גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוהל מיסוי הקריפטו: כך ייכנסו מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה

נוהל חדש לדיווח על רווחים משוק הקריפטו פורסם היום ● מטרתו: הסדרת תהליך העבודה והבדיקות שיאפשרו קבלת כספי מסים הנובעים מפעילות של ישראלים באמצעי תשלום מבוזר ● כספי המסים יופקדו ישירות לחשבון הבנק של רשות המסים שיתנהל בבנק ישראל

מאות מיליוני שקלים ייכנסו לקופת המדינה / צילום: Shutterstock
מאות מיליוני שקלים ייכנסו לקופת המדינה / צילום: Shutterstock

רשות המסים, בשיתוף בנק ישראל, הרשות לאיסור הלבנת הון ומשרד המשפטים, פרסמה היום (א') נוהל חדש לדיווח על רווחים משוק הקריפטו ותשלום המס בגינם ישירות לרשות המסים, תוך עקיפת המערכת הבנקאית.

האם הריבית תרד מחר? לשני הבנקים הגדולים בישראל יש תחזיות הפוכות
ביום האחרון של 2023: אקזיט תל אביבי - החברה שנמכרת ב-100 מיליון דולר 
רמת החיים החרדית עולה, אך עשרות אחוזים מהעובדים עוסקים בחינוך

מדובר בנוהל שנועד להסדיר את תהליך העבודה והבדיקות שיאפשרו קבלת וגביית כספי המסים הנובעים מפעילות של ישראלים באמצעי תשלום מבוזר. בהתאם לנוהל, כספי המסים יופקדו ישירות לחשבון הבנק של רשות המסים שיתנהל בבנק ישראל.

הנוהל ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2024 ויאפשר לבעלי רווחים ממטבעות וירטואליים לדווח על הכנסותיהם ולשלם את המס המתחייב עליהם עד יוני. ההערכות הן כי במהלך חצי שנה שיחול הנוהל, ייכנסו לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים

אחת הבעיות המרכזיות של השחקנים בזירת הקריפטו היא שמערכת הבנקאות המסחרית בישראל לא מאפשרת במקרים רבים לקלוט כספים שמקורם במטבעות וירטואליים בשל הקושי לעקוב אחר מקור הכספים, ובשל החשש שאלו קשורים להלבנת הון או למימון טרור. במקרים אלו, סירוב המערכת הבנקאית לקלוט כספים שמקורם במטבעות וירטואליים, חל גם ביחס לכספי מסים הנובעים מרווח ממימוש של מטבע וירטואלי.

על פי דוח של הכלכלנית הראשית לשעבר, שירה גרינברג, מנובמבר 2022 "היקף הרווחים של לקוחות ישראלים אשר אינם מצליחים להכניס את הכספים שהתקבלו בתמורה לנכסים דיגיטליים לתוך המערכת הבנקאית בישראל ומעוניינים לשלם מסים בעד הרווחים, עומד על מאות מיליוני שקלים".

בדצמבר 2021 פרסם בנק ישראל טיוטת נוהל חדש לפיה בנקים לא יוכלו לסרב באופן גורף לבקשות להפקדת כספים שמקורם בקריפטו בחשבונות בנק. נוהל 411, שנכנס לתוקף בנובמבר 2022, היה אמור להסדיר את הבעיה של חלק מהסוחרים בזירת הקריפטו שלא יכלו להפקיד את כספם בחשבונות הבנק שלהם בשל סירוב הבנקים. הנוהל, העוסק בניהול סיכונים הכרוכים במתן שירותים הקשורים בנכסים וירטואליים, פתח את הפתח להכנסת הכספים מהזירה הדיגיטלית לזירה הבנקאית המסורתית.

מאבקים משפטיים מול הבנקים

רגע לפני שזה קרה, התנהלו לא מעט מאבקים משפטיים נגד הבנקים בארץ בנוגע להכנסת כספים מזירת הקריפטו. את אחד המאבקים המרכזיים ניהלו בני הזוג יפעת ורועי ערב נגד בנק דיסקונט, לאחר שהבנק סירב לקבל את רווחיהם ממסחר במטבעות דיגיטליים מסוג ביטקוין. השניים ניצחו את הבנק בבית המשפט המחוזי, שקבע כי סירובו של הבנק לבקשת בני הזוג ערב אינו סירוב סביר. בהמשך, ערעורו של הבנק לביהמ"ש העליון נדחה בעקבות פרסום הנוהל של בנק ישראל שלכאורה הסדיר את הנושא.

במקביל להליכים של בני הזוג ערב, נפתח בפברואר 2020 הליך משפטי שהגישו שני אזרחים ישראלים נגד בנק הפועלים ובנק המזרחי, אשר אחד הסעדים שהתבקשו בו נגע לתשלום המסים למדינת ישראל מרווחים בזירת הקריפטו. 

בהמשך, בחודש דצמבר 2022, הוגשה על ידי אותם תובעים ועותרים נוספים, באמצעות עו"ד שאול ציוני, ממשרד ציוני פילרסדורף פיליפ, עתירה לבג"ץ בה ביקשו כי המדינה תאפשר העברת כספים מחו"ל לרשות המסים לצורך תשלומי המסים. במסגרת עמדתה בבג"ץ, הודיעה רשות המסים כי הטיפול בנוהל הנוגע להעברת כספים מחו"ל לישראל נמצא "בישורת האחרונה".

הרקע לעתירה לבג"ץ היה העובדה שנוהל 411 לא פתר את כל המחלוקות, ושחקנים רבים בזירת הקריפטו נותרו ללא פתרון, לא הצליחו להכניס את כספם למערכת הבנקאית ולשלם את המס הנדרש בגין הרווחים בזירה.

הנוהל החדש אמור לתת לאותם שחקנים "מסלול עוקף בנקים" לצרכי תשלום המס. הנוהל החדש חל רק ביחס לכספי מסים על פעילות באמצעי תשלום מבוזר, ובתנאי שהוכח לרשות המסים שהמערכת הבנקאית המסחרית בישראל (בנק אחד לפחות) סירבה לקבלם, לרבות בדרך של סירוב לפתוח חשבון. על פי הנוהל, הטיפול בבקשה יעשה על ידי פקיד השומה הרלוונטי, החטיבה המקצועית, חטיבת החקירות והמודיעין, וחטיבת האכיפה והגבייה ברשות המסים.

על מנת ליישם את הנוהל, אותו אזרח שמבקש לשלם את המס על רווחי קריפטו נדרש לדווח על הכנסתו מאמצעי התשלום המבוזר, לבקש להחיל עליו את הנוהל בטופס מיוחד (טופס 911, שיפורסם בימים הקרובים), לחתום על תצהיר מתאים, ולצרף אסמכתאות בהתאם להנחת דעתו של פקיד השומה. עוד בהתאם לנוהל, פקיד השומה יערוך שומה.

בנוהל הובהר כי לא מדובר "בנוהל גילוי מרצון", המגן על המדווחים לרשות המסים מפני פתיחה בהליך פלילי נגדם. בנוהל לשחקני זירת הקריפטו מובהר כי הסכם השומה, ככל שייחתם כזה, לא משפיע על הליך פלילי לפי פקודת מס הכנסה או לפי חוק אחר.

"נתיב המטבע הווירטואלי"

עוד נדרש על פי הנוהל כי הכסף שיופקד בחשבון הבנק של רשות המסים בבנק ישראל, יופקד בשקלים בלבד, והוא יועבר מחשבון בנק זר, לרבות חשבון של זירת קריפטו, בית השקעות או נותן שירותים פיננסיים אחר המתנהל בבנק זר.

דרישה מרכזית נוספת מבעל הארנק הדיגיטלי היא להוכיח מהו מקור הכסף. על פי הנוהל, על מגיש הבקשה לספק את האסמכתאות ביחס למקור הכספים ששימשו לרכישת המטבעות הווירטואליים, אסמכתאות המעידות על "נתיב המטבע הווירטואלי" - כלומר: התנועות שבוצעו במטבעות הווירטואליים או בכתובת ארנק של מטבע וירטואלי שבה הושמו לאורך תקופת ההחזקה בהם. המבקש נדרש לספק גם אישור על הפקדת התמורה בגין מכירת המטבעות הווירטואליים לחשבונו מנותן השירותים הפיננסיים באמצעותו בוצעה המכירה.

סכום המס שישולם במסגרת הנוהל לא יוחזר לנישום אף אם עומדים לזכות הנישום החזרים, הפסדים, ניכויים או זיכוים, אשר לא קיבלו ביטוי במסגרת הסכם השומה או השומה העצמית.

למרות שמדוח הכלכלנית הראשית דובר על מאות מיליונים, ברשות המסים העריכו בעבר כי מדובר על מסים שלא נגבו בהיקף של כמה מיליארדי שקלים, בעיקר מרווחים שמומשו בשנים 2019-2021.

מומחים על נוהל מיסוי הקריפטו: היתרון גדול, אך גם ההחמצה

היכולת להכשיר את הרווחים של הקריפטו על־ידי תשלום המס לרשות המסים עשויה להועיל לישראלים רבים שלא יכלו להשתמש ברווחיהם ממטבעות מבוזרים לטובת רכישת נכסים והשקעות שאינם וירטואליים. עם זאת, מומחי מיסוי מבהירים שהנוהל עדיין מפספס את הבעיות המרכזיות שיש לשחקנים בזירה הזאת, ואפילו עלול לסבך אותם בבעיה קשה יותר אם יחליטו לשלם את המס - שכן, הם יחשפו את עצמם להליך פלילי.

"מחד, מדובר בבשורה אמתית למחזיקים במטבעות וירטואליים, מכיוון שסוף סוף ניתן יהיה לממש אותם באופן רשמי ומבלי לעבור על החוק ולהתעמת עם הבנקים", אומר עו"ד אורי גולדמן, המתמחה בדיני מסים. "יחד עם זאת, אין מדובר ב'גילוי מרצון' אמיתי, אלא ב'יצור כלאיים' שמאפשר, לכאורה, לשלם את המס ממימוש הקריפטו, מבלי 'להלבין' את הכסף. כלומר, השימוש בנוהל של רשות המסים כשלעצמו אינו פוטר אותם מהליך פלילי, למרות שהנישומים עצמם יזמו את תשלום המס. לכן, הנוהל שנראה לכאורה כפתרון מדהים למשקיעים מסוימים (מאוד) עשוי להפוך ל'מלכודת דבש', לבטח למשקיעים שלכאורה עברו עבירות דיווח בעת מימוש הקריפטו".

כך, לדברי מומחית המס, עו"ד (וחשבונאית) אינגה אייזנברג, ממשרד אייזנברג, שנער ושות', המתמחה במיסוי מטבעות קריפטוגרפיים, "הנוהל פורסם באופן שונה וחריג מהאופן שבו מתפרסמים נהלים בדרך כלל, ואולי זו גם הסיבה שמחברי הנוהל, למיטב ידיעתי, לא התייעצו עם לשכת עורכי הדין ולשכת רואי החשבון, וחבל. לטעמי, הנוהל צריך היה לבוא בד בבד יחד עם נוהל גילוי מרצון. כרגע, לא ברור כיצד נושא הגילוי מרצון משתלב עם העבודה לפי הנוהל: אולי אפשר לשלם מס, אבל לא ברור הנושא המקדים - שהוא הגילוי - שהוא אלמנט מרכזי בעולם הקריפטו. המצב כרגע הוא שאדם שיש לו כסף, הוא אינו יכול לגלות אותו, גם אם הוא רוצה לשלם באמצעות הנוהל החדש. הוא אינו יכול לגלות אותו, כי הוא זקוק לנוהל של גילוי מרצון, ולדעתי, הגם שיש לכל פתרונות יצירתיים, פספסו פה בענק".

עו"ד אייזנברג מוסיפה, כי "היתרון, כמובן, הוא שסוף סוף רשות המסים תוכל לגבות מס מלקוחות הבנקים, וכן מהמוסדות הפיננסיים הישראליים, שמצידם יוכלו לאשר קבלת כספים ממוסדות פיננסיים זרים, שזו בשורה ענקי. אנחנו, המייצגים, ממתינים לה זמן רב. יש ישראלים רבים שכעת יוכלו לשלם את המס באופן שיפתור את המצב הנוכחי, לפיו יש רבים ש'תקועים' עם הכסף ועם המטבעות הקריפטוגרפיים, והם לא יכולים לשלם לרשות המסים עבור הקריפטו שהם מעוניינים להכניס לחשבונות הבנק שלהם".

לדבריה, "עד עתה, גם אם הקריפטו לגיטימי לחלוטין, שמקורו בבורסות הכי טובות בעולם, והקריפטו כשר ולגיטימי לחלוטין, שלא עבר שום ארנקים ושום 'בלנדרים' - כלים שנועדו להסוות את נתיב המטבעות באמצעות אלפי העברות פיקטיביות, כך שאי אפשר להתחקות אחרי הנתיב האמיתי - כעת, ניתן יהיה להעבירו ארצה, להעבירו לחשבונות ישראלים, לשלם עבורו מס, ככל שישנה חבות כזו".

עוד כתבות

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"