גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock
נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חשיפת גלובס על אודות ההחלטה הטורקית לעצור כל יצוא ויבוא לנמלים בישראל הכתה גלים בענף התעשייה בארץ ביום חמישי האחרון. ולא רק בצד הישראלי נדהמו מהמהלך, הראשון מסוגו ביחסים בין המדינות - אלא גם במגזר העסקי בטורקיה מתבטאים כלפיו בזעם.

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים ייפגעו?
חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלה הסיבות
משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים
ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

מול הצעד החריג, גורמי מסחר בשני הצדדים פועלים כבר עכשיו למציאת דרכים עוקפות, בזמן שטרם ברור עד תום אם נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן מתכנן צעדים נוספים נגד ישראל בהמשך.

הנה שלוש הערות על ההתפתחויות ביחסי ישראל־טורקיה.

1היצוא נמשך

כבר לאחר איסור היצוא של 54 פריטים מטורקיה לישראל לפני כחודש, החלו יבואנים ישראלים להשתמש ביעדים שלישיים, כמו סלובניה, להעברת סחורות לישראל. כעת, בזמן שהממשלות של שתי המדינות מחליפות מהלומות, יבואנים ויצואנים משני הצדדים דווקא משלבים זרועות כדי למצוא פתרונות.

אותה מגמה שהחלה לפני כחודש התרחבה מאוד כבר במהלך סוף השבוע החולף. כך, במקום לכתוב על שטר המטען את ישראל כנמל יעד, מובילים לנמל שלישי - ומשם לישראל. באנקרה כנראה היו רוצים למנוע את השיטה, אולם היקף היצוא הטורקי לכל העולם מקשה עליהם לעשות זאת.

 

המכס הטורקי אומנם נחשב לאחד הקשים ביותר בעולם בתחום הבידוק, אבל קשה לו לתחקר לעומק את היעד הסופי בפועל. לכן, יצואנים טורקים שולחים סחורות לנמל שלישי, ומבצעים הליך שנקרא "שטעון". בהליך הזה מובילים את הסחורה למדינה השלישית כאמור, ושם מחליפים את שטרי המטען, מעמיסים את הסחורה לאונייה אחרת - ומובילים אותה לישראל.

זהו הליך שעלול להכפיל ואף יותר מכך את עלויות השילוח השגרתיות בין טורקיה לישראל, אבל מבטיח בסבירות גבוהה את המשך זרימת הסחורות. בעקבות כך, סחורות טורקיות שיעדן הסופי הוא ישראל המשיכו בימים האחרונים לנוע, גם אם בהיקפים נמוכים יותר, לנמלים במדינות שונות כמו בולגריה, יוון ומצרים. משם הן לבסוף יגיעו לכאן.

2הביקורת בטורקיה

כאמור, לא רק בישראל קיבלו בתדהמה גדולה את הידיעה על אודות עצירת היצוא והיבוא הטורקי מישראל. זאת כאשר מאז ומתמיד, וגם במשברים שונים, קשרי הסחר בין ישראל לטורקיה נחשבו לאי של יציבות.

לגלובס נודע ממקורות טורקים וישראלים כי במגזר העסקי הטורקי קיים זעם גדול על המהלך. יבואנים ישראלים מקבלים מספקים שלהם את המסר כי ההחלטה של משרד המסחר הטורקי היא שרירה וקיימת, כשהתקווה היא שמשא־ומתן להפסקת אש בעזה יבשיל ויוביל לביטול ההחלטה - כפי שכבר הצהירו באנקרה. "יצואנים טורקים זועמים על הנשיא", אומר לגלובס גורם ישראלי שמעורה בפרטים.

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra

בינתיים, בחלק מהמפעלים בטורקיה מצויים בפאניקה, אומרים גורמים ישראלים וטורקים. תעשיינים טורקים מסוימים בנו את התוכנית העסקית שלהם על בסיס היצוא ללקוחות בישראל, שבחלק מהמקרים מהווים 80% מכלל הצרכנים שלהן.

לצד זאת, הטורקים סובלים ממשבר מטבע מתמשך, שבמסגרתו בארבע השנים האחרונות הלירה הטורקית התרסקה מכ־7 לירות לדולר לכ־32.3 לירות לדולר כיום. "ארדואן נקט פעולה שמנוגדת לאינטרסים הכלכליים של טורקיה", אומר לגלובס יצואן טורקי.

ב־2023 עמד סך היבוא בישראל מטורקיה על 4.6 מיליארד דולר, כך לפי הלמ"ס. היקף הסחורות הללו יוצאו מטורקיה למרות מלחמת "חרבות ברזל", ובשנה שאותה סיימה טורקיה בגירעון מסחרי בסך 106 מיליארד דולר (10% מהתוצר). כלומר, המהלך של ארדואן מהווה גם פגיעה באינטרס של מדינתו ושל סוחריו בצבירת מט"ח. כל אלה, כצפוי, לא מקבלים ביטוי בתקשורת הטורקית המרכזית, שמיישרת קו עם הנרטיב הממשלתי.

 

למרות המדיניות של ארדואן, בכירים טורקים הביעו בשבוע שעבר אופטימיות בשיחה עם גלובס כי "מדובר בגל שלילי שיחלוף". באנקרה משוכנעים כי בדומה למשברים שונים ביחסי המדינות, כמו משט המרמרה וצעדות השיבה, המלחמה תסתיים - וכך הכול יחזור לשגרה.

3חלק מרצועת עזה

בהתחשב בכל ההשפעות השליליות של הצעד האנטי־ישראלי של ארדואן, נשאלת השאלה מה נשיא טורקיה בעצם רוצה? בראש ובראשונה, ארדואן מזוהה עם האחים המוסלמים, וסביר להניח שהוא היה שמח שארגון הטרור חמאס ימשיך לשלוט ברצועת עזה ואף ינהיג את כלל שטחי הרשות הפלסטינית מרמאללה. בנוסף, באנקרה רואים בעצירת הסחר עם ישראל מנוף לחץ אקטיבי מצידם לסיום המלחמה ברצועה.

הטורקים מפעילים את מנוף הלחץ הזה משום שהם מעורים במתרחש במשא־ומתן בין ישראל לחמאס - כפי שלפני ימים ספורים ציין זאת גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כשהעביר על כך ביקורת - אבל הם נמצאים הרבה מאחורי המתווכות הראשיות. קטר, ובתקופה האחרונה אף יותר מכך מצרים, ממשיכות להכתיב את הטון במגעים להפסקת אש, כאשר אנקרה לא בתמונה.

טורקיה לא מהווה גורם משמעותי בשיח, בין השאר משום שישראל הפיקה לקחים ממשברים קודמים עמה והשיבה ארצה בשלב מוקדם את הדיפלומטים. הדבר הותיר את ארדואן ואת אנשיו ללא יכולת להזמין לשיחות נזיפה או לנקוט צעדים שישרתו את האינטרסים הפוליטיים שלהם. אחד הצעדים הזכורים האלה היה למשל גירוש השגריר איתן נאה במאי 2018.

מטרה נוספת שמעוניינים באנקרה להגשים הוא נוכחות משמעותית של החברות הטורקיות הגדולות, שבכיריהן מקורבים לארדואן, בשיקום רצועת עזה. הטורקים מפנימים כי בזמן שהמדינות הסוניות המתונות, האיחוד האירופי וארה"ב עוסקות בשאלת היום שאחרי - הם מודרים. כך, שיקום הרס ברצועת עזה, שהוערך לפני כשלושה חודשים בכ־18.5 מיליארד דולר לפחות, לא מוביל לתועלות כלכליות, פוליטיות ומדיניות לארדואן. אי לכך, הם רוצים בכל זאת ליטול חלק בנושא, כדי לגרוף הכנסות לחברות הטורקיות הגדולות.

עוד כתבות

אפליקציית ICQ / צילום: Shutterstock

הרשת החברתית ICQ תיסגר: ממליצה לעבור לרשת הבית של פוטין

ICQ, שהיתה לרשת החברתית הפופולרית בישראל בשנות התשעים, נסגרת ● זאת לאחר ניסיונות כושלים להשיק מחדש את האפליקציה ולהפוך אותה פופולרית בקרב משתמשים ברוסיה תחת VK, הרשת החברתית הרוסית ● ICQ הותירה בישראל מורשת של תרבות יזמית וגם הפכה לא מעט ישראלים למיליונרים ● מכירתה נחשבת לאקזיט האיקוני הראשון

עבד אל־פתאח א־סיסי ומוחמד בן סלמאן / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

בלעדיהם אין לא־סיסי כסף: הנתון החריג על הפועלים המצרים במפרץ

לפי דיווח בעיתון הסעודי "אילאף", פועלים מצרים שעובדים בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות היוו מקור למעל 70% מכלל העברות הכספים במצרים בשנת 2023

אפל / צילום: Shutterstock, Moab Republic

כולם מסתכלים על אנבידיה אבל ההזדמנות עשויה בכלל להסתתר במניה אחרת

מנהל קרנות הגידור שחזה את משבר הסאב-פריים טוען כי אפל תהיה ענקית הטכנולוגיה שתניב את הרווחים הגבוהים ביותר מתחום הבינה המלאכותית ● מדובר בחדשות טובות עבור יצרנית האייפונים שמנייתה הציגה ביצועים חלשים מתחילת השנה

דואר ישראל. בעיגול: שי ויל / צילום: איל יצהר, יח''צ

התחילו מביסלי: כך צמחה האימפריה של האחים ויל, בעלי הבית החדשים בדואר

שמם אינו מוכר לרבים, אך שי וגיל ויל, שסבם נמנה עם מייסדי אסם, חולשים כיום על עסקים המוכרים היטב לכל ישראלי - חברת הגבייה מילגם, האפליקציות הפופולריות פנגו (חניה) וגט (מוניות) וכעת גם השליטה בדואר ישראל ● בדרך הייתה גם הסתבכות נדל"ן ברומניה, החמצה בשוק האנרגיה הירוקה והשקעה במפעל מלט כושל, שהפך לבוננזה נדל"נית ● וגם: הקשרים עם ראש הממשלה לשעבר בנט

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

אום אל פאחם. המכרזים הקודמים נכשלו / צילום: איל יצהר

רשות מקרקעי ישראל פרסמה גל מכרזים חדש עם 8,200 יח"ד - אחרי חודש רובם עדיין לא פתוחים להצעות

ערב חג הפסח פרסמה הרשות 29 מכרזים, אולם ב־23 מהם, השיווק טרם החל בפועל ● רמ"י: "כל המכרזים שפורסמו נמצאים בתהליכי עבודה וחוברות יתפרסמו בקרוב"

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

זוהר לוי מנסה להגדיל ל-40% את כוחו בדירקטוריון פז; הערכה: הוא מתואם עם הראל לוקר

לוי מעוניין להחזיק בעד 40% מדירקטוריון חברת הדלקים והנדל"ן, זאת באמצעות הדחה של לפחות שלושה דירקטורים קיימים והוספה של דירקטור מטעמו ● לצורך כך הוא מבקש לשנות את תקנון החברה ולכנס אסיפה מיידית ● בשוק מעריכים שלוי מבצע את המהלך בתיאום עם יו"ר החברה הראל לוקר ודירקטורית נוספת

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי ממ"ד ובלי מעלית: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבאר שבע?

בשכונה ב' בבאר שבע, בבניין ישן נמכרה דירת 3 חדרים, 71 מ"ר ב־700 אלף שקל ● הקונים הם זוג צעיר ללא ילדים שקנה את הדירה למגורים ● דירת 3 חדרים במודיעין, שהייתה על המדף 3 חודשים נמכרה ב-2 מיליון שקל ●  ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איך נקרא הסרט החדש של ג'רי סיינפלד ובאיזה מאכל הוא עוסק?

איפה נשבר השבוע שיא עולמי במספר בעיטות בדו קרב פנדלים בכדורגל, איזו עיר זכתה לכינוי "עיר הקורנפלקס"  ועל מי נכתב השיר American pie? ● הטריוויה השבועית

קרוקט בצלים שרופים / צילום: גיל אבירם

הביסטרו המשוחרר של פיינליסט "משחקי השף" מציע ביסים טעימים וממזריים

עם רגל במכונת גלידה ורגל בג'וספר, יהונתן שרביט, שהתמחותו בקולינרית מגיעה ממילאנו, יודע איך עושים אוממי ישראלי

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הצווים מהאג: מאיפה מגיעה הסמכות לתת אותם, ומה אפשר לעשות עכשיו?

הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו וגלנט הסעירה את המערכת הפוליטית בישראל ● רבים זעמו על התערבותו של ה־ICC, למרות שישראל לא חברה בו, אבל הרש"פ פתחה לו דלת אחורית ● אחרים התבלבלו עם ה-ICJ ● המומחים מציעים פתרונות מוועדת חקירה ועד כפירה בסמכות ● המשרוקית של גלובס

בנייה חדשה. יש חשש ליציבות המון שחקנים בשוק / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

תמותה של קיפודי ים באי ריוניון / צילום: אוניברסיטת תל אביב

מגיפה עולמית מסכנת את קיפודי הים; חשש לשוניות האלמוגים

מאז דצמבר 2022 מגיפה חיסלה את רוב פרטי קיפודי הים מהמינים שנפגעו בים האדום ● מחקר חדש מגלה שהמגיפה התפשטה לאוקיינוס ההודי ● ד"ר עומר ברונשטיין, אוניברסיטת תל אביב: "המחזה היה סוריאליסטי. לראות מין שהיה כל כך דומיננטי בסביבה מסויימת פשוט נמחק בפרק זמן של שעות"

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

כשבנק ישראל, הבנקאים והקבלנים מוודאים שלא נפסיק לקנות דירות בכל מחיר

בעוד מחירי הקרקעות ירדו נוכח השינויים בתנאי המימון, המחיר הממוצע של דירה דווקא עלה ב–24% בתוך שנתיים ● הגורם לפער טמון בבנקים, שצריכים לדאוג שהציבור ימשיך לקנות דירות במחירים הישנים

ביל גייטס / צילום: Shutterstock

ביל גייטס: חבל שלא למדתי את הלקח הזה מוורן באפט מוקדם יותר

מנכ״ל מיקרוסופט לשעבר פרסם פוסט ובו גילה שהיה שמח ללמוד מהמשקיע האגדי כיצד לנהל אחרת את היומן שלו

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: Reuters, Mohammed Salem

דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח

בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • לוחם מילואים נפצע קשה בקרב בצפון הרצועה • מיליציות פרו-איראניות בעיראק קיבלו אחריות לירי כטב"ם לאילת וטענו כי שיגרו כטב"ם לעבר נמל חיפה • בהמשך לכך, דובר צה"ל עדכן כי מטוס קרב יירט כטב"ם בצפון הארץ, וכי שרפה פרצה באזור צפת בגלל שברי המיירט • עדכונים בולטים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בצל המלחמה והאמברגו: החברה הטורקית שמוכרת אחזקות בישראל

חברת זורלו הטורקית מוכרת לאדלטק את מלוא אחזקותיה בתחנות הכוח אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה ● ברקע בין היתר, הסנקציות שהטיל ארדואן על סחר עם ישראל

מנכ''ל ביומיקה, ד''ר אלרן חבר / צילום: יח''צ

טיפול בסרטן באמצעות חיידקי המעי הצליח בניסוי קליני ראשון

הניסוי בוצע על־ידי חברת ביומיקה מקבוצת אבוג'ן הבורסאית, ובו השתתפו 11 חולים בסוגי סרטן שונים, שטופלו עד היום באימונותרפיה ללא הצלחה ● בעקבות הפרסום, מניית הקבוצה עלתה ב־6.7%, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 113 מיליון שקל

חצי שעה של השראה. על עובדים מופנמים / צילום: כריכת הספר, מנחם רייס

יש לכם עובדים מופנמים? כך תגרמו להם לטפס לראש הפירמידה

בניגוד לדימוי המקובל, לא כל המנהלים הם מוחצנים בעלי כריזמה נוטפת ● מה האנשים השקטים מביאים לשולחן, למה הם בעצם מנהיגים מעולים ואיך ניתן לעזור להם לשגשג ● המלצת ספר