גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לטפוח לטראמפ על האגו, להתקדם מול הצוות הביטחוני שלו

מדינות אירופה מנסות לשכנע את הנשיא דונלד טראמפ שלא לפרוש חד-צדדית מן החלק של ארה"ב בהסכם הגרעין ■ איך עושים את זה? מספקים לו מחמאות בשפע וקרדיטים לרוב, אבל סוגרים את הפרטים הקטנים עם היועצים הביטחוניים שהוא מוקף בהם ■ האם זה יעבוד?

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

"Face Saving Measures", נטילת צעדים קטנים שימנעו מבוכה עבור הנשיא דונלד טראמפ, כך מכנים באירופה את המהלכים לתיקון או שינוי הסכם הגרעין בין איראן לארה"ב, רוסיה, סין וה-E3 - הלוא הן גרמניה, בריטניה וצרפת. הדדליין שהקציב הנשיא טראמפ - 12 במאי - מתקרב בקצב מהיר, והשיח בין נציגי שלוש המדינות האירופאיות לוושינגטון נערך בחשאיות חלקית עד לאחרונה. סוכנות הידיעות "רויטרס" פרסמה לפני כמה ימים חלק מן המידע בנוגע לטיוטה המתרוצצת בימים אלה בין הצדדים.

לצד הניירות, המיילים והפגישות, הפנימו באירופה בשנה ומשהו האחרונות את אופן העבודה מול הבית הלבן. עם הנשיא דונלד טראמפ יש להתמודד בכלים סוציולוגיים-פסיכולוגיים. אפשר להחמיא לו לרוב, לתת לו קרדיט נדיב, להבליט את כישוריו. הוא הגדול מכולם, היזם, ההוגה. הנוגעים בדבר יוצאים מתוך נקודת הנחה שהוא לא קורא אף נייר, שאין לו טיפת סבלנות לרדת לפרטים, שהוא לא מבין. הוא רק רוצה שיהללו אותו. מנגד, את הפרטים עצמם יש לסגור מול הצוות הביטחוני המקיף אותו. ראש הלשכה של הבית הלבן, ג'ון קלי, היועץ לביטחון לאומי ה.ר. מקמסטר, מזכיר ההגנה ג'יימס מאתיס ומזכיר המדינה החדש מייק פומפיאו, שהיה עד לאחרונה ראש ה-CIA. מי מהם שישרוד עד 12 במאי, מולו יש לעבוד, אותו יש לשכנע בפרטים עצמם.

רון לאודר / צלם: אייל פישר

איך עושים זאת? באירופה יחפשו דרך לייצר שינוי מסוים, להדגיש שהובילו מהלך למימוש ה-Fix or Nix (מטבע הלשון המפורסם שטבע ראש הממשלה שלנו, בנימין נתניהו, בכל הנוגע למהלך הראוי ביחס לגרעין האיראני), העיקר שטראמפ יוכל להצהיר שהוא הגשים את היעד שלו.

חשש מפרישה חד-צדדית

בין וושינגטון לבירות אירופה מתרוצצת הטיוטה, שחלקה נחשף ברויטרס. למעשה, לא נוגעים בהסכם הגרעין העצמו, ה-JCPOA. השיח בין האירופאים לבין וושינגטון לא מכוון על תוספת להסכם וגם לא לתיקון סעיפיו, אלא מדברים על סנקציות שיוטלו על איראן בשל תוכנית הטילים הבליסטיים שלה ועל רקע מעורבותה של איראן במלחמת האזרחים בסוריה. הגוף שיטיל את הסנקציות החדשות יהיה האיחוד האירופי, משמע - כל שרי החוץ של 28 המדינות החברות באיחוד יצטרכו לאשרר את הטלת הסנקציות. כלומר, אין כאן תיקון או שינוי הסכם הגרעין, אלא פעולה חיצונית חדשה. יחד עם זאת, בדרך הזו, מקוות מדינות אירופה לשכנע את הנשיא טראמפ שלא לפרוש חד-צדדית מן החלק של ארה"ב בהסכם הגרעין.

בין שלוש המדינות המובילות - גרמניה, בריטניה, צרפת - אין פערים בגישה. הן מסכימות ומאוחדות בצורה חד-משמעית. עליהן לעשות ככל יכולתן כדי שהסכם הגרעין מול איראן לא יבוטל. וממילא, גם אם שלושת המנהיגים, אנגלה מרקל, תרזה מיי ועמנואל מקרון, היו מגיעים להסכמה מול טראמפ, הדרך לשינוי מול איראן רחוקה מאוד. רוסיה וסין לא בעניין כלל וכלל. ולא התחלנו אפילו לדבר על המוכנות של איראן לפתוח את ההסכם מחדש.

עם כל זאת, ואפילו אם מישהו יצליח לחדור את לבו בגישה הפסיכולוגית-סוציולגית של המטרת מחמאות ונחמדות, ההנחה היא שהנשיא טראמפ יאבד סבלנות מכל המגעים הדיפלומטיים המורכבים. ב-12 במאי הוא עשוי להודיע חד-צדדית שהסנקציות האמריקאיות על איראן חוזרות, ובגדול. המינוח המדויק והמורכב כאן הוא: אי חתימה על ה-Waiver, אותו מסמך שממשיך את השעיית הסנקציות על תוכנית הגרעין של איראן, אך הכוונה ברורה.

העיתונאית האמריקאית לורה רוזן דיווחה השבוע על שיחת התדרוך שקיים בריאן הוק, הנציג האמריקאי בשיחות מול עמיתיו האירופאיים. "בעל כורחו נאלץ הוק להודות בפני הכתבים שאיראן ממשיכה למלא אחר התנאים הטכניים של הסכם הגרעין. אך הוא ציין שהתמיכה שמעניקה איראן לשלוחיה והפצת הטרור, הופכת את אזור המזרח התיכון למסוכן". הניתוח העולה גם מן הכתבה של רוזן הוא שארה"ב לא תסתפק בהטלת סנקציות חיצוניות, באמצעות האיחוד האירופי.

אז אם כן, מה עוד ניתן לעשות? מה עשוי ללחוץ את האיראנים? משיחות שקיימתי באירופה לאחרונה, עולה כי מדברים על כך שהאיראנים מאוכזבים מאוד מרמת ההשקעות הכספיות הזרות שנכנסו למדינה מאז נחתם הסכם הגרעין. אחרי החתימה על הסכם הגרעין, הייתה באיראן ציפייה לכניסת הון זר בקצב גדול יותר בשנתיים האחרונות, אך זה לא קרה, בין השאר בשל הלחץ שבו נתונים בנקי השקעה וראשי מדינות - לחץ מן הממשל האמריקאי שלא לעשות עסקים עם גופים איראניים. בנקי השקעות אירופאיים עובדים שם, אך הדבר לא ממריץ את הכלכלה האיראנית כפי שהם ציפו.

חלק מן האירופאים סבורים שאם לצד הטלת סנקציות של האיחוד האירופי על גופים ואנשים מסוימים, יאפשרו האמריקאים לעסקים אחרים להתפתח - ייתכן שטראמפ יוכל להרגיש שהוא ביצע עסקה טובה. בסופו של דבר, זה הכל Face Saving Measures.

נתניהו לא ידע

טור הדעה שפרסם המיליארדר היהודי תומך ישראל רון לאודר, בראשית השבוע ב"ניו יורק טיימס", נקרא כאילו נכתב על ידי יועציו של הנשיא הקודם, ברק אובמה. תמיכה בפתרון שתי המדינות, אזהרה מפני סיפוח, לצד אזהרה מפני ההסתה הפלסטינית. חשש כבד מן הצעידה המהירה למדינה האחת בין הים לירדן, אזהרה מפני התרחקות מקהיליות יהודיות ברחבי העולם. אלא הם אלמנטים של הממשל הקודם, אחד לאחד.

אך לאודר, כך ידוע ופורסם זה מכבר, הוא לא רק מי שהיה פעם חברו הקרוב של נתניהו, ונמצא עמו כיום בפאזת הברוגז הקפוא - אלא בעיקר חברו האישי זה עשרות שנים של הנשיא המכהן טראמפ. לאודר, גם דיפלומט לשעבר (1986, וינה, היה השגריר שחזר לארה"ב לאחר הגילויים על שירותו בוורמאכט של הנשיא האוסטרי דאז, קורט וולדהיים), ייזהר מלציין שהטור הזה הוא על דעתם של כל אנשי הנשיא, אך לא ניתן להימנע מהסקת המסקנות הזו.

הטור הנוקב, תורגם לעברית והופץ (כך סיפר השבוע, העיתונאי רון קמפיאס מסוכנות הידיעות היהודית JTA) לכל דורש. בגרסה בעברית הוסיף לאודר כמה מילים גם על הפחדים האישיים שלו בימי מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור. אין חולק על אהבתו האישית של לאודר לישראל. ולמי שלא ידע זאת עד עכשיו, לאודר גם מושקע פה בעסקים שונים (בעלי ערוץ 10) ועוסק בפילנתרופיה לרוב.

האם הטור של לאודר התאים או שמא תואם עם צוות "העסקה האולטימטיבית" ג'ארד קושנר, ג'ייסון גרינבלט ושאר העוסקים במלאכת המזרח התיכון בסביבתו המיידית של טראמפ? קשה לדעת. דבר אחד בטוח: עם נתניהו הוא לא תואם.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

רגע לפני האסיפה: בנו של מייסד איילון עוקץ את העסקה עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש