גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך אל דונלד טראמפ ואל 1940

לפני 30 שנה חשבנו שבדלנות באמריקה היא קוריוז נשכח, געגוע של מעטים אל עבר דוהה ● מה טעינו

פטריק ביוקנן מניף רובה בעצרת בחירות. הקדים את טראמפ כמעט ב–25 שנה / צילום: Reuters
פטריק ביוקנן מניף רובה בעצרת בחירות. הקדים את טראמפ כמעט ב–25 שנה / צילום: Reuters

בחורף 1992 סיקרתי את מערכת הבחירות המקדימות לנשיאות במדינת ניו המפשייר שבצפון־מזרח ארה"ב. עיקר העניין היה בהתמודדות בתוך המפלגה הדמוקרטית, שבה התחיל להתבלט איש צעיר עם רקע מסובך ששמו ביל קלינטון. ניו המפשייר עמדה לחרוץ את גורלו.

ההתמודדות הרפובליקנית נראתה חשובה הרבה פחות. הנשיא ג'ורג' בוש האב אמנם היה בלתי פופולרי להחריד, אבל לא קם לו שום מתחרה רציני בתוך מפלגתו. מיליארדר קפריזי מטקסס, רוס פרו, התמודד כמועמד עצמאי, אבל שום עצמאי מעולם לא נבחר לנשיא.

פרשנות | אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?
פרשנות | טראמפ יוצק צוננים על ישראל: למה הוא מתכוון כשהוא אומר תפסיקו כבר
פרשנות | מחסום הווטו האמריקאי נחצה: היד שלא הורמה ממוטטת את חומת המגן הדיפלומטית של ישראל

פרשן טלוויזיה ימני פופוליסטי, פטריק ביוקנן, החליט להתמודד נגד בוש, במחווה של תרעומת. ביוקנן היה דעתן מובהק, נוצרי אדוק, מתנגד לבריתות צבאיות, שונא הסכמי סחר. הוא שלל את התערבות ארה"ב נגד סדאם חוסיין בכוויית, והתנגד לתמיכת ארה"ב בישראל. יתר על כן, הוא נהג לחזור ולהפריח רמזים אנטישמיים.

איבתו לישראל וטינתו ליהודים התנקזו לכלל שנאה ובוז כלפי סיעת השמרנים החדשים, הניאו־קונס, שצברה השפעה גוברת במפלגה הרפובליקנית, והטיפה למעורבות צבאית מעבר לים. רוב אנשיה היו יהודים, וזה הפריע לביוקנן, שתיאר את עצמו כ"שמרן ישן". הישנים לא הסבירו פנים למהגרים, ולא התעניינו בעולם החיצון.

ואף כי איש לא התייחס ברצינות אל מועמדות ביוקנן, עיתונאים התעניינו באופן חסר פרופורציה באחד משלהם הטובל בפוליטיקה. כאשר ביוקנן כינס מסיבת עיתונאים, הנוכחות הייתה מלאה. עבדכם הנאמן קם להציג שאלה: "מר ביוקנן, על רקע הכרזותיך הבדלניות, התוכל להניח את דעת העולם החיצון?".

ביוקנן, שהיה כותב הנאומים של ריצ'רד ניקסון ומנהל התקשורת של רונלד רייגן, התקשה להאמין למזלו הטוב. הוא התיז בתשובה: "אני אינני מתמודד לטובת העולם החיצון". הוא הטעים בסרקזם גלוי את שתי המילים האחרונות. "אני מתמודד לטובת ארצות הברית של אמריקה". ארבע המילים האחרונות התארכו והוטעמו.

גברים לבנים, שמרנים ונוצרים

אני חושב שזו הייתה, ואל נכון תישאר, תרומתי החשובה ביותר להיסטוריה האלקטורלית של ארה"ב. שורה של כלי תקשורת מקומיים ובינלאומיים דיווחו על הרגע ההוא. שדר טלוויזיה אמריקאי ידוע תיאר אותי כ"עיתונאי גרמני צעיר". עדיין הייתי צעיר, אם כי לא כל כך גרמני.

אבל כולנו ראינו במעמד ההוא לא יותר מקוריוז מעניין. ביוקנן ניסה להחזיר את אמריקה אל בדלנותה ההיסטורית, זו שממנה נחלצה רק בקשיים עצומים במלחמת העולם השנייה. יוחסה לו נוסטלגיה עקרה לימים שבהם גברים לבנים שמרנים ונוצרים ניהלו את אמריקה. אנחנו ידענו שהימים ההם חלפו לבלי שוב.

היה עלינו לחכות כמעט 25 שנה כדי לגלות שביוקנן לא התרפק על העבר, אלא בישר את העתיד. דונלד טראמפ אימץ כמעט את מלוא מצעו. ביוקנן, שאגב הצליח בניו המפשייר הרבה מעבר לצפוי, לא גילה את אמריקה. הוא רק ייצג פלחים דמוגרפיים ניכרים שלה, שהזמן העובר לא מוסס; בראש ובראשונה הפלח הבדלני, החושש מפני זרים ואינו מתעניין בהם.

עד דונלד טראמפ, במשך 75 שנה, רווחה ההנחה שאמריקה נגמלה מן האינסטינקטים הבדלניים המכוננים שלה, שהיא למדה את לקחי התנהגותה בתקופה שבין שתי מלחמות העולם, שהיא הבינה כי רצונה הטבעי שלא להשתתף במלחמות של זרים אינו עומד במבחן המציאות הגלובלית, שהכרח לעמוד לצד בעלות ברית כדי לאותת רצינות וכוח לאויבים פוטנציאליים. בקיצור, לא אהבת בריות אלא האינטרס הטבעי חייב את אמריקה להיות מעורבת.

ביוקנן ביטא לא רק התנגדות למה שהתחילו לכנות בבוז 'גלובליזם', אלא אפילו חרטה על עצם כניסתה של ארה"ב אל המלחמה נגד היטלר. הוא כתב עליה ספר שקרא לו "המלחמה המיותרת". עיתונאי שמרני אחר, ביל סאפאייר השנון (והיהודי), לגלג אז על ביוקנן, שעמד להתמודד פעם נוספת על הנשיאות: "פאט העביר לצדו את כל תומכי היטלר". השומעים צחקקו, מפני שכמה תומכים כבר יש להיטלר באמריקה.

אמריקה נשגבת מבינתנו

ימי טראמפ שינו את דעתם. הפלירט הגלוי של טראמפ עם נאו־נאצים אינו ביטוי של איבה גזעית ליהודים, אבל הוא בוודאי מתיישב עם הסלידה העמוקה של טראמפ מפני כל רמז של קוסמופוליטיות, של סולידריות עם חלשים מבית ומחוץ, של אינטלקטואליזם (ספק אם הימין האמריקאי עסק אי פעם באינטנסיביות כזאת במאבק נגד תיאוריות אקדמיות ונגד ספרים ותוכניות לימוד שהוא חושב לשמאליות רדיקליות).

השתלטותו המלאה של טראמפ על המפלגה הרפובליקנית מפקיעה כל נופך של זמניוּת או של קפריזיות מן התופעה שהוא מנהיג ומייצג. הוא מדבר בשם המפלגה במידה שפוליטיקאים אמריקאים מעטים דיברו אי פעם בשם מפלגה פוליטית. צריך לחזור 120 שנה אחורה (אל ויליאם ג'נינגס בריאן), או אפילו 200 שנה אחורה (אל אנדרו ג'קסון), כדי למצוא משהו מעין זה.

הבה נודה שבמידה רבה נשגבת מבינתנו אמריקה שביוקנן חזה וטראמפ מצא. אין לנו הכלים הפוליטיים ואולי הפסיכולוגיים להתמודד איתה. זו אמריקה המוכנה לחזור אל 1940 ולשכנע את עצמה שנאצים ופשיסטים, או לצורך זה קומוניסטים, כל משפחות הפשע הטוטליטריות, אינם מעניינים אותה ואינם מצדיקים אף טיפת דם אמריקאית אחת.

למרבה החלחלה, אמריקה זו רחוקה מאיתנו עכשיו אולי כדי שבעה חודשים בלבד. טראמפ הוא הרבה יותר משגרירות בירושלים וסיפוח הגולן. הוא מגדיר הכול מחדש, גם אותנו. מה יהיה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי