בית הקפה בחיפה שמגיש מאפים מושחתים בבניין בן 100 שנה

מאפים מושחתים במבנה בן 100 שנה, גינה קהילתית לאמנים שמחפשים השראה, סבונים שמופקים מאצות וגלידרייה שהופכת לבר יין בלילה • ביקור בבת גלים • חגית אברון תופרת יום 

מאפים ב–Sunflour / צילום: Sivan Roshianu
מאפים ב–Sunflour / צילום: Sivan Roshianu

כשהוזמנתי לסיור היסטורי־קולינרי בשכונת בת גלים בחיפה, הייתי ספקנית. לפני חמש שנים ביקרתי בה, אז רק החל שם תהליך ג'נטריפיקציה. עכשיו שבתי על עקבותיי כדי לגלות שניכרת עליה תנופת הפיתוח. לרגע אפילו הרגשתי כמו בחצי אי יווני. "זו מעין פנינסולה, מה שמכונה כף הכרמל, והיא השכונה היחידה בחיפה שמחוברת גיאוגרפית לים", אישרה את תחושותיי נעמה סובול, יזמת חיפאית ומורת הנבוכים שלי ליום בשכונה, המארחת אנשים בשבילים הסודיים של חיפה כבר יותר מעשור.

הרפת בקיבוץ שהפכה לעגלת קפה עם קינוחים חלומיים 
החצר הסודית בבית לחם הגלילית שמחביאה פיצה נפוליטנית מעולה
חדר האוכל בקיבוץ שמציע מנות שלא יביישו מעדניית עילית

ובכלל, חיפה הפכה להיות לאחד המקומות הכי שפויים בעת הנוכחית. אולי בגלל החיים בצוותה, ששלוותם לא הופרה חרף האירועים הקשים של אוקטובר. יש בה ערבוביה נעימה של צעירים שמפיחים בה רוח חדשה של תקווה, מיזמים קולינריים מסקרנים, סצנת אמנות, מתחמים מתחדשים, שווקים ססגוניים והמון מקומות שפתוחים בשבת.

12:00 | משהו לאכול: מאפה ריבת עגבניות, ארטישוק ושום קונפי

אנחנו פותחות את הסיור בחצר הנעימה של בית הקפה Sunflour, שמלבד משחק המילים החמוד שוכן בבית מיליס, המבנה הראשון בשדרות בת גלים שהוקם בשנת 1923 וייעודו עבר גלגולים. פעם שימש כמכבסה ובהמשך פעלה בו גלידרייה. כיום, לאחר תהליך שימור מחמיר, הוא מגיש קפה נהדר ומיני מאפים משובחים.

שבלול שוקולד לוז ב-Sunflour / צילום: Sivan Roshianu
 שבלול שוקולד לוז ב-Sunflour / צילום: Sivan Roshianu

מהמבחר הבלתי נתפס שבדלפק בחרנו מעוין בצק שעליו נמשחה ריבת עגבניות, ובין דפיו הוטמנו ארטישוק, שום קונפי וערימה רעננה של עלי רוקט. את המאפה לקינוח בחרה עבורנו מאי, בעלת הקפה, ואלוהי המתוקים עדי שזו הייתה בחירה מופלאה. השם התמים "לחם מחמצת עם שוקולד חלב ואגוזי לוז" אינו מסגיר במאום את עונג החושים שאחז בנו עת נגסנו בספק לחם ספק מאפה המופלא ששכבה דקה של חמאה צהובה מלוחה נמרחה עליו בנדיבות.
זאת שבחוץ וזאת שבפנים - סיור בבת גלים,
052-5929262; Sunflour Bakery

14:00 | משהו לנשמה: גינה קהילתית, טיילת וקזינו

סובול מספרת בקול מדוד את תולדותיה של העיר ומתעכבת על מבנים היסטוריים. אנחנו נבלעות בין סיפורי העבר להווה, מטיילות בין שבילי שיכון הבריגדה, שבתיו נמוכים וטבולים בירוק. במקור נבנתה השכונה עבור החיילים היהודים ששירתו בצבא הבריטי. אנחנו מגיעות לגינה הקהילתית, עוגן מרכזי בהווייתה של בת גלים. את הגינה הקימו בט"ו בשבט 2008, מספרת נעמה, ומאז ועד היום היא משמשת אבן שואבת לילדים, לאמנים שמחפשים השראה ולמבוגרים המבקשים מנת מרגוע.

בגינה הקהילתית / צילום: נעמה סובול
 בגינה הקהילתית / צילום: נעמה סובול

בהמשך אנחנו חוצות את שדרת בת גלים לכיוון הטיילת ששופצה. בקצה הרציף עומד מיותם מבנה הקזינו. הקצינים הבריטים, כך מספרת סובול, אהבו את השכונה ובנו אותו כאולם עינוגים שבו נהגו לשתות תה מנחה ולערוך נשפים. קזינו, אגב, מעולם לא היה שם, וכיום עומד מבנה הבטון נטוש ומחכה שיפיחו בו חיים חדשים.

אפשר גם לצעוד עד קצה הטיילת ומשם לעלות לטיול על הרכבל עד לסטלה מאריס.
הגינה הקהילתית, רחוב החי"ל פינת הקלעים; טיילת בת גלים, רציף אהרון רוזנפלד 17

16:00 | משהו לשתות: מבחר יינות מעניין וגלידת מיסו קרמל

המשכנו לסייר בין בתי השכונה, חלקם שופצו וחודשו, אחרים עדיין שומרים על צביונם מפעם. הצצנו לביתה של אמנית שהפכה בית מגורים לבית הארחה וסבנו חזרה אל נקודת ההתחלה. את היום סיימנו באווירון, בר יין שהקימה או-רן, בעלת בית הקפה המיתולוגי מילהאוס בשכונה.

סביצ'ה בבר היין אווירון / צילום: נעמה סובול
 סביצ'ה בבר היין אווירון / צילום: נעמה סובול

לגמנו כוס יין ממבחר יינות מעניין בליווי צלחת טעימה שרוקחים שם ביד טובה. סמוך לבר שוכנת גלידרייה, אולי כהומאז' מתוק לאותה אחת ששכנה בבית מילס ממול. קינחנו בטעימה נפלאה של גלידת מיסו קרמל.
אווירון, בר יין וגלידרייה

סבונים מאצות בתיכון דרור

תיכון דרור בבת גלים הוא מוסד חינוך חברתי מיוחד במינו, שבו רוקחים תלמידי מגמת אקו ים סבונים מוצקים העשויים מאצות שהם מגדלים בעצמם. את הסבונים הריחניים, המתובלים גם בעשב לימון ובלבנדר, ניתן לרכוש ישירות מרכזת המגמה נורית, ואם תתאמו מראש אפשר גם לערוך בבית הספר, האוחז בגישה פדגוגית יוצאת דופן, סיור מודרך.
054-6142643