יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 • מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

האופטימיות הגדולה שסחפה את וול סטריט בשנה שעברה וברבעון הראשון של 2024 התפוגגה בשבועות האחרונים. מדד הדגל, ה-S&P 500, הציג רצף שלילי של שישה ימים אדומים. ובכלל, מאז תחילת אפריל רק בארבעה ימים נרשמה סגירה חיובית. כעת הוא רחוק כמעט 5% מהשיא של סוף מרץ, ואף ירד מתחת לרמת ה-5,000 נקודות - רצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022. במוקד: מניות הטכנולוגיה שנחלשו, ובעיקר אנבידיה שבה נעסוק בהמשך. "שבע המופלאות" איבדו מערכן 400 מיליארד דולר במונחי שווי שוק רק ביום שישי.

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו 
ראיון | הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם 

מדד הנאסד"ק, שכולל בעיקר מניות טכנולוגיה והציג ברבעון הראשון תשואה פנומנלית של 11%, ירד בחדות אף יותר. התשואה הנוכחית שלו מתחילת השנה עומדת על 3.5% בלבד. השבוע האחרון היה הגרוע ביותר שלו מאז 2022. נתון נוסף שמעיד על המגמה השלילית - המדד מציג תשואה שלילית כבר ארבעה שבועות ברצף, הכי הרבה מאז סוף 2022.

בצד השני של המשוואה ניתן לראות מספר מדדים המצביעים על כך שהחשש חזר לשווקים. המרכזי שבהם הוא "מדד הפחד", ה-VIX, שנמצא קרוב מאוד לשיא של חצי שנה.

סיבה 1: כולם מבינים - הריבית לא בדרך למטה

עד לפני מספר שבועות הקונצנזוס היה שבחודש יוני הקרוב הפד יוריד את הריבית בפעם הראשונה מאז החל הסייקל הנוכחי. נכון להיום, הריבית בארה"ב נמצאת ברמה הגבוהה ביותר זה יותר מ-20 שנה - 5.5% ברף העליון. אם בתחילת השנה הצפי היה ל-5-7 הורדות, כעת יש יותר ויותר מי שמעריך שזה כלל לא יקרה השנה. הנפגעות הגדולות ביותר הן "מניות הצמיחה", שסובלות מעלויות מימון גבוהות מצד אחד, ולא זוכות לריבית על כסף בקופה מצד שני.

הסיבה העיקרית להתרחקות הורדת הריבית היא האינפלציה, שלא יורדת בקצב מספק. במשך ארבע פעמים רצופות מדד המחירים לצרכן האמריקאי היה גבוה מציפיות השוק והצביע על אינפלציה חמה. בנוסף לכך, בבנק המרכזי של ארה"ב, הפד, רואים עוד שורה של מדדים שמצביעים על מגמה דומה ומבינים כי התוכניות השתבשו.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי באי.בי.אי, מסביר כי "מדדי המחירים בארה"ב מלמדים על אינפלציה דביקה במיוחד, וגל חדש של אינפלציית סחורות מאיים להופיע באופק". זאת, על רקע המתיחות הגיאו-פוליטית בעולם ובמזרח התיכון בפרט. "על כן", מוסיף גוזלן, "חל שינוי תפיסתי חד מצד המשקיעים, השוק לא שואל מתי תרד הריבית אלא האם היא תרד השנה כלל".

ההערכה כי הריבית לא תרד השנה משתקפת מתשואת האג"ח הממשלתיות של ארה"ב. התשואה לעשר שנים עומדת כעת על 4.6% - שיא של קרוב לחצי שנה. גם מדד הדולר האמריקאי מול סל המטבעות נמצא ברמה הגבוהה ביותר מאז חודש נובמבר.

בשורה התחתונה, הציפיות המתמתנות להקלה במדיניות המוניטרית של הפד, לצד אינפלציה עיקשת וסיכונים גיאו-פוליטיים, מזינות את המגמה השלילית בשווקים, בדגש על הנאסד"ק.

סיבה 2: ישראל מול איראן וההשלכות על הנפט

אחרי שבוול סטריט כבר "התרגלו" למלחמה בעזה, למלחמה באוקראינה ולזירות מריבה נוספות ברחבי הגלובוס, הגיע העימות החזיתי בין ישראל לאיראן. מבחינת השווקים, זה עשוי להיות אירוע גיאו-פוליטי דרמטי בעל השלכות רוחב על העולם כולו. הפוקוס נמצא על מחיר הנפט.

לאחר הדיווחים הראשונים על מתקפה ישראלית באיראן, בבוקר יום שישי, מחירו של הזהב השחור קפץ מיידית ביותר מ-3%, והתמתן כשנראה היה שהאירוע הסתיים ולא מוביל להחרפת המצב. לא מעט אנליסטים העלו חשש מכך שמחירה של חבית ברנט, שעומד כעת על קצת פחות מ-90 דולר, יחצה את רף ה-100 דולר.

לא רק הזהב השחור זינק בשל אי היציבות בעולם. נראה כי הרבה משקיעים מנסים להגן על תיק ההשקעות שלהם מהטלטלות הגיאו-פוליטיות ושמים את כספם על המתכות היקרות - הזהב והכסף זינקו בחצי השנה האחרונה בכ-20% כל אחת. יתרה מכך, מחיר הזהב שבר שיאי שווי מספר פעמים מתחילת השנה ומצביע על אטרקטיביות מחודשת של המתכת.

על כך אומר גוזלן כי "השוק מרגיש הרבה פחות רגוע בנוגע לסביבה הכלכלית. אנו רואים כי יש עלייה בפרמיית הסיכון בעולם".

סיבה 3: סדקים בתחום הלוהט של וול סטריט

תחום השבבים היה הקטר של העליות בוול סטריט. אנבידיה הייתה אמנם "נערת הפוסטר", אך שורת מניות בתחום עלו בעשרות אחוזים ואף יותר מכך. בתקופה האחרונה האופטימיות הגדולה בתחום נסדקה מעט. שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, המנהלת קרנות גידור המתמחות בטכנולוגיה, מנסה להסביר את התופעה ובעיקר את הירידה החדה של אנבידיה - 10% ביום שישי בלבד.

"חברת סופר מיקרו קומפיוטר (SMCI), אחת ממרכיבות השרתים של אנבידיה, הייתה רגילה לפרסם בכל רבעון הערכה מקדמית של המכירות שלה. ב-7 מתוך 8 הרבעונים האחרונים היא פרסמה ועקפה את התחזית. כעת היא בחרה לפרסם תאריך לדוח בלי הערכה מקדמית, ובשוק חוששים שהוא לא יהיה כל כך טוב וזה משליך על כל מניות ה-AI", אומר כהן. ביום שישי האחרון, ירדה המניה ב-23%.

גוזלן מאי.בי.אי לא מתייחס ישירות לתחום אלא לשוק כולו. "התמחור של השווקים האמריקאים גבוה מדי ועם מכפילי רווח מאוד גבוהים. השוק יקר מדי", אמר. דוגמה לדבריו ניתן לראות במניית נטפליקס, שהתרסקה ב-9% ביום שישי, לאחר תחזית מאכזבת לרבעון השני.

לאן הולכים מכאן?

בשני בנקים גדולים בארה"ב סיפקו תחזית להמשך. הכלכלן הראשי של סיטי בנק בארה"ב טוען שתגובת הפד לזעזועים בשווקים צפויה להיות יונית יותר מאשר ניצית. לדבריו, עלייה במחיר הנפט תגביר את הסיכון לעלייה של האינפלציה ולפגיעה בצמיחה. לטענתו, זעזוע כזה לא יוביל את הפד לאתגר עוד יותר את המימון של החברות במשק על ידי כלי הריבית. "תרחיש שלילי כזה כנראה יקדים את הקיצוצים במקום לדחות אותם", כתב בסקירתו. בוולס פארגו מעריכים כי המגמה השלילית צפויה להימשך בטווח הקצר, אך אופטימיים יותר בטווח הארוך. רק בשבוע שעבר העלו את יעד מדד ה-S&P והעריכו שלמניות יש עוד מרחב עליות, תוך ציפייה לתנודתיות במחצית הראשונה של 2024.

השבוע הקרוב בוול סטריט מלא באירועים ובדוחות שיצביעו לאן הולך השוק. בין היתר, יהיו אלו מיקרוסופט, טסלה, אלפאבית (גוגל) ומטא שיפרסמו דוחות. בגזרת האינפלציה, בארה"ב יפורסמו נתוני ההוצאה הפרטית של הצרכנים (PCE), שנחשבים למדד המועדף על הפד לבחינת מצב האינפלציה.