גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר: האנשים שלא שמעתם עליהם בפרשת בזק

הטבות? מתנות? לחצים? הקשרים של בעלי השליטה בבזק עם השלטון לא התחילו בימי בנימין נתניהו, אלא כבר בימי דליה איציק ■ פרשנות

הררי מילים נכתבו על תיק 4000, אז מה כבר אפשר לחדש בעניינו ובעניין הכלכלי שעומד במרכזו - ההטבות שניתנו לכאורה לבזק? ובכל זאת, אספתי כמה עובדות הקשורות במישרין ובעקיפין לפרשה, וכל קורא ייקח את זה לאן שהוא רוצה.

ביטול ההפרדה המבנית בבזק

כל-כך הרבה שטויות נכתבות על הביטול הזה (תהליך נפרד מהמיזוג בין בזק ל-yes), שמוצג בתקשורת כהטבה. אולי כדאי לחוקרי המשטרה לעיין בדוח הוועדה לבחינת מבנה תעריפי חברת בזק ועדכונם ולקביעת תעריפי שירותים סיטונאיים בתחום התקשורת הנייחת בראשות אמיר חייק (ועדת חייק). בחודש מאי 2012 אומצו עיקרי ההמלצות של הוועדה על-ידי שר התקשורת, שהיה אז לא אחר מאשר משה כחלון. הנה כמה סעיפים בולטים, הקשורים בהפרדה המבנית. 

■ בסעיף 14 נכתב: "ביטול הפרדה מבנית בין ספקי התשתיות לבין תחום הטלוויזיה הרב-ערוצית ייעשה בהינתן אפשרות סבירה לספק חבילות שירותי טלוויזיה באמצעות רשת אינטרנט על-ידי ספקים חסרי תשתית נייחת כלל-ארצית". מה קרה מאז בפועל בשוק התקשורת? אין בכלל ספק שיש שירות כזה: איך אתם בדיוק חושבים ששירותי הטלוויזיה של סלקום ופרטנר מתקיימים? האפשרות הסבירה לספק חבילות שירותי טלוויזיה על-ידיהן באמצעות התשתית של בזק התאפשר, ולפי הסעיף הזה, ההפרדה המבנית בבזק הייתה צריכה להתבטל כבר לפני כשנתיים.

■ בסעיף 11 נכתב: כי "בתוך 9 חודשים מפרסום הצעת המדף, כמתואר לעיל, יורה שר התקשורת על ביטול ההפרדה המבנית בין ספק תשתיות... לבין ספקי השיחות הבינלאומיות וספקי שירותי האינטרנט... באופן שחברת בזק למשל תורשה להציע ללקוחותיה חבילות לא פריקות של שירותיה (שיחות מקומיות בינלאומיות, שירותי פס רחב ושירותי גישה לאינטרנט), זאת למעט אם ראה השר כי במצבו הנוכחי באותה עת של השוק הסיטונאי, ביטול ההפרדה המבנית עלול לגרום לפגיעה ניכרת בתחרות או בעניינו של הציבור". מה קרה בפועל? לא ממש קרה. גם לפי הסעיף הזה ביטול ההפרדה המבנית היה צריך להתבצע כבר לפני שנתיים וחצי. אגב, בשוק הסיטונאי המצב מצוין מבחינת תחרות: יש כבר יותר מחצי מיליון מנויים סיטונאיים.

■ סעיפים 12 ו-13: "משרד התקשורת יקבע מדדים או תנאים שלפיהם יהיה שר התקשורת רשאי לקבוע כי מידת התפתחותו של השוק הסיטונאי ומידת התפתחותה של התחרות המבוססות על סלי שירותים משותפים, המשלבים שירותים נייחים ושירותים ניידים במגזר הפרטי, מאפשרת מתן הקלות בתחום ההפרדה המבנית... או ביטולה".

אלה סעיפים גמישים, המאפשרים מרחב די גדול לשר התקשורת. הבעיה היא שלא הוצבו ממש מדדים, וכרגיל במקומותינו הרגולציה נמתחה, התעכבה, התמרחה, והנה - במקום שביטול ההפרדה המבנית תהפוך לעובדה מוגמרת, היא הופכת לנושא במחלוקת שנמצא תחת חקירה.

דליה איציק והתמיכה בקבוצת סבן

בתקופתה של דליה איציק כשרת התקשורת הופרטה בזק ונמכרה לקבוצת חיים סבן-אייפקס-מורי ארקין, שעשו עליה סיבוב בלתי נתפס עד המכירה לשאול אלוביץ. הנה תזכורת לסיבוב שעשתה בזמנו הקבוצה שרכשה ב-2005 את השליטה בבזק: רווח של קרוב ל-5 מיליארד שקל ברוטו, תשואה של 300% על ההון העצמי, בתוך כ-4 שנים בלבד.

בתקופת השליטה של סבן-אייפקס-ארקין נהנתה בזק מרגולציה ידידותית במיוחד (בין היתר בתקופתה של דליה איציק), הקרטל הסלולרי ייצר רווחים של מיליארדים מדי שנה, ושיעורי הרווחיות של החטיבה הקווית של בזק, יחד עם האינטרנט שלה, הגיעו לרמה של חברת היי-טק (במקרה של החטיבה הקווית והאינטרנט, שיעורי הרווחיות נותרו טובים עד עצם היום הזה).

במקביל, בשקט-בשקט, פוטרו והופרשו מאות עובדים לפחות, בהסכמה שקטה של ועד העובדים בחברה, בשם ההתייעלות. ארקין, השותף הישראלי, משלם מסים בישראל, אבל סבן ואייפקס הם משקיעים זרים, והמשק הישראלי לא הרוויח אגורה מהסיבוב הנהדר שהם עשו בחברה.

מעטים זוכרים שעל השליטה בבזק התמודד גם איש העסקים בני אלג'ם, שצירף כשותפה את ענקית התקשורת פראנס טלקום. השב"כ התנגד אז להצטרפותה של האחרונה, כי יש לה החזקות בחברות תקשורת במדינות ערביות. זה היה טיעון חלש, אבל הוא הצטרף לתמיכה הבולטת של איציק בקבוצת סבן.

איציק גם עמדה בראש מטה הפרייימריז של שמעון פרס ז"ל לראשות מפלגת העבודה ב-2005, שבהם הפסיד לעמיר פרץ. היא נחשבה אז מקורבת ואשת סודו של פרס, שקיבל תרומות בסכום עצום של כ-320 אלף דולר מ-3 מיליארדרים: אותו חיים סבן שזכה בבזק, דניאל אברהמס וברוס רפפורט. מבקר המדינה הגדיר את התרומות "לא ראויות", אך לא נפתחה חקירה פלילית.

איתן כבל והתאווה לכותרות

השבוע העיד ח"כ איתן כבל על גבורתו בעמידה בלחצים שהפעילו הנהלת בזק, בראשות סטלה הנדלר, והלוביסיטים של החברה. אוי, אוי, אוי, ממש גיבור גדול, מר כבל. כחומה בצורה הוא עמד בפני הלחצים הבלתי נסבלים, לא התכופף, לא נשבר ונאבק עד כלות הנשימה למען האזרח הקטן והאינטרס הציבורי.

אלה שטויות, הרי לשיטתו אין צורך כלל בדיאלוג בין הסקטור העסקי למחוקקים, ואין צורך שמנהלים (אינטרנסטים כמובן, מתוקף תפקידם) יעלו לירושלים כדי לדבר עם חברי הכנסת ירום הודם, טהורים וזכים כולם, שוודאי אין להם אינטרס ותאווה בלתי נשלטת לכותרות ועוד כותרות.

אז ככה, איתן, מספר הסלולרי שלי הוא 052-2788997, ואשמח לקבל ממך טלפון שיספר לי על הלחצים שהופעלו עליך (ודי הצליחו) בעניין חוק "ישראל היום" תמורת יחסים מלטפים בתקשורת. מה אתם אומר, איתן, תרים את הכפפה?

ציפי לבני ומממני הטיסות

מי שהקשיב השבוע לראיון הדי נינוח עם ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) בכאן ב' (רשת ב'), לא הצליח לקבל הסבר משכנע לתמיכתה הנלהבת בחוק "ישראל היום", לבד מעדות עצמית על מלחמתה בשחיתות לעומת אחרים (בעיקר נתניהו) שהם המושחתים האמיתיים.

או.קיי, זכותה להגיד את שעל לבה, אבל צריך להרים גבה ולתמוה כיצד זה לבני לא נשאלה כלל מדוע היא קיבלה יחס כה מלטף ב"ידיעות אחרונות", אלא אם כן שוכנע המראיין שהיא אכן הלוחמת בשחיתות שמעל לכל ספק ולכל שאלה.

מילא זה, אבל לבני היא שיאנית הטיסות לחו"ל, בשם שירותה את מדינת ישראל. לפי בדיקתי האחרונה, היא בילתה מתחילת אפריל 2015 ועד אמצע פברואר 2018 (תקופה של כ-34 חודשים) 102 ימים בחו"ל (!). כ-3 חודשים וחצי מסביב לעולם: ארה"ב (כמה פעמים), קנדה, בריטניה, צרפת, שווייץ, יוון, גרמניה, איטליה, אוסטריה ועוד.

מי בין המממנים? המיליארדר חיים סבן, בעל השליטה בפרטנר, שמימן בילוי שנתי בפורום שלו (כמה אלפי דולרים בכל פעם, זו לא מתנה?); ועיתון "הארץ", שנוטה לחבק את נסיכת השלום.

אילן גרינבוים והבור של יורוקום

כולם מתרכזים בבזק, אבל לטעמי התעלומה הכי גדולה נמצאת בחברות הפרטיות של יורוקום - יורוקום דיגיטלית ויורוקום סלולרית, שהעלו באש כ-600 מיליון שקל של אשראי בנקאי. איך בדיוק זה קרה? הרי חלק מהעסקים של שתי החברות שמוכרות ציוד תקשורת היה גם עם בזק, ועל-פי הערכות, אלה היו עסקים מצוינים במחירים מצוינים. איך נקלעו שתי החברות הללו לפשיטת רגל?

לא רק לשאול אלוביץ הפתרונים, אלא גם למנכ"ל הוותיק של שתי החברות, אילן גרינבוים, שהיה על הגה הניהול השוטף. משום מה, בלהט האירועים, שמו של גרינבוים אינו עולה. אני בטוח שהוא צבר עשרות מיליונים במהלך כהונתו בשתי החברות, אז לפחות שיספק הסברים לבור העמוק של שתי החברות.

דליה איציק איתן כבל ציפי לבני אילן גרינבוים  / איור: גיל ג'יבלי

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר