גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף האוטו-טק הישראלי עוד לא אמר את המילה האחרונה

העניין בתעשיית האוטו-טק המקומית לא נרגע אחרי רכישת מובילאיי ● לכנס אקומושן הקרוב יגיעו בכירי התעשייה בעולם שיחפשו את הסטארט-אפ הבאה שיכבוש את השוק

בשבוע שעבר נחתו לביקור קצר בישראל המנכ"ל ויו"ר הדירקטוריון של ענקית מערכות הרכב הגרמנית קונטיננטל AG. "קונטי" היא ספקית רכיבים למכוניות הגדולה בעולם ואחת החברות התעשייתיות הגדולות באירופה, עם כ-235 אלף עובדים והכנסות של 44.5 מיליארד יורו ב-2017. הסיבה הרשמית לביקור הייתה חנוכת המשרדים החדשים של ארגוס, חברת הסייבר-סקיוריטי לרכב שקונטיננטל רכשה בשנה שעברה ב-450 מיליון דולר, אך לא נופתע אם בביקור הונחו גם יסודות לרכישות/השקעות עתידיות של הקונצרן בישראל.

בעבר הלא רחוק, ביקורים בדרג כזה היו מתקבלים עם שטיח אדום, פגישות ממשלתיות רמות דרג ועלייה לרגל של בכירי המשק. אבל כיום נראה שאף אחד כבר לא מתרגש, שכן מאז ה"אקזיט" של מובילאיי מהווה ה"אקוסיסטם" הישראלי בתחום הרכב אבן שואבת ויעד ביקורים תדיר לקברניטי תעשיית הרכב העולמית, מרמת המנכ"ל ומטה.

ועדיין, אנחנו נשאלים לעתים תכופות אותה שאלה: האם נשארו באוטו-טק הישראלי עוד טכנולוגיות "אסטרטגיות" ופורצות דרך או שמא מדובר ברכיבה על הגל של "מובילאיי"? לכאורה, הגל הולך ונרגע. החברות הוותיקות והמוכרות בענף - שחלקן רק נוסדו לפני שלוש-ארבע שנים - כבר מילאו את קופת ההשקעות שלהן ונמצאות כיום בשלבים מתקדמים של מסחור טכנולוגיות.

גם מובילאיי עצמה, למרות הבסיס הישראלי שלה וההבטחה להפוך ל-Hub טכנולוגיה מקומי, הופכת במהירות לחברה רב-לאומית, שהפוקוס שלה נמצא הרחק מכאן. כך, למשל, את הבשורה על קיומו של צי-רכב ניסויי אוטונומי של החברה שנוסע על כבישים ציבוריים בישראל, בחר יו"ר מובילאיי לבשר דווקא בכנס של אינטל בקליפורניה - בליווי לא מעט "ירידות" על טיבם של הנהגים והכבישים בישראל. וגם בארצות-הברית, אירופה וסין צצים מדי יום סטארט-אפים בתחום הרכב החכם שקוצרים השקעות-עתק. אז האם אנחנו לא "מגרדים את תחתית החבית"?

את התשובה החיובית לשאלה, אפשר לקרוא די בבירור בין השורות של כנס "אקומושן" השנתי לתחבורה חכמה, שייערך בעוד כשבועיים בנמל תל-אביב. "אקומושן" החל לפני כשש שנים את "מהפכת החצר האחורית" של חברות האוטו-טק הישראליות הקטנות והוא עדיין שומר על האופי ההיפסטרי שלו, עם בירה בכוסות פלסטיק, מוזיקה רועשת ושכשוך גלים. אבל גם בכנסים מממוסדים ומעונבים של תעשיית הרכב באירופה קשה למצוא רשימה כה מרשימה של אח"מים מתעשיית הרכב כפי שמצאנו ברשימת הנואמים שמגיעים לכנס השנה.

מהרשימה אפשר ללמוד רבות על מוקדי ההתעניינות באוטו-טק הישראלי בעולם. הנציגים ה"נוצצים" ביותר הם כמובן יצרני הרכב. קונצרן פולקסווגן, למשל, מיוצג על ידי נציגים מכל החטיבות כמעט: מנהלת הפיתוח העסקי של סיאט; מנהל חטיבת החדשנות של אאודי, מהחברות המתקדמות ביותר באימוץ טכנולוגיות רכב אוטונומי; מנהל חטיבת הלקוחות של פולקסווגן; מנכ"ל סקודה ועוד.

את רנו-ניסאן-מיצובישי, תאגיד הרכב הגדול בעולם כיום, מייצגת באקומושן משלחת בכירה בראשות מנכ"ל קרן ההשקעות החדשה של הקונצרן, שנלווה אליו גם מנכ"ל חטיבת הרכב החשמלי של ניסאן באירופה. מי שרוצה יכול לראות כאן מעין סגירת מעגל סמלית - הברית האסטרטגית עם "בטר פלייס" הישראלית בתחילת העשור "שרפה" לרנו-ניסאן מאות מיליוני דולרים, אבל גם העניקה לקונצרן ניסיון רב-ערך, יתרון טכנולוגי ותחרותי באחד הפלחים שמסומנים כיום בתור "העתיד של תעשיית הרכב".

אי-אפשר להתעלם גם מנוכחותו הרשמית בכנס של מנכ"ל קרן ההשקעות של טויוטה, AI VENTURE, ושל מנהל בכיר נוסף ממכון המחקר של טויוטה (TRI), שאחראי על פיתוח הרכב החכם בחברה.

השחקנים החדשים

עם כל הכבוד ליצרניות הרכב, את הכסף הגדול באמת השקיעו עד כה בישראל - או לפחות בחברות סטארט-אפ ישראליות - דווקא ספקי ה-TIER1 של התעשייה וגם לאלה יש השנה נציגות בכירה באירוע. נושא התפקיד הבכיר ביותר, שמצאנו ברשימה הרשמית, הוא גלן דה ווס - סגן נשיא בכיר ומנהל פעילות הטכנולוגיה של ענקית מערכות הרכב האמריקאית APTIV , לשעבר דלפי (17 מיליארד דולר הכנסות ב-2017, 147 אלף עובדים). החברה כבר השקיעה בחברות אוטו-טק ישראליות מאות מיליוני דולרים אם כי עד כה היא עדיין לא ביצעה רכישה אסטרטגית מלאה שעלתה לכותרות. אבל בהתחשב בתחרות האגרסיבית בענף, לא נופתע אם זה ישתנה עד אמצע/סוף 2019 .

מגיע גם סגן נשיא בכיר מקונצרן LEAR , שכבר ביצע כאן בשנה שעברה רכישת בזק של הסטארט-אפ הצעיר EXO תמורת סכום שלא פורסם. הבכיר שמגיע השנה הוא מנהל תחום הסייבר-סקיוריטי של הקונצרן, מה שעשוי להצביע על הכיוון הבא של הרכישה/השקעה.

כמקובל באירועים כאלה, כוללת הרשימה נציגות מכובדת מאוד של בכירים מבנקי השקעות וקרנות הון סיכון גלובליות אבל את עינינו צדו דווקא כמה אורחים לא שגרתיים. כך, למשל, מגיע סגן נשיא של קרן ההשקעות של חברת הנפט הענקית בריטיש פטרוליום (BP).

חבית מלאה

הרשימה הרשמית, שמתוכה דגמנו כאן על קצה המזלג, היא רק קצה הקרחון. כבעבר לא מעט ממקבלי ההחלטות הבכירים ביותר בתעשיית הרכב יגיעו לאירוע "מתחת לרדאר" ומקורותינו מדווחים על משלחת ברמה בכירה מאוד מהנהלת יונדאי הקוריאנית, בכיר מהבורד של ב.מ.וו ועוד.

וישנן כמובן הכוכבות האמיתיות: כ-100 חברות סטארט-אפ ושחקניות גדולות ומבוססות מה"אקוסיסטם" הישראלי שיציגו את מרכולתן, ואם חשבנו שכבר ראינו ושמענו הכל, הופתענו: עוד ועוד חברות צצו בשקט מתחת למסכי הרדאר ובאמתחתן הבטחות גדולות ורעיונות, שנשמעים קצת כמו מדע בדיוני.

אז אם להסתמך על העניין שמרכז כנס "אקומושן", נראה שבענף האוטו-טק הישראלי רב עדיין הנסתר על הגלוי. לא נופתע אם עד סוף השנה, בתנאי שהאקלים הבטחוני יאפשר זאת, עוד יצוצו על פני השטח כמה "אקזיטים" וגיוס הון דרמטיים למדי. האם ככה נראית תחתית החבית? יותר קרוב לפס ייצור לחביות.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט