גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images
קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

המשקיעים של קאת'י ווד עוזבים את הקרנות שלה.

אלו מיהרו להשקיע בקרנות הסל (ETF) של ווד והרוויחו בגדול במהלך התפרצות הקורונה, כשמנהלת הקרן הפכה לסנסציה במדיה החברתית בזכות השקעות נועזות במניות טכנולוגיה חדשניות כמו טסלה, זום ו־Roku. רובם דבקו בה לאחר שהפדרל ריזרב (פד) העלה את הריבית, ומזלן הטוב של הקרנות השתנה לרעה. עכשיו, לאחר שחוו הפסדים משמעותיים על פני שנים, לרבים מהם מתחיל להימאס.

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות 
הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות 

כך, משקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר (נטו) משש הקרנות המנוהלות אקטיבית של קבוצת ARK של ווד (ARK Investment Management), משיכה שמגמדת את הזרימה מהן בכל שנת 2023. סך הנכסים בקרנות אלו ירד ב־30% תוך פחות מארבעה חודשים, ועומד כעת על 11.1 מיליארד דולר. מדובר בירידה משמעותית מהשיא של 59 מיליארד דולר בתחילת 2021, כאשר ARK הייתה מנהלת תעודות הסל הגדולה בעולם.

"המשקיעים המסורים מרגישים מתוסכלים", אמר טוד רוזנבלוט, ראש מחלקת המחקר של ספקית הנתונים VettaFi. "זו אמורה להיות שנה טובה יותר לגישת ההשקעות של ARK המתמקדת בצמיחה וטכנולוגיה משבשת, אבל הם השקיעו בעיקר בחברות שלא הצליחו".

תקוות שהפד יתחיל בסופו של דבר להוריד ריבית, יחד עם התלהבות מטכנולוגיית בינה מלאכותית יוצרת (גנרטיבית), עזרו להעלות את מדד S&P 500 עד כה השנה ב־6.3%. הן היו אמורות לסייע באותו אופן גם לקרנות ARK, אך מניות קרן החדשנות המרכזית שלה דווקא ירדו ב־16%.

ריכוזיות בקרן החדשנות

זה בעיקר בגלל שהקרנות של ווד מרוכזות בצורה משמעותית בקומץ מניות. כך למשל שבע מניות מהוות כמחצית מקרן ARK Innovation. בין אלו, מניית טסלה, ההחזקה הגדולה ביותר, איבדה השנה יותר מ־40% למחיר של כ־144 דולר. ווד קנתה יותר כשהמחירים ירדו, ולאחרונה הצהירה ב־CNBC שהיא עדיין מצפה שהמחיר של טסלה יגיע ל־2,000 דולר בחמש השנים הקרובות.

 

החזקות מובילות אחרות כמו חברת המדיה והסטרימינג Roku, שירדה ב־33%, ו־Unity Software, שנפלה ב־44%, גררו גם הן את הקרן מטה.

מארק האדן, רואה חשבון בן 63 מווירג'יניה, הוא בין המשקיעים שמכרו לאחרונה שתי קרנות של ARK בהפסד גדול. האדן קנה 200 מניות בקיץ 2021 לאחר ששמע מחבר על ווד. לדבריו, הוא משקיע בעיקר בקרנות מדד זולות, אך הסתקרן מ־ARK והכניס חלק מתקציב ה"סיכון" שלו להשקעה שמהווה שבריר מתיק ההשקעות הכולל שלו.

"זה היה מאוד מבטיח, חשבתי. אבל הקרנות המשיכו להפסיד כסף, והרבה", הוא סיפר. "יכולתי להרוויח 5% ריבית על המזומנים בחשבון השוואב שלי (חברת שירותי השקעות ותיקה)", טוען האדן. "אני מקווה שווד תצליח, אבל מבחינתי הקרנות האלה לא מתאימות לתיק ההשקעות שלי".

"הלכו כספי הפרישה"

קבוצת ARK הפכה לסנסציה כמעט בן לילה בשנת 2020, כאשר קרן החדשנות הציגה תשואות אטרקטיביות ו־ווד הופיעה תכופות בטלוויזיה כדי להציג תחזיות שוריות לגבי החזקותיה. הקרנות הפעילות של ARK קיבלו השקעות חדשות בסך 20 מיליארד דולר באותה שנה, סכום מדהים עבור מנהלת נכסים קטנה, שהפך אותה ליקירת תעשיית ניהול הנכסים.

משקיעים עקבו מקרוב אחר דוחות המסחר היומיים של ARK כדי להעתיק את ההשקעות של ווד. היא צברה מיליוני עוקבים ברשתות החברתיות, שחלקם כינו אותה "מאמא קאת'י" או מכרו חולצות טריקו עם תמונתה.

אנליסטים אומרים שהקרנות תמיד היו מסוכנות, ממגוון סיבות. הן זינקו בחדות בדומה להשקעות מסוכנות אחרות, כשהריביות היו נמוכות מאוד - ואז צנחו משמעותית כשהריבית עלתה. בסוף 2023 הפסידו המשקיעים בקרנות ARK יותר מאצל כל מנהל נכסים אחר בעשור האחרון - 14.3 מיליארד דולר, לפי חברת דירוג הקרנות מורנינגסטאר. ARK קיבלה את מירב הכסף ממשקיעים סביב פברואר 2021, כשקרן אינוביישן הגיעה לנקודת השיא שלה, מה שהתברר כתזמון מצער עבור משקיעים רבים.

פורומי ההשקעות של רשת Reddit מלאים בסיפורים של אנשים שהשקיעו בARK בשיאה וכעת מתפתלים בשאלה האם למכור בהפסד גדול או לחכות ולראות מה יקרה. אחד מהם הודה כי העביר את חשבונות הפרישה שלו אל ARK במהלך המגפה, בהשראת הרווחים המשמעותיים שהציגה. "הפסדתי בערך 50%-60% בכל החשבונות שלי, וכעת שלוש שנים מאוחר יותר, אני לא יודע מה לעשות".

לסמוך על האינטואיציה?

גורמים בתעשיית ניהול הנכסים טוענים כי קרנות ARK תלויות יותר מדי באינטואיציה של ווד. ווד, כיום בת 68, הקימה את הקרנות ב־2014 כדי להנגיש למשקיעים רגילים השקעות המתמקדות בחברות מתפתחות.

היעדרותה של מניית אנבידיה מקרן הדגל של ARK היא מקור כאב רגיש במיוחד. קרן אינוביישן מכרה את החזקתה בינואר 2023, רגע לפני שהחלה דהרת השור של המניה, שמאז הוכפל שוויה פי ארבעה לערך.

ווד הגנה שוב ושוב על החלטתה לצאת ממניית יצרנית השבבים, למרות ביקורת נרחבת על החמצה של טירוף ה־AI שכבש את וול סטריט בסערה. החשיפה של ARK לאנבידיה החלה 10 שנים קודם לכן, ותרמה רווחים משמעותיים, אמרה דוברת הקרן. אולם לדבריה התמחור הקיצוני שמעניק השוק לאנבידיה והאפסייד הגבוה יותר בחברות אחרות בתחום ה־AI, הובילו להחלטה לצאת מהמניה.

מורנינגסטאר תהתה לאחרונה לגבי יכולתה של ARK לנתח בהצלחה חברות בשלבים מוקדמים, לנוכח התחלופה המהירה בצוות ההשקעות שלה, לאחר עזיבה של כמה ותיקים ב־2023, שבעקבותיה "ווד נותרה אשת המפתח", כפי שכתב אנליסט מורנינגסטאר החודש.

הימור מוצלח יותר של ווד, חסידה ותיקה של מטבעות דיגיטליים, היה על בורסת הקריפטו Coinbase, שמנייתה זינקה פי ארבעה בשנה האחרונה, אם כי היא עדיין נמוכה ב־47% מהשיא שלה ב־2021. גם תעודת הסל של ARK העוקבת באופן פסיבי אחר הביטקוין, הצליחה לגייס סכומים ניכרים.

ולמרות שכוכבה של ווד דעך, יש עדיין מאמינים לקרנות שלה. אריק לובגרן, יועץ בן 50 ממילווקי, השקיע לראשונה בקרנות ARK לפני כשנה, בשל העלות הנמוכה בכניסה. הוא רכש מניות של כל שש קרנות הסל הפעילות של ARK, החזקה המהווה כעת כמחצית מתיק המניות שלו. בהמתינו להורדת ריבית, הוא "מתכנן להחזיק בהשקעות האלה לטווח ארוך", לדבריו.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; המניות הדואליות הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% ● בעקבות נתוני האינפלציה בארה"ב שהיו חלשים מהצפוי, השקל התחזק מול הדולר ● בהמשך היום צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל ● בפועלים נותנים עדיפות לאפיק הצמוד על פני השקלי באג"ח בישראל ● מידרוג: סיכון נמוך בענף התעשיות הביטחוניות העולמי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

אחרי העיכובים ארה"ב תשלח חבילת נשק גדולה לישראל. מה יש בה?

ממשל ביידן עדכן את הקונגרס כי בכוונתו לקדם אספקת נשק לישראל בעלות כוללת של יותר ממיליארד דולר ● חבילת הסיוע החדשה כוללת חימושי טנקים בסך כ־700 מיליון דולר, רכבים טקטיים בסך כ־500 מיליון דולר ופצצות מרגמה בסך כ־60 מיליון דולר

היחסים עם ישראל סיבכו את ענק ההשקעות בחזית מפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ירדן הצליחה לסכל הברחת נשק בהובלת איראן, מה יכול לקרות אם לאיראן יהיה גרעין, נתניהו עדיין לא מוכן לדון ביום שאחרי ופסטיבל מוזיקה שמסתבך בגלל חסות של ברקליס ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין חברת סלקום / צילום: עינת לברון

לאחר שהשליטה בסלקום החליפה ידיים: האם העלאת מחירים בדרך?

קבוצה בראשות קרן פורטיסימו של יובל כהן השלימה את רכישת מניות דסק"ש בסלקום ב-936 מיליון שקל ● מאז נחתם מזכר ההבנות בדצמבר זינקה מניית סלקום ב-26%

שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה אחד בפסיקה / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת

הפסיקה שמטלטלת את מוסד "הידועים בציבור": ההשלכות והמשמעות

לאחרונה קבע העליון שבני זוג שחיו יחד שנה וחצי ותכננו להתחתן אינם ידועים בציבור ● מומחים לדיני משפחה מזהירים משינוי התייחסות מצד מוסדות פיננסיים ומסבירים כיצד יש להיערך

לירן צביבל, מנכ''ל וממייסדי WEKA / צילום: WEKA

200 עובדים יתחלקו ב-40 מיליון דולר: הסטארט-אפ הישראלי שהופך לחד קרן

ווקה שמספקת פתרון תוכנה לניהול אחסון מידע עבור חברות ענק, הודיעה אתמול על גיוס של 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.6 מיליארד ● לפי ההערכה, כחצי מעובדי החברה יהנו מסיבוב מניות סקנדרי בהיקף של 40 מיליון דולר ● לירן צביבל, מנכ"ל החברה: "עידן הבינה המלאכותית רק בראשיתו"

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

מחר: דיון דחוף בביה"ד הבינ"ל לצדק בהאג בבקשה לעצירת המלחמה בעזה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) יקיים בימים חמישי ושישי דיונים בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● בישראל עדיין לא החליטו אם המשלחת תתייצב מחר בהאג, לאחר שלדיונים שנערכו בחודש ינואר האחרון המשלחת התייצבה

ראש המוסד, דדי ברנע / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון. המשמעות: הזזת המטרו ופגיעה בשכונות מגורים

במשרד התחבורה נבחנת האפשרות לשנות את תוכניות המטרו, אשר אושרו כבר, כדי להקים תחנת רכבת הצמודה למטה המוסד, כפי שמבקש הארגון ● השינוי עלול ליצור אפקט דומינו שמשמעותו עיכוב של שנים בתוכניות המטרו ● משרד רה"מ: "אין כל כוונה לשנות את תוכניות הקמת הרכבת"

פרנק מלול, מנכ''ל ערוץ i24NEWS / צילום: גדעון מרקוביץ

מתקרבים להשקה: ערוץ i24NEWS בעברית ישקיע 4 מיליון שקל בפרסום

ערוץ החדשות החדש i24NEWS בעברית בחר במשרד הפרסום FCB TLV & atomi מקבוצת IPG להוביל את קמפיין העלייה לאוויר ● בשלב הראשון הקמפיין כולל שלטי חוצות ודיגיטל, ובהמשך יעלה פרסום גם בטלוויזיה - אם כי לא בערוצי הברודקאסט

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: לני בן בשט

אולמי התצוגה והשירות של קרסו בת"א ייהרסו, ובמקומם ייבנו שלושה מגדלים

הוועדה המקומית לתכנון ובניה ת"א אישרה את תוכנית מתחם ריב"ל קרסו שמקדמת קרסו נדל"ן ● אושרה להפקדה תוכנית לבניית 5,800 דירות חדשות בעיר אופקים, בשכונת אפיקי נחל ● וגם: אחרי 30 שנים של המתנה, אושרה תוכנית לקרקע פרטית גדולה בצמוד לתל השומר ● חדשות הנדל"ן

סניף של שופרסל דיל. בעיגול: רני רהב / צילומים: טלי בוגדנובסקי, שלומי יוסף

אחרי 25 שנה: שופרסל ורני רהב נפרדים

במסגרת רה-ארגון שעוברת שופרסל אחרי כניסתם של האחים אמיר, החליטה הנהלת החברה להיפרד מהדובר שליווה אותה למעלה משני עשורים ● את רהב תחליף ענת פרידמן, שבעבר עבדה במשרדו ● רהב: "זכותם המלאה של בעלים להחליף דובר, משום שדוברות זו משרת אמון"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

עשרות ק"מ מהגבול: כטב"ם חיזבאללה התפוצץ ליד צומת גולני

שעות אחרי המטח הכבד למירון שכלל כ-60 רקטות, חיזבאללה טען: ביצענו שיגורים לעבר בסיס בגליל התחתון • קצין צנחנים נפצע קשה ו-2 בינוני בלחימה ברצועת עזה • אלעד פינגרהוט הוא האזרח שנהרג אתמול במתקפה בגבול הצפון, נקבע מותו של לירון יצחק שנפצע אנושות מפצמ"ר שלשום בעזה • התרעה הופעלה בשדרות בפעם ה-3 היום  • עדכונים שוטפים

איור: גיל ג'יבלי

5 דברים שכדאי לדעת לפני שרוכשים דירה

רכישת דירה היא אחד היעדים הכלכליים המרכזיים של משק הבית הישראלי הממוצע, ומדובר ביעד יקר במיוחד ● אורי יוניסי מבנק לאומי מפרק 5 שאלות שכדאי לשאול את עצמכם לפני שאתם קונים דירה ● שאלת השבוע, מדור חדש

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל, צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת העל של החברות?

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: Associated Press, John Minchillo

המעבר של חמאס לטקטיקות גרילה מרמז עבור ישראל על מלחמה ללא סוף

ארגון הטרור האיסלאמיסטי משתמש בטקטיקות פגע וברח ובקבוצות קטנות יותר של לוחמים כדי להראות שהוא יכול להמשיך להילחם "עוד חודשים, אם לא שנים"

הציוץ של קית' גיל שעורר את הסערה, והציוצים של עוקביו שהופצו ברחבי הרשת / צילום: מתוך טוויטר

מניות המם חזרו לשגע את וול סטריט. קרנות הגידור הפסידו שוב מיליארדי דולרים

תחושת דה ז'ה וו הכתה השבוע בוול סטריט ● ציוץ אחד, של חשבון בשם The Roaring Kitty, הוביל לזינוק של מאות אחוזים בשורת מניות מם, מניות שנעות בחדות בגלל הייפ ברשתות החברתיות וללא קשר למצבן הפיננסי או העסקי ● בפעם הקודמת הסיפור הזה נגמר בקריסה של קרנות גידור וסדרה בנטפליקס ● הפעם השורטיסטים כבר הפסידו כמעט 2.5 מיליארד דולר ביומיים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● מדדי המחירים לצרכן שפורסמו אתמול בישראל ובארה"ב ישפיעו כנראה בצורה מנוגדת על הבורסה המקומית ● באגם לידרים  צופים גל עליות מחירים ● לידר שוקי הון: בישראל, לא תהיה הורדת ריבית בקרוב ● בוול סטריט, נאסד"ק ו-S&P 500 שברו את שיאם ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבניין בו נמצא הפנטהאוז בפנקס 50, ת''א / צילום: מאיה לוין

בני הזוג השוויצרים, הפנטהאוז בת"א והדרישה של רשות המסים

תושב שווייץ העניק לאשתו פנטהאוז בת"א במתנה, ורשות המסים ביקשה נתח מהעסקה - כמס רכישה ● ביהמ"ש דחה את עמדת רשות המסים וקבע כי לאשה מגיע פטור ממס עבור המתנה שקיבלה

שינויים ביציבות השקל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר נחלש לשפל של חודש וחצי מול השקל. אלו הסיבות

הדולר נסחר סביב רמה של 3.66 שקלים, הרמה הנמוכה מאז תחילת חודש אפריל ● עליית מדד המחירים לצרכן בישראל מול ההתקררות באינפלציה בארה"ב מובילה להתחזקות המטבע המקומי ● גם האירו נחלש מול המטבע המקומי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, lev radin

ביידן מעלה את המס של כלי רכב מסין ל־100%. האם המהלך ישפיע על ישראל?

נשיא ארה"ב הודיע השבוע על שורת הגבלות סחר בין ארה"ב לסין, חלקן בתחום הרכב ● על הפרק: הגדלת המכס על מכוניות מיובאות ועל הסוללות למכוניות חשמליות ● הצעדים צפויים לזלוג בעקיפין גם לשוק הישראלי ואף להקטין את ההיצע המקומי מסין