המלחמה באוקראינה מספקת לצפון קוריאה סיבות להתקרב לרוסיה

פיונגיאנג מתכננת לשלוח פועלים למזרח אוקראינה, ובכך לפתוח אפיק חדש להכנסה שמשטר קים זקוק לה בדחיפות

מפגש ולדימיר פוטין עם קים ג'ונג און, היחסים בין המדינות מתהדקים / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko
מפגש ולדימיר פוטין עם קים ג'ונג און, היחסים בין המדינות מתהדקים / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko

הפלישה הרוסית לאוקראינה יצרה לצפון קוריאה הזדמנות, וזו חיזקה את קשריה עם מוסקבה והפכה לאחת התומכות הקולניות ביותר שלה.

פיונגיאנג רוצה לשלוח פועלים לאיזורים במזרח אוקראינה בשליטת רוסיה - דונצק ולוהנסק - ולספק לקים ג'ונג און מקור נחוץ בדחיפות של הכנסה זרה. הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין הבטיח לספק לבני בריתו כלי נשק מתקדמים וציוד צבאי, בדיוק בזמן שצפון קוריאה מנסה לייצר כלי נשק חדשים כמו טילים על קוליים. מוסקבה יכולה להגביר את המסחר מעבר לגבולותיה במזון וסיוע ולנצל את מושבה במועצת הביטחון של האו"ם על מנת לבלום כל החמרה של הסנקציות נגד צפון קוריאה.

צפון קוריאה הייתה אחת מחמש מדינות בלבד שהצביעו במרץ נגד החלטה של האו"ם שדרשה מרוסיה לסיים את פלישתה לאוקראינה, ופיונגיאנג האשימה את ארה"ב ובנות בריתה בניהול "מדיניות הגמונית" שהייתה הסיבה הבסיסית לכך. ביולי, צפון קוריאה הפכה לאחת המדינות הראשונות להכיר באופן רשמי בדונצק ובלוהנסק כרפובליקות עצמאיות, צעד שגרם לקייב להפסיק קשר דיפלומטי עם פיונגיאנג.

"בשביל צפון קוריאה, תמיכה בפוטין פותחת את הדלת להתחמקות יותר משמעותית מסנקציות ושיתוף פעולה טכנולוגי רגיש", אמר פטריק קרונין, מנהל מחלקת ביטחון באסיה והאוקיינוס השקט במכון הדסון, מכון מחקר מוושינגטון.

פועלים צפון קוריאניים עשויים עוד לשחזר מבנים שנפגעו מהמלחמה באוקראינה

האו"ם אסר על פועלים מצפון קוריאה לעבוד בחו"ל אחרי תאריך סיום שנקבע ב־2019, ובכך בלם מקור מרכזי של הכנסה זרה למשטר קים. עם אוכלוסייה של כ־30 אלף פועלים זרים מצפון קוריאה, רוסיה הייתה אחת המארחות הגדולות ביותר של עובדים זרים מהמדינה, לפני תאריך היעד. פועלים צפון קוריאנים היו אטרקטיביים מבחינת הרוסים בגלל שהשכר שלהם כפי שפורסם על ידי חברות רוסיות נמוך ב־30% עד 50% מהשכר של עובדים זרים אחרים באיזור, שלרוב מגיעים מאוזבקיסטן וקירגיזסטן.

רוסיה צפויה לטעון שדונצק ולוהנסק הם מחוזות עצמאיים ולא נתונים להפרה של סנקציות בינלאומיות בגלל שאינם חברים באו"ם. השגריר של צפון קוריאה לרוסיה, בפגישה מוקדם יותר החודש עם שליח מדונצק, חשף תוכניות לשלוח פועלים לאיזור מרגע שיוסרו מגבלות הקורונה של משטר קים.

פועלים מצפון קוריאה יכולים לעזור לשחזר מתקנים בדונצק שנפגעו בזמן המלחמה באוקראינה, כך אמר בחודש שעבר אלכסנדר מצגורה, השגריר הרוסי לצפון קוריאה, בריאיון עם העיתון הרוסי איזבסטיה.

צפון קוריאנים רוצים לקנות חלקי חילוף המיוצרים באיזור כדי לבנות מחדש את יכולות הייצור במדינה, אמר מצגורה, מבלי לפרט. העסקאות האפשריות מנבאות מאמצים אחרים שכן עלולים להוות הפרה של סנקציות של האו"ם.

"לפיונגיאנג אין מה להפסיד בכך שהיא עומדת לצד מוסקבה, ואין לה מה להפסיד בכך שהיא מכעיסה את וושינגטון כי השיחות תקועות בלאו הכי", אמר ארטיום לוקין, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה הפדרלית במזרח הרחוק, מוסד רוסי.

ממשל ביידן הציע להיפגש עם צפון קוריאה בכל עת, אם כי פיונגיאנג מפנה לוושינגטון כתף קרה. שתי המדינות לא ערכו שיחות גרעין רשמיות במשך כמעט שלוש שנים.

היחסים בין פיונגיאנג ומוסקבה מתהדקים

הידוק הברית בין מוסקבה לפיונגיאנג ממשיך ברמות הגבוהות ביותר. מוקדם יותר החודש, מנהיגי רוסיה וצפון קוריאה החליפו מכתבים, כך נכתב בתקשורת המדינתית בפיונגיאנג. פוטין הביע רצון להרחיב את היחסים, וקים ג'ונג און ציין שקשרים הדדיים הגיעו לשיא חדש "בחזית המשותפות לסיכול האיום הצבאי והפרובוקציות של הכוחות היריבים" - ניסוח המשמש לעתים קרובות לתיאור ארה"ב ובנות בריתה.

צפון קוריאה הייתה אחת המדינות הראשונות שסגרו את גבולותיהן בתחילת 2020 כשהתגלתה הקורונה בסין השכנה. מוקדם יותר השנה, חידשה צפון קוריאה את המסחר מעבר לגבול באופן חלקי, לפני שהתפרצות נוספת גרמה למדינה הענייה להטיל סגר על גבולותיה שוב.

אבל החודש, קים הכריז על ניצחון בבריאות הציבור והבטיח להקל את הסגר מהרמה המקסימלית. מרגע שיתחדש המסחר מעבר לגבול, תוכל רוסיה לספק לצפון קוריאה באופן לא חוקי פחם או לייצא אליה סחורות יוקרה אסורות, כך אמר אנתוני רינה, מומחה ליחסי רוסיה־צפון קוריאה ב־Sino-NK, אתר מחקרי המתמקד בסין ובצפון קוריאה.

"אם צפון קוריאה יכולה להציג עצמה כנכס אסטרטגי למוסקבה ביריבות האסטרטגית שלה עם וושינגטון, בדומה לדרך בה סין רואה אותה, אולי תוכל לעזור לרוסיה לחתור תחת ההשפעה האמריקאית בפריפריה הרוסית", אמר רינה.

פוטין נפגש עם קים באופן אישי ב־2019, חודשים בודדים אחרי שהמנהיג הצפון קוריאני לא הצליח להגיע להסכם על הגרעין עם הנשיא האמריקאי לשעבר דונלד טראמפ בוויטנאם. למרות שלא הזכיר את צפון קוריאה בשמה, פוטין הבטיח לאחרונה בכנס ביטחון "לחזק את הצבאות ומבני הביטחון האחרים" על ידי משלוח מערכות נשק מתקדמות וציוד צבאי לבנות בריתה.

הסובייטים עזרו לבנות את הכור הגרעיני ביונגביון, וזה הפך למתקן הגרעיני העיקרי בצפון קוריאה. בשנות ה־90, מדענים רוסים סיפקו לצפון קוריאה טכנולוגיות דלק שעזרו לפיוגיאנג בתוכנית פיתוח הטילים שלה. מנוע הדלק הנוזלי שמשמש בזמן שיגור של טילים לטווח בינוני ורחוק מבוסס על טכנולוגיה שפותחה בברית המועצות, כך כתוב בדו"ח מ־2017 של המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים, מכון מחקר מלונדון.

יותר לאחרונה, נשק טקטי מונחה שחשפה צפון קוריאה ב־2019 דומה מאוד לעיצוב רוסי. בזמן שצפון קוריאה מחפשת טכנולוגיית כלי נשק חדשה ומבקשת לפתח את הטילים העל־קוליים שלה וטילים המשוגרים מצוללת, רוסיה יכולה לספק לה רכיבי מפתח או טכנולוגיית מנועים מתקדמת, כך אומרים מומחי ביטחון.

"פיונגיאנג ומוסקבה רואות קווים מקבילים ברורים בין המצבים שלהם ויש להן מכנה משותף בהתנגדות לסנקציות ול"סדר המערבי" שארה"ב מובילה, כך אמרה פטרישיה מ' קים, עמיתה במכון ברוקינגס מוושינגטון. "הסולידריות הגוברת תחריף את התחרות בין מעצמות גדולות באיזור".