גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג
מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

לפני כחודש הונחה בפתח תקווה אבן־פינה למרכז המסחרי "הכי גדול בישראל", ביג פאשן, שיתפרס על פני שטח של כ־65 אלף מ"ר, ומעליו ייבנו גם 250 אלף מ"ר של שטחי משרדים, מגורים, בית מלון ובית דיור מוגן. העיר מבקשת לייצר לעצמה יתרונות תחרותיים ולהמשיך לצמוח גם באמצעות חיזוק שוק המשרדים בתחומה ויצירת "השדרה של ז'בוטינסקי" שלאורכה נבנו וייבנו משרדים עם מרכזי מסחר אזוריים.

כיום קיים מחסור בהיצע שטחי המסחר בפתח תקווה, שמוביל לכך שכ־125 מיליון שקל בחודש של הוצאות משקי הבית שבתחומה "דולפים" לערים ולמרכזים סביב. בניית ביג פאשן פתח תקווה תשנה מהותית את תמונת השוק ותקטין את הדליפה, אך גם תחליש את המרכזים המתחרים בעיר. 

בהשקעה של 2 מיליארד שקל: ביג מציגה את מתחם הפאשן בפתח תקווה
שטח הסופרים הגדולים בעיר הזאת גדול פי 2 מהממוצע. למה זה קורה?
זו העיר שבה חנויות משלמות את דמי השכירות הגבוהים ביותר

פגיעה בתדמית

לפתח תקווה יש נתוני פתיחה פיסקאליים טובים, המאפשרים לה להשקיע בתושביה, בתשתיות ובפיתוח כלכלי ועסקי. בהתאם לדוחות הכספיים משנת 2021, העיר השקיעה בתושב כ־5,850 שקל נטו, סכום גבוה מהממוצע בישראל (כ־4,500 שקל בלבד). ברם, היא דורגה רק במקום ה־45 מבין ערי ישראל ברמת השקעתה בתושב.

בעיר קיימים 13 מ"ר של נדל"ן מניב לתושב, והנדל"ן המניב משלם ארנונה שנתית ממוצעת של 2,725 שקל לתושב (נמוך מהממוצע בישראל של 17 מ"ר, וגבוה מ־1,250 שקל לתושב). 

תוכנית המתאר של פתח תקווה לשנת 2040 שמה לה למטרה לבסס אותה כעיר ראשה של מחוז המרכז ולשדרג את מערך המשרדים והמסחר בעיר. כיום האוכלוסייה בפתח תקווה מונה כ־260 אלף תושבים המאוגדים בכ־90 אלף משקי בית, ואילו בשנת 2029 היא צפויה לכלול כ־96 אלף משקי בית. העיר אכלסה מעל 1,200 יחידות דיור בשנה בממוצע בעשור האחרון, אך בחמש השנים האחרונות המספרים נמוכים יותר - כ־900 יחידות דיור בלבד.

היעדר תכנון כלכלי מבוקר הוביל לכך שבפתח תקווה תוכננו, אושרו ונבנו שטחי משרדים יותר מהצורך הנוכחי, באופן שפוגע בתדמיתה ובמיתוגה, וזאת לאור היצע של מאות אלפי מ"ר של משרדים בנויים וריקים.

בעיר שני אזורי משרדים עיקריים. הראשון, בקריית אריה, מתפקד כמרכז העסקי והתעשייתי של פתח תקווה. לפי נתוני צ'מנסקי בן שחר, דמי השכירות החודשיים בו עומדים על 55-65 שקל למ"ר ונמצאים בירידה. למעשה, בעלי משרדים מבקשים היום מחירים נמוכים יותר.

למתחם יש גישה נוחה לקו האדום של הרכבת הקלה וכן לתחנת רכבת כבדה. עד לשנת 2025 אמורים להתאכלס כ־230 אלף מ"ר שטחי משרדים שכעת נמצאים בבנייה. כ־450 אלף מ"ר נוספים נמצאים בהליכי תכנון ובנייה, ויבקשו לאכלסם משנת 2026 והלאה.

האזור השני, רמת סיב, הוא מרחב תעשייה ומשרדים מתפתח. דמי השכירות החודשיים עומדים על 55-65 שקל למ"ר, ונמצאים בירידה. כ־200 אלף מ"ר שטחי משרדים אוכלסו ב-2022-2023, וייבנה מגדל משרדים נוסף של מגדלי ישראל.

עוטפים את המטרופולין

מפתיחת הרכבת הקלה ומימוש פרויקטים לאורכה, פתח תקווה מבקשת להפוך את האזור למרכז עסקים ראשי נוסף ולייצר בו שדרה פעילה של הולכי רגל עם שטחי מסחר ו"לוביים" של מבני משרדים. האם הרצון להפוך את הציר לשדרה כדוגמת רוטשילד בתל אביב הוא ישים - או שבפועל ידמה יותר לאיילון של פתח תקווה? ימים יגידו.

כיום קיים בפתח תקווה מחסור יחסי בהיצע שטחי מסחר. על בסיס נתונים שאספנו, בעיר יש כ־300 אלף מ"ר בסך־הכול, ומתוכם, כ־175 אלף מ"ר במרכזי מסחר לסוגיהם. עד היום פעלו שני מרכזים מצליחים מאוד: קניון עופר פתח תקווה (עם נתח שוק של 20%-15% מכוח הקנייה שבפתח תקווה) ו־Y סנטר. בשנת 2022 התאכלס היצע גדול מאוד של מרכזי מסחר - דן טאון בשטח של כ־27 אלף מ"ר, גלובל טאוור (לו ייעצנו. כולל גם חנות איקאה) ומרכז שופ טיים המאכלס בעיקר שטחי הסעדה. 

לכל אלה יתווסף מרכז הלייף סטייל של קבוצת ביג מרכזי קניות, שלמעשה בונה שלושה מרכזים כאלה ש"עוטפים" את מטרופולין תל אביב וצפויים לשנות את מפת מרכזי המסחר בו. הראשון, בפתח תקווה, ישרת את ערי מזרח המטרופולין, בשטח של כ־65 אלף מ"ר - פי שניים בגודל לעומת ה"שכן" קניון עופר, ובשטח המהווה שליש מהיצע מרכזי המסחר הקיימים בעיר. בשלב הראשון להקמה - חניונים, קומות המסחר ומגדל המשרדים הראשון - יושקעו כ־2 מיליארד שקל, והוא צפוי להסתיים ב־2028.

השני, בצומת גלילות, ישרת את ערי צפון המטרופולין, בשטח של 45 אלף מ"ר (פי שניים משטח קניון רמת אביב). המיצוב: מרכז לייף סטייל המתמחה באופנה, שכולל גם מוקד קולינריה משמעותי. התמהיל יהיה דומה לחנויות הפועלות בקניון רמת אביב (מלבד לואי ויטון). השלישי, בשטח של כ־35 אלף מ"ר, ייבנה בנס ציונה וישרת את ערי דרום המטרופולין.

כוח הקנייה החודשי בפתח תקווה נאמד ב־440 מיליון שקל. מתוכם, כ־230 מיליון שקל מוצאים על מוצרי מזון וסופרמרקט, 55 מיליון שקל על מוצרי הסעדה ובתי קפה ו־155 מיליון שקל על מוצרים שאינם מזון.

כיום קיימת דליפה גדולה של כוח קנייה מפתח תקווה, בעיקר אל קניון איילון והמצוי בסביבותיו בבני ברק ואל תל אביב. כ־125 מיליון שקל בחודש דולפים מתוך העיר (כרבע מכוח הקנייה החודשי בעיר). במקביל, 60-70 מיליון שקל בחודש נכנסים אל שטחי ומרכזי המסחר בפתח תקווה.

עד שנת 2029 כוח הקנייה החודשי צפוי לגדול בכ־60 מיליון שקל. בפועל, תוספת היצע השטחים תהיה גדולה יותר מתוספת כוח הקנייה. משמע, המרכזים הקיימים והחדשים יידרשו למשוך יותר כוח קנייה חודשי מחוץ לפתח תקווה, ולהקטין את הדליפה מהעיר. פתיחת ביג פאשן פתח תקווה "תנגוס" גם ממתחריו.

הצורך בעירוב שימושים

עד היום, פתח תקווה סבלה ממחסור בהיצע שטחי מסחר. בעתיד הקרוב התמונה תשתנה מהותית, עם בינוי ואכלוס ביג פאשן - שמהווה תוספת של כ־20% של שטחי מסחר להיצע הקיים. מחד המהלך יקטין את הדליפה הכלכלית מהעיר, ומאידך יקטין את הפדיונות הממוצעים של המרכזים הקיימים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה ו-Y סנטר, לצד שטחי חנויות הרחוב והחנויות באזורי התעשייה.

במקביל, הכרחי שהעיר תפעל ליצירת קומת מסחר פעילה ומתפקדת בקומת הקרקע של אזור התעשייה קריית אריה, שבו גם יש לייצר עירוב שימושים של מגורים ובתי מלון.

עוד כתבות

דגלי גיאורגיה והאיחוג האירופי במחאה בבירה טביליסי / צילום: ap, Zurab Tsertsvadze

הקרב על הקווקז: גיאורגיה נקרעת בין השאיפה לאירופה ובין רוסיה

משבר עם פוטנציאל גורלי בגיאורגיה: המונים מחו על חוק המצמצם את הדמוקרטיה ומרחיק את המדינה מהמערב, אבל הפרלמנט לא נענה למחאות ● מה לעשות באנרגיה העצומה שהצטברה? האם פני גיאורגיה למהפכה חדשה? ואיך תגיב רוסיה?

הבית מהסרט שכחו אותי בבית / צילום: Shutterstock, Sharon Wildie

אחד הבתים המפורסמים בעולם חוזר לשוק אחרי 12 שנה. זה המחיר

לאוהבי הסרט "שכחו אותי בבית" יש כעת הזדמנות לרכוש את הנכס ● המוכרים מבקשים 5.25 מיליון דולר, לאחר שב-2012 שילמו כ-1.5 מיליון דולר עבור הבית שבאזור שיקגו ● הבית, שנבנה בשנות ה-20 של המאה ה-20, בנוי לבנים אדומות בסגנון גאורגי, כולל חמישה חדרי שינה וממוקם על כחצי דונם של קרקע

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בדיקות האזנה בלשכה וזימון ראשי רשויות "לבנות": כך רגב מתמודדת עם תחקיר "המקור"

בעקבות פרסום תחקיר "המקור", שרת התחבורה הזמינה את חברת בזק כדי לבצע בדיקות האזנה בלשכתה, כך נודע לגלובס ● לפי גורמים בענף, רגב מכנסת דיונים מרובי־משתתפים ומשדרת "עסקים כרגיל" ● מלשכת השרה נמסר: "שום האזנה לא מותקנת או הותקנה מאף גורם או חברה"

מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס

מתקפת הסייבר על משרד עורכי הדין הגדול מסתבכת: "אותר גורם עוין ברשת"

במשרד עוה"ד גולדפרב גרוס זליגמן, שהותקף בשבוע שעבר ע"י האקרים, עדכנו כי עדיין קיימת פעילות של גורם עוין ברשת, וקיים חשש לדליפת מידע ● עפ"י ההודעה, במשרד החליטו, בהתאם להמלצה המקצועית, לנתק באופן מיידי את התקשורת החיצונית

רחובות / צילום: Shutterstock, Oren Ravid

12 אלף איש על 250 יח"ד: העיר שמובילה בנרשמים ל"דירה בהנחה"

ההרשמה לתוכנית הדיור הממשלתית "דירה בהנחה" נפתחה השבוע וההרשמה להגרלות בעיר רחובות היא המבוקשת ביותר עד כה ● ההרשמה תיסגר ב-8.7 ● וגם: הריסת הבתים שנפגעו בעוטף עזה תחל בשבוע הבא ● חדשות השבוע בנדל"ן

שרת התחבורה מירי רגב ומנכ''ל המשרד משה בן זקן / צילום: דוברות השרה רגב

בדיקת משרד התחבורה הראתה שהנת"צים יעילים. אז למה המנכ"ל רוצה לבטלם?

מנכ"ל משרד התחבורה רצה להקצות מיליוני שקלים למטרונית בקריית אתא תוך דילוג על הדרג המקצועי, אך העבודות נבלמו ע"י משרדי האוצר והתחבורה משלא נמצאו התחייבויות תקציביות ● והנתונים שמראים: חרף ההתנגדות המחודשת של בן זקן אליהם, הנת"צים כן יעילים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט; אנבידיה יציבה, אברקרומבי אנד פיץ' מזנקת ב-23%

דאו ג'ונס יורד ב-1% ● ארבע המניות שאנבידיה רכשה, אחת מהן עם תשואה גבוהה אפילו משלה עצמה ● החשיפה של קרנות הגידור לשבע המופלאות בשיא ● תעודת הסל על הביטקוין של בלאקרוק הפכה לגדולה ביותר ● למה תשואות האג"ח האמריקאיות ממשיכות לעלות? ● מיזוג ענק בשוק האנרגיה ● אמריקן איירליינס פירסמה אזהרת רווח, יורדת ב-13%

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

56 מיליארד דולר על הכף: האם אילון מאסק יזכה בחבילת השכר שאיבד?

בעלי המניות של טסלה יקחו חלק בהצבעה שתקבע אם מאסק יקבל את חבילת השכר הענקית שביהמ"ש בדלוואר ביטל בינואר ● טסלה יצאה במסע תעמולה כדי לשכנע משקיעים להצביע בעד

תרגול כוחות צה''ל בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

נקודות זיכוי או קדימות במכרזים: המחלוקת באוצר בנוגע להטבה למילואימניקים

לפי הצעת חוק היסוד החדשה שהוגשה לכנסת, חברות שמעסיקות שיעור גבוה של מילואימניקים יזכו לעדיפות במכרזי רכש של המדינה ● בחשכ"ל סבורים שהמהלך יסרבל הליכים וייקר מכרזים וקיים חשש משפטי מפגיעה בשוויון ● בין החלופות שנבחנות: הענקת נקודות זיכוי ממס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים בשופרסל נמשך: כ-50 עובדים קיבלו זימון לשימוע

כ-50 עובדי מחלקת מערכות מידע בשופרסל קיבלו היום זימונים לשימוע, חודש אחרי גל הפיטורים הראשון שכלל 100 עובדים ● בכך נמשך הליך ההתייעלות של האחים אמיר ברשת, כשהפיטורים הנוכחיים צפויים לפי הערכות להוביל לחיסכון של מיליוני שקלים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

הוסיפה חצי טריליון דולר בשבוע: אנבידיה כותבת מחדש את החוקים של וול סטריט

ענקית השבבים זינקה בשלושת ימי המסחר האחרונים ביותר מ־20% לשווי שוק של 2.8 טריליון דולר - נושפת בעורפן של שתי החברות הגדולות בעולם ● מה הוביל לקפיצה האחרונה, מה צופים המומחים להמשך ואיך כל זה משפיע על ישראל?

נעה היימן, סגנית הממונה על התקציבים במשרד האוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

עזיבה נוספת בצמרת אגף התקציבים: הבכירה שהתפטרה אחרי עשור

נעה היימן, סגנית הממונה על התקציבים במשרד האוצר לתחום המשרדים החברתיים, הודיעה על סיום תפקידה ● מדובר בעזיבה שנייה בצמרת האגף מתחילת השנה, לאחר פרישתו של הסגן לענייני מאקרו לפני ארבעה חודשים

משרדי וולט / צילום: אהרון מזרחי, מתוך אתר פיקיויקי

המנהל שהביא את וולט לישראל וההסתבכות בהיקף של 230 מיליון שקל

חקירת רשות המסים את סמנכ"ל התפעול של חברת השליחויות חושפת חשד לעבירות מס במאות מיליוני שקלים, וקשר עמוק לחקירות דומות נוספות ● מיהו הבכיר שאחראי על עשרת אלפים שליחים ונמצא במוקד החקירה, ואיך עבדה לכאורה השיטה? ● וולט: "הטענות אינן נכונות"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם הצו של ביה"ד הבינ"ל לצדק בהאג מאפשר את המשך הלחימה ברפיח?

האם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בהאג אסר על ישראל ללחום ברפיח? נראה שלא - אבל יש מגבלות ● המשרוקית של גלובס

מטוס של חברת אל על / צילום: יחצ אל על

השליטה בשמיים סידרה לאל על את הרבעון הכי טוב שלה מעולם

חברת התעופה אל על הציגה רווח של יותר מ-80 מיליון דולר ברבעון הראשון וצופה כי הרבעון השני יהיה אף טוב ממנו בזכות הדומיננטיות שלה בהטסת הישראלים ● ברבעון הראשון נרשם שיפור של כמעט 20% בהכנסה הממוצעת מהטסת נוסע ● המנכ"לית: "המחירים עולים למי שקונים ברגע האחרון"

פרויקט תמ''א 38 ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

מדוע בפרויקטי תמ"א 38 היזם אחראי על איחור במסירה ולא הקבלן

רוכש חנות תבע 550 אלף שקל מיזם של פרויקט תמ"א 38 בשל איחור של שנתיים וחצי ● היזם טען כי הקבלן אשם, אך ביהמ"ש לא קיבל את עמדתו

אסי שמלצר, יו''ר קבוצת שלמה, וג'ארד קושנר, שותף בקרן אפיניטי פרטנרס / צילום: עזרא לוי

כסף סעודי? מי באמת מימן את ההשקעה בעסקים של משפחת שמלצר

בעסקה שהושלמה בעיצומה של המלחמה, קיבלה קרן אפיניטי שמוביל ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, הנחה של עשרות אחוזים ותנאי מימון נדיבים ● הקרן רכשה 15% מעסקי הרכב של קבוצת שלמה תמורת 110 מיליון דולר ● בגין השלמת העסקה, קיבלו מנהלי קבוצת שלמה בונוסים נאים

מירב בן שימול / צילום: דורית ריטבו

"העסקים, המפונים ועסקי התיירות בגליל המערבי - לכולם אין אופק"

השבוע אושר תקציב סיוע לתושבי קו העימות, אך מנכ"לית אשכול רשויות גליל מערבי, מירב בן שימול, מוטרדת מהקושי לשכנע אותם לחזור ● לדבריה, "החוסן האישי הפך לנושא דרמטי" ● ישראל מתגייסת 

ציר פילדלפי שברפיח, עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

חטיבה נוספת נכנסה לרפיח, צה"ל השיג שליטה מבצעית מלאה בציר פילדלפי

3 לוחמי נח"ל נפלו בקרבות ברפיח • גלנט באיום על נסראללה, עם תמונות מפקדי חיזבאללה שחוסלו: "אם תמשיכו - אנחנו נגביר" • בלינקן בביקורת חריפה על הממשלה: מה שקרה ברפיח זה מחריד, בלי תוכנית ישראלית ליום שאחרי - לא יהיה יום שאחרי • ראש המל"ל הנגבי: המלחמה תימשך לפחות עוד שבעה חודשים •  ● עדכונים שוטפים

איתמר בן מאיר / צילום: יונתן בלום

מנתיבי איילון לניהול פרויקט המטרו: איתמר בן מאיר נבחר למנכ״ל נת״ע

דירקטוריון נת״ע בחר במנכ״ל נתיבי איילון לשעבר לניהול החברה במקומו של חיים גליק ● האתגר הגדול שמחכה לו: הקמת פרויקט התחבורה הגדול בתולדות המדינה