גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגיוס עובדים ועד עולם הרכב: בשורת ה־AI של אנבידיה

בכנס השנתי של אנבידיה GTC 2024 הוצגה שורה של פיתוחי בינה מלאכותית שנועדו לשפר את חיינו ● בין התחומים הבולטים: פיתוח תרופות, אימון וירטואלי לרופאים ואמצעי נהיגה בטוחה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, בכנס השנתי של החברה / צילום: ap, Eric Risberg
ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, בכנס השנתי של החברה / צילום: ap, Eric Risberg

 

הכנס השנתי של אנבידיה GTC 2024, המתקיים בסן חוזה, כלל לכל אורכו את ביטוי הקסם שגורם לשווקים להשתגע: בינה מלאכותית. החברה הציגה שורה של הכרזות מעניינות, וחברות שותפות או סטארט־אפים שמבססים את הטכנולוגיה שלהם על פיתוחים של אנבידיה - הציגו את מרכולתם. הנה כמה תובנות טכנולוגיות שעלו בכנס, וכדאי לשים לב אליהן.

בחיפה כבר התרגלו לחיות בלי ווייז: כך נראים פרפורי הגסיסה של ה-GPS 
מעבדת ענק סינית שנבנית מתחת לאדמה תנסה לפצח ראשונה את אחת מתעלומות היקום 
חצי שעה של השראה | הוא נכשל בעשרות ראיונות, שגרמו לו לבסוף להקים חברה משלו. סודות הניהול של מנכ"ל פלייטיקה 

גיוס עובדים מערכת סינון ראשוני

בקומת התצוגה של החברות שהשתתפו בכנס ניתן היה למצוא את Sapia.ai - סטארט־אפ שלוקח חלק בתוכנית inception של אנבידיה, ועוסק בעולמות גיוס עובדים ומשאבי אנוש.

החברה מאפשרת למעסיקים לשלוח צ'אטבוט בשם Saige למועמד הפוטנציאלי, שיתבקש לענות על שאלות בהתאם למודל ולדרישות התפקיד. המערכת תנתח את התשובות ותספק ניתוחים על היכולות והכישורים של המועמדים, וכל זאת לפי המענה הטקסטואלי. נקודה חשובה היא שהמודל מדלג על הטיות ואפליות בשל גזע או מגדר, שכן מדובר בשלב הראשוני בטקסט בלבד.

לפי החברה, המערכת כבר רצה בכמה ארגונים בארה"ב ובאוסטרליה, ומסייעת בסינון ראשוני של מועמדים. בנוסף, החברות יכולות לשלם על חבילות יותר מדויקות, כך שהמערכת לא תשאל שאלות כלליות, אלא לפי דרישות ספציפיות. אם המועמד יחליט לנסות לרמות, ולהשתמש בתשובות מוכנות מראש מ־ChatGPT, המערכת תתריע על כך. בסופו של דבר, כל עובד פוטנציאלי יקבל ציון סופי שיגיע למחלקת האנשים.

שיפור הבריאות אימונים לרופאים

אחד התחומים המרכזיים שאנבידיה משקיעה בהם משאבים הוא תחום הבריאות - כיום יותר מ־100 חברות משתמשות בכלים שלה לגילוי תרופות. בכנס הכריזה החברה על קפיצת מדרגה בתחום: כ־25 מיקרו־שירותים הוספו ל־NIM, חנות היישומים של הבינה המלאכותית של החברה, ואלו יסייעו בין היתר בגילוי תרופות, דימות רפואי ואבחון גנטי.

עוד הכרזה היא הוספת מודלי בסיס חדשים לפלטפורמת BioNeMO לגילוי תרופות בעזרת בינה מלאכותית גנרטיבית. המודלים יכולים לנתח רצפי דנ"א, לחזות כיצד חלבונים ישנו את צורתם בתגובה למולקולה של תרופה, ולקבוע פונקציה של תא על בסיס ה־RNA שלו.

סטארט־אפ בשם HIS - Intelligent Haptronic Solutions המשתתף בתוכנית הסטארט־אפים של אנבידיה Inception, הציג יכולות לשילוב יישומי בינה מלאכותית יוצרת בחדרי הניתוח. לפיתוח קוראים EndoGITrain, והרעיון הוא לייצר מודל באומניוורס (בעולם הווירטואליים) כדי שהרופא יוכל לתרגל את הניתוח עוד לפני הביצוע בפועל, ולקבל תחושה של מציאות אמיתית.

לדוגמה, אם רופא מנתח ירצה להתאמן על הליך מסובך, הוא יוכל להשתמש בפלטפורמה, ובפועל - לעשות את כל הטעויות על המודל, ולא על אדם אמיתי. באופן מדהים, הרופא ירגיש באמת את התחושות והפידבקים בזמן תהליך הלמידה, כך שזה לא יהיה תיאורטי. לשם המחשה, אם הוא יפגע בדופן כלי הדם, יתקבל פידבק הפטי (Haptic) שמדמה את התחושה במציאות.

פרסונה חדשה לא צ'אטבוט, עוזר מחקר

לא פעם נשמעות טענות שמודלים הם שקרנים או הוזים וממציאים תשובות, אבל יש דרך נוספת לראות את הדברים: כשהמודל ממציא ויזואלית. באנבידיה הציגו את NVidia Maxine -בניית מודל תלת ממדי של הפרסונה שלכם, כדי שבשלב עתידי אפשר יהיה לשלב אותו באומניוורס.

אם תעשו תנועות חדות מדי או לא צפויות, המודל ישתגע, ויחליף את המגדר, הגיל או גוון העור. הסיבה נעוצה בכך שהמודל מקבל הרבה מאוד נתונים, ולא תמיד יודע איך להתמודד עם כל המידע.

"ההזיות האלו הן דבר מאוד פתיר", אמר המנכ"ל והמייסד ג'נסן הואנג למספר מצומצם של עיתונאים בתדריך Q&A בזמן הכנס. "במקום שהמודל ימציא תשובה, ננחה אותו לחפש באינטרנט, ומתוך החיפוש - הוא יקריא את התשובה הטובה ביותר או המדויקת ביותר".

המשמעות היא אדירה, מסביר הואנג, כי Chat-GPT לא יהיה יותר צ'אטבוט, אלא ממש עוזר מחקר. וברגע שתשתנה הגישה ביחס למה שהתשובה צריכה להיות, זה יגרום לה להשתפר.

אימון רובוטים ורכבים שימושי האומינוורס

באנבידיה מדברים כבר זמן רב על האומניוורס - המציאות המדומה של החברה - מתוך אוריינטציה עסקית. כך, לדוגמה, במקום לשים מצלמות ברכב ולקוות שהוא "ילמד" לאורך שנים איך להתנהג בכל מיני תרחישים - אנבידיה בנתה את האומניוורס שמאפשר אימון של מודלים בצורה וירטואלית חכמה, באופן שמפחית עלויות לעומת העולם האמיתי.

היתרון המשמעותי הוא שאפשר להחיל מצבים שונים כמו שלג, עומסים בתנועה או גשם כבד, ומודל הבינה המלאכותית ילמד ויתאמן עליהם.

לשם המחשה, בכנס הוצג רובוט דמוי כלב שטיפס על קופסה, אתגר שלא פגש קודם לכן - וזאת לאחר שאומן אך ורק על גבי הסימולציות הווירטואליות. אחרי שהרובוט מתנסה באופן וירטואלי, הוא נכנס לעולם המציאותי ויודע לפעול בהתאם לסביבה שבה הוא נמצא.

תפיסת העתיד כל אחד יכול

באנבידיה נהוג לומר שלא מדובר רק בחברת חומרה, אלא גם בחברת תוכנה. זה משתלב בגישה של הואנג לגבי האופן שבו הבינה המלאכותית משנה את חיינו. הואנג אמר לעיתונאים כי כולם יכולים להיות "מהנדסי פרומפטים" - משמע, אלו שצריכים לדעת איזה הנחיות הבינה המלאכותית תקבל, כדי לספק את המענה הטוב ביותר.

אם אנבידיה עושה דמוקרטיזציה לבינה המלאכותית, אין ספק שזה משנה את כל התעשייה כפי שאנחנו מכירים אותה, ו"לא צריך להיות מתכנת C++ כדי להצליח", כפי שסיכם הואנג.

 

***גילוי מלא: הכותב היה אורח אנבידיה בכנס GTC 2024

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי