גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלפני הכספים הגדולים של חמאס נחשפו: כך עבדה השיטה

ארנקים דיגיטליים שימשו את חמאס לקבלת תרומות קטנות בתחילה, אך הפכו לאמצעי להעברת מיליוני דולרים מטהרן ● "זו הדרך השקטה להכניס כסף לעזה", אומר ראש אגף הגנה טכנולוגית במערך הסייבר בישראל

חלפן כספים בעזה. פעילות לגיטימית ככיסוי / צילום: Shutterstock
חלפן כספים בעזה. פעילות לגיטימית ככיסוי / צילום: Shutterstock

 

באמצע 2019, צה"ל ביצע סיכול ממוקד במפקד בחמאס בעזה, שהוגדר על ידי ישראל כאיש הכספים של איראן ברצועה.

אותו מפקד ניהל מערכת חשאית של תשלומים שבה סוכנים שסמך עליהם העבירו כסף מזומן וסחורות בין גבולות כדי ליישב מאזני חובות בין לקוחות. הרשת הזו, הידועה במזרח התיכון בשם "חוואלה", העבירה עשרות מיליוני דולרים במימון מאיראן לזרוע הצבאית של חמאס. את איש הכספים של איראן, שסוכל על ידי צה"ל, החליף איש עסקים פלסטיני ששמו זוהיר שמלאח. כדי לחמוק מעיני ישראל הוא שינה אסטרטגיה: הוא עבר למטבעות דיגיטליים.

ראיון | "כל עוד לארגוני הטרור יש חמצן כלכלי, והעולם לא נאבק בזה, הם ימשיכו לנשום"
כך הפך סגן הקנצלר למסביר הטוב ביותר של ישראל לשמאל האירופי
"הרווחתי את מעמדי ביושר. זה שובר שכל פעם מצפים ממני להוכיח נאמנות"

לפי גורמי אכיפת חוק ישראלים המכהנים הן כיום והן בעבר, וכן פקידים אמריקאיים, העברות הכסף של שמלאח שלחו יותר ויותר מטבעות דיגיטליים למפעילים במדינות זרות כדי ליישב חובות חוואלה. קריפטו שנשלח לארנקים דיגיטליים, שנשלטים על ידי בורסות המקושרות לחמאס, יכול גם להיות מוחלף בכסף מזומן במשרדים שלהם ברצועת עזה.

השינוי הזה עזר לחמאס ולארגונים קשורים כמו הג'יהאד האיסלאמי לקבל סכומים גדולים מאיראן בשנתיים שלפני ההתקפה נגד ישראל ב־7 אוקטובר, אמרו הגורמים.

לעתים כחצי מהכסף שעבר דרך הבורסות בעזה הגיע לידי חמאס

מאז 2021, המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל) של ישראל הוציא שבע החלטת לחילוט כספי קריפטו שהוחזקו על ידי שלוש בורסות בעזה.

בשתיים מההחלטות האלה, ארנקים דיגיטליים שזוהו על ידי המט"ל כקשורים לבורסה קיבלו 41 מיליון דולר בקריפטו, כך לפי מחקר שביצעה חברת BitOK הישראלית. ארנקים שזוהו על ידי המט"ל בהוראה אחרת כקשורים לג'יהאד האיסלאמי קיבלו עוד 93 מיליון דולר.

פקידים במט"ל אמרו שחלק נכבד מהכספים שהתקבלו בבורסות בעזה נועדו לחמאס. כמו כן אמרו במטה שהעברות קריפטו של הג'יהאד האיסלאמי השתמשו ברשת שירותי כספים כדי לסייע לחמאס ולשלוחותיו.

חלק מהבורסות שזוהו על ידי ישראל נראות כמו חנויות רגילות שמציעות העברות כסף בינלאומיות. חלק מהעסקים שלהם קשור בנושאים לגיטימיים כמו תשלומים על מסחר ותשלומים אחרים שנועדו לכסות על המימון לארגונים האיסלאמיסטיים, כך אומרים אנשי המט"ל. הם אמרו שלפרקים, כחצי מהכסף שעבר דרך הבורסות הגיע לידי חמאס.

חמאס, שמלאח או החברות שלו לא הגיבו לבקשות תגובה מצד הוול סטריט ג'ורנל.

פקידי ממשלה איראניים תיארו את הסנקציות המערביות כלוחמה פיננסית לא חוקית, ואמרו שלאיראן יש מנגנוני מימון סודיים שנועדו לעקוף את הסנקציות ולממן את בנות בריתה באזור. המשלחת של איראן לאו"ם לא הגיבה.

שמלאח, המחזיק בבעלות על בורסה ששמה Al Mutahadun, שהוזכרה בחמש מהוראות החילוט של המט"ל, היה "חלפן הכספים הראשי" של חמאס, ומשימתו הייתה לארגן את העברת הכסף האיראני, כך אמרו גורמים במשרד הביטחון, שהמט"ל כפוף אליו.

במשרד הביטחון אמרו גם כי בעלים של בורסה אחרת, ששמה Dubai Money, היה "דמות מפתח בתשתית הכלכלית של חמאס להלבנת הון והעברת כספים" ממדינות זרות.

לאחר אחת ההוראות של המשרד לחלט נכסים של החברה שלו, שמלאח פרסם בתקשורת הפלסטינית הצהרה בה הכחיש כי Al Mutahadun קיבלה כספים מאיראן, ואמר שההאשמות של ישראל הן "שקרים ודיבה לחלוטין".

שימוש ברשתות חוואלה

בתחילה, השתמש חמאס בקריפטו רק כדי לקבל תרומות בסדר גודל קטן מתומכים, כחלק ממאמץ מימון המונים נרחב יותר, שלפי גורמים ישראלים הכניס כנראה כמה מיליוני דולרים.

בערך ב־2020, קריפטו הפך לאמצעי להעברות כספים בקנה מידה גדול בין איראן והקבוצה בתוך רשתות החוואלה. מאז, קריפטו נהפך ל"חלק חיוני מהפעילות המבצעית שלהם", אמר פקיד בכיר במט"ל.

כבר זמן רב שאיראן היא המממנת העיקרית של חמאס, וארה"ב מעריכה שהמימון הקבוע מטהרן מגיע לכ־100 מיליון דולר בשנה. חמאס קיבל הכנסות גם מתיק השקעות בינלאומי, גייס כסף דרך ארגוני צדקה וכן גנב כספים מהסיוע הבינלאומי הרשמי ומהכנסות מגביית מסים בעזה.

ארה"ב הגדירה את חמאס כארגון טרור ב⁻1997, והגבילה את גישת הארגון למערכת הבנקאות הבינלאומית. המצור הישראלי על עזה הקשה על חמאס להשיג כסף מזומן אמיתי. חוקרים אומרים שהארגון לעתים קרובות השתמש ברשת מנהרות כדי להבריח שטרות. גורמים ישראלים אמרו בשנים האחרונות שרוב המימון האיראני לחמאס עבר דרך רשת של סוחרי חוואלה וספקי שירותי כספים המפוזרים ברחבי הרצועה, לבנון, סוריה וטורקיה.

פקידי מודיעין וביטחון מערביים אומרים שאיראן והשלוחות שלה לעתים קרובות מחזיקים או שולטים בבורסות כסניפים חיוניים למימון פעילויותיהם. "זו הדרך השקטה מבחינתם להכניס כסף לעזה", אמר טום אלכסנדרוביץ', מנהל מחלקת הגנת הסייבר במנהלת הסייבר הלאומית של ישראל, שתמכה בחקירות הקריפטו של המט"ל.

השימוש של חמאס במטבעות דיגיטליים הגביר את הפיקוח על תעשיית הקריפטו. בעוד שעסקאות קריפטו ניתנות לצפייה במרשמי בלוקצ'יין פומביים, פלטפורמות זרות רבות שלקוחות משתמשים בהן כדי לסחור במטבעות דיגיטליים לא מקפידות על כללי הציות, או תוכננו מראש להסתיר את זהות הישויות המעבירות בהן כספים.

במשרד האוצר האמריקאי הגדירו בחודש שעבר פלטפורמות קריפטו "מיקסר" זרות, שמאפשרות למשתמשים להחליף בין סוגי מטבעות קריפטו באנונימיות יחסית, כמוקדים של הלבנת הון. זאת במטרה להיאבק בשימוש בפלטפורמות כאלה על ידי חמאס וארגוני טרור אחרים.

יותר מ־100 מחוקקים אמריקאיים חתמו בחודש שעבר על מכתב שבו הביעו חשש לגבי "האיומים הרציניים לביטחון הלאומי" שנגרמים עקב השימוש בקריפטו למימון טרור. בתגובה למחוקקים, הלשכה למסחר דיגיטלי, קבוצת לובי של התעשייה, הטילה ספק בשימושיות של קריפטו למימון טרור. "טכנולוגיית בלוקצ'יין מקלה על המעקב, האיתור והפירוק של מימון טרור מבוסס בלוקצ'יין, והוכחה כמאוד יעילה מבחינת אכיפת חוק", נמסר מהקבוצה.

קריפטו בעזה

צה"ל סיכל את איש הכספים של איראן ברצועה, חמיד אחמד חודארי, בזמן שנסע במכונית ברחוב. "איראן תצטרך למצוא איש כספים חדש בעזה", הודיע הצבא אחרי התקיפה ב־2019, והוסיף שחודארי היה קרוב למנהיג החמאס יחיא סינוואר.

הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי אל־קסאם, כינתה בזמנו בהודעה את חודארי "מוג'הדין נדיב ונאמן". כלי תקשורת פלסטיני דיווח שחודארי היה אחד מסוחרי המטבע הגדולים ביותר ברצועה, וחילק משכורות לתושבים עניים ולחמושי חמאס כאחד.

שלמאח תפס את מקומו, על פי משרד הביטחון הישראלי. הבורסה שלו, Al Mutahadun, פרסמה בעמוד הפייסבוק שלה המרות לדולר ארה"ב, שקל חדש ומטבעות מקומיים אחרים בסניף הפיזי שלה בעזה.

קציני מודיעין ישראלים החלו לאתר עשרות מיליוני דולרים בתשלומים ממשמרות המהפכה האיראניים ל־Al Mutahadun ולבורסות אחרות בבעלות שמלאח, שהיו מיועדים לגדודי אל־קסאם לרכישת נשק ולתשלומים ללוחמים, על פי משרד הביטחון.

במט"ל נקטו צעדים נגד המעבר של שמלאח לקריפטו ב־2021. המטה פרסם את ההוראה הראשונה לחילוט כספי הקריפטו של Al Mutahadun, וזיהה 47 חשבונות ב⁻Binance, הבורסה הגדולה ביותר בעולם. בהוראה נכתב שהכספים היו שייכים לחברה העזתית או ש"שימשו לביצוע פשע טרור חמור". דובר של Binance אמר שהבורסה מצייתת לסנקציות הבינלאומיות המקובלות, וחסמה מספר קטן של חשבונות הקשורים לכספים לא חוקיים.

הוראה זו והוראות שפורסמו מאוחר יותר, ביקשו ללכוד את חשבונות המסחר בבורסות של חמאס עצמו, וכן חשבונות של לקוחות וארנקים דיגיטליים, כך אמרו גורמים המעורים בנושא. ייתכן שלא כל הלקוחות היו קשורים לחמאס.

הארנקים שזוהו בהוראות החילוט ייצגו כנראה רק חלק מזערי מהארנקים שחמאס עשה בהם שימוש, כך אמר בכיר ישראלי בדימוס, שעבד על החקירות של הלשכה ללוחמה במימון בטרור עד השנה. "זו טיפה בים", אמר הבכיר לשעבר.

הכסף עבר גם דרך בורסות ברוסיה ובאיראן

השימוש בקריפטו על ידי חלפני הכסף בעזה היה מתוחכם יותר מניסיונות גיוס הכספים הראשוניים של חמאס בביטקוין. ארנקים דיגיטליים הקשורים לחברות העבירו כספים בצורת אתריום (פלטפורמת קוד פתוח מבוססת בלוקצ'יין), בבלוקצ'יין ששמו טרון, שמגביר את פרטיות המשתמשים.

על מנת לטשטש את עקבות הכסף, הבורסות לעתים קרובות החליפו את כתובות הארנקים בהם השתמשו מדי יום, ושלחו כספים דרך "מיקסרים", כך אמרו פקידים ישראלים. הן קיבלו כספים גם מ־Garantex, בורסת קריפטו רוסית גדולה הנתונה לסנקציות אמריקאיות, וכמה בורסות איראניות, כך אמר הבכיר הישראלי בדימוס וחוקרי בלוקצ'יין. דוברת של Garantex אמרה שהבורסה מצייתת לנהלים בינלאומיים בנוגע לפשע פיננסי.

רשת הבורסות העזתיות נותרת פעילה. בסוף ספטמבר, חברת שירותי בורסה נוספת ששמה אלקהירה - ושחולקת כתובת ומספרי טלפון עם Dubai Money - העלתה לפייסבוק פרסומת למשיכה והפקדה של כסף דרך אתריום בשני הסניפים שלה בעזה.

במט"ל אמרו שאלקהירה ו־Dubai Money קשורות זו לזו וקשורות לעוד מוסד החלפת כספים באיסטנבול, שהמטה זיהה ביולי כשהוציא הוראה ללכוד נכסים בשווי מיליון דולר.

אלקהירה לא הגיבו לבקשות תגובה. באלקהירה הודיעו ללקוחות מדי פעם בעמוד הפייסבוק שהבורסה "משלמת כספים על הקדושים והפצועים בסניפים שלה". הפוסט האחרון בנוסח כזה היה ב־3 באוקטובר, ארבעה ימים לפני ההתקפה נגד ישראל.

רורי ג'ונס ועומר עבדל⁻בקי השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?