גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח: ישראל הדפה את המתקפה הענקית של איראן. אך רק בעזרת שותפים אמריקאים וערבים

ישראל עבדה עם שותפים, וכך הדפה את התקיפות הקשות ביותר של איראן; מה שיבוא בהמשך יבחן את הכוחות במזרח התיכון ומחוצה לו

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen
שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

התקיפה האיראנית על ישראל בשבת הייתה ענקית בכל קנה מידה. טהרן שיגרה יותר מ-170 כטב"מים עמוסי חומרי נפץ, כ-120 טילים בליסטיים וכ-30 טילי שיוט, לפי ישראל. הנזק יכול היה להיות קטסטרופלי. כפי שהתברר, כמעט כולם יורטו. 

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה 
התמיכה של מדינות אירופה בישראל מגיעה עם דרישה לריסון

הצלחה זו נבעה משילוב של מערכת ההגנה האווירית המתוחכמת של ישראל ושל סיוע קריטי שסיפקו ארה"ב ושותפים מערביים וערבים אחרים. מטוסי קרב אמריקאים, בריטים וירדנים מילאו תפקיד חשוב במיוחד בהפלת כטב"מים. רוב הכטב"מים והטילים האיראנים הושמדו עוד לפני שהגיעו למרחב האווירי הישראלי. 

השאלה אם ישראל ותומכיה יכולים לשחזר את הביצועים האלה בתנאים של מלחמה כוללת - המטח של סוף השבוע מאיראן, שתוקשר בבירור מראש, היה ההיפך ממתקפת פתע - נותרה פתוחה, כמו גם היכולת של ישראל להגן על עצמה ללא עזרה מבחוץ.

"איראן הפסיקה להסתתר מאחורי פרוקסים"

זהו שיקול מרכזי שמביאות ישראל וארה"ב בחשבון כשהן שוקלות את התגובות למציאות האסטרטגית החדשה, שנוצרה מהתקיפה הצבאית הישירה הראשונה של איראן על שטח ישראל מאז המהפכה האיסלאמית של 1979. קבינט המלחמה של ישראל התכנס בתל אביב אתמול (א') כשמנהיגי המדינה שקלו את האפשרויות שלהם, ובכירים במערב אמרו שהם מאמינים שתגובת ישראל יכולה להגיע במהירות, אפילו כבר היום (ב'). 

תגובה קשה על אדמת איראן עלולה להביא לפעולת תגמול הרסנית הרבה יותר. אך חוסר תגובה מוחלט, או תגובה חלשה מדי, עלולים לשחוק את ההרתעה, ולהפוך את ישראל ומדינות אחרות לפגיעות יותר למטחים איראניים עתידיים. 

"איראן התחילה שלב חדש. היא הפסיקה להסתתר מאחורי פרוקסים וכעת היא חשופה למתקפה ישירה מישראל", אמר נדב פולק, אנליסט ממשלתי ישראלי לשעבר, המלמד באוניברסיטת רייכמן. "בהמשך, ישראל לא תוכל לשבת בשקט ורק ליירט הכול". 

המיירטים, במיוחד מערכות החץ והפטריוט המשמשות נגד טילים בליסטיים, הם יקרים ביותר ומוגבלים בכמותם. הקונגרס האמריקאי, שעצר את חבילת הסיוע הצבאי לישראל, אוקראינה וטייוואן, יצר סיבוך נוסף. 

במתקפה בשבת, שלטענת טהרן הייתה פעולת תגמול על תקיפה החשודה כישראלית ב-1 באפריל, שבה נהרגו שבעה קציני משמרות המהפכה האיסלאמית, לרבות שני גנרלים, בנציגות דיפלומטית איראנית בדמשק, נעשה שימוש רק בחלק זעיר מארסנל הכטב"מים והטילים העצום של הרפובליקה האיסלאמית. 

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

נוסף על כך, טהרן גם החזיקה במילואים את כוח הפרוקסי הלבנוני שלה, מיליציית חיזבאללה, המחזיקה באלפי טילים ורקטות. ואמנם רק קומץ טילים איראניים חדרו בשבת, וגרמו נזק קל לבסיס האווירי של ישראל בנבטים, אך הצבא האיראני אסף מידע מודיעיני יקר מהתבוננות כיצד פועלות ההגנות האוויריות של ישראל וארה"ב. 

"איראן בחנה את מערכת ההגנה מפני טילים, את הנחישות של המדינות האזוריות, את הנחישות של ארה"ב", אומר ג'ונתן שנצר, חוקר בקרן להגנת הדמוקרטיות (Foundation for Defense of Democracies) בוושינגטון. "סיכון גדול נובע מכל זה. כששני צדדים חזקים עוסקים בפעולות איבה באופן ישיר, אף אחד לא יודע לאן הדבר הזה הולך". 

מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, תיאר את המטח בשבת ככזה היוצר משוואה אסטרטגית חדשה: כל תקיפה ישראלית על האינטרסים האיראניים באזור תיענה במתקפה איראנית ישירה על ישראל. זהו, כמובן, קו אדום שישראל, שנלחמת מול שלוחי איראן כבר עשרות שנים, אינה יכולה לקבל. 

עם זאת, כשהיא בוחנת את תגובתה, על ישראל לשקול גם את האינטרסים של שותפיה הערביים, כמו ירדן, סעודיה ואיחוד האמירויות. למרות הכעס הרווח על הרג עשרות אלפי פלסטינים במהלך פעולות צבאיות ישראליות בעזה, עזרו לישראל ירדן ושותפות אחרות להדוף את הטילים והכטב"מים האיראניים בשבת.

"השותפים האזוריים שלנו התגייסו למרות שישה חודשים של מתיחות משמעותית מאוד בינם לבין ישראל, ובינם לבין ארה"ב, כשהם התחננו אל ארה"ב שתעשה משהו כדי לרסן את הישראלים", אמר סטיבן קוק, אנליסט של המזרח התיכון במועצה ליחסי חוץ.

קוק אמר שלא משנה עד כמה המדינות באזור עשויות שלא לאהוב את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, הן סולדות אפילו יותר מהממשלה של איראן.

המתקפה על ישראל הייתה מהגדולות שנראו בלוחמה המודרנית

התפקיד החיוני שמילאו השותפים הערבים הללו יחד עם ארה"ב ומדינות אחרות באספקת מודיעין, פתיחת המרחב האווירי שלהם, ובמקרה של ירדן, בעצם הפלת הנשק האיראני, עשוי להעניק להם השפעה חדשה על ממשלת ישראל, מבחינת אופי התגובות שיוחלט עליהן, ככל שהמשבר יתפתח.

מטוסי F35 / צילום: חיל האוויר

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה: תחילה נחיל של כטב"מים איטיים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ולזהות את מיקומן של סוללות ההגנה האווירית, אחר כך טילי שיוט ולבסוף מטח של טילים בליסטיים מהירים יותר, הידועים לשמצה כקשים ליירוט. 

היקף המתקפה היה גם מהגדולים שנראו בלוחמה המודרנית. מטח ה"הלם והיראה" הפותח של רוסיה ביום הראשון לפלישה לאוקראינה, ב-24 בפברואר 2022, כלל בין 160 ל-200 טילי שיוט וטילים בליסטיים - נגד מדינה הגדולה מישראל ביותר מפי-20. 

רוסיה השתמשה לראשונה בכתב"מים מסוג "שאהד" מתוצרת איראן בשילוב עם מתקפת טילים ב-10 באוקטובר 2022, מטח שכוון לתשתיות של אוקראינה, וכלל סך של 84 טילים ו-24 כטב"מים. המטח הזה הגיע לאחר שאוקראינה פגעה בגשר המקשר את קרים הכבושה ליבשת רוסיה. רק כמחצית מן הטילים הרוסים יורטו. 

בעוד שאוקראינה שיפרה מאז את שיעורי היירוט של כטב"מים וטילי שיוט, רוב הטילים הבליסטיים הרוסיים פגעו במטרותיהם - בניגוד לתוצאות המתקפה האיראנית בשבת. טכנולוגיית הטילים של איראן מבוססת במידה רבה על הידע הסובייטי והצפון קוריאני. 

מחצית מהטילים שאיראן שיגרה נכשלו בשיגור

גורמים אמריקאים אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי מחצית מן הטילים הבליסטיים שאיראן שיגרה נכשלו בשיגור או "נפלו" מהשמיים לפני שהגיעו ליעדיהם. 

הכישלון של איראן להסב כאב חמור לישראל, כתוצאה מעליונות ההגנה האווירית הישראלית "חשף עד כמה הם חלשים בכל הנוגע לאיום הצבאי הקונבנציונלי - וזה לא חדש, וזו הסיבה שאיראן השקיעה כל כך הרבה בקבוצות טרור ובקבוצות שונות שהחלישו למעשה את מערך המדינות במזרח התיכון", אומר בריאן קטוליס, עמית בכיר ב-Middle East Institute. "אך עדיין יש להם יכולת רבה לזרוע פחד ולהוות גורם סיכון משמעותי לאזור". 

החולשה המוכחת של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה לטמון בחובה סיכונים משלה להסלמה, מזהיר עלי ועז, מנהל פרויקט איראן ב-International Crisis Group. מאחר שלא נראה שהתקפות הפרוקסי של חיזבאללה או חמאס או מטח ישיר על ישראל עובדים, עלולים מקבלי ההחלטות בטהרן להתפתות יותר ויותר לאופציה הגרעינית, הוא אומר: "אם הם יסיקו שההרתעה הקונבנציונלית שלהם, שהיא למעשה מערכות הטילים והכטב"מים שלהם, לא באמת מספיקה, הם כנראה יסיקו שהמוצא היחיד שנותר להם הוא גורם ההרתעה האולטימטיבי". 

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן