גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ
ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

בעולם מקביל ליאור וקס, מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות, היה שחקן טניס שולחן מקצועי. הוא לא חלם על קריירה בעולם ההשקעות, למרות שתמיד התעניין בתחום וקרא עיתונות כלכלית. אלא שפציעה בגיל 17 קטעה את החלום ההוא, ולאחר הצבא כשהתחיל תואר במנהל עסקים חיפש עבודה והגיע לתחום המט"ח. "כשסיימתי את התואר כבר היה לי ברור הכיוון בחיים", לדבריו.

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת 
משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון 

וקס פעיל בשוק ההון למעלה מ-20 שנה וזה גורם לו להסתכל בצורה אופטימית גם על המשבר הביטחוני הנוכחי בישראל: "ראיתי כבר כמה פעמים את 'סוף העולם', גם במשבר הסאב פריים בארה"ב ב-2008, כשבנקים קרסו והמשבר חילחל לאירופה וגם לישראל; וגם במרץ 2020 כשאף אחד לא ידע איך יוצאים מהקורונה, וכעת כמובן ה-7 באוקטובר. אבל החיים הרבה יותר חזקים וגם מהמשבר הזה נצא מחוזקים יותר, עם שגשוג ופריחה. ביום שאחרי יש למדינת ישראל כלים וקלפים חזקים ביד, והשאלה היא בעיקר איך מנהלים אותם. אז מדובר כעת בתקופה לא פשוטה שצריך בה לקחת אוויר, לנהל את הסיכונים ולהסתכל על היום שאחרי".

 

במהלך השיחה וקס חוזר ומדבר על ניהול דינמי וזריז של ההשקעות, שכן "מה שאני אומר היום לא בהכרח יהיה נכון בעוד חצי שנה". הוא מעריך שהתנודתיות בשווקים "צפויה להמשיך להיות כזו, וכדי להתמודד איתה מומלץ לשים דגש על פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות. כשאתה בונה היום תיק השקעות אתה חייב להיות דינמי וגמיש. כל יום יש התפתחויות גם בארץ וגם בעולם, בגזרת האינפלציה והריבית.

"בארץ השאלה כעת היא לא המחיר אלא הסיפור. המחירים בבורסה סופר אטרקטיביים אבל הסיפור של ישראל בעייתי, וימשיך להיות מושפע מהמצב הביטחוני כנראה לפחות עד סוף השנה".

אז מדוע אתה בכל זאת אופטימי לגבי ישראל?
"אני סופר אופטימי כי הכלכלה כאן עובדת, למרות המלחמה. ממשיכים לראות אקזיטים בהייטק, למרות הקשקושים על כך שמשקיעים מהעולם לא יבואו; רק בשבועיים האחרונים אנבידיה רכשה שתי חברות. יש למדינה עצמאות אנרגטית, מאגרי הגז עובדים והסכמי אברהם מייצרים פוטנציאל לצינור נפט ממדינות ערב לאירופה דרך ישראל".

למרות עלייה של מאות אחוזים במניות הענף בעקבות המלחמה, מניות הפועלות בתחום הביטחוני עדיין מעניינות לדעתו: "ישראל תצטרך חלקים לטנקים ונגמ"שים וגם אירופה מתחמשת בגלל מלחמת רוסיה-אוקראינה. עלה הרבה כסף ליירט את מתקפת הטילים והכטמ"בים של איראן, אבל זה קמפיין פרסום שהיה אחד הזולים ביחס לפוטנציאל. כעת העולם יעמוד בתור לרכוש את הטילים שלנו. חברות במעגל השני שמייצרות את החלקים, כמו מנועי בית שמש, עשות ועוד, ייהנו מכך, בנוסף לחברות לוויינים ורחפנים".

בטווח היותר ארוך, וקס מסמן את התשתיות והקמעונאות: "נולדים בישראל כמעט 180 אלף תינוקות בשנה, פלוס עלייה. בעשור הקרוב נצטרך עוד תשתיות, נדל"ן ובנייה, בנקים. ההשקעות בבורסה יגדלו וגם הפנסיה, וכל אלה הם מנוע צמיחה ייחודי ביחס לרוב המדינות, בטח ב-OECD".

​בחו"ל "להיות במדדי משקל שווה"

בבואו לבנות תיק, וקס מציע למשקיע אגרסיבי להקצות 50% מהכסף למניות ו-50% לאיגרות חוב. את רובו של החלק המנייתי (כ-70%) הוא מקצה לארה"ב והיתר לישראל, כש"בשוק המקומי כדאי לשים לפחות 50% מההחזקה במדדים מובילים וסקטוריאליים, כמו תעשיות ביטחוניות וקמעונאות". בגזרת האג"ח הוא ממליץ לשים 75% מהרכיב בחוב ממשלתי במח"מ של 3-4 שנים ובמק"מ (מלווה קצר מועד לשנה של בנק ישראל, נ"א), ואת היתרה באג"ח קונצרניות בדירוג A מינוס ומעלה - רק בחברות שהן "לא ממונפות". בשל חששות אינפלציוניים הוא מציע לחלק את רכיב האג"ח לחצי צמוד מדד וחצי שקלי.

למשקיע סולידי הוא ממליץ על הקצאה של 25% מהתיק למניות והיתרה באג"ח, כאשר החלוקה הפנימית זהה: במניות כ-70% בחו"ל והיתרה בישראל ובאג"ח 75% מהרכיב בממשלתיות והיתרה בקונצרניות, כאשר כאן הוא מעדיף חברות בדירוג AA ומעלה.

  

באשר להשקעות בחו"ל וקס לא מזהה כיום הזדמנויות ברוב השווקים, למעט ארה"ב, למרות שהיא נחשבת "יקרה" במונחים של מכפילי רווח. הוא מסייג כי ענקיות הטכנולוגיה כבר יקרות וכדאי להתמקד במניות השורה השנייה. "מדד ה-S&P 500 נמצא בשיא אבל מי שמושך את המדד, הקטר, הן חברות גדולות שבאמת מאוד יקרות", הוא אומר. "זה נכון גם לנאסד"ק. לכן כדאי היום להיות במדדי משקל שווה (מדדים שנותנים משקל זהה לכל מניה במדד, ולא בהתאם לשווי השוק של החברה, נ"א) ולקחת את הבינוניות שיהיו הקטר הבא".

"ה-AI היא מהפכה כמו האינטרנט"

אם יש תחום אשר וקס מדבר עליו בהתלהבות גלויה הוא הבינה המלאכותית (AI). לדבריו, "ה-AI שקול להמצאת האינטרנט. כמו שהאינטרנט שינה את החיים וכשהטלפון נכבה אתה לא יודע איך להגיע ליעד בלי ווייז, כך גם ה-AI. הוא ישנה את הצורה שבה לומדים, עובדים, קונים, צורכים וחושבים. אבל בניגוד למהפכת האינטרנט שהתפתחה יחסית לאט, היום השינויים הם ברמה יומית; אתה יכול לקחת 1,000 מסמכי PDF ותוך שנייה לקבל תקציר. במקום לכתוב מאמר לעיתון במשך חודש אתה יכול להכין אותו ב-10 דקות. זה שינוי טקטוני וצריך להבין אותו.

"מבחינת המשקיעים זה אומר שיש סקטורים שהם יקרים אבל יש יישומים שהם די בהתחלה. זה נכון גם ל-AI בתחומי פינטק, רפואה ועוד. העולם הולך לטכנולוגיה, רובוטיקה, AI, ובסוף הכול יתבסס על השבבים".

הסקטורים המועדפים על וקס בוול סטריט הם תחום הפיננסים וכאמור מניות AI ושבבים. בשאלה אם מניית אנבידיה יכולה להמשיך לעלות, הוא סבור כי "היא יצרה לעצמה יתרון תחרותי גדול בתחומה, אבל ככל שהתחום ימשיך להיות חם, עוד חברות ינשפו בעורפה ויהיה לה יותר קשה".

האם השווקים ימשיכו לעלות למרות רמות המחירים הגבוהות בארה"ב?
"אנחנו נמצאים כעת בתקופה תנודתית אבל אין לי ספק שהריבית כן תצליח בסופו של דבר לקרר את הכלכלה האמריקאית. הפד (הבנק המרכזי של ארה"ב) מגיע עם מחסנית מלאה ולכן כן נראה הורדות ריבית השנה, אפילו אם רק אחת או שתיים, ולקראת סוף השנה נראה עליות בשווקים, בוודאי בסקטורים שייהנו מהורדת ריבית, כמו אנרגיה מתחדשת. המגמה של הורדת הריבית תיתן רוח גבית לשווקים ושנת 2025 צפויה להיות חיובית בזכות כך".

עוד כתבות

נשיא דרום אפריקה, סיריל ראמאפוסה. נתן בנאומו מקום מרכזי לפלסטינים / צילום: ap, Nardus Engelbrecht

מלחמת עזה מתערבבת בפוליטיקה פנימית באמריקה, אפריקה ואירופה לרעת ישראל

לחץ של שמאל פופוליסטי, לאומני ואנטי־מערבי גורר מספר גדל של ארצות אל מחנה אנטי־ישראלי רדיקלי ● בארה"ב, סיפורה של מדינת ג'ורג'יה מעיד כיצד הקרקע נשמטת ● מה לעשות? ייתכן שעדיף שלא להזכיר אבירים ספרדיים מן המאה ה־12, כפי שעשה שר החוץ כ"ץ

סאמי שאאר, הכלכלן הראשי של לומברד אודייר / צילום: לומברד אודייר

הכלכלן שחושש מהבחירות בארה"ב, אך ממליץ להשקיע בדולר ובאג"ח אמריקאי

בבנק הגלובלי לומברד אודייר חוששים מהאינפלציה העולמית ומכך שהמצב הגאו-פוליטי "חזר 40 שנה אחורה" ● הכלכלן הראשי של הבנק, סאמי שער, חושב שהשוק האמריקאי אטרקטיבי למרות הכול, וממליץ להתמקד במיוחד בשלושה סקטורים

בית העיתונאים, תל אביב / צילום: Shutterstock

רק אחרי עשור: אושרה הקמת מגדל מאחורי בית העיתונאים בתל אביב

ההערכות הן שהמחיר לדירה בפרויקט העתידי יעמוד על כ־70־80 אלף שקל למ"ר ● קרן ריאליטי רכשה את המתחם ב־2015 ב-172 מיליון שקל, כעת הוא מוערך בפי 2 ● כחלק מהפרויקט, מאחורי בית העיתונאים ייהרס בניין בן ארבע קומות ששימש את יחידת דובר צה"ל במשך שנים רבות

אילוסטרציה: Shutterstock

קרן ההון סיכון שמזהירה: "כ־20% מחברות הפורטפוליו הפכו ללא נחוצות"

קרן הון סיכון בינלאומית גדולה שפעילה בישראל בדקה לאחרונה האם חברות ההייטק שהיא משקיעה בהן עמידות בפני מהפכת הבינה המלאכותית ● המסקנה: חמישית מהן יהפכו ללא נחוצות בטווח הבינוני־ארוך ● בתחרות מחירים מול מוצרים חינמיים או מוזלים של ענקיות הטכנולוגיה, סטארט־אפים רבים עשויים להפסיד

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווחים גבוהים והתמחור נמוך: אז למה מדד הבנקים מדשדש?

בזמן שמדד הדגל של וול סטריט, S&P 500, זינק מתחילת השנה ב־12%, מדד תל אביב 35 עלה בכ־4% בלבד ● בינתיים, גם מדד הבנקים, זה שכולל את חמשת הבנקים הגדולים בישראל, מדשדש

מפכ''ל המשטרה, קובי שבתאי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בן גביר זימן את המפכ"ל שבתאי לשימוע: לא מתפקד, אמליץ לממשלה להקדים את סיום כהונתו

במכתבו למפכ"ל ציין בן גביר את ההחלטה להאריך את כהונתו על רקע תפקודו באירועי 7 באוקטובר, ולצד זאת הוסיף כי "בתקופה האחרונה מתרבים הסימנים והטענות לאי-תפקודך הכללי" 

יקיר גבאי / איור: גיל ג'יבלי

יזם הנדל"ן הישראלי וההסתבכות הקפריסאית

בקפריסין, המדינה עוצרת את פרויקט בנמל שמפעילה קיטיון אושן הולדינגז - חברה בשליטת Aroundtown של יז"ם הנדל"ן יקיר גבאי, כך לפי דיווח באתר חדשות מקומי ● מקורות בממשלת קפריסין אמרו לאתר החדשות כי משמעות המהלך היא שהממשלה תפקיע את הנמל משליטת החברה

איי הבתולה / צילום: Shutterstock

חשד: עורך דין העלים מיליונים באמצעות חברת קש באיי הבתולה

עו"ד אשר רבינוביץ' נחקר במשרדי פקיד שומה חקירות ת"א בחשד שהתחמק מדיווח ותשלום מס על הכנסות ממכירת ני"ע בישראל ובחו"ל בסך 2.5 מיליון דולר לפחות ● חקירה סמויה ברשות המסים העלתה לכאורה כי הכנסות אלה הוסתרו תחת חברה זרה בשם NEMETZ CORP שהתאגדה באיי הבתולה, ומניותיה מוחזקות לכאורה ע"י נאמן זר

סגן הקנצלר הגרמני, רוברט האבק, בנאום בסוף השבוע בו אמר כי ישראל עוברת על החוק הבינלאומי / צילום: Reuters, Bernd Elmenthaler

הסחף נגד ישראל באירופה מתגבר, ואפילו בגרמניה קוראים לעצור המלחמה

הפסיקה של בית הדין הבינלאומי לצדק והדרישה לצווי מעצר בהאג העניקו "חותמת רשמית" לטענות בדבר פשעי מלחמה ● בגרמניה, סגן הקנצלר שנחשב עד כה לפרו-ישראלי, אמר ש"ישראל עברה את הגבול", ובספרד שרת הביטחון אמרה: "בעזה מתרחש ג'נוסייד אמיתי"

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

בירושלים לחצו על כפתור ה"בנייה" והם לא משחררים

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

מטה ביוג'ן במסצ'וסטס, ארה''ב / צילום: Shutterstock

האקזיט של קרן ארקין בחברת ביומד אמריקאית והמגמה שמטרידה את השוק המקומי

קרן ארקין ביו של מורי ארקין, שהשקיעה בסטארט־אפ האמריקאי HI־Bio, תכניס כ־45 מיליון דולר מעסקת המכירה שלו לביוג'ן ● רק לפני כמה שנים קרנות ישראליות כמעט לא השקיעו בחברות ביומד זרות, והיום חלק ניכר מהתיק מופנה לחו"ל. מי יטפח את החברות המקומיות?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; שטראוס ירדה בכ-6.5%, טלסיס ב-10%

מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים קפצה לשיא של 13 שנה ● שטראוס: מחירי הקקאו והקפה זינקו והרווח צנח ● הכנסות שיא לפוקס ויזל ברבעון הראשון ● מיטב: "רק ריסון הוצאות הממשלה יאפשר הורדת הריבית", וגם, "עלייה לא מבוקרת בגרעון גורמת לעלייה דרמתית בפרמיות הסיכון של האג"ח הממשלתיות בישראל"

יוסי אברהמי, בעלי חברת הנדל''ן הנושאת את שמו / צילום: איל יצהר

יוסי אברהמי כמשל: החורף הארוך בשוק ההנפקות של ת"א

חברת יוסי אברהמי שתכננה לגייס הון לפי שווי של מיליארד שקל תמתין עם המהלך לרבעון הבא לפחות ובשוק מעריכים כי התעוררות תגיע אולי בתחילת השנה הבאה ● למרות החולשה בשוק הראשוני בת"א, הנפקות שבוצעו מתחילת השנה הניבו רווחים נאים למשקיעים בהן

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

רפאל חשפה מיירט חדש שמתבסס על מערכת כיפת ברזל

רפאל חשפה בתערוכה בבוקרשט מיירט חדש שמתבסס על כיפת ברזל ושמו "Iron Lance" ● בקרוב צפויים להתפרסם פרטים נוספים על המיירט החדש ● במקביל, קניה שוקלת לרכוש את מערכת ספיידר של החברה

התרסקות המסוק של נשיא איראן ראיסי הביאה לגל פייקים ברשתות

התרסקות המסוק של נשיא איראן הביאה לגל שמועות ברשת - לא כולן נכונות ● המשרוקית של גלובס

עבודה של האמנית מורן אוליאל להנצחת בר ליאו, מנרצחי הנובה, בתערוכה בעזריאלי תל אביב / צילום: מורן אוליאל

בעזריאלי ת"א תוצג תערוכת תמונות לזכר נרצחי הנובה

הארגון החברתי דף חדש, שמתמחה בשיקום כלכלי, יוצא במיזם חדש של תרומות למילואימניקים ● חברת Infinity Labs, המפעילה מסלולי הכשרה לתפקידים טכנולוגיים בהייטק, תרמה כלי נגינה שחולקו לחיילים פצועים ● במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב נערך אירוע של אגודת הידידים שמצדיע לפצועי המלחמה ● ישראל מתגייסת

סניף של טארגט בארה''ב. הורדת מחירים מיידית על 1,500 מוצרים / צילום: Shutterstock

בעולם חברות מורידות מחירים, בישראל הן מעלות אותם שוב ושוב

ענקית המזון טארגט הודיעה על מהלך הנחות חוצה קטגוריות במטרה למשוך קונים - אחרי שספגה ירידה במכירות ● גם המתחרות וולמארט ואלדי הגרמנית מיהרו להודיע על מהלכי מחיר ● ניסיון העבר מראה שהרשתות בארץ לא צפויות לעשות מהלך דומה, גם לא אחרי המלחמה

עידן פלוס / צילום: יח''צ

ערוץ 14 יוצא מעידן פלוס. זו הסיבה

על פי מידע שהגיע לגלובס, בערוץ 14 ביקשו לרדת מעידן פלוס כדי שהחוב שלהם לרשות השנייה לא ימשיך לגדול ● ככל הנראה, אם לא יהיה שינוי במדיניות מצד משרד התקשורת, ביום חמישי הקרוב השידור של ערוץ 14 כבר לא יהיה זמין דרך השירות ● נכון לעכשיו, החוב שיש לערוץ 14 עומד על 6.5 מיליון שקל

שליח של תן ביס ושליח של וולט / צילום: שלומי יוסף

עם וולט תוכלו לראות איפה השליח, בתן ביס כל המשרד מזמין ביחד

האחת מאפשרת צ'אט עם שליח והזמנה ממספר מקומות במקביל, השנייה מציעה לנהל את הלו"ז בחדר האוכל הארגוני שלכם ● בדקנו את שתי אפליקציות משלוחי המזון השולטות בשוק: איך הן לומדות אתכם, ולאן הן יתקדמו בעתיד?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בדרך לאישור הסופי, בכנסת מחוררים את הרפורמה של ברקת להורדת יוקר המחיה

שר הכלכלה ניר ברקת דוחף להשלים את חקיקת רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", שנועדה להסיר את החסמים ביבוא ולהגביר את התחרות, עוד במושב הכנסת הנוכחי ● אבל מומחים טוענים כי הנוסח שנידון כעת בהכנה לקריאה שנייה ושלישית עבר עיקור משמעותי במספר סעיפי ליבה