גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג
מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

לפני כחודש הונחה בפתח תקווה אבן־פינה למרכז המסחרי "הכי גדול בישראל", ביג פאשן, שיתפרס על פני שטח של כ־65 אלף מ"ר, ומעליו ייבנו גם 250 אלף מ"ר של שטחי משרדים, מגורים, בית מלון ובית דיור מוגן. העיר מבקשת לייצר לעצמה יתרונות תחרותיים ולהמשיך לצמוח גם באמצעות חיזוק שוק המשרדים בתחומה ויצירת "השדרה של ז'בוטינסקי" שלאורכה נבנו וייבנו משרדים עם מרכזי מסחר אזוריים.

כיום קיים מחסור בהיצע שטחי המסחר בפתח תקווה, שמוביל לכך שכ־125 מיליון שקל בחודש של הוצאות משקי הבית שבתחומה "דולפים" לערים ולמרכזים סביב. בניית ביג פאשן פתח תקווה תשנה מהותית את תמונת השוק ותקטין את הדליפה, אך גם תחליש את המרכזים המתחרים בעיר. 

בהשקעה של 2 מיליארד שקל: ביג מציגה את מתחם הפאשן בפתח תקווה
שטח הסופרים הגדולים בעיר הזאת גדול פי 2 מהממוצע. למה זה קורה?
זו העיר שבה חנויות משלמות את דמי השכירות הגבוהים ביותר

פגיעה בתדמית

לפתח תקווה יש נתוני פתיחה פיסקאליים טובים, המאפשרים לה להשקיע בתושביה, בתשתיות ובפיתוח כלכלי ועסקי. בהתאם לדוחות הכספיים משנת 2021, העיר השקיעה בתושב כ־5,850 שקל נטו, סכום גבוה מהממוצע בישראל (כ־4,500 שקל בלבד). ברם, היא דורגה רק במקום ה־45 מבין ערי ישראל ברמת השקעתה בתושב.

בעיר קיימים 13 מ"ר של נדל"ן מניב לתושב, והנדל"ן המניב משלם ארנונה שנתית ממוצעת של 2,725 שקל לתושב (נמוך מהממוצע בישראל של 17 מ"ר, וגבוה מ־1,250 שקל לתושב). 

תוכנית המתאר של פתח תקווה לשנת 2040 שמה לה למטרה לבסס אותה כעיר ראשה של מחוז המרכז ולשדרג את מערך המשרדים והמסחר בעיר. כיום האוכלוסייה בפתח תקווה מונה כ־260 אלף תושבים המאוגדים בכ־90 אלף משקי בית, ואילו בשנת 2029 היא צפויה לכלול כ־96 אלף משקי בית. העיר אכלסה מעל 1,200 יחידות דיור בשנה בממוצע בעשור האחרון, אך בחמש השנים האחרונות המספרים נמוכים יותר - כ־900 יחידות דיור בלבד.

היעדר תכנון כלכלי מבוקר הוביל לכך שבפתח תקווה תוכננו, אושרו ונבנו שטחי משרדים יותר מהצורך הנוכחי, באופן שפוגע בתדמיתה ובמיתוגה, וזאת לאור היצע של מאות אלפי מ"ר של משרדים בנויים וריקים.

בעיר שני אזורי משרדים עיקריים. הראשון, בקריית אריה, מתפקד כמרכז העסקי והתעשייתי של פתח תקווה. לפי נתוני צ'מנסקי בן שחר, דמי השכירות החודשיים בו עומדים על 55-65 שקל למ"ר ונמצאים בירידה. למעשה, בעלי משרדים מבקשים היום מחירים נמוכים יותר.

למתחם יש גישה נוחה לקו האדום של הרכבת הקלה וכן לתחנת רכבת כבדה. עד לשנת 2025 אמורים להתאכלס כ־230 אלף מ"ר שטחי משרדים שכעת נמצאים בבנייה. כ־450 אלף מ"ר נוספים נמצאים בהליכי תכנון ובנייה, ויבקשו לאכלסם משנת 2026 והלאה.

האזור השני, רמת סיב, הוא מרחב תעשייה ומשרדים מתפתח. דמי השכירות החודשיים עומדים על 55-65 שקל למ"ר, ונמצאים בירידה. כ־200 אלף מ"ר שטחי משרדים אוכלסו ב-2022-2023, וייבנה מגדל משרדים נוסף של מגדלי ישראל.

עוטפים את המטרופולין

מפתיחת הרכבת הקלה ומימוש פרויקטים לאורכה, פתח תקווה מבקשת להפוך את האזור למרכז עסקים ראשי נוסף ולייצר בו שדרה פעילה של הולכי רגל עם שטחי מסחר ו"לוביים" של מבני משרדים. האם הרצון להפוך את הציר לשדרה כדוגמת רוטשילד בתל אביב הוא ישים - או שבפועל ידמה יותר לאיילון של פתח תקווה? ימים יגידו.

כיום קיים בפתח תקווה מחסור יחסי בהיצע שטחי מסחר. על בסיס נתונים שאספנו, בעיר יש כ־300 אלף מ"ר בסך־הכול, ומתוכם, כ־175 אלף מ"ר במרכזי מסחר לסוגיהם. עד היום פעלו שני מרכזים מצליחים מאוד: קניון עופר פתח תקווה (עם נתח שוק של 20%-15% מכוח הקנייה שבפתח תקווה) ו־Y סנטר. בשנת 2022 התאכלס היצע גדול מאוד של מרכזי מסחר - דן טאון בשטח של כ־27 אלף מ"ר, גלובל טאוור (לו ייעצנו. כולל גם חנות איקאה) ומרכז שופ טיים המאכלס בעיקר שטחי הסעדה. 

לכל אלה יתווסף מרכז הלייף סטייל של קבוצת ביג מרכזי קניות, שלמעשה בונה שלושה מרכזים כאלה ש"עוטפים" את מטרופולין תל אביב וצפויים לשנות את מפת מרכזי המסחר בו. הראשון, בפתח תקווה, ישרת את ערי מזרח המטרופולין, בשטח של כ־65 אלף מ"ר - פי שניים בגודל לעומת ה"שכן" קניון עופר, ובשטח המהווה שליש מהיצע מרכזי המסחר הקיימים בעיר. בשלב הראשון להקמה - חניונים, קומות המסחר ומגדל המשרדים הראשון - יושקעו כ־2 מיליארד שקל, והוא צפוי להסתיים ב־2028.

השני, בצומת גלילות, ישרת את ערי צפון המטרופולין, בשטח של 45 אלף מ"ר (פי שניים משטח קניון רמת אביב). המיצוב: מרכז לייף סטייל המתמחה באופנה, שכולל גם מוקד קולינריה משמעותי. התמהיל יהיה דומה לחנויות הפועלות בקניון רמת אביב (מלבד לואי ויטון). השלישי, בשטח של כ־35 אלף מ"ר, ייבנה בנס ציונה וישרת את ערי דרום המטרופולין.

כוח הקנייה החודשי בפתח תקווה נאמד ב־440 מיליון שקל. מתוכם, כ־230 מיליון שקל מוצאים על מוצרי מזון וסופרמרקט, 55 מיליון שקל על מוצרי הסעדה ובתי קפה ו־155 מיליון שקל על מוצרים שאינם מזון.

כיום קיימת דליפה גדולה של כוח קנייה מפתח תקווה, בעיקר אל קניון איילון והמצוי בסביבותיו בבני ברק ואל תל אביב. כ־125 מיליון שקל בחודש דולפים מתוך העיר (כרבע מכוח הקנייה החודשי בעיר). במקביל, 60-70 מיליון שקל בחודש נכנסים אל שטחי ומרכזי המסחר בפתח תקווה.

עד שנת 2029 כוח הקנייה החודשי צפוי לגדול בכ־60 מיליון שקל. בפועל, תוספת היצע השטחים תהיה גדולה יותר מתוספת כוח הקנייה. משמע, המרכזים הקיימים והחדשים יידרשו למשוך יותר כוח קנייה חודשי מחוץ לפתח תקווה, ולהקטין את הדליפה מהעיר. פתיחת ביג פאשן פתח תקווה "תנגוס" גם ממתחריו.

הצורך בעירוב שימושים

עד היום, פתח תקווה סבלה ממחסור בהיצע שטחי מסחר. בעתיד הקרוב התמונה תשתנה מהותית, עם בינוי ואכלוס ביג פאשן - שמהווה תוספת של כ־20% של שטחי מסחר להיצע הקיים. מחד המהלך יקטין את הדליפה הכלכלית מהעיר, ומאידך יקטין את הפדיונות הממוצעים של המרכזים הקיימים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה ו-Y סנטר, לצד שטחי חנויות הרחוב והחנויות באזורי התעשייה.

במקביל, הכרחי שהעיר תפעל ליצירת קומת מסחר פעילה ומתפקדת בקומת הקרקע של אזור התעשייה קריית אריה, שבו גם יש לייצר עירוב שימושים של מגורים ובתי מלון.

עוד כתבות

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, הקשר נותק ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"