גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אין זה סוד שהמשקיעים בישראל "התאהבו" כבר לפני חודשים ארוכים במסלולים הצמודים למדד S&P 500. נכון להיום בכל מוצרי החיסכון וההשקעה - מקרן הפנסיה, דרך קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ועד לקרנות הנאמנות - מוצעים מסלולים העוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי, ויחד הם מנהלים כבר כ-140 מיליארד שקל.

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה 
"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח 

לנוכח חולשתו של שוק המניות בישראל מתחילת 2023, תחילה על רקע קידום הרפורמה המשפטית ובהמשך המלחמה שפרצה באוקטובר, סיפק המדד האמריקאי המוביל את הסחורה, והקפיץ את תשואות החוסכים בו. קרנות הפנסיה שעקבו אחרי המדד הניבו תשואות שנשקו ל-30% (לעומת 9.4% בלבד במסלולים הכלליים), כך שבהחלט אפשר להבין את הנהירה. למעשה, הנסיקה של 2023 המשיכה גם ברבעון הראשון של 2024. התשואות בקרנות הפנסיה עוקבות S&P עמדו על 9.1% בחודשים ינואר-אפריל, לעומת 2.8% בלבד במסלולים הכלליים.

"מסוכן יותר מהשפעות המלחמה"

אבל קשה להתעלם מהסיכונים הנלווים להשקעה ב-S&P 500. ראשית מדובר במדד מניות אחד, שכמעט 30% ממנו מושקע בסקטור אחד - טכנולוגיה, ושבע הענקיות (מיקרוסופט , אפל , אנבידיה , גוגל , אמזון , טסלה  ונטפליקס ) אחראיות לרוב התשואה בו.

בנוסף, מדובר בהשקעה דולרית, בינתיים העובדה הזו בעיקר עבדה לטובתם של המשקיעים הישראלים לנוכח התחזקות הדולר מול השקל. אבל צריך לזכור שהתמונה תמיד יכולה להתהפך.

האפשרות לטלטלה כלפי מטה במדד, עלולה לפגוע בצורה דרמטית בחסכונות הציבור ולמחוק עשרות מיליארדי שקלים מהם. מי שמזהיר מכך הוא אמיר כהנוביץ, משנה למנכ"ל וכלכלן ראשי פרופיט (סוכנות ביטוח גדולה העוסקת בין היתר בהפצת מוצרים פיננסיים). הוא טוען כי "ריצת הציבור ל-S&P500 עלולה לסכן את חסכונותיו יותר מהשפעות המלחמה בעזה". לדבריו, "בעוד הוצאת החסכונות לחו"ל יעילה וטובה למשק, מה שלא יעיל הוא ריכוז הכספים הללו כמעט בבלעדיות במדד אחד שאומנם מורכב מ-500 המניות הגדולות בארה"ב, אך במציאות מושפע בעיקר משבע מהן, שהן בעלות מתאם גבוה מאוד לענף הטכנולוגיה".

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

כהנוביץ מציין כי באפריל האחרון, "ראינו דוגמה לסכנות במדד כשהוא רשם ירידה חדה למרות תוצאות טובות של החברות. במקרה שבו יתממש זעזוע עמוק בסקטור הטכנולוגיה או אפילו רק בעולמות הבינה המלאכותית (AI), נראה קבוצה גדולה מאוד של ישראלים נכנסים יחד למשבר פיננסי". לדבריו, "אנשים מסתכלים על עשר השנים האחרונות, אבל אלה היו שנים טובות, ושוכחים שבשנים 2000-2010, לקח לשוק 10 שנים להתאושש מהתפוצצות בועת הדוט.קום במניות הטכנולוגיה".

 

"התהליך חיובי, זה השוק היעיל בעולם"

מנגד, יש מי שטוענים כי עליית החשיפה של חסכונות הציבור למדד האמריקאי היא חיובית ומאפשרת גם למשקיעים ללא ידע פיננסי נרחב להניב תשואות יתר. אחד מהם הוא אבנר חדד, מנכ"ל חברת הקרנות קסם והפניקס בית השקעות, שמשווקים מוצרי השקעה העוקבים אחר מדדים. חדד טוען כי "זה בסוף מדד שמורכב מ-500 החברות הגדולות ביותר בשוק האמריקאי, וזה פיזור אדיר שעושה את העבודה. הציבור מבין שהוא לא מצליח להשיג בדרך אחרת תשואות גבוהות על השקעותיו בחו"ל. משום שהפיזור במדד הזה עצום אני לא רואה בעיה. זה תהליך בריא".

ומה אם תהיה ירידה חדה במדד המדובר? "השוק יורד ועולה כל הזמן", אומר חדד. "יכול להיות שבשנה הקרובה תהיה תשואה שונה מבשנה שחלפה. אז למה זה מצליח בסוף? כי מי שקובע את הרכב המדד זה המשקיעים בעולם (שמעלים ומורידים את ערך המניות על פני זמן, ח"ש). מדובר במדד מניות שנבנה באמצעות השוק הכי יעיל בעולם. אז זה נכון להצטרף אליו במקום לנסות לנצח אותו".

אבל החשש של כהנוביץ מפרופיט הוא בעיקר מפני המתח הגבוה שהשוק נמצא בו. לדבריו, מעל 80% מהחברות הנכללות במדד S&P 500 היכו את תחזיות האנליסטים, אך עם ההצלחה מגיע גם תיאבון וכעת החשש הוא שהאנליסטים והמשקיעים בכלל מתחילים להיות אופטימיים יתר על המידה. אם ברבעון הראשון רווחי החברות במדד המוביל זינקו ב-4.9% (ביחס לרבעון המקביל אשתקד) כעת הציפיות (לפי נתוני FactSet) עבור שנת 2024 כולה עומדת על עלייה של 10.8% ול-2025 על 13.9% (תחזית רווח למניה במדד S&P 500).

"לא רק רף הציפיות הגבוה מאוד מטריד, אלא גם העובדה שבמקביל תנאי הרקע הולכים ונעשים מאתגרים יותר", הוא מזהיר. נתוני המאקרו של כלכלת ארה"ב הפתיעו לאחרונה לשלילה והורדות הריבית שם הולכות ומתרחקות. זו הסיבה המרכזית לכך שה-S&P 500 צלל בכמעט 4% באפריל - שפל של שנה וחצי.

"מבחינה משקית זו קטסטרופה"

את הסיכון הטמון בעליית ההשקעות במדד S&P 500 רואה יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר בבורסה בת"א, מכיוון אחר. לדבריו, ריכוז כספי יותר ויותר חוסכים במדד האמריקאי המוביל "מייבשת את המקורות לשוק ההון המקומי. היא מקטינה את המקורות הכספיים שאמורים לייצר את ההשקעות במשק הישראלי. אין מקור אחר. בסוף כשלמנהל השקעות אין שיקול דעת, משום שהמשקיע הורה לו לשים את כל הכסף ב-S&P 500, אז הוא לא יממן כאן כביש או אתר התפלה, וגם לא יממן חוב. לכן מבחינה משקית זו קטסטרופה בהתהוותה".

באפט נגד מייקל ברי, מי צודק?

גם בקרב משקיעי על מעבר לים קיימת מחלוקת לגבי השקעה ב-S&P 500. וורן באפט למשל, המשקיע הפרטי הגדול בעולם, ידוע בתור תומך נלהב של המדד. פעם אחד פעם הוא כותב למשקיעיו על יתרונות מדד הדגל האמריקאי. באחת הפעמים הוא כתב כי "השקעה תקופתית בקרן מחקה מאפשרת למשקיע החובב להניב ביצועים עודפים על רוב מנהלי ההשקעות המקצועיים".

מנגד, אילון מאסק טען כי היקף ההשקעות הפסיביות הפך למסוכן. "המשקיעים הפסיביים רוכבים על ההחלטות של המשקיעים האקטיביים", כתב ברשת החברתית איקס לפני מספר חודשים. "אתה מקבל תנועות מסיביות של המניה בהתבסס על החלטות של אולי ארבעה חמישה בוחרי מניות".

גם מייקל ברי נודע בהתנגדותו להתנפחות השוק הפסיבי, ובפרט בהשקעה במדד S&P 500. "המצב היום דומה מאוד לבועה לפני בשוק האג"ח מגובה הנכסים לפני משבר הסאב פריים", הוא אמר בראיון לבלומברג לפני ארבע שנים. "אני לא יודע מהו לוח הזמנים, אבל כמו בכל הבועות, ככל שהיא תתנפח, כך ההתרסקות תהיה גרועה יותר". באוגוסט האחרון, ברי קנה אופציות שורט בשווי מיליארד וחצי דולר על שני המדדים המובילים בארה"ב - S&P 500 והנאסד"ק והימר על מפולת בשווקים.

החשיפה בקרנות הפנסיה גדלה פי 4 בשנה וחצי

מבדיקת גלובס את המכשירים השונים העוקבים אחר המדד האמריקאי עולה כי הסכום הגדול ביותר, כ-52 מיליארד שקל, מנוהל בתעשיית קרנות הנאמנות (קרנות סל וקרנות מחקות). למעשה, כל שקל עשירי מושקע במוצר חסכון שעוקב אחרי המדד.

בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, מסתכמים הנכסים המנוהלים שעוקבים ישירות אחרי המדד האמריקני, לפי נתוני מערכת הגמל נט של משרד האוצר, בכ-43 מיליארד שקל. מדובר בכ-6% מסך הנכסים המנוהלים על ידי החסכונות באפיקים האלה.

 

המצב דומה גם בקרנות הפנסיה, שם השינוי היה דרמטי במיוחד. אם בתחילת 2023 רק 11 מיליארד שקל עקבו אחר המדד האמריקאי, היום המספר הזה גדל פי ארבעה - ל-44 מיליארד שקל שמהווים כ-5% מסך הנכסים בקרנות הפנסיה. רק ב-12 החודשים האחרונים נצברו באפיק זה 26 מיליארד שקל, כך שיחד עם העלייה בתשואות בנכסים שכבר נוהלו דרכו, מדובר בנהירה עצומה של הציבור בשנה החולפת.

נציין שבפועל הנכסים שבידי הציבור שחשופים לתנודות מדד S&P 500 גדולים אף יותר. חברות הביטוח מציעות כיום פוליסות חסכון, שלא ברור כמה מהן צמודות למדד הזה. בנוסף, ישנה גם חשיפה "סמויה" למדד דרך הרכיבים המנייתיים הקלאסיים בקרנות הנאמנות ובחסכון ארוך הטווח, כולל במסלולים הכלליים. כך שלא מן הנמנע שבנוסף ל-139 מיליארד שקל בחשיפה ישירה, יש עוד עשרות מיליארדי שקלים שחשופים למדד בעקיפין.

עוד כתבות

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"