תחנות כוח | ניתוח

המחוזי דחה את העתירה, אבל עתידה של תחנת הכוח אשכול עוד לא הוכרע

קבוצת OPC–קרן נוי דרשה לבטל את החלטת חברת החשמל לפתוח מחדש את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול, ובית המשפט המחוזי דחה את העתירה • גורל המכרז תלוי בשאלה האם יוגש ערעור לעליון, ואם כן, מה המשקל שייתנו השופטים לאינטרס הציבורי

תחנת הכוח אשכול / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov
תחנת הכוח אשכול / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בסוף השבוע שעבר דחה בית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב את עתירת OPC-קרן נוי נגד ועדת המכרזים של חברת החשמל, בדרישה לבטל את ההחלטה לפתוח מחדש את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול.

בפני בית המשפט ניצבה הדילמה האם לאפשר לקיים התמחרות מחודשת, עם מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל, לאחר שהחברה הזוכה דליה אנרגיה הציעה הצעה חסרת תקדים בסך 12.4 מיליארד שקל, חזרה בה והציעה הצעה חדשה (של 9 מיליארד שקל), אף שכבר ידעה מהן ההצעות האחרת. כל זאת, כשממול ניצב האינטרס הציבורי להשאת רווחים ולהורדת תעריפי החשמל.

מה הוביל את השופט לדחות את העתירה? מה צפוי עכשיו? ומה החשיבות של תחנת הכוח? גלובס עושה סדר. 

למה הוגשה עתירה?

למכרז ניגשו 4 חברות: דליה אנרגיה שהציעה 12.4 מיליארד שקל, קבוצת OPC-נוי שהציעה 7.1 מיליארד שקל וחברות נוספות שהציעו פחות; כך שההצעה של דליה הייתה גבוהה ב-5 מיליארד שקל מזו שאחריה.

דליה הוכרזה כזוכה, אך ההפרש גרם לבנקים לסרב לממן את העסקה. דליה לא ויתרה, הגישה הצעה מתוקנת של 9 מיליארד שקל והגדילה את הערבות.

חברת החשמל נקלעה לדילמה ונפגשה עם החברות ועם נציגי הבנקים המממנים כדי להחליט איך לפעול. לבסוף היא החליטה לבטל את המכרז ולהציע סיבוב נוסף, והפעם עם סכום מינימום של 9 מיליארד שקל. קבוצת OPC-נוי סירבה, דרשה את הזכייה כמי שדורגה שניה ועתרה לבית המשפט.

OPC-נוי טענה כי המכרז החדש נתפר למידותיה של דליה אנרגיה ורומס את דיני המכרזים. היא טענה כי הצעתה של דליה הייתה במכוון מנופחת כדי לשריין את זכייתה במכרז ואז לנסות להוריד את המחיר. "אם מצב זה יוכשר וייחשב כצעד מותר על-ידי ועדת המכרזים, יפגע הדבר אנושות בדיני המכרזים ובמכרזים עתידיים", טענה.

מה קבע בית המשפט?

השופט קובי ורדי, שנחשב למומחה בדיני מכרזים, דחה כאמור את העתירה. הוא קיבל את עמדת חברת החשמל לישראל (חח"י) כי יש אינדיקציות לכך ששווי התחנה הוא לפחות 9 מיליארד שקל, ולכן קיים פער של כ-2 מיליארד שקל לפחות בין הצעת OPC-נוי (כ-7 מיליארד שקל) לשווי המוערך. כתוצאה מכך קבע ורדי כי אין פסול בקביעת מחיר זה כמחיר המינימום להתמחרות החדשה, גם אם זו הייתה ההצעה המתוקנת של דליה.

השופט גם קבע כי ל-OPC-נוי אין זכות קנויה לזכות במכרז כמי שדורגה כשנייה. זאת מכיוון שמדובר במכרז מורכב, "רב-גמיש", שבו תנאי המכרז מאפשרים שיקול-דעת רחב ביותר.

השופט לא ראה בהתנהלות ועדת המכרזים פגיעה בעקרונות היסוד של דיני המכרזים, ודחה את הטענה כי דליה הגישה הצעה תכסיסנית. הוא התרשם כי הצעתה ניתנה בתום-לב, וכי היא לא יכלה לעמוד בה רק עקב היעדר המימון שנבע מנסיבות שאינן תלויות בה: הגשת הצעה לא ריאלית על-ידי OPC-נוי ואולי אף תרומה של OPC-נוי לטרפוד המימון עקב התנהלות לא ראויה.

השופט ציין בפסק הדין כי רן שלח, מנהל שותף של הקרן, אמר בדיון כי בנק הפועלים הבטיח לו שלא ייתן לדליה הצעה טובה יותר מזו שנתן ל-OPC-נוי. "דליה לא תעמוד בהצעה שלה, ואתם יודעים איך אני יודע? בגלל שמי שאמור לממן אותה הם גופים מוסדיים שהם בעלים בקרן נוי, ואני לא אתן להם לממן את דליה". השופט קבע כי מדובר בהתנהלות פגומה, שייתכן כי תרמה לטרפוד המימון, אך גם אם לא תרמה - היא משליכה על תוצאות העתירה.

באשר לסכומים העצומים שעומדים העל הפרק, ורדי קבע כי אם דליה תוצא מהתחרות, התחנה תימכר במחיר הנמוך משווייה הריאלי, בניגוד לאינטרס הציבורי והרצון לשמור על הקופה הציבורית. זאת נוכח העובדה כי מקסום התמורה יוביל כנראה להוזלת מחירי החשמל. 

מה יקרה עכשיו?

ישנם כמה תרחישים אפשריים, ואלה תלויים בשאלה האם OPC-קרן נוי תגיש ערעור לבית המשפט העליון על ההחלטה.

בעקבות דחיית העתירה, בחברת החשמל מתכוונים לחדש בימים הקרובים את תהליך ההתמחרות. כלומר, לפתוח את המכרז מחדש, עם תאריך סיום הגשה חדש, לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל.

בחברת OPC וקרן נוי קיבלו בהפתעה את החלטת השופט. "אנחנו בוחנים את פסק הדין ושוקלים את צעדינו", נמסר מהחברה. לפי הערכות בסביבת הקבוצה, היא צפויה לערער. אם אכן יחליטו לערער - הם צפויים להגיש בקשה לעכב את קידום המכרז, כדי שלא לסכל את הערעור. גורל הערעור נגזר בדרך-כלל משלב ההחלטה על עיכוב הביצוע - המכריע אם המכרז יימשך או ימתין.

לפי החוק שקבע את הרפורמה במשק החשמל, שממנו מתחייבת מכירת אשכול, עד 3 בדצמבר יש להשלים את מסירת ההחזקה בתחנת הכוח. מדובר בפרק זמן קצר של פחות משלושה חודשים, ולכן OPC-נוי תצטרך לקבל החלטה במהירות, ולא נראה כי תמתין את 60 הימים להגשת ערעור.

אם יוגש ערעור, בית המשפט העליון יצטרך להתמודד עם הקביעה של השופט ורדי כי "חל הכלל הבסיסי שמכירת התחנה בסכום גבוה יותר תביא ככל הנראה להוזלת החשמל לציבור, כפי שהדבר נעשה והוכח כבר במכרזים אחרים שבהם הופרטו תחנות כוח אחרות".

למה המכרז חשוב לציבור? 

מכירת תחנת הכוח אשכול, שתתבצע בכל מקרה תמורת מחיר חסר תקדים, תועיל להפחתת תעריף החשמל. רשות החשמל מעבירה לחברת החשמל מימון הוצאות, עלות נכסים וקרקע. את היתר היא מעבירה לציבור בצורת הפחתת תעריף החשמל.

לפי הערכות, מתוך הסכום שתשלם הזוכה, 3.5-4 מיליארד שקל יישארו אצל חברת החשמל, כך שכ-5 מיליארד שקל יופנו לטובת תעריף החשמל במקרה שהתחנה תימכר לפי 9 מיליארד שקל.