המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 19־18 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף • עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים • ישראל מתגייסת

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית
ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

אודות "ישראל מתגייסת"

בתוך המציאות הכאוטית נולדו עשרות מיזמים של אזרחים ועסקים פרטיים, הנרתמים למען יושבי הדרום, אנשי כוחות הביטחון והמורל הלאומי בכללותו. גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

הטבח של ארגון הטרור הרצחני חמאס בעוטף ב־7 באוקטובר עורר רבים מאזרחי ישראל להתגייסות חסרת תקדים למען תושבים ויישובים שנפגעו, בדרום ובצפון. אם בחודשים הראשונים עיקר ההתגייסות נגעה לצרכים דחופים כמו מזון, בגדים ומקומות מגורים, ככל שעובר הזמן, ההיערכויות לחזרת התושבים ולשיקום היישובים עוברות למוקד העשייה.

כך נולד המיזם של ערן ברוך, איש חינוך ופעיל חברתי, לשעבר מנכ"ל ארגון "בינה", העוסק בחינוך לזהות יהודית ותרבות ישראלית: שנת שירות בעוטף למבוגרים בני 50 פלוס. מדובר במיזם הקורא לבעלי מקצועות מבוקשים לעזוב את חיי היומיום שלהם, להתגורר במשך שנה ביישובי העוטף, ולהתנדב במגוון תחומים. את המהלך מוביל ברוך עם חבריו ממכון מנדל למנהיגות.

עד כה נרשמו כ־500 פניות, ובספטמבר הקרוב צפויות לצאת לדרך שתי קבוצות - כל אחת מונה כ־15 מתנדבים - ליישובים במועצות האזוריות מרחבים ואשכול.

"החששות קיימים"

המושג "שנת שירות" מזוהה בדרך כלל הכוונה עם צעירים בגילאי 18־19, שמתנדבים לפני שירותם הצבאי, אולם ברוך מאמין שלידע ולניסיון יש חשיבות. "יש בארץ יותר ויותר אנשים מבוגרים, חלקם היו בזרועות הביטחון, שיוצאים לפנסיה בגילאים צעירים יחסית", הוא אומר. "יש גם אנשי חינוך שיכולים לקחת שנת שבתון, או כאלו שמחליטים לעצור לשנה, לוותר על השכר והתנאים וללכת לעשות משימה לאומית.

"אנחנו בקשר עם הרשויות והיישובים, ועשינו מיפוי צרכים רציני. ישנם כמה מגזרים שבהם נדרשת עזרה - הראשון הוא חינוך וטיפול, כמו טיפול רגשי, עבודה סוציאלית, ועבודה עם קשישים. השני הוא חינוך, פורמלי ולא פורמלי, ליווי וייעוץ. והשלישי מתמקד בעסקים קטנים ומקצועות כמו כספים, עריכת דין, ניהול ושיווק".

בין המתנדבים ניתן למנות אנשים שעבדו בשירות הביטחון ויצאו לפנסיה בגילאים צעירים, אנשי חינוך שלוקחים שנת שבתון או עצמאים (עורכי דין, יועצים ארגוניים) שהחליטו לעצור את עבודתם לשנה. כך, למשל, רינה כהן, שמתגוררת בכפר ורדים בצפון, מתעתדת לקחת שנת שבתון מעבודתה כמנהלת שכבת י"ב בבית ספר בצפון.

אנשים לא חוששים להתגורר בעוטף?
"המציאות מורכבת והחששות קיימים, אבל אנחנו נלווה את הקבוצות. זה לא יהיה קל, אבל אנשים רוצים לעשות זאת".

כדי לבצע את המהלך נדרש גם מימון, וכאן נכנסת לתמונה עמותת "אלול", בראשות המנכ"ל גיא גרדי. העמותה מסייעת בגיוס תרומות, בעיקר מאנשים פרטיים בארץ ובחו"ל.

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

מכון שחרית ו־FNL

מכון שחרית והקרן למנהיגות חדשה (FNL) יוצאים בסבב חדש של מענקים ליוזמות ופעולות חברתיות קיימות, שמטרתן לסייע בשגרת החירום למשפחות החטופים, המשפחות השכולות, הפצועים והפצועות, לכוחות המילואים ולמפונים שטרם שבו לביתם בצפון ובדרום.

מרבית המענקים במיזם "שחר" יהיו בגובה של 10-20 אלף שקל, וחלקם יהיו עד 40 אלף שקל. ההיקף הכולל של המענקים צפוי לעמוד על מיליוני שקלים. המענקים מיועדים ליוזמות של יזמים פרטיים, לצד עמותות וארגונים קטנים בעלי מחזור שנתי של עד 800 אלף שקל. המענקים מיועדים לסייע, בטווח הזמן המיידי, בפעולות וביוזמות קיימות שנותנות מענה ישיר ונקודתי במקומות שבהם המענה חסר או אינו קיים כלל.

לדברי חלי טביבי ברקת, מנהלת המיזם, "חצי שנה עברה מאז מתקפת הטרור האכזרית ופרוץ המלחמה, וישנן אוכלוסיות שלמות שחיות באי ודאות, ומתמודדות עם אתגרים במגוון תחומים. כשרבים מאיתנו כבר מנהלים חיי שגרה, יש אנשים רבים מן השורה, מכל גווניה של החברה שמקדישים מזמנם וממרצם ביצירתיות, בהתמדה ובנחישות מעוררת גאווה כדי לסייע לאותן אוכלוסיות. עבור אותן יוזמות החלטנו לצאת עם סבב נוסף של מענקי תמיכה".

להגשת בקשה למענק: לחצו כאן

"זר לנופל"

כ־5,000 חניכים וחניכות מתנועת הנוער העובד והלומד יגיעו במהלך יום הזיכרון הקרוב אל כ־150 בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ, ויחלקו זרי פרחים למשפחות השכולות ולציבור הרחב ללא תשלום. הפעילות היא חלק ממפעל "זר לנופל - צרור פרחים למשפחות השכולות", שמתקיים זו השנה ה־44.

חניכת הנוער העובד והלומד במיזם ''זר לנופל'' / צילום: עמית בשן
 חניכת הנוער העובד והלומד במיזם ''זר לנופל'' / צילום: עמית בשן

"זר לנופל" נוסד על ידי שמעון אהרון, 80, חקלאי ומגדל פרחים ממייסדי מושב כפר רות, ואליו הצטרפה תנועת הנוער העובד והלומד, שהרחיבה את המיזם לכל רחבי הארץ. במסגרת המבצע יחולקו כמיליון פרחים שיאוגדו בכ־135 אלף זרים. החלוקה מתבצעת בשיתוף היחידה להנצחת החייל - אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון.

"נפגשים"

"נפגשים", תנועה המונים א־פוליטית המחברת את החברה הישראלית לתודעת ייעוד ואחדות, תקיים השנה כ־100 מפגשים בסלונים ברחבי הארץ, שבהם יתאחדו המשתתפים עם בני משפחות שכולות.

המפגשים ייערכו בעשרות ערים במהלך השבוע של ה־7-13 למאי, בסימן "השנה כולנו זוכרים יחד". בני משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהן ישתפו בסיפורי הגבורה האישיים של בניהם ובנותיהם. בתנועה קוראים למשפחות השכולות ממלחמת חרבות ברזל להצטרף, ולספר לציבור את סיפורן האישי.

במהלך ייקחו חלק גם יוזמת "קואליציית ההסכמות" ופורום "120 מנהיגות מחברות", שנוסד במטרה להחזיר לשיח הציבורי את ההערכה לריבוי דעות וקולות, את האמון הנובע משיח ולפעול למען העתיד שאחרי המחלוקת. בפורום פעילות למעלה מ־600 נשים.

להרשמה להשתתפות סלון: zicaron.co.il/

משפחות המעוניינות לשתף בסיפורן: לחצו כאן