גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית המגדלים של ישיבת חברון מעידה שהחרדים ילכו כברת דרך כשזה כלכלי

התוכנית שהגישו קברניטי ישיבת חברון בירושלים כוללת הקמת מגדלים בני 30 קומות בסמוך אליה ● כך, מתוך ההבנה שהיא יושבת על אוצר נדל"ני, מציעה הישיבה תקווה גדולה למגורים משותפים עם חילונים או למגדלים לחרדים, חרף סוגיית השבת

הדמיית המגדלים מתוך מסמכי התוכנית שהוגשו לוועדה / הדמיה: משרד הוק אדריכלים
הדמיית המגדלים מתוך מסמכי התוכנית שהוגשו לוועדה / הדמיה: משרד הוק אדריכלים

עם בוא האביב, הפעם טור אופטימי. כזה שמוכיח שגם השמרנות והבדלנות החרדיים הם בעירבון יחסית מוגבל. כשמנהיגי החרדים מתבצרים בדלת אמותיהם, שמא העולם החילוני יפלוש וישפיע על נפשותיהם הרכות, מתברר שביד השנייה הם יודעים לקדם מהלך הפוך. ואם כשמכניסים שיקולים כלכליים הם מוכנים ללכת כברת דרך - הלכתית וחברתית - אולי זהו סדק שדרכו ניתן לראות מעט יותר אור.

רגב נאבקת בהקמת תחנת כוח בשרון בניגוד לעמדת אנשי משרדה
אסף זגריזק, דעה | הממשלה שלא לקחה אחריות על המחדל מאיישת עכשיו משרות של מילואימניקים
מגורים זמניים למפונים ותקצוב נמוך מהמצופה: זו התוכנית של הממשלה לשיקום הצפון

ולא פחות חשוב, בזמן שהמדינה עצמה, במצוות בג"ץ, הניפה מולם את המקל הכלכלי - אין תקציבים ללא גיוס לצה"ל, הנה לכם דוגמה מצוינת למשמעות הגזר הכלכלי, שמאפשר להם ליהנות כספית משינוי אורחות חייהם.

בבני ברק מעוכבות שלל תוכניות פינוי-בינוי

ולסיפור עצמו: בחודש מרץ אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים תוכנית שהגישה ישיבת חברון. תוכנית, ואני מצטט, "שמציעה חיבור מתחם הישיבה לרחובות ותגרום לערבוב סוגי אוכלוסייה ולחיזוק תחושת הקהילתיות". את הדברים הללו ניסחו קברניטי ישיבת חברון, אולי הסמל הליטאי הישיבתי המובהק ביותר, בתחרות רק עם פוניבז' שבבני ברק. ובישיבה שנמצאת בלב שכונה מעורבת יחסית, גבעת מרדכי שבלב הבירה.

הפלת המחיצות בין הישיבה המסוגרת לשכונה היא החלק הקטן בתוכנית, הכוללת הקמה של "מגדלי חברון". לפי התכנון, במתחם הישיבה יוקמו שני מגדלי דירות בני 30 קומות שיכללו יותר מ-230 יחידות דיור, ומעל 5 קומות מסחר ומשרדים. הדירות יהיו מיועדות להשכרה לצמיתות, כשדמי השכירות אמורים להחזיק את הישיבה, הכוללת כמעט 2,000 תלמידים.

יו"ר הוועדה המחוזית, שירה תלמי באבאי, משוכנעת שמדובר בבשורה דרמטית. ולו רק בגלל שלדבריה במהלך הדיון, "אנחנו שמחים שאזור קצת מנומנם התעורר, במקום חשוב ומעניין - קרוב לכל הדברים שאפשר ליהנות מהם בעיר הזאת. למכללות, לאוניברסיטה, לרכבת, לחנה וסע, לבית החולים, למשרדי הממשלה. היא פשוט טובה ברגל, ברכב ובתחבורה ציבורית".

הבשורה התכנונית והכלכלית היא מ"מה נפשך": אם יגורו במגדלים שוכרים בעיקר מהציבור הכללי, ממש בצמוד לבחורי הישיבה הלמדנים, מדובר בבשורה ענקית שמוכיחה שאפשר לגור ביחד. ואם יגורו במגדלים בעיקר תלמידי ישיבה או אנשי שלומה, גם זו דרמה של ממש. מדובר בציבור שעד היום התרחק אפילו מבניינים בני 6 או 7 קומות, בטענה לאיסור הלכתי משימוש במעלית בשבת וחג. בבני ברק למשל, בגלל האיסור ההלכתי, התוכנית העירונית לא מאפשרת לבנייני מגורים לעלות מעל 6-7 קומות, מה שכמובן מעכב אינספור תוכניות פינוי-בינוי, למשל.

והנה, בתוך כל הקיטוב והאווירה הרעה מסביב, הגיעה תקווה גדולה מישיבת העילית החרדית, שפשוט הבינה שהיא יושבת על אוצר נדל"ני. ואם נקבל מגורים משותפים ו/או מגדלים לחרדים, נוכל להאמין שהכל בר שינוי בתמריץ הנכון.

חשש שמודל השכירות לא יחזיק מים

ובכל זאת, יש עקב אכילס: המגדלים מיועדים לשכירות (כולל דרישה להערת אזהרה בטאבו), בתקופה שבה המודל הכלכלי של השקעה בפרויקטים כאלו עומד על כרעי תרנגולת. היזם שלמה ברונר, שייצג את הישיבה בוועדה המחוזית, הדגיש כי לצורך הקמת הפרויקט הישיבה תקבל הלוואה ללא ריבית, "מפילנטרופיים מארה"ב". לדבריו, "הישיבה לא תיקח שום הכנסה במשך 15 שנה, והכל יילך להחזר ההלוואה, ורק אחרי זה יהיה קרן למוסד שיוכל להתקיים". ברונר ציין כי כיום, ראש ישיבת חברון הרב יוסי חברוני נאלץ לצאת לחו"ל חודשיים-שלושה בשנה כדי לגייס תרומות להחזקת הישיבה, מה שכעת אמור להתחלף בנכס מניב.

אבל למרות ההבטחה לנדבנים, תלמי באבאי חששה בצדק שמודל השכירות לא יחזיק מים. היא התריעה לפני אישור התוכנית: "אל תחזרו אלינו בדיון בהתנגדויות, מהתנגדות עצמית שהדיור להשכרה לא כדאי. לא מעניין אותי או את הוועדה גם אם הריבית תהיה 10%". החששות כמובן במקומם. העובדה שברונר מדבר על החזר ההשקעה בתוך 15 שנה, כאילו פרויקט שכירות כלשהו יודע להניב תשואה של 7%, מעידה על כך. בפועל, התשואה משכירות עומדת על 2%-3% וגם העובדה שהקרקע בבעלות הישיבה לא מבטיחה השבחה כה פנומנלית. יו"ר הוועדה גם דרשה ש-20% מהפרויקט יהיו "מיקרו-דירות", עד 30 מ"ר, שיוכלו להתאים לסטודנטים הרבים באזור, גם במחיר של הגבהת המגדלים מ-25 ל-30 קומות.

בשוליים, כדאי לציין שאם החרדים אכן יאמצו את מודל המגדלים, זה עלול לסבך לא מעט מתכננים עירוניים. סוד גלוי הוא ששכונות חדשות רבות בישראל, בעיקר בפריפריה, קידמו הקמת רבי קומות בין השאר כדי למנוע "השתלטות" חרדית. מנגד, אם החרדים יעברו את המשוכה הזו, אפשר לקוות שהם יעברו עוד מחסומים בדרך להשתלבות חשובה בציבור הישראלי.

כוכבי השבוע

מצוין: צוהר לצרות של המתווכים

2% שמקבלים מתווכי הנדל"ן בכל עסקה, מה שאומר כמעט 40 אלף שקל לדירה ממוצעת בישראל, נראים לרבים לא סבירים. "2-3 כאלה בחודש, והוא מגיע למשכורת מטורפת". במקביל, זה דוחף לא מעט ישראלים לקריירה של תיווך, תחום שאין בו חסמי כניסה משמעותיים.

הפסיקה הטרייה של בית הדין הארצי לעבודה, שקבעה שמתווך פרילנסר במשרד תיווך ייחשב לשכיר, חשפה צוהר חשוב לתחרות ולקושי של רבים מהם להתפרנס. התובע, שעבד כמעט שנה וחצי במשרד, אמור היה לקבל 60% מהעמלות השמנות שיגזור מהעסקאות המבטיחות. בפועל, העמלה הסתכמה ב-10,000 שקל ב-16 חודשים והוא נזקק לעזרת בית הדין כדי לקבל כמה גרושים בגין שכר מינימום וזכויות סוציאליות.

וכשהענף הרבה פחות זוהר ומפנק ממה שחשבנו, אולי גם עינינו לא יהיו צרות בפרנסתם.

בלתי־מספיק: קרדיולוג בכיר או יו"ר שופרסל

התרגלנו מזמן לכך שהרופאים הישראליים "עושים לביתם" בקליניקות פרטיות. שהמשרה הציבורית מתגמלת למדי, אבל היא בעיקר מקפצה לשעות שאחרי העבודה. אבל מינוי פרופ' יצחק שפירא, קרדיולוג בכיר וסמנכ"ל בית החולים איכילוב, ליו"ר שופרסל, נראה כמו צעד אחד יותר מדי. המינוי אושר בדירקטוריון השבוע, לאחר שהוחלט כי האחים יוסי ושלומי אמיר יכהנו כמנכ"לים משותפים.

אם מינוי שפירא הוא למראית עין, זה לא לעניין. תפקיד היו"ר הוא לפקח על ההנהלה ולבקר אותה, ודאי ברשת ש-75% ממניותיה בידי הציבור. ואם זו משרה של ממש, לא לעניין למנות רופא בכיר, ועוד לפתור את העניין בכך שהוא יכהן רק 4 שעות בחודש.

ועזבו שבמשרד הבריאות וברשות לניירות ערך החליטו לבקר בדיעבד את המינוי. חבל שמלכתחילה הוא לא נעצר בשכל הבריא של בעלי החברה והרופא המוכשר.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?