מיזוג בנק אגוד ומזרחי טפחות צפוי להידחות: "המספרים יצטרכו לשקף את המציאות שתהיה לאחר המשבר"

מזרחי טפחות אמור היה לשלם בתמורה 1.4 מיליארד שקל - מחיר כמעט כפול משווי השוק הנוכחי של אגוד, שמנייתו איבדה 45% בחודש האחרון

משבר הקורונה טורף את הקלפים בשורה ארוכה של עסקים ועסקאות ומשנה סדרי עולם בשוק ההון. נראה כי המשבר לא פוסח גם על עסקת מיזוג בנק אגוד לתוך בנק מזרחי טפחות , שאמור היה לשלם בתמורה 1.4 מיליארד שקל (מכפיל של 0.6 על ההון של הבנק). מדובר במחיר כמעט כפול משווי השוק הנוכחי של אגוד.

ל"גלובס" נודע כי העסקה צפויה לחוות דחייה נוספת בשרשרת שינויים שכבר חוותה בשנים האחרונות - כשהתאריך האחרון שהצדדים לה נקבו בו היה ה-31 במאי השנה - והיא כנראה תעבור שינוי משמעותי אף יותר בתנאיה. "נראה כי בנק מזרחי טפחות עדיין מעוניין בעסקה, ולדעתי אין ממנה חזרה", אומר היום גורם בשוק, כשאחר העריך כי בכל זאת "כל המספרים יצטרכו להידון מחדש ולשקף את המציאות שתהיה לאחר המשבר".

בימים אלה מזרחי טפחות ואגוד, כמו יתר הגופים הפיננסיים, נמצאים בלב משבר הקורונה כשהם חוששים מהשפעותיו לרעה על תיקי האשראי שלהם, וזאת בצל לחץ גדול בהרבה מאשר בשיגרה על כל דרגי העבודה בבנקים. בדומה לכל המערכת הבנקאית, גם מניית אגוד איבדה גובה מתחילת השנה ובעיקר מאז תחילת החודש הנוכחי.

מזרחי טפחות איבד במרץ שליש מהשווי

נכון לנעילת המסחר אמש נסחר אגוד לפי שווי חברה של 772 מיליון שקל, לאחר שצנח במרץ בכמעט 45% ומתחילת השנה איבד כ-51% מערכו. זאת בזמן שמדד מניות הבנקים השיל בתקופות האמורות 25% ו-30% בהתאמה. הפערים האמורים בביצועי המניות הם בצל החששות מהשפעות המשבר על אגוד הקטן, בהתחשב בחוסנו, וגם בצל החששות הגוברים כי עסקת רכישתו על-ידי מזרחי טפחות לא תצא לפועל.

אגב, העסקה מושתתת על רכיב מנייתי, כשהתשלום עבור מניות אגוד שבשליטת שמניות השליטה בו שייכות לשלמה אליהו (שמניותיו בנאמנות), למשפחות לנדאו ומנור ולד"ר יעל אלמוג-זכאי, ייעשה במניות מזרחי טפחות. כך, בימים אלה גם מניית מזרחי טפחות חווה סערות בצל סערת הקורונה, כשמתחילת מרץ ועד יום המסחר אתמול היא איבדה כ-33% מערכה. עם זאת, במסגרת ההסכם בין מזרחי טפחות לבעלי אגוד נקבע למניית מזרחי טפחות שווי ריצפה, כשנכון לאתמול הוא גבוה ממחיר מניית מזרחי טפחות.

העסקה המקורית נחתמה בשלהי 2017, כשמאז היא טרם הושלמה בשל התנגדות רשות התחרות, בעבר הרשות להגבלים עסקיים, ולאחר מכן בשל עררים שהגישו הצדדים לעסקה. בשנה שעברה התקבלו העררים כנגד פסילת העסקה על-ידי רשות התחרות. עם זאת, בית הדין לתחרות הפנה את הצדדים לרשות התחרות על מנת שזו תקבע כללים לאישור העסקה בהתייחס לתיק האשראי ליהלומנים שאגוד מהווה בו שחקן מרכזי בשוק.

מאז שני הבנקים האריכו את מועד העסקה שעדיין תלויה במכירת תיק האשראי ליהלומנים, כשכאמור, המועד האחרון לפי שעה הוא ה-31 למאי השנה. ביחס לתיק האשראי ליהלומנים אומר היום גורם מעורה בעסקה כי "המהלכים למכירת התיק הנדרשת לשם השלמת העסקה עם מזרחי טפחות נמשכים, ויש מאמצים למכירה גם היום. אבל מדובר בהתקדמות קטנה מאוד בשל המצב וישנו קושי במציאת קונה. על כן הצדדים לעסקה רוצים לקבל הקלות מהממונה על התחרות ופנו לרשות בבקשה מעין זו. בין היתר הם חושבים שבשל המצב יש מקום לשקול שאישור המיזוג של אגוד לתוך מזרחי טפחות לא יותנה במכירה קודם של תיק האשראי ליהלומנים, אלא תינתן תקופה ברורה למכירתו לאחר השלמת המיזוג". הצדדים לעסקה גם שוקלים הגשת ערר נוספת על החלטתה למכור את התיק כתנאי הכרחי ומקדים לביצוע עסקת המיזוג של שני הבנקים.

אגוד מזהיר מהשפעת הקורונה

כאמור, לא מן הנמנע שהמועד להשלמת העסקה יידחה, בשל הצורך לקדם היום דברים דחופים בהרבה, כשתנאי השוק המשתנים אף עשויים להוביל לשינוי בתנאי העסקה. מוקדם יותר החודש פרסם אגוד את הדוחות שלו ל-2019 ובהם ציין כי ההון העצמי שלו עמד בסוף 2019 על 2.64 מיליארד שקל, כשבשורה התחתונה הוא רשם הרווח נקי של כ-162 מיליון שקל לעומת 70 מיליון שקל ב-2018, גידול של כ-131%. בבנק השישי בגודלו בישראל הסבירו כי "הגידול ברווח הושפע בעיקר מקיטון בהוצאות בגין הפסדי אשראי בסך 77 מיליון שקל וקיטון בהוצאות תפעוליות ואחרות בסך 82 מיליון שקל, לרבות קיטון בסך 9 מיליון שקל בסעיף משכורות", כאשר "הרווח ב-2018 כלל השפעות חד פעמיות בגין זקיפה להוצאות אחרות של תוכנית פרישה מרצון בסך 80 מיליון שקל לפני מס והכנסות בגין מכירת מניות הבורסה בסך 26 מיליון שקל לפני מס".

לאחר מכן, ובדומה לגופים רבים אחרים, בימים האחרונים פרסם אגוד אזהרה לפיה אירועי משבר הקורונה עלולים להיות בעלי "השפעה מהותית לרעה על עסקי הבנק, תוצאותיו הכספיות ורווחיותו במהלך שנת 2020 ויתכן שגם לאחר מכן. זאת בין היתר בשל עליה בסיכון האשראי וקשיי נזילות של לווים, שיכולים להוביל לגידול בהוצאות להפסדי אשראי, ירידה בהכנסות המימון והריבית וירידות בשערי נכסים סחירים העלולות להשפיע מהותית על קרן ההון של הבנק ועל רווחיותו - השפעה שתמותן במידה חלקית על ידי קיטון בהתחייבויות האקטואריות של הבנק בגין זכויות עובדים". כמו יתר המזהירים, גם בנק אגוד ציין כי הוא "אינו יכול לאמוד בשלב זה את השפעת מגיפת הקורונה והיקפה