרוסי דילג בין הצדדים

שר הנפט הרוסי נובק טס מווינה לסנט פטרסבורג מוקדם יותר באותו יום כדי להתייעץ עם פוטין על ההתפתחויות השליליות באופ"ק. פוטין נתן לנובק את האור הירוק להציע קיצוץ תפוקה גדול יותר מזה שתוכנן תחילה, לפי מקורות רוסיים ובאופ"ק. פוטין הורה לו לטוס חזרה לווינה כדי לוודא שכינוס אופ"ק לא יסתיים ללא עסקה.

כשהוא חזר לווינה, נובק נועד עם עמיתו האיראני והבטיח לו שהוא ישכנע את הסעודים להסכים לעסקת קיצוץ תפוקה ללא טהרן. בישיבה נפרדת עם סעודיה, נובק הסכים לדרישת פאליח שרוסיה תפחית תפוקה באותה כמות שתפחית סעודיה.

קיצוצי התפוקה החלו בינואר. מחירי הנפט עלו ב-30% מתחילת 2019, התחלת השנה הטובה ביותר מאז תחילת שנות ה-80.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה