גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת עניינית ומבוססת עובדות על הפרקליטות - דבר הכרחי; השתלחות מכלילה וחסרת בסיס עובדתי – דבר מסוכן

אל הנאום של שר המשפטים אמיר אוחנה צריך להתייחס כאל המתאבן למנת הביקורת העיקרית שתנחת על הפרקליטות והיועמ"ש מצד נתניהו וחסידיו ביום שבו הם יודיעו, ככל הנראה, על הגשת כתב אישום נגד רה"מ

שר המשפטים אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ
שר המשפטים אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ

אל הנאום של שר המשפטים אמיר אוחנה צריך להתייחס כאל המתאבן למנת הביקורת העיקרית שתנחת על הפרקליטות והיועמ"ש מצד בנימין נתניהו וחסידיו ביום שבו הם יודיעו, ככל הנראה, על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה. אוחנה מכין את הקרקע לדה-לגיטימציה הציבורית שהוא וחבריו ינסו, ושהם כבר מנסים, לעשות להחלטת היועמ"ש בתיקי ראש הממשלה. 

בפברואר 2015 פרסמה נציבת הביקורת על הפרקליטות דאז, השופטת הילה גרסטל, את דוח הביקורת הראשון של הנציבות. הליך הקמת נציבות הביקורת על הפרקליטות לא היה פשוט כלל ועיקר.

הפרקליטים יצאו למאבק עיקש נגד עצם הקמתו של הגוף המבקר אותם, וטענו כי הוא מיותר. הפרקליטות וראשיה העדיפו להישאר ב"אזור הנוחות" שלהם. פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, הזהיר כי "ביקורת, בדומה לאנטיביוטיקה, מועילה רק כשהיא נעשית במידה, אם מגזימים עם הביקורת - זה מסוכן. ביקורת יתר היא כמו מתן תרופות יתר". הפרקליטות וחלק מבכיריה התקשו להפנים שביקורת חיצונית ואובייקטיבית על עבודתם תואמת לאינטרס הציבורי, ושהיא יכולה רק לשפר אותה.

מאוחר יותר צומצמו סמכויותיה של נציבות הביקורת. מינויו של הנציב המכהן היום, השופט דוד רוזן, לווה בחקיקת חוק חדש שנטל מהנציבות את הביקורת המערכתית על הפרקליטות, והותיר בידה את הביקורת הפרטנית על הפרקליטים בלבד.

היום החוק מאפשר לכל אזרח ישראלי הרואה את עצמו נפגע ממעשה של פרקליט/ה (או של תובע/ת משטרתי) להגיש נגדו תלונה לנציבות הביקורת.

הביקורת גם אם היא מצומצמת, נעשית לאורך כל הדרך בכלים אפקטיביים ובאמצעות מערכת תומכת של עובדים. גרסטל ורוזן הם אנשים רציניים. הביקורת של נציבות הביקורת היא עניינית, ותהליך בירור התלונות והביקורת הוא מקצועי ומעמיק.

את פירות הביקורת כבר רואים בשטח, ולעתים היא נוקבת. כך, למשל, בחודש מרץ השנה פורסם דוח הביקורת של הנציבות לשנת 2018. הנציב רוזן מצא, בין היתר, פגמים חמורים בהתנהלות הפרקליטות בניהול תיק רצח בבית המשפט המחוזי; פרקליט שהשתמש בתפקידו ובתוארו הארגוני לצורך סיוע לבת משפחתו בעניין אישי; ותובעת שלא תיעדה חילופי דברים בינה לבין מומחה מטעם המדינה בתיק עבירות מין, מנעה מההגנה עיון במלוא חומר החקירה והצהירה הצהרות כזב בבית המשפט, באופן שתרם לזיכויו של הנאשם.

הביקורת שהעביר השבוע (ג') שר המשפטים אמיר אוחנה על הפרקליטות וראשיה, היא הכול חוץ מביקורת עניינית ומקצועית על הפרקליטות. מדובר במופע פוליטי במהותו ואנטי-ממלכתי של שר שעתידו במשרד לוט בערפל. תכליתו של הנאום הייתה החלשת מעמד הפרקליטים והיועמ"ש רגע לפני שהם מקבלים החלטות קשות בתיקים הפליליים שבהם חשוד הבוס של אוחנה, ראש הממשלה בנימין נתניהו.

אל הנאום של השר אוחנה השבוע צריך להתייחס כאל המתאבן למנת הביקורת העיקרית שתנחת על הפרקליטות והיועמ"ש מצד נתניהו וחסידיו, ביום שבו הם יודיעו, ככל הנראה, על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה. אוחנה מכין את הקרקע לדה-לגיטימציה הציבורית שהוא וחבריו ינסו, ושהם כבר מנסים, ליצור להחלטה של מערכת אכיפת החוק של מדינת ישראל בתיקי ראש הממשלה.

מי שהעיד כאלף עדים על אופיו הפוליטי והאנטי-ממלכתי של נאום השר אוחנה, היה יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה. נתניהו הצעיר צייץ בטוויטר: "טיפ לבכירי הליכוד שרוצים לכבוש את תפקיד היו"ר אחרי עידן נתניהו (יש עוד הרבה זמן, לא לדאוג), תלמדו מאוחנה! ככה כובשים את הלב של מאות אלפי מתפקדי הליכוד. קטע מוזר אה, שמעניין אותם צדק".

נאום השר אוחנה היה רצוף בהכללות ובהטחות אשמה שאין להן ביסוס עובדתי. כך למשל, הוא טען כי ישנה מעין "פרקליטות שבתוך הפרקליטות" - מעין תת-ארגון שתכליתו לחסל קריירות פוליטיות וציבוריות, ושהוא מנהל יחסי שוחד עם עיתונאים ומדליף להם באופן חד-צדדי, חומרי חקירה שהגיעו אליהם מתוקף תפקידם.

לאוחנה אין מושג מה הם המקורות של אותן "הדלפות", שבעטיין הוא מאשים חלקים בעיתונות ובפרקליטות ביחסי שוחד. הוא מניח שהפרקליטות היא היחידה שמדליפה. הוא מתעלם מהעובדה שחומרי החקירה בתיקי ראש הממשלה נמצאים כבר זה חודשים אצל שורה ארוכה של אנשים מחוץ לפרקליטות ולרשויות החקירה.

אוחנה גם מתעלם מהבקשה שהגיש ראש הממשלה בעצמו, בתחילת השנה, להשהות את העברת חומרי החקירה בפרשות הפליליות המתנהלות נגדו, עד לאחר הבחירות. זאת כדי שלא לפגוע בטוהר הבחירות, ולאחר שסנגוריו טענו כי במקרה שחומרי החקירה יגיעו לתקשורת במהלך הבחירות, הם ישמשו לתעמולה נגד נתניהו.

השר אוחנה הוא חכם ואינו פראייר. בנאומו הוא עשה תרגיל יפה בכך שתיבל אותו בציטוטים מהעבר של נשיא המדינה ראובן ריבלין והיועמ"ש אביחי מנדלבליט, בימים שבהם השניים נחקרו על-ידי המשטרה והפרקליטות. הדבר לא שינה את המהות - רק הוכיח שאנשים תמיד מדברים מפוזיציה.

ועוד הערה לא פחות חשובה בהקשר הזה, הפרקליטות סגרה את התיק בעניינו של ריבלין, למרות המלצת המשטרה להעמידו לדין. גם התיק בעניינו של מנדלבליט נסגר. אז אולי מערכת המשפט בכל זאת חותרת לגילוי האמת?

חלק אחד מנאומו של השר אוחנה כדאי בכל זאת לזכור ולהזכיר: "בפרקליטות מכהנים בחריצות ובמסירות פרקליטות ופרקליטים רבים העושים עבודתם נאמנה יום יום בבתי המשפט ובמשרדי הפרקליטות, ומנהלים הליכים משפטיים מול נאשמים, בחלקם עבריינים וארגוני פשיעה". ואנחנו נוסיף שיש לא מעט פרקליטים שממש מעמידים את חייהם בסכנה בשליחות המדינה למיגור הפשע. חלקם זוכים לאבטחה צמודה כבר שנים.

אז לסיכום: ביקורת עניינית, מקצועית ומבוססת עובדות על הפרקליטות היא דבר הכרחי. השתלחות מכלילה וחסרת בסיס עובדתי היא דבר מסוכן. אין לנו פרקליטות אחרת. 

הכותב הוא פרשן משפטי ב"גלובס"

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

ישראל נפרדת ממערכת הפטריוט: כמה יירוטים היא רשמה ומי המחליפה?

33 שנים מאז שהוטעמה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בתל אביב; בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס מזנקות, אינטרקיור ב-19%

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.8% ● השקל מוסיף ומתחזק מעט, 3.73 שקלים ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה מזנקת ב-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ●  נאייקס השלימה את רכישת חברת הטכנולוגיה הברזילאית VMtecnologia ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה-קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה