גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסורת איטלקית עתיקה עומדת לשנות את בתי הקפה בעולם

מסורת איטלקית עתיקה שהתחדשה לאחרונה מזמינה אנשים לרכוש כוס נוספת עבור מי שייכנס אחריהם לבית הקפה וידו אינה משגת ● הנוהג, שמכונה קפה סוספסו (בעברית: בהמתנה), התפשט לעשרות מדינות בעולם והגיע עד ישראל ● במקומות מסוימים כבר מציעים אותו בגרסת צ'יפס, פיצה וגם סל שלם בסופר ● "מחווה ממי שיכול להרשות לעצמו למי שאין לו"

גרנד קפה גמברינוס בנאפולי. נחשב לשם נרדף של העיר / צילום: Shutterstock
גרנד קפה גמברינוס בנאפולי. נחשב לשם נרדף של העיר / צילום: Shutterstock

 

בפינה אחת של גרנד קפה גמברינוס (Gran Caffè Gambrinus), בית קפה אלגנטי בן 160 שנה שנמצא במרחק נגיעה ממפרץ נאפולי שבאיטליה, יושב קנקן קפה נפוליטני ישן וגדול־ממדים. כשמתקרבים אליו קצת יותר מבחינים שהוא פתוח לרווחה ומלא בקבלות על תשלומים. במבט ראשון זה נראה כפח אשפה מפואר.

ברי עם אוכמניות וכבשים עם לבנדר: המקרר שאוצר גבינות משובחות בעמק האלה
בית הקפה בחיפה שמגיש מאפים מושחתים בבניין בן 100 שנה
הרפת בקיבוץ שהפכה לעגלת קפה עם קינוחים חלומיים

אלא שהקנקן הזה הוא חלק ממסורת קפה עתיקת יומין של העיר, שנקראת קפה סוספסו (caffè sospeso), או בעברית קפה בהמתנה: אדם שקונה קפה לעצמו משלם מראש עבור כוס קפה נוספת, שממנה יוכל ליהנות מי שיגיע וידו אינה משגת. על גבי הקנקן בגמברינוס מוסברת במגוון שפות מהות הנוהג בצירוף הנחיות למעוניינים.

זה אולי נשמע כמו מיזם נקודתי שספק אם יתפוס, אבל גמברינוס רחוק מלהיות המקום היחיד שמציע קפה סוספסו, ונראה שהתופעה הולכת ומתפשטת בחלקים נרחבים בעולם. כדי להבין איך זה קרה, צריך לחזור מאות שנים אחורה.

"קפה של חסד"

המסורת של קפה סוספסו נולדה בסוף המאה ה־18 במרכז נאפולי. מקורה בבתי הקפה הרבים של מעמד הפועלים בעיר, שם מישהו היה משלם על שתי כוסות קפה, שותה אחת ומשאיר את הקבלה על התשלום במקום. כך כוס הקפה השנייה הייתה זמינה לכל אדם חסר אמצעים שרצה ליהנות ממנה ולא יכול היה להרשות לעצמו. כל אדם רשאי היה לשאול אם יש סוספסו זמין והיו מגישים לו קפה בחינם.

המנהג הזה אף מצא את עצמו בספרות, כאשר הסופר האיטלקי והמומחה לתרבות הנפוליטנית לוצ'יאנו דה קרשנזו תיאר בגאווה את רוח הסוספסו: "כשנפוליטני מאושר מסיבה כלשהי, הוא מחליט להציע קפה לאדם זר. זה כמו להציע קפה לעולם כולו".

התופעה, שהלכה והתפשטה במלחמת השנייה, דעכה עד המאה ה־21. אלא שאז, במסגרת התאוששות רחבה של המסורת הנפוליטנית, היא החלה לפרוח מחדש. התאוששות זו התמקדה בהחייאת היבטים שונים של התרבות הנפוליטנית, כמו המטבח, האמנות, המוזיקה, השפה ובעיקר הקפה, שנחשב לשם נרדף של העיר ונושא בתוכו משמעות מיוחדת לרקע התרבותי והחברתי שלה.

וכך הפך לאט לאט הסוספסו לתופעה לאומית של ממש, שמושכת את סקרנותם של עיתונים זרים. הוא כבר פלש כמעט לכל מקום בעיר. יותר ויותר אנשים, גם תיירים, משאירים "קפה בהמתנה" באותו האופן שבו הם זורקים את המטבע במזרקת טרווי ברומא ונעמדים לתמונת סלפי כדי להנציח את הרגע ההיסטורי. בדצמבר 2011 אף הכריזו הרשויות הנפוליטניות על "יום קפה סוספסו" שנתי, וכיום על חלונות הראווה של בתי הקפה שבהם נהוג הסוספסו מופיעה מדבקה צבעונית ולצדה כוס אספרסו לבנה.

כאמור, התופעה אמנם התחילה באיטליה, אבל חצתה מזמן את גבולותיה. המסורת נצפית במדינות רבות כמו אוסטרליה, קנדה, רומניה וארה"ב. בצרפת אף נולד אתר בשם Coffeefunders.fr, המשמש פלטפורמה שבה אנשים יכולים לאתר בתי עסק שבהם השאירו משהו "בהמתנה". האתר פותח בידי יזם צעיר שהחליט להקדיש חלק מזמנו ומשאביו למטרה זו, וכך להפוך את הפעילות הסולידריות לנגישה וגלויה יותר בשדה הדיגיטלי.

והאינטרנט לא משמש רק כדי לראות אם יש משהו "בהמתנה", אלא גם נותן ללקוחות אפשרות לתרום. במרץ 2013 השיק ג'ון סוויני, שרברב מאירלנד, עמוד פייסבוק של קפה סוספסו. המסר שלו היה פשוט: קנה כוס קפה לאדם זר, כי מעשה חסד יכול לשנות חיים. שמונה שעות לאחר מכן העמוד משך יותר מ־20 אלף לייקים (מרשים במיוחד במונחי פייסבוק של לפני עשור), ופחות משנה לפתיחת העמוד היו לו יותר מ־250 אלף עוקבים. סוויני מצא את עצמו במרכזה של תנועה חדשה באירופה והפך במהירות לדובר בשפה האנגלית של המטרה. עד 2015 הוביל העמוד לרכישת יותר מ־15 מיליון סוגי קפה ב־34 מדינות.

 

"אחד הסיפורים האהובים עליי הוא על בריסטה שנתן קפה סוספסו ללקוח קבוע ואמיד שעבר יום קשה במיוחד לאחר שאשתו עזבה אותו", שחזר בזמנו סוויני לאתר החדשות NPR. "כשהוא התאושש, הוא תרם 500 דולר לבית הקפה, כי טוב הלב של הבריסטה השפיע עליו כל כך בתקופה כה נמוכה בחייו".

ב־NRP מציינים כי אף על־פי שתופעת סוספסו עלתה מדי פעם לכותרות בארה"ב, האימוץ הרשמי של תנועת ה"קפה בהמתנה" היה אטי יותר באמריקה מאשר באירופה. עם הזמן התנועה החלה לצבור תאוצה גם בערים כמו סיאטל וניו יורק, אך לא כולם התחברו לרעיון. אחד האתגרים להפיכת "קפה של חסד" למרכיב פופולרי בתרבות האמריקאית הוא העובדה שמדובר ב"חברה שלא מאוד נוח לה, מבחינה תרבותית, לבקש עזרה", לפי ג'ייסון ברטון, שמנהל אירועי קפאין שנתיים עם בתי קפה עצמאיים ברחבי ארה"ב.

צ'יפס, טאקו ובדיקות קורונה

במקביל ל"קפה בהמתנה", יוזמות דומות השתרשו בבלגיה (צ'יפס בהמתנה) ובמקסיקו (טאקו בהמתנה). בנאפולי עצמה הרחיבו את המנהג ל"פיצה בהמתנה". "פיצה תמיד הייתה אוכל של עניים. איזה נזק יש בעזרה לרעבים?", שואל שף הפיצה ג'ינו סורבילו בנאפולי.

כך גם נולד ה"בגט בהמתנה" הצרפתי. הוא תפס תאוצה במיוחד לפני כעשור, כאשר השף הצרפתי דידייה לופז הציב בבולנז'רי שלו בעיר בולון לוח ועליו מגנטים בצורת לב, שבו כל לב מסמל קפה סוספסו או בגט סוספסו. השמועה התפשטה די מהר ומאות סוחרים צרפתים הצטרפו למנהג.

בצרפת ובמדינות אחרות אף נתרמים כיום פירות, ירקות, דגים ושאר סוגי נוחות (ואפילו סחורות יותר רוחניות, כמו ספרים). במוסקבה למשל ישנם מו"לים שמעודדים לקוחות לשלם עבור ספרים לבתי יתומים, משפחות גדולות וספריות כפריות, ובירידי ספרים שהתקיימו בעיר לפני כמה שנים היו דוכנים שבהם לקוחות יכלו לשלם עבור "ספרים בהמתנה". בישראל מיזם "מנה בהמתנה" שמתקיים בבאר שבע מציע לתושבים לקנות מנת אוכל נוספת בבתי עסק נבחרים.

נוסף על הרצונות הטובים, גם הקורונה הביאה עמה מצוקות חדשות שעוררו את האינסטינקט השיתופי. במהלך הסגר הראשון של המגפה, בין חודשי מרץ למאי 2020, תושבי איטליה נפגעו מאוד. אלה שהצליחו לשמור על הכנסתם החלו להשאיר פיצה, פסטה וממתקים לרופאים, לאחיות ולחולי קורונה. די מהר נולדה התופעה החדשה שקיבלה את השם "סלים תלויים", שבהם תושבים עניים יותר היו משאירים סלים ריקים בחזיתות בתיהם בתקווה שעוברי אורח חביבים ישאירו שם משהו. גם בדיקות מהירות לאיתור הנגיף מומנו על־ידי נפוליטנים נדיבים עבור תושבי העיר שלא יכלו להרשות זאת לעצמם.

ובכלל, משברים מביאים לתקופת פריחה של קפה סוספסו. "זהו סמל לרשת של סולידריות בין אזרחים שיכולים להרשות זאת לעצמם לבין אלה שזקוקים לה, כמו מהגרים חסרי בית או אוכלוסיות מוחלשות", אמר פינו דה סטסיו, הבעלים של Bar 7Bello, בית קפה שנמצא במרכז ההיסטורי של נאפולי, שמציע קפה סוספסו מאז 1969.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי