גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכונת בית צפאפא בלב ירושלים: השכונה שקפואה לה יחדיו

כמו יישובים ערביים רבים, גם בית צפאפא סובלת מקיפאון תכנוני ■ בעירייה טוענים כי דווקא מצמצמים פערים בתכנון, בעוד אחרים טוענים ל"מסמוס" התוכניות החדשות

בית צפאפא  / צילום:עומר עזור רויטרס
בית צפאפא / צילום:עומר עזור רויטרס

למה תוכנית האב של בית צפאפא תקועה? דוח עמותת המתכננים "במקום" והעמותה הירושלמית "עיר עמים" בחן את השתלשלות קידומן של שלוש תוכניות גדולות שקודמו בשכונות צור באהר, עיסאוויה ובית צפאפא בירושלים. לטענת מחברי הדוח, האדריכלים אפרת כהן בר ואביב טטרסקי, הרשויות הישראליות, החל מעיריית ירושלים ועד הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, מעכבות, ולבסוף גם מכשילות, כל תוכנית מפורטת בעלת היקף משמעותי. למעשה, הן לא מאפשרות ואפילו מונעות באופן זה בנייה חוקית של הערבים בירושלים.

אטרקטיבית וקרובה לשכונות היהודיות

שכונת בית צפאפא ממוקמת בדרום ירושלים, בין שכונות הקטמונים וגילה ואזור התעשייה תלפיות. בהסכמי שביתת הנשק עם ירדן בשנת 1949, סוכם שהחלק הצפוני של הכפר יהיה בתחום ישראל וכך תוכל מסילת הרכבת מיפו לירושלים להמשיך לפעול ולהיות קו גבול בין ירדן לישראל. לאחר מלחמת ששת הימים אוחדו שני חלקי הכפר.

מאז שנות השמונים הפכה בית צפאפא לאטרקטיבית במיוחד עבור ערבים ישראלים שרצו להשתקע בירושלים, בקרבת השכונות היהודיות, עם השירותים והתשתיות הדרושים ובצמידות לאזור התעשייה, התעסוקה והמסחר בתלפיות. עם זאת, לאורך השנים השכונה שימרה את אופייה, הבנייה בה נמוכה יחסית ובין הבתים ישנם שטחים חקלאיים מעובדים. על פי נתוני העירייה, בשכונה 12,962 תושבים ויש בה 2,957 יח"ד.

עוד בשנת 2011 שכרה עיריית ירושלים את מתכנן הערים מוטי קפלן להכנת תוכנית אב לשכונה. לתכנון בבית צפאפא מורכבויות רבות: הקרקע פרטית ואין הסכמה בין התושבים על איחוד וחלוקה מחדש; ישנו קונפליקט בין רצון לפיתוח וציפוף מול שימור המסורת הקדומה (טראסות חקלאיות, מבנים ישנים); חוסר אמון בין התושבים לעירייה אחרי שנים של הפקעת קרקעות לצרכים שונים; השכונה משמשת למעבר לכיוון השכונות גילה, הר חומה ויישובי גוש עציון, ולכן נסללו בה כבישי ענק שמבתרים אותה לארבעה חלקים: ציר דב יוסף, שהוקם בשנות ה-70 ואוטוסטרדת "כביש 50".

להכפיל את יחידות הדיור בשכונה

תוכנית האב שהוכנה במשרדו של מוטי קפלן לא פורסמה מעולם לציבור. מפרוטוקול הדיון שנערך בעת הצגת התוכנית לוועדה המקומית, בחודש אוגוסט 2015, ניתן להבין שצוות הכנת התוכנית עבד בשיתוף עם תושבי הכפר ודן איתם על שתי חלופות: האחת הציגה אפשרות של כפר פסטורלי בלב העיר והשניה שילוב ברקמה העירונית. החלופה שנבחרה שילבה בין הרצון לשמור על האופי הכפרי, ומצד שני פיתוח, תוספת יחידות דיור, ציפוף ושדרוג למעמד של שכונה עירונית.

באופן מעשי, תוכנית האב של בית צפאפא שואפת להכפיל את מספר יחידות הדיור בשכונה, בעיקר על ידי הגדלת זכויות בנייה בכל הכפר, ולאורך הציר של דרך דב יוסף (הכביש לגילה) בפרט. בעוד שבגרעין הכפר יש נסיון לשמור על בנייה נמוכה, הרי שלאורך הדרך הראשית התוכנית מציעה בינוי של עד שש קומות. התוכנית מציעה סדרה של הנחיות בנוגע לשימור מבנים ונוף שטחים ציבוריים, מוסדות ופארקים.

עלי איוב, ראש המנהל הקהילתי של בית צפאפא, היה זה שייצג את תושבי הכפר בדיון בוועדה המקומית. הוא אומר שהיה לו חשוב מאוד להביע את צרכי התושבים. לדבריו, לכפר אין לאן להתרחב ומכאן הצורך בהפשרה של חלק מהקרקע החקלאית ובאחוזי בנייה גדולים יותר.

לאיוב חשוב לציין שלתושבי בית צפאפא אין בעיה עקרונית לקבל היתר בנייה, אך תוכנית האב, כפי שאושרה ע"י הוועדה המקומית, אינה מקובלת עליו מסיבות רבות, ולכן הוא מצפה לדיון בוועדה המחוזית. אין לו ספק שתוכנית האב תקועה מסיבות פוליטיות, ממש כמו התוכנית לבניית 600 יח"ד לאוכלוסיה הערבית במתחם הדרום-מערבי של גבעת המטוס (5834/ ב), שהוקפאה בשנה שעברה, אחרי שעלתה טענה מצד מפלגות הימין שבנייתה תייצר רצף ערבי בין בית צפאפא וצור באחר.

נדמה כי בנסיון לשמר סטטוס-קוו, שלא בדיוק מתחשב בתושבים ובצרכים של שני הצדדים, הערבי והיהודי, החיים בירושלים, ישנה עדיפות ברורה בשנים האחרונות להקפיא את המצב ושלא לאשר תוכניות חדשות, כדי שלא לדרוך חלילה על מוקשים או להפר את האיזון הבעייתי ממילא.

אביב טטרסקי מ"עיר עמים" אומר כי העירייה אינה יודעת איך להתמודד עם קונפליקטים, או עם אי הסכמות, מול ערבים, ולכן היא "ממסמסת" את התכנון. "העיריה אמורה להיות מחויבת לתושבים שלה. כשהאוצר לא מקצה מספיק לעירייה, ראש העיר ניר ברקת נלחם. זה לא עובד ככה כשמדובר בזכויות של פלסטינים".

האדריכלית אפרת כהן מ"במקום" אומרת ש"גם כאשר מתכננים זה בשביל להראות שיש פעילות תכנונית, ולא באמת בגלל שרוצים לשפר את מצב השכונות הערביות. מבזבזים כסף על תכנון, כשכולם יודעים מראש שמדובר במצג שווא של תכנון".

העירייה: אי דיוקים ונתונים מגמתיים

מעיריית ירושלים נמסר כי הדוח של עמותות עיר עמים ובמקום "מלא באי-דיוקים ונתונים מגמתיים". לדברי העירייה, בשנים האחרונות נהנים תושבי מזרח העיר מהשקעות העירייה בתחומים רבים, כמו גם בתחומי התכנון והבנייה, ומפעולות העירייה לצמצום פערים.

בעירייה מסרו כי "הוועדה המקומית אישרה את תוכנית האב בבית צפאפא והמליצה לוועדה המחוזית לדון בה ולאשרה גם כן. יש לפנות לוועדה המחוזית על מנת לברר האם ומתי תובא התוכנית לדיון בוועדה המחוזית. תוכנית האב צור באהר הוכנה על ידי אגף התכנון בעיריית ירושלים והוצגה בפני גורמי הנהלת העיר אשר ביקשו לגביה מספר הבהרות והשלמות. לכשאלו יוכנו, יוחלט בעירייה מתי לשבצה לדיון בוועדה המקומית".

תוכניות אב לשכונות: אינן מחייבות אבל מספקות הנחיות / רקע

בשנים האחרונות מקדמת עיריית ירושלים תוכניות אב לשכונות. התוכניות האלה לומדות את המצב הקיים ומציעות חזון ותכנון מפורט להתפתחות השכונה. בשונה מתוכניות בניין עיר, אין להן תוקף סטטוטורי ולכן אין דינן מחייב. מצד שני, אחרי שהן מוצגות לוועדה המקומית לתכנון ובנייה ולוועדה המחוזית, יש להן משמעות מעשית רבה, מאחר והתוכניות הללו מספקות הנחיות, או עקרונות תכנון.

התוכנית של בית צפאפא מעלה עניין עקרוני אך לא פחות מהותי, הנוגע לשימוש הרווח של רשויות רבות בתוכניות אב. דוח מבקר המדינה לשנת 2010, העוסק בהיבטים של תכנון מתארי, שולל בצורה מפורשת את השימוש בתוכניות אב. לטענת מחברי דוח המבקר, לתוכניות האב אין תוקף משפטי, הן אינן מאפשרות לציבור להתנגד, אין חובה להציגן בפני הוועדה המחוזית, ולא תמיד הן מובילות לתכנון מתארי (תב"ע). מה שבטוח, זה שלא חייבים להציג את תוכניות האב לציבור. ועכשיו, לכו תחפשו בנבכי האינטרנט את תוכנית האב של בית צפאפא . אין דבר כזה.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו