גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוקרברג שילם בזול

תשומת-לב זה המטבע של העתיד, לכן פייסבוק בלעה את וואטסאפ

4 מיליארד דולר במזומן. 12 מיליארד דולר במניות, ועוד 3 מיליארד דולר בתשלומים עתידיים. סה"כ: 19 מיליארד דולר עבור אפליקציה בת 4, עם 50 עובדים ו-450 מיליון משתמשים. האמת, נראה שמרק צוקרברג, מייסד ונשיא פייסבוק, שילם בזול.

בסה"כ הוא נדרש לשלם מעט יותר מ-10% של פייסבוק עבור אפליקציה שנראית שווה הרבה יותר מ-10% של פייסבוק. בשנה הבאה המחיר כבר היה גבוה יותר.

נתחיל עם מספר המשתמשים. נכון להיום מספר המשתמשים של פייסבוק עבר את ה-1.2 מיליארד. מספר מדהים בהתחשב בכך שלאחרונה הוערך מספר האנשים המחוברים לאינטרנט בעולם כולו ב-2.8 מיליארד אנשים.

בני-הנוער מחבקים את המתחרה הצעירה

נמשיך עם המספר של וואטסאפ - 450 מיליון משתמשים. יותר מ-30% מהאחות הגדולה. צוקרברג שילם 11% בלבד. אבל זה לא כל הסיפור. לקח לוואטסאפ 4 שנים בלבד להגיע למספר המדהים שלה. אם נשווה שוב, נגלה שלאחר 4 שנות חיים היו לפייסבוק 150 מיליון משתמשים בלבד. שליש מההישג של וואטסאפ! המתחרה הקטנה ממשיכה לצמוח בקצב מהיר הרבה יותר. פייסבוק מדווחת על אחוזי גידול בודדים בשנה. המתחרה הקטנה מגיעה ל-100% גידול בשנה. תוך שנתיים-שלוש יכלה וואטסאפ לעבור את פייסבוק במספר המשתמשים.

ונעבור לנתונים הבאים. כמה פעמים ביום נכנס משתמש ממוצע לאפליקציה? הסטטיסטיקה מדברת על 10-50 אחוז לאפליקציות המוצלחות ביותר. המספר של פייסבוק הוא 62% ושל וואסטאפ 72%! אם נשאל כמה מוציאה וואטסאפ על שיווק כדי לייצר את המספרים המדהימים האלה, התשובה היא אפס. אם נוסיף למספרים האלה את העובדה כי 50 אנשים בלבד אחראים לתופעה הזאת, קיבלנו פלא המתעלה בהרבה רמות מעל מה שהכרנו עד כה. אם הדיווחים נכונים, גם גוגל הבינה את המספרים ואף היא ניסתה לרכוש את וואטסאפ, וגם הציעה מחיר גבוה יותר, אבל מנכ"ל ומייסד וואטסאפ יאן קום, המיליארדר הטרי, העדיף את פייסבוק.

הוסיפו למספרים את המגמה של בני-הנוער. פייסבוק לא זנחה את הצעירים והם לא זנחו אותה, אבל בני-הנוער מחבקים את המתחרה הצעירה בחום רב יותר. לפני מספר שנים הכנסתי את ילדיי לפייסבוק. פתחתי עבורם חשבונות ראשונים.

היום, הילדים שלי פתחו עבורי חשבון בוואטסאפ בטענה שאני לא כזה זקן, ואני צריך שיהיה לי חשבון. שגם לי מגיע להיות מעודכן. מעניין גם שרוב האמריקאים לא שמעו על וואטסאפ. מייסד החברה הוא אוקראיני שפנה לקהל הגלובלי מהרגע הראשון. השילוב ייתן לפייסבוק קהל גלובלי מגוון. עוד נתון מדהים הוא העובדה ש-450 מיליון משתמשי וואטסאפ הם מספרי טלפון ולא אימיילים. מספר הטלפון שלנו הרבה יותר מייצג אותנו ואת האמון שלנו.

אמנם המספרים והמגמות מדברים בעד עצמם, אבל השאלה העיקרית היא - מה עם ההכנסות? ומה עם המודל העסקי, וכמה כבר תוכל להרוויח חברה שחרתה על דגלה "בלי פרסום. בלי משחקים. בלי גימיקים"? התשובה היא הרבה. הרבה מאוד. העובדה שמיליארדי אנשים מוכנים להפקיד בידך את הזהות שלהם, הזמן ותשומת-הלב שלהם, שווה הון עתק. גם אם שירות המסרים הבסיסי יישאר חינמי, אנשים אלו יצרכו הרבה מאוד שירותים נוספים, והם מחפשים ספקים אמינים ומוכרים.

עברנו לכלכלת תשומת-לב

זה אולי הלקח החשוב שניתן ללמוד מהקנייה הזולה של צוקרברג. עברנו לכלכלה של תשומת-לב. פעם, בראשית הדרך, קראנו לזה כלכלה של "כדורי-עיניים". ב-1998 הופתענו לגלות ש-ICQ הישראלית נמכרה ב-400 מיליון דולר עם 0 הכנסות. כיום, לאחר יותר מעשור, הנוסחה היא פשוטה - ערך תמורת תשומת-לב. ובגדול.

את המונח כלכלת תשומת-לב (ATTENTION ECONOMY) טבע המדען והכלכלן אמריקאי, הרברט סיימון, זוכה פרס נובל לכלכלה ומהחוקרים הראשונים של הבינה המלאכותית וכן של הכלכלה ההתנהגותית. סיימון אמר כבר בשנת 1971: "בעולם עשיר במידע, עושר המידע משמעותו ההיכחדות של משהו אחר. מחסור של כל מה שהמידע צורך. מה שהמידע צורך הוא ברור למדי: הוא צורך את תשומת-הלב של מי שמקבל אותו. מכאן שעושר מידע יוצר עוני בתשומת-לב..."

מי שיזכה לקבל את תשומת-הלב האוהדת של מיליארדי האנשים על כדור-הארץ, יזכה במשאב היקר מכול. הדרך לזכות בתשומת-לב היא לייצר ערך. וואטסאפ הצליחה ב-4 שנים לייצר ערך למאות-מיליוני אנשים, ובקרוב היא תייצר ערך למיליארדים.

היא תהיה הדור העדכני שהחליף את סוסי הדואר, את הטלקס, הפקס, האימייל, הצ'אט ותוכנות המסרים המיידיים; השילוב בין הדואר, התקשורת ומדורת השבט. צוקרברג שילם 11% בלבד מכיוון שהוא מבין את מה שהרברט סיימון ניבא בשנת 1971 - תשומת-הלב היא המטבע העתידי שלנו או אולי הסיוט שלנו, כפי שניתן לראות במראה השחורה.

לסיום, כדאי גם לשים לב ל-RENREN תואמת הפייסבוק הסינית ול-WECHAT התואמת הסינית לוואטסאפ. יכול להיות שיחד עם עליית סין למעצמה הגלובלית הבאה, נצטרך גם להחליף את האפליקציות שלנו.

הכותב, משקיע ויזם חברתי, מייסד ומנכ"ל לשעבר אלדין, יו"ר SPACEIL עמותה ישראלית שמטרתה להנחית חללית ישראלית על הירח עד שנת 2016

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר