גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כוונות טובות לא יספיקו

למה החלטת שר התקשורת איוב קרא להקל על יבוא טלפונים היא כנראה חסרת משמעות?

משרד התקשורת הודיע אתמול (א') כי הוא פועל על-מנת להקל על יבוא טלפונים סלולריים "ממוחדשים" - מכשירים משומשים אשר עברו חידוש. להערכתנו ההודעה הזו נולדה בעיקר על-מנת לדאוג ליחסי ציבור עבור שר התקשורת החדש איוב קרא.

קרא העניק אתמול את הראיון הראשון, מאז שמונה לתפקיד, לאורן וייגנפלד בערוץ 2 והראיון נראה בעייתי. הרושם שמתקבל הוא שקרא אינו בקיא דיו בחומר, מובל על-ידי יועצים שכוונתיהם לא ברורות וייתכן אפילו שהשר אינו מבין את גודל האחריות המוטלת עליו. קרא הופיע בערוץ 2 על-מנת לדקלם סיסמאות על הוזלת יוקר המחיה וכדי לרכב על גל פופוליסטי. אפשר לשער שאחת המטרות שלו הייתה גם להשיג דקות מסך לטובת הפריימריז.

זה חבל. לקרא יש הזדמנות לעשות דברים חשובים יותר בקדנציה הקצרה שנותרה לו ולא להתמקד ברפורמה שלטעמנו נראית תפלה. הוא יכול לקדם מינוי של ראש מטה בכיר לצידו, לבנות צוות אפקטיבי של יועצים לתחומים השונים במשרד, לקדם איוש הנהלה רצינית למשרד התקשורת ועוד.

מתמיה איך שר בקדנציה הראשונה שלו לא אוחז בקרני הפר ובמקום להוכיח עצמאות ונכונות לקדם את עצמו ואת התחום עליו הוא מופקד, מבזבז את עצמו לדעת על שטויות כאלה. מה שמדאיג הוא שאף אחד לא מזהיר את קרא ומציע לו לנקוט בדרך אחרת.

נחזור להודעת המשרד מאתמול: "במטרה להקל בנטל הביורוקרטי המוטל על יבואנים וסוחרים המייבאים ציוד סלולרי, להגביר את התחרות בתחום, ולהפחית את המחירים לצרכן ולדאוג לרווחתו בכוונת שר התקשורת איוב קרא להרחיב את הפטור גם על מכשירי טלפון סלולרי שאינם חדשים ולפטור מחובת רישיון סוחרים ובעלי חנויות בישראל".

"להגביר את התחרות בתחום"

קרא הוסיף כי "עם כניסתי לתפקיד זיהיתי את הקשיים הקיימים בתחום ובכוונתי לפעול לטובת הצרכנים גם בעניין זה. האפשרות לייבא מכשירים סלולריים שאינם חדשים תביא לירידה משמעותית במחירי מכשירי הסלולר ותוריד כפועל יוצא את יוקר המחיה בצורה שעולה בקנה אחד עם מדיניות הממשלה".

עוד נכתב כי "שר התקשורת איוב קרא פנה אל ועדת הכלכלה של הכנסת על-מנת לקבל אישורה למהלך של תיקון צו המסדיר את היבוא והסחר של מכשירי טלפון סלולריים.

"תיקון הצו והרחבת היקף הפטור יקלו על הנטל הביורוקרטי המוטל על יבואנים וסוחרים בציוד תקשורת, יקדמו את האינטרס הציבורי ואת התחרות בתחום, לטובת הצרכנים.

"הדבר עולה בקנה אחד עם הרציונל של החלטת הממשלה שעניינה הגברת התחרות וייעול תהליכי האסדרה בתחום היבוא (החלטה מספר 2318 מחודש דצמבר 2014)".

"עיקרי השינויים הם: א. יבואנים יורשו לייבא גם מכשירים סלולריים שאינם חדשים ובכך למעשה צפויה ירידה משמעותית במחירי מכשירי הסלולר.

"ב. מתן פטור מלא מרישיון סחר לסוחרים ובעלי חנויות בישראל, וצמצום חובת הרישום כך שתחול על יבואנים מסחריים בלבד של ציוד תקשורת ועוד". עד כאן לשון ההודעה.

בואו נתחיל עם מה שנראה לנו כמו החדשות הטובות יחסית. הנזק של ההחלטה לא יהיה גדול מדי. החדשות הרעות הן שהמהלך כמעט ולא ישפיע על מה שקורה בשוק. כידוע בוודאי לקרא, רק לפני כמה חודשים החליט שר האוצר משה כחלון לבטל את מס הקנייה על יבוא טלפונים סלולריים ובכך הוזיל את מחיריהם לרמות כה נמוכות, עד שבאילת ניתן לרכוש מכשירי אייפון במחירים זולים יותר מאשר בארה"ב.

המהלך של כחלון הביא בשורה אמיתית שהוזילה מוצר שהמדינה גבתה עבורו מסי קנייה כבדים ללא שום מטרה ייעודית. כלומר לא מדובר במוצר שהגנה עליו מסייעת לתעשייה המקומית. הוא פשוט העשיר את קופת המדינה במס מיותר והקשה על הרוכשים שחיפשו כל דרך לרכוש טלפונים בחו"ל או נאלצו לשלם מחיר מופקע.

המהלך של כחלון השפיע על כל שוק ציוד הקצה והוזיל את המחירים של כל הטלפונים בצורה משמעותית. מאות שקלים נחסכו בכל רכישה של מכשיר סלולרי והתוצאה היא שגם מכשירים יקרים וגם מכשירים זולים הוזלו, וכך הפך הטלפון הסלולרי למוצר נגיש גם למי שידו אינו משגת. לא כולם חייבים לקנות מכשירי גלקסי ואייפון הכי חדישים.

ישראל היא אחת המדינות הבודדות בעולם שבה נתח השוק של המכשירים הכי יקרים הוא גדול יחסית. במרבית מדינות העולם הצרכנים קונים מכשירי ביניים מצוינים וההורים אינם מרגישים רגשי נחיתות כשהילד שלהם מסתובב עם מכשיר שאינו גלקסי 8 או אייפון 7.

"היבואן יידרש לתת אחריות"

משיחות עם סוחרים ויבואנים עולה תמונה ברורה. לדבריהם ההחלטה לא תייצר שינוי, מכיוון שהעלויות של חידוש המכשיר הישן בין אם מדובר בשליחתו למדינת עולם שלישית לצורך מיחדוש, ובין אם מדובר בחידוש כאן בארץ, יהפכו את הרכישה שלו לבלתי כלכלית.

גורמים בשוק אמרו לנו כי "עלות המשלוח, החלפת חלקים תקולים שלעולם אינך יודע באיזה חלקי חילוף השתמשו בהם, החזרתם לארץ ואריזתם מחדש, כולל אביזרים נלווים, אינם מצדיקים את העלות כאשר הלקוח יכול לקנות טלפון חדש ב-1,500 שקל של יצרנים סינים איכותיים".

לדברי אותם גורמים, "אחת הבעיות הגדולות ביותר היא שאלת הסוללה. המקצוענים יודעים שהסוללה היא מרכיב רגיש ביותר ואם היא תקולה או חלשה, אין סיכוי שהמחדש ייגע בה. אם הוא ינסה לשים סוללה חלופית זולה הוא כנראה יפגע באיכות הביצועים של המכשיר. בנוסף, היום המכשירים מגיעים מובנים עם הסוללה שלא ניתנת לשליפה לטובת תקני עמידות לאבק ומים.

"כל פתיחה של המכשיר מבטלת את העמידות ולכן מעלה את הסיכון לאיכות המכשיר. אחרי כל זאת היבואן יידרש גם לתת אחריות, כך שהסיכוי שמהלך כזה יהיה רווחי הוא נמוך מאוד".

מה קורה היום? המפעילים והסוחרים מוכרים את המכשירים למיחדוש במדינות עולם שלישי. זה יותר משתלם להם מאשר לייבא מכשירים ממוחדשים בגלל העלות שהופכת את הצעד הזה ללא כלכלי.

קשה לדעת האם ההקלות שינהיג משרד התקשורת אכן יורידו את העלות לצרכנים ואם בעקבות המהלך ייווצר כאן שוק חדש של מכשירים שתוקנו. מה שבטוח הוא שמי שירכוש מכשיר כזה ויחסוך כמה שקלים, עלול לקחת על עצמו סיכון גדול מאחר שהוא לעולם לא יוכל לדעת מי טיפל במכשיר, איזו סוללה שמו לו, והאם חלקי החילוף מקוריים או לא. כל זה, כמובן, בתנאי שהמוכר לא יספק לקונה אחריות.

תכליתו של הצו הייתה להסיר חסמי יבוא ומסחר בציוד קצה כאמור, אשר מיוצר על-פי תקנים בינלאומיים, להקל מהנטל הביורוקרטי על יבואנים, ובכך לקדם את התחרות בתחום הציוד הסלולרי, לרווחת הצרכנים. עכשיו אפשר רק לחכות ולראות מה יקרה בשטח.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?