הפיתוח שפותר את בעיית העומס על מטפלים נפשיים בעקבות המלחמה

הסטארט־אפ Eleos Health פיתח כלי בינה מלאכותית שמייצר סיכום אוטומטי של פגישות רפואיות, שכעת יוטמע בקבוצת "עמל ומעבר" המתמחה בטיפולים פסיכולוגיים • המייסד אלון יופה: "כמו שצילום רנטגן מסייע לרופא, כך הפתרון שלנו לרפואת הנפש" • ישראל מתגייסת 

מייסדי Eleos Health. מימין: אלון יופה, אלון רבינוביץ' ודרור זיידה
מייסדי Eleos Health. מימין: אלון יופה, אלון רבינוביץ' ודרור זיידה

אודות "ישראל מתגייסת"

בתוך המציאות הכאוטית נולדו עשרות מיזמים של אזרחים ועסקים פרטיים, הנרתמים למען יושבי הדרום, אנשי כוחות הביטחון והמורל הלאומי בכללותו. גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" התחדד הפער בין כמות המטפלים הנפשיים בישראל למספר הזקוקים לטיפול, מה שהוביל ליצירת עומסים רבים במערכת הבריאות. לצד הרצון והצורך להספיק כמה שיותר, עלה גם חשש לפגיעה בתיעוד הטיפול, מה שמשפיע על האפקטיביות שלו בהמשך. אחד הפתרונות לכך הוא טכנולוגיית הבינה המלאכותית שפיתח הסטארט־אפ הישראלי Eleos Health.

ישראל מתגייסת | בעקבות ההסלמה בצפון, הקרן לידידות תציב 123 מיגוניות באזור
ישראל מתגייסת | מיזם "חוסן ילדינו" של רוני דואק ייסד מתחם חינוכי חדש בקיבוץ גבולות

מדובר בסט מוצרים שמציע אוטומציה של סיכומי פגישות רפואיות, אשר עד כה היו בשימוש בעיקר בארה"ב, וכעת נכנסים לראשונה לשוק הישראלי, במסגרת שיתוף־פעולה עם רשת הטיפולים הפסיכולוגיים תלם של קבוצת "עמל ומעבר".

"תחשבי שאת הולכת לביקור בבית של מטופל, וצריכה לסכם אוטומטית את מה שנאמר, באופן שיעמוד בדרישה של קופות החולים, ביטוח לאומי ומשרד הבריאות", מסביר המנכ"ל והמייסד המשותף, אלון יופה. "שמונה מפגשים ביום זה עומס מנטלי. מ־6,000 מלים ששומעים בטיפול צריך לרדת לסיכום של 400, וקוגניטיבית זה קשה".

"לסכם 60 דקות ב־3 דקות"

אליאוס נוסדה ב־2020 על ידי יופה, אלון רבינוביץ' ודרור זיידה. "המסע החל מתוך חיבור אישי שלנו - יש לנו חברים שמתמודדים עם גוונים של פוסט טראומה, ורצינו להביא אימפקט בנושא הזה", מספר יופה. "עד כה עבדנו באנגלית ובספרדית, והיכולת לעבוד בעברית הצריכה מאיתנו השקעה גדולה בטכנולוגיות שפה, אבל הבנו שרמות הביקוש גבוהות בעקבות המלחמה. כמות האנשים שצריכים טיפול היא אדירה, וכמות המטפלים היא סטטית".

איזה תגובות קיבלתם ממטפלים עד היום?
"הם אמרו שזה שינה להם את החיים. אם עד כה הם הלכו לכל מקום עם מחברת, עכשיו יש מחשב שמסכם להם אוטומטית 80%-90% מהדברים מייד כשהשיחה מסתיימת. פתאום התפנה להם המון זמן. כדי לסכם מפגש של 60 דקות מטפל צריך 15 דקות, ואיתנו זה יורד ל־3-4 דקות.

"אבל הערך הוא לא רק בחיסכון בזמן. בארה"ב ראינו שיפור בסימפטומים של המטופלים, כי המטפלים הרבה יותר נוכחים בחדר. הם לא צריכים לרשום כל דבר או לדאוג לזכור דברים".

למה בחרתם דווקא בתחום בריאות הנפש?
שם הצורך מאוד חזק, כי זה תחום שבו מתנהלות השיחות הארוכות ביותר בעולם הרפואה. כל פגישה היא 45-60 דקות, והשיחה עצמה היא הטיפול. אז כשהסיכום כתוב טוב, המטופלים מקבלים טיפול יותר טוב. אם רופא המשפחה צריך לעשות פולו־אפ, או אם יש החמרה במצב וצריך לתת עוד שירותים או להפנות לפסיכיאטריה, יש חשיבות לתיעוד".

לדברי יופה, בעתיד סוג הטיפול הזה יהפוך לסטנדרט המקצועי בבריאות הנפש. "יש שכבת דאטה שלא מחליפה את האדם, אבל על בסיסה אפשר לקבל החלטות. בדיוק כמו צילום רנטגן או בדיקת CT לא אומרים לרופא מה לעשות, אבל מסייעים לו לקבל החלטות. מה שנכון לרפואה הפיזית, נכון גם לרפואה הנפשית".

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

בנק הפועלים
קרן "פועלים לתקומה" של בנק הפועלים אישרה מהלך תמיכה למען פצועי צה"ל שנפצעו במלחמת חרבות ברזל, בהיקף של כ-10 מיליון שקל. במסגרת היוזמה, שנעשית בשיתוף עם אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל, לחיילים ואנשי כוחות הביטחון שנפצעו במהלך מלחמת חרבות ברזל תוצע שורה של הטבות, ביניהן כניסה חינם למשך חצי שנה לכל בית לוחם בישראל, תוכנית שיקום מותאמת אישית, 'חישוב מסלול מחדש' - תוכנית יעוץ וליווי המסייע לפצועים לחזור למסלול החיים האזרחיים באמצעות הכשרות, לימודים ותעסוקה, וקרן סיוע שתעניק מענקים חד פעמיים לצרכים מיידיים עד גובה של 4,000 שקל.

לדברי ראובן קרופיק, יו"ר הפועלים, "זהו הפרויקט הראשון והמשמעותי עליו אנו מכריזים כחלק מקרן 'תקומה' שייסד הבנק מיד עם תחילת המלחמה. אך טבעי שהחלטנו להתחיל את מסע השיקום עם אלה שהקריבו מגופם ונפשם בקרבות.

"זו חובה מוסרית של כולנו וזכות גדולה עבורנו לפעול למען הפצועים ומשפחתם במסלול המתחיל באשפוז ונמשך בהאצת החזרה לחיים מלאים ותעסוקה איכותית".

עדי שטראוס, יו"ר אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל, מציין כי המהלך הוא חלק "מהחובה המוסרית של החברה ישראלית בכלל, והמגזר העסקי בפרט, לחבק את פצועות ופצועי צה"ל וכוחות הביטחון, ששילמו בגופם ובנפשם למען ביטחון המדינה ואזרחיה - ולתמוך בהם בדרכם לשוב לחיות חיים מלאים כאזרחים פעילים ותורמים בחברה הישראלית".

ישר אדריכלים
משרד "ישר אדריכלים", בהובלת המנכ"ל אלעד יהודה, העניקה חסות לטורניר פוצ'יוולי, באירוע ספורט מיוחד שנערך בחוף אכדיה הרצליה, בשיתוף קבוצת Escola FTV, במטרה להעלות את המודעות לעמותת "לא מפקירים פצועים בשטח".

בטורניר, שנערך בנוכחות חיים הלד מנכ"ל העמותה, השתתפו שחקנים מקצועיים, מדורגים ומובילים בעולם, לצד חיילים בסדיר ובמילואים שחזרו מחזית הלחימה.

בחברה הסבירו כי מטרת הטורניר היא להראות לדור הצעיר ולכל מי שמתמודד עם הלם קרב, שיש מי שיושיט להם יד לסיוע בעת הצורך. מטרה נוספת היא לקרוא לכל ישראלי וישראלית להירתם ולתרום למשימה הלאומית - טיפול ושיקום הלומי הקרב.

Israeli Children's Fund וקפה עלית
עמותת "עטופים באהבה", התומכת בילדים שאיבדו את הוריהם במלחמה, יוצאת במיזם בשיתוף עם קפה עלית. במסגרת היוזמה, קפה עלית תמכור תחתיות קפה שעיצבו והכינו נשות קהילת "אימהות עם מהות" באתר קפה עלית ובסניפים נבחרים ברשת קפה. התחתיות יימכרו החל מהשבוע, וכל ההכנסות ייתרמו ל"עטופים באהבה".

לדברי סיגלית ניבודובסקי יזמית ומתנדבת בעמותת "עטופים באהבה" ואוצרת אמנות, "בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר התאחדו מנהיגי טכנולוגיה ועסקים ישראלים סביב משימה משותפת: להבטיח שהילדים האלה לא יצטרכו להתמודד עם המשימה המפחידה של לבנות את חייהם לבד".

לרכישת ציוד נוסף לסיוע ותמיכה בילדי עמותת "עטופים באהבה", ניתן לפנות במייל Home.Art.Israel@gmail.com

הסוכנות היהודית
הקרן לנפגעי טרור של הסוכנות היהודית משיקה את תערוכת "יד אחות", שבה צלמת העיתונות והדוקו אבישג שאר-ישוב תיעדה נשים שאיבדו את היקר להן מכל, לצד נשים שהתגייסו לסייע לקהילות שנפגעו במלחמה.

דניאלה מור וליאור איילון, מתוך התערוכה ''יד אחות'' / צילום: אבישג שאר ישוב
 דניאלה מור וליאור איילון, מתוך התערוכה ''יד אחות'' / צילום: אבישג שאר ישוב

בין המשתתפות בתערוכה נמנות איילת נחמיאס ורבין, יו"ר הקרן לנפגעי טרור ו-ורד ליבשטיין, אלמנתו של אופיר ליבשטיין ז"ל, ששכלה גם את בנה ואמה ואחיינה בשבת השחורה; יעל רז, מנהלת הקרן לנפגעי טרור, ודליה קושניר עובדת הסוכנות היהודית שגיסיה, איתן ויאיר הורן, נחטפו לעזה ומוחזקים בשבי החמאס ועוד.

לדברי נחמיאס ורבין, "התערוכה היא הומאז' ראשון מסוגו לקשר המיוחד שנרקם בין נשות הצוות לנפגעות הטרור. בחודשים מאז האסון אני צופה בהתפעלות אדירה בחוסן של הנשים שזכיתי להוביל - ברגעים הקשים ביותר הן רואות את הנפגעות והנפגעים והמשימה לתמוך בשיקומם היא באמת 'יד אחות' עבורן".

התערוכה נפתחת ב-19. 3 בגלריה ZOA ע"ש דבורה פישר, בית ציוני אמריקה. אבן גבירול 26 פינת דניאל פריש 1, תל אביב