גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האריה האיראני שאג כמו חתול", ואלה הזדמנויות ההשקעה

ביום שאחרי המתקפה האיראנית נראה שהבורסה בתל אביב הגיבה במתינות, אבל לאן הולכים מכאן? ● מומחים מנתחים שלושה תרחישים אפשריים להמשך המערכה, איך יגיבו אליהם השווקים, ואילו נכסים יהפכו לאטרקטיביים?

מטוס קרב F-15, ''רעם'' של חיל האוויר הישראלי, שיצא למתקפה מול איראן / צילום: דובר צה''ל
מטוס קרב F-15, ''רעם'' של חיל האוויר הישראלי, שיצא למתקפה מול איראן / צילום: דובר צה''ל

במשך יותר משבוע המתינו השווקים בדריכות לתגובה האיראנית. מאז חוסל בכיר כוח קודס של משמרות המהפכה, חסן מהדווי, המדדים המובילים נסחרו בתנודתיות גבוהה במיוחד. אבל דווקא אחרי שהתקיפה האיראנית הגיעה, השווקים נראו רגועים יותר. זאת, למרות המעמד ההיסטורי של ההסלמה והסיכוי שהיא תצית מלחמה אזורית.

 ● ראיון | "זה כבר אירוע מאקרו": הנגיד יוצא נגד הסחבת בהקמת הוועדה לבחינת תקציב הביטחון
החברות הישראליות שצפויות להגיע לנאסד"ק 

המדדים המובילים בבורסת תל אביב נסחרו ביום ראשון במגמה מעורבת, ירדו מעט, ואז חזרו לעלות, ולקראת סוף יום המסחר נסחרו בעליות קלות (מדד תל אביב 35 נסחר סביב 0.3%). הנתון הכמעט "משעמם הזה" יכול ללמד שהמשקיעים למודי הקרבות בבורסה המקומית, מעריכית כי האירוע הנוכחי הסתיים.

מי שבכל זאת אותת על חש מסוים היה מדד הפחד המקומי (VTA35) שהתמיד במגמת העלייה שלו משבוע שעבר ורשם עלייה של כמעט 7% ביום ראשון לרמה של 24.1 נקודות. מדובר בשיא של חמישה חודשים שמתחיל להזכיר את הרמות שנרשמו בתחילת אוקטובר, אז חצה המדד את רף 27 הנקודות (אם כי מדובר עדיין בשבריר לעומת שיא כל הזמנים שנרשם עם בהלת הקורונה - 85 נקודות).

גם האג"ח של ממשלת ישראל הגיבו בשלילה לאירועים. התשואה לפדיון שלהן טיפסה ביום ראשון ושיקפה לחוב הממשלתי את המחיר הנמוך מזה חמישה חודשים, גם בטווחים ארוכים וגם בקצרים יותר. פרמיית הסיכון של ישראל בעולם (CDS לאג"ח ממשלתיות ל־10 שנים) שמתמחרת את הסיכוי שהמדינה לא תעמוד בחובותיה, טיפסה בסוף השבוע, בציפייה למתקפה, מעבר לרף של 163 נקודות. מדובר ברמות שמתקרבות לשיא של יותר מעשור, אליו הגיעה הפרמיה עם פרוץ המלחמה (169 נקודות).

 

ומנגד, רוב הפעילים בשוק עמם שוחחנו הביעו אופטימיות לגבי ההמשך. אבישי קרוואני למשל, מנכ"ל חברת ניהול ההשקעות פעילים מקבוצת בנק הפועלים, מעריך כי לאחר הירידות בשוק המקומי בשבוע שחלף, ההישג המבצעי ביירוט מאות טילים וכטב"מים מוריד בטווח הקצר את החשש לפגיעה בישראל. לדבריו, "עכשיו, יותר מתמיד, חובה לשמור על איזון בין מרכיבי ההשקעה בתיק, שיכלול מכשירים דפנסיביים כמו אג"ח ממשלתיות ודולר".

נראה, אם כן, שתחושות המשקיעים לגבי ההמשך מעורבות. האם העימות עם איראן הסתיים? או שאנחנו בפתחה של מלחמה היסטורית? לקחנו שלושה תרחישים אפשריים לעתיד לבוא ושאלנו מומחים מה תהיה השפעתם האפשרית על השוק המקומי.

מלחמה עולמית: "רק שני אפיקי השקעה יעלו"

נדגיש כי מדובר בתרחיש עם הסבירות הנמוכה ביותר. הוא כולל עימות לא רק בין ישראל לאיראן ולגרורותיה, אלא גם באזורים גאוגרפיים נוספים בעולם, עקב המעורבות האמריקאית - כמו למשל במזרח הרחוק, בגזרה בין טאיוואן לסין. גם באירופה תיתכן אסקלציה של התרחבות מחודשת של המערכה באוקראינה לגזרות נוספות ואולי אף חזיתות מפתיעות חדשות יתגלו במזרח התיכון.

בתרחיש כזה, מעריך אסטרטג הריביות בבנק לאומי, דודי רזניק, "אמור להיות כאוס מוחלט. למעט נכסים כמו זהב ונפט (שמחיריהם יזנקו), אני מניח שכל אפיקי ההשקעות האחרים ירשמו ירידות חדות, שקשה אפילו להעריך את עוצמתן. להערכתי זה תרחיש עם הסתברות נמוכה".

במצב של מערכה גלובלית, יש לשער שלא רק הציבור בשוק ההון הישראלי יבקש לרוץ "לחוף מבטחים" עם כספו, אלא גם במדינות רבות אחרות בעולם. לכן, תיתכן נסיקה חדה בשערו של דולר האמריקאי, ורזניק מוסיף, שייתכן גם במטבעות אחרים, הנחשבים ליציבים יחסית כמו הפרנק השוויצרי: "הציבור ימכור במקביל נכסים אחרים, הרבה פחות בטוחים, לרבות אג"ח ממשלת ישראל, מה שיוביל לזינוק בתשואות שלהן".

גם הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, רפי גוזלן, סבור שלתרחיש של מלחמה גלובלית יש סיכויים קלושים. "בעולם מדברים על הנושא של התרחבות המערכה, למשל לזירה בין טאיוואן לסין כמשהו שנמצא ברקע. זה תרחיש שאין לו שום תמחור בשווקים כרגע גם ברמת פרמיית הסיכון וגם ברמת ההשפעה על הצמיחה העולמית. המסר של השווקים כיום הוא: 'נתמחר את הדבר הזה כשנראה אותו קורה'. מסוג של דברים בינאריים שלא מקבלים יותר מדי ביטוי כרגע".

מה לעשות עם הכסף?
בתרחיש קיצון כזה, הנכסים הבטוחים בעולם צפויים לפי גוזלן להיות הדולר האמריקאי, או נכסים שנחשבים לבטוחים יותר ורגישים פחות לזעזועים כמו הזהב, מתכות יקרות אחרות, או הנפט.

מערכה אזורית: חזרה לסנטימנט של ה־8 באוקטובר

בתרחיש שכזה ישראל ואיראן יקלעו למעגל של תגובות חוזרות, מה שיוביל להתרבות מתמשת של זירות המלחמה של ישראל. בתרחיש כזה, ייתכן שהמערכה מול חיזבאללה תתרחב, ושמדינות נוספות באזור ישאבו להסלמה.

"צריך להבין עד כמה איראן והחיזבאללה יפעלו כדי להרחיב את המערכה", מסתייג רזניק מלאומי. "אם למשל חיזבאללה יפרוץ את גבולות הגזרה הקיימים במלחמת ההתשה שיזם נגד ישראל בצפון, וישגר טילים גם למרכז הארץ. בתרחיש כזה, של הרחבת המערכה עם חיזבאללה, אנחנו עלולים לראות ירידות חדות בשוק המניות המקומי, כשבשוק האג"ח, תירשם עליית תשואות לנוכח עליית הסיכון של ממשלת ישראל ובכלל.

"נראה גם התחזקות משמעותית של הדולר מול השקל. אני מניח שנראה משהו דומה למה שראינו בשבוע הראשון של אוקטובר. כלומר הדולר יעלה שוב לכיוון 4.1 שקלים. למרות שזה תרחיש באזור שלנו, הוא עדיין יכול להשפיע על העולם. ראינו למשל, שהחשש מהתגובה האיראנית בסוף השבוע, כנראה הייתה גורם בירידות החדות בוול סטריט (מדד S&P 500 ירד בשישי ב־1.5%, ח"ש)".

רפי גוזלן, מאי.בי.אי, מעריך כי התרחיש של התרחבות העימות למערכה אזורית גדולה יותר, גם מול איראן, עדיין לא מתומחר בשוק המקומי: "השווקים ינסו להבין אם ישראל מנצלת את ההזדמנות של הלילה שחלף כדי 'ליישר קו' עם האמריקאים או עם קואליציה שהולכת ונבנית כאן, או שאנחנו מתבדלים וממשיך לפעול באופן עצמאי".

לדבריו, התרחיש הסביר מבחינת השווקים יהיה "סוג של החלפת מהלומות עם איראן, אבל לא הסלמה ממושכת. מבחינת השוק, להערכתי, זה יותר עניין של אירוע שחלף ונראה כעת מה קורה. אם יש משהו שיעלה את הרף, אז מן הסתם אנחנו לא נמצאים בתמחור סיכון הזה כרגע. התרחיש שיותר מפחיד את השווקים הוא שנגרר למלחמה אזורית עם יותר זירות ולא רק מול זו הדרומית אצלנו (מול חמאס, ח"ש)".

מה לעשות עם הכסף?
הכלכלנים מעריכים כי בתרחיש כזה, שנחשב בסבירות בינונית, הדולר צפוי לזנק לצד ירידות במחיר האג"ח של ממשלת ישראל. דרך אפשרית להתגוננות היא הגדלת רכיב המט"ח בתיק דרך החזקה של אג"ח דולריות בדירוגים וחשיפה מוגברת לשוקי מניות גלובליים.

מלחמת התשה: המשקיעים כבר התרגלו למתיחות

למרבה הצער או אולי המזל, חזרה להמשך המערכה מול חמאס בעזה וההסלמה בצפון נראה למרבית הפעילים כמו תרחיש שהסבירות שלו היא הגבוהה ביותר כרגע, שלא לומר שגרה. לפי רזניק מלאומי וגוזלן מאי.בי.אי, זה מה שהשוק המקומי מתמחר כיום.

רק ביום שני שעבר, עם פרסום החלטת הריבית על ידי בנק ישראל (שנותרה ללא שינוי ברמה של 4.5%) הציג הבנק המרכזי תחזית כלכלית כמעט ורודה, בהינתן המלחמה. לפי הצפי, התוצר יצמח השנה בשיעור של 2% ובשנה הבאה ב־5%. האינפלציה תעמוד השנה על 2.7% (לעומת 2.4% בתחזית שניתנה ינואר). ובשנה הבאה על 2.3% (לעומת 2% בתחזית ינואר).

אלא שגוזלן מבקש להדגיש, "כל תרחישי הצמיחה למשק הישראלי, מכוונים לתרחיש היותר נוח באופן יחסי בנוגע למלחמה, והפחות חריג ביחס לאלה שהוזכרו. כלומר, זירה אחת דרומית פעילה ולא התדרדרות למלחמה רב־זירתית בעצימות גבוהה. התרחבות המערכה לרמה האזורית, משמעותה פרמיית סיכון גבוהה יותר לישראל וצמיחה שלילית למשק".

אבנר חדד מנכ"ל הפניקס בית השקעות מזכיר כי שנה אחרי שפרצה מלחמת המפרץ ב־1991, "השוק בישראל השלים עלייה של יותר מ־65%. גם אחרי מלחמת לבנון השנייה, שנה מפרוץ המלחמה השוק בישראל עלה יותר מ־35%."

לכן לדבריו, "אני מעריך שיקרה גם עכשיו משהו דומה. זה הזמן להשקיע בישראל והסיבה היא מאוד ברורה: השוק כבר מגלם את השפעת ה־7 באוקטובר, את השנה שלפני כן שלא הייתה מוצלחת, ואת החשש ממלחמה איזורית - סיכונים שחלקם התממשו, וחלקם עדיין חוששים שיתממשו. ברגע שיתחילו להתפזר ענני אי הוודאות - ואתמול התפזר אחד מהם כי האריה האיראני שאג בסוף כמו חתול - משקיעים ירצו להיכנס לשוק בארץ".

מה לעשות עם הכסף?
תרחיש שכזה ממשיך את מה שהכרנו עד כה. ובהינתן התחזיות של בנק ישראל, הוא לא אמור לשנות יותר מדי את אסטרטגיית ההשקעה שבנו המשקיעים עד כה. הוא עשוי לתמוך ביציבות או לכל היותר החלשות מוגבלת של השקל מול הדולר, לצד התאוששות בשוק המניות התל אביבי.

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-16%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון