גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy
ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

לא חלפה שנה מאז הודיעה ענקית השבבים האמריקאית אינטל על ביטול רכישת טאואר הישראלית, ועסקת רכישה נוספת של חברה ישראלית באותו תחום מבוטלת גם היא. לפי מומחים, ברקע הביטולים האלו ניצבות שתי מגמות מתעצמות: האחת היא הקשחת העמדות של הרגולטורים בעולם מול חברות השבבים, והשנייה היא מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שמקשה על מיזוגים ורכישות.

ראיון | הבכירה שעזבה את מטא כדי למצוא לאנבידיה מנוע צמיחה חדש
בדיקה טכנולוגית | מגיוס עובדים ועד עולם הרכב: בשורת ה־AI של אנבידיה

בשבוע שעבר הודיעה חברת השבבים האמריקאית קוואלקום על ביטול רכישת אוטוטוקס הישראלית. הטיעון העיקרי לביטול היה בדיקה שהתנהלה נגד העסקה על ידי רשות ההגבלים הבריטית, שם פועלת בין היתר החברה האמריקאית באופן נרחב. במקביל פורסם כי רגולטורים של הגבלים עסקיים במדינות נוספות באירופה וגם בישראל חקרו גם הם את הנושא.

 

כזכור, באוגוסט האחרון נפלה עסקה גדולה אף יותר, כאשר אינטל הודיעה על ביטול רכישת טאואר. לפי הצהרת אינטל, העסקה בוטלה בשל "חוסר היכולת להשיג בזמן את האישורים הרגולטוריים הנדרשים". בכלי התקשורת בעולם פורסם גם כי העסקה נפלה כתוצאה ממלחמת הסחר המתמשכת בין ארה"ב לסין. ההסבר לכך היה טמון בזאת שגם לאינטל וגם לטאואר מתקנים בסין, והאחרונה שומרת לעצמה את הזכות לאשר מיזוגים ורכישות של חברות שמייצרות הכנסות בגבולותיה.

שיקולים מדיניים

על מנת להפחית את התלות החיצונית שלהן, פועלות בשנים האחרונות סין וארה"ב להגברת הייצור המקומי של שבבים בגבולותיהן. ב־2021 למשל העביר ממשל ג'ו ביידן את חוק השבבים שנועד לעודד את הייצור המקומי בתחום. גם סין החלה סין להטיל סנקציות על חברות אמריקאיות, ולפני כשבוע היא פרסמה הנחיות חדשות שנועדו לחסום את השימוש בשבבים של חברות כמו אינטל ו־AMD במחשבים ובשרתים של הממשלה.

צוות אוטוטוקס בישראל / צילום: אייל טואג

"כשאנחנו מדברים על תעשיית השבבים, אנחנו מדברים בין היתר על תעשייה ביטחונית", אומר לגלובס עו"ד ברק פלאט, שותף מוביל בתחום המיזוגים והרכישות במשרד עורכי הדין ארנון, תדמור־לוי. "לכן מדינות מעדיפות לפתח יכולות פנימיות ולא להסתמך על שבבים שמגיעים מחו"ל".

עו"ד גיל רוזנברג, מנהל מחלקת דיני תחרות והגבלים עסקיים במשרד עורכי הדין שבלת, מוסיף כי "ביידן נבחר ותוך מספר חודשים מינה רגולטורים שנמצאים בצד השמאלי של המפה. הוא מינה למשל רגולטורית בשם לינה קאן, לאחראית על מה שמקביל לרשות התחרות בישראל במשרד המשפטים האמריקאי. לקאן יש אג'נדה מאוד ברורה שגורסת בין היתר שצריך להגביר את האכיפה והפיקוח על חברות הטכנולוגיה. היא הטמיעה את אותה אג'נדה במדיניות האכיפה, וברגע שבארה"ב הקשיחו את המדיניות, באירופה החלו ליישר קו. ההבנה שמתרחשת עכשיו בכל העולם היא שצריך לעצור או להאט את הקצב של חברות הטכנולוגיה".

רוזנברג מציין גם את נפילת עסקת אדובי ופיגמה. במסגרת אותה עסקה, שעמדה על סכום של כ־20 מיליארד דולר, היו אמורות שתי החברות להתמזג. עם זאת, בעקבות לחץ של הרשויות באירופה ובריטניה בוטל המיזוג בחודש דצמבר האחרון.

חגי זיס, מנכ''ל אוטוטוקס / צילום: דניאל דנילוב

מקשיחים עמדות

השבוע פורסם כי ענקיות כמו אפל, מטה ואלפבית (החברה האם של גוגל), נמצאות תחת חקירת הרגולטורים של האיחוד האירופי - זאת על שורת הפרות אפשריות של חוק התחרות החדש. אותו חוק, המתקרא "חוק השווקים הדיגיטליים", נכנס לתוקף בתחילת החודש הנוכחי ונועד להעניק לרגולטורים האירופיים סמכות גדולה יותר לאלץ את ענקיות הטכנולוגיה לשנות את שיטות העבודה שלהן. זאת, מבלי לעבור את התהליך הממושך והמסורתי של הגשת תביעות הגבלים עסקיים, דבר שעלול להימשך שנים.

במקביל, בתחילת החודש הטיל האיחוד קנס הגבלים עסקיים על אפל, בסכום של כ־2 מיליארד אירו - אחד הקנסות הגבוהים ביותר שהוטלו אי־פעם על חברת טכנולוגיה. בשבוע שעבר פורסם גם כי משרד המשפטים האמריקאי הגיש תביעה נגד אפל. בלב התביעה עומדת הטענה ששלל המערכות באקו־סיסטם של החברה פועלות בצורת מונופול.

"אני חושב שהמגמה הנוכחית תלווה אותנו פרק זמן לא מבוטל", אומר לגלובס פלאט. "זה ישליך על האופן שבו צדדים מתכוננים לעסקאות כאלה, כי בעוד שבעבר האמינו שאפשר לבצע עסקה תוך מספר חודשים, נכון להיום מדובר בפרק זמן ארוך הרבה יותר עם פחות וודאות".

"חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיביות עם היתכנות גבוהה יותר לצאת אל הפועל מבחינת הרגולציה", מוסיף רוזנברג. "לפעמים העדיפות היא להתקשר עם חברה שההתנגדות שהיא תעורר אצל הרגולטורים היא נמוכה יותר, ואז עדיף ללכת לכיוון הזה, גם אם מדובר בעסקה בסכום נמוך יותר".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות