ארה"ב: הקמת איגוד עובדים ראשון באמזון מכניסה רוח חדשה בתנועת ההתאגדות

עובדים במחסן אמזון בניו יורק הצליחו להתאגד למורת רוחה של החברה, שהיא המעסיקה השנייה בגודלה בארה"ב • מגפת הקורונה והמחסור בעובדים שיפרו את עמדת המיקוח שלהם והגבירו את כוחם מול המעסיקים בנוגע לשכר, תנאי עבודה והטבות

כריס סמולס, המארגן הראשי של התאגדות העובדים באמזון חוגג את הניצחון, שישי / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
כריס סמולס, המארגן הראשי של התאגדות העובדים באמזון חוגג את הניצחון, שישי / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

הקמת איגוד העובדים במחסן אמזון בניו יורק סיטי הוא הדוגמה האחרונה לעניין המחודש באקטיביזם בתחום התעסוקה בקרב עובדים אמריקאים. הניצחון של העובדים בניו יורק בקרב על הקמת איגוד עובדים עשוי לעודד עובדים במתקנים אחרים של אמזון ובמקומות אחרים ללכת בעקבותיהם. מארגני התאגדויות עובדים בארה"ב מקווים שההצלחה תהפוך את המגמה של ירידה בחברות באיגודי עובדים.

מגפת הקורונה הציפה את הצורך החיוני של עובדי מחסנים, קופאים ונהגים לכלכלה האמריקאית, שלעתים קרובות מרוויחים שכר נמוך יחסית. באותה עת, המגפה הביאה למחסור בעובדים שמשמעותו לעובדים לעתים היא עמדה טובה יותר לדון על שכר והטבות טובים יותר.

כל זה גרם לעובדים בעבודות שירות בשכר נמוך יותר, שלא היו כל כך מאוגדים בעבר, לפעול. מאז השנה שעברה, עובדים בכ־150 סניפים של סטארבקס עתרו לקיים הצבעות להקמת איגוד עובדים. כמה מהם כבר הצביעו בעד התאגדות. עובדים בחנות REI, במנהטן הצביעו להתאגד במרץ.

גם עובדי ייצור בקלוג, וולוו, וב"ג'ון דיר" וולוו שבתו בשנה שעברה כדי לקבל שכר טוב יותר ותנאי עבודה נאותים יותר. כמו כן, אחיות ועובדי בריאות אחרים הפגינו או התפטרו, ואמרו שהביקוש של המגפה הפך את המשרות שלהם לבלתי אפשריות. במקומות אחרים, עובדי מסעדות, מורים, מנחים באוניברסיטאות, עובדי מכולת ואחרים שבתו והפגינו במקומות העבודה.

עובדים באמזון עזבו את העמדות

אמזון חוותה תקופה של אי־שקט בעבודה לפני הבחירות בשבוע האחרון בניו יורק. עובדים בשני מרכזי הפצה באילינוי עזבו את העמדות בדצמבר, וכך עשו גם עובדים באתרים אחרים הכוללים מתקנים במינאפוליס ובניו יורק.

תוצאת הבחירות הנפרדות להתאגדות במחסן של אמזון באלבמה היו מספיק קרובות ביום חמישי כדי להצדיק שימוע על ידי החבר הלאומי ליחסי עבודה. כמו כן, עובדים במחסן אחר של אמזון בניו יורק סיטי צפויים להצביע על התאגדות מאוחר יותר החודש.
"בתעשיות רבות ראינו אנשים אומרים 'אוקיי, אני הולך להתפטר' אבל לעובדים בשכר נמוך, עובדי מחסן לא קיימת האפשרות הזו", וזה גורם להם להתארגן, כך אמרה קייט ברונפנברנר, מרצה בכירה באוניברסיטת קורנל שחוקרת את תחום התארגנות העובדים.

סקר של גאלופ משנה שעברה מצא ש־68% מהאמריקאים בעד איגודי עובדים, יותר מאשר בכל זמן אחר מאז 1965; נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לא הסתיר את תמיכתו באיגודי עובדים ואמר שהוא רוצה להיזכר כ"נשיא שהכי תמך באיגודים" בהיסטוריה; ומשרד העבודה עשה כמה צעדים רגולטוריים שנראים כמועילים לאיגודים.

בינתיים, עם זאת, המאמצים האלה לא התגשמו. כ־6.1% מעובדי המגזר הפרטי היו חברים באיגודים בשנה שעברה, ירידה מ־6.3% ב־2020 ו־16.8% ב־1983 - כך על פי נתוני משרד העבודה. נתוני המשרד הראו שהיו 16 שביתות שכללו לפחות 1,000 אנשים ב־2021, בערך מקביל לממוצע בשנים האחרונות.

הירידה ארוכת הטווח בחברות באיגודים משקפת באופן חלק את הצמיחה האיטית יותר בתעסוקה בתעשיות שבאופן מסורתי יש בהן הרבה עובדים מאוגדים, כמו ייצור או בנייה. חברות גם פתחו מפעלים נוספים במדינות דרומיות, שבהן ההתאגדות אינה נפוצה.

ברונפנברנר אמרה שניצחון האיגוד במחסן של אמזון בניו יורק סיטי היה סימן לכך שניסיונות להתאגד יכולים להצליח, אפילו נגד המעסיקה השנייה בגודלה בכל המדינה. "הן העובדים והן הציבור ראו את אמזון כחברה שלא ניתן להתאגד בה", אמרה. "הניצחון בניו יורק ריסק את התפישה הזו והראה שלא קיימת חברה שהיא בלתי מנוצחת".

חוקרים גילו שעובדים רוצים להצטרף לאיגודים אבל לא עושים זאת בגלל שהם חוששים, כך אמרה, תופעה המוכרת כפער הייצוג. "המעבידים תלויים בכך שעובדים ירגישו שלא ניתן לעשות זאת, ושפחד, תחושת חוסר התקווה הזו היא הדבר המונע מעובדים לנסות".

שינוי אסטרטגיית ההתאגדות

מומחי תעסוקה אמרו שהעובדה שהמבצע לאגד את עובדי אמזון במתקן בסטטן איילנד אורגן בידי קבוצה עצמאית של עובדים מקומיים ולא על ידי בכירים במערכת איגודי העובדים הלאומית שהובאו כדי לעזור להתאגד הייתה בעלת משמעות רבה.

זה יכול לעודד את האיגודים במדינה לעבוד יותר מקרוב עם קהילות מקומיות, כך אמרה תמרה לי, פרופסורית בביה"ס לניהול ויחסי עבודה באוניברסיטת ראטגרס. "אני חושבת שזה רגע שבו תנועת העבודה מתרחבת מבחינת הגדרת המשמעות עבור העובדים של צדק חברתי, וזה הולך לשנות את האסטרטגיה על פי הם מתאגדים", אמרה.

אפילו עובדים שלא השתתפו בניסיונות להתאגד, בשביתות או בשביתות איטלקיות מצאו דרכים להפגין את כוחם החדש. עובדים כבר דורשים וגם מקבלים העלאות שכר או עוזבים משרות לטובת משרות טובות יותר. רווחי שכר שעתי במגזר הפרטי עלו ב־5.6% במרץ לעומת השנה הקודמת, הרבה יותר מקצב עלייתם לפני המגפה. לגבי תעשיות הבידור והאירוח, תעשיות בביקוש גבוה, השכר השעתי עלה ב11.8%.

כמות העובדים שעזבו את מקומות עבודתם הגיעה לרמות שיא בחודשים האחרונים. מספר המועסקים החדשים כשיעור מתוך כוח העבודה כולו גם הוא גבוה ממה שהיה לפני המגפה, מה שרומז על כך שאנשים מחליפים עבודות בקצב מהיר.