גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להכריז על מצב חירום אקלימי בישראל

אנחנו לא יכולים להתחבא מאחורי התירוץ שאנחנו מדינה קטנה - חייבים לשנות את דרך החיים שלנו

כדור הארץ / צילום: Shutterstock
כדור הארץ / צילום: Shutterstock

מדענים של נאס"א שצילמו את כדור הארץ מן החלל בעשרות השנים האחרונות גילו תופעה מעניינית. בכל שנה האביב מקדים בחצי יום. כדור הארץ נעשה ירוק יותר ופורח יותר חצי יום מוקדם יותר לעומת השנה הקודמת. הפריחה באביב חשובה מאד לדבורי הדבש המאביקות את הפרחים. הבעיה היא שאף אחד לא סיפר לדבורים הצעירות שהאביב הוקדם ובהרבה מקרים הן מגיעות מאוחר מידי. הפרחים כבר קמלו והדבורים נשארות ללא פרחים. האם יצאנו מאיזון?

בשנת 1712, קצת לפני יותר מ-300 שנה העניק כומר בפטיסטי לעולם ברכה וקללה ארוזות היטב יחדיו. תומאס ניוקומן, חרש ברזל וכומר אנגלי המציא וייצר את מנוע הקיטור הראשון ששימש לשאיבת מים ממכרות פחם. מים היו מטרד קשה במכרות. שאיבת המים אפשרה כרית פחם יעילה יותר. המנוע החדש היה לא יעיל במיוחד אבל עדין הוא היה יעיל יותר מכורים אנושיים עם דליים. קרוב ל100 מנועי ניוקומן הותקנו במכרות בדרום מערב אנגליה לפני שהוחלפו על ידי הדור החדש והיעיל יותר של מנועי וואט הסקוטי.

הברכה שהעניק ניוקומן לעולם אפשרה את העולם המודרני. היא מעניקה לנו רווחה, משאבים, קידמה. הברכה של ניוקומן משפרת את איכות החיים שלנו. היא מאפשרת את קיומם של בתי חולים, אוניברסיטאות, תיירות, אינטרנט ומסעות למאדים. ניוקומן זכה למקום של כבוד ורבים רואים בו את אבי המהפכה התעשייתית.

אבל, כמו עם הרבה דברים טובים, הברכה הגיעה ארוזה יחד עם קללה נוראית. המנוע עבד על פחם! כן, חלק מהפחם שנכרה, נשרף על ידי המנוע. לכאורה מחיר הוגן אם מתעלמים מהפליטה המזהמת של פחמן דו-חמצני לאוויר. היום, 300 שנה לאחר המצאת מנוע הקיטור אנחנו מבינים את המחיר.

מדענים חקרו את ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה במשך מאות אלפי השנים האחרונות. לאורך כל התקופה נעו הערכים בין 200 ל-300 חלקיקים למיליון. הפחמן הדו-חמצני הוא גז חממה וגזי חממה חשובים מאוד לקיום האנושי על כדור הארץ. גזי החממה שומרים על טמפרטורה נוחה לקיום החיים על הכדור שלנו. ניתן לומר שגזי חממה בכמויות הנכונות הם הכרחיים לקיום החיים כמו שאנחנו מכירים אותם. ההערכה היא, שללא גזי חממה, הטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ תרד מ-18 מעלות למינוס 15 מעלות. קר. קר מאוד.

אגב, גז החממה הנפוץ ביותר הוא אדי מים.

במשך 300 השנה האחרונות בנינו מיליארדים רבים של מנועים. יותר מנועים מאנשים. המנועים שורפים פחם ומשחררים לאוויר גז חממה מעשה ידי אדם. כתוצאה מכך ריכוז הפחמן הדו-חמצני באוויר עלה מכ-250 חלקיקים למיליון למעל 400 - כמות גבוהה כל-כך של גזי חממה באטמוספירה, מעצימה את אפקט החממה וכדור הארץ מתחמם.

האקלים משתנה. קרחונים נמסים, גובה פני הים עולה. ומדענים חוששים שעברנו את נקודת האל-חזור. הקללה שקיבלנו עם הברכה עלולה להיות קטלנית הרבה יותר ממה שציפינו עד כדי שינוים דרסטיים באיזונים האקלימיים והרס החיים על כדור הארץ. אחת הסיבות לחשש המתגבר היא המשוב החיובי של התהליך.

עלייה בכמות גזי החממה גורמת להתחממות כדור הארץ. ההתחממות מעלה את טמפרטורת האוויר. אוויר חם מסוגל להכיל יותר אדי מים. אדי מים הם גז החממה הנפוץ ביותר והם מגבירים את תהליך ההתחממות.

האם כבר נגזרה כליה על החיים כפי שאנו מכירים אותם כיום? האם אנו צפויים לראות יותר הצפות, שריפות, היכחדות של בעלי חיים? האם הקללה גדולה מהברכה?

במאי 2018 קמה בבריטניה תנועת "מרד ההכחדה" ששמה לה למטרה להשתמש בהתנגדות לא אלימה על מנת לעצור את משבר האקלים, אובדן חיים והסכנה לקיום האנושות. התנועה דורשת שממשלות העולם יתקשרו בצורה שקופה יותר ופתוחה יותר לגבי המשבר האקלימי ויכריזו על מצב חירום אקלימי. בנוסף, דורשת התנועה חקיקה מיידית להפחתת גזי החממה והקמת אסיפת אזרחים שתפקח על השינויים.

מאות רבות של ערים ומועצות מקומיות ברחבי העולם, רובן באוסטרליה, קנדה ובריטניה, כבר הכריזו על מצב חירום אקלימי. במאי השנה הכריזו בריטניה ואירלנד על מצב חירום אקלימי. לאחורנה הצטרפה קנדה והכריזה על מצב חירום אקלימי.

בישראל היו כבר מספר קריאות להכרזה על מצב חירום אקלימי ולפני כחודש וחצי התקיימה מחאה של מאות תלמידים סמוך לכנסת.

אני אופטימי. סוף העולם עדיין לא הגיע. החדשות הטובות הן שרוב מדינות העולם מצליחות להוריד את כמות פליטת הפחמן דו-חמצני ביחס לכול דולר של כלכלה. בשנת 1990 כלכלת העולם ייצרה 0.77 ק"ג של פחמן דו-חמצני לכל דולר כלכלה וכיום המספר עומד על 0.33. נראה שיפור משמעותי, אך הוא רחוק מלהיות מספק בהינתן הצמיחה הכלכלית העולמית.

כן, אנחנו על סף אסון וכול הסימנים מונחים לפנינו אך גם הפתרונות מונחים לפנינו. בפני מדינת ישראל עומדות שתי אפשרויות אסטרטגיות להתמודדות עם האתגר. הדרך הקשה והדרך הקלה.

הדרך הקלה: לא לעשות כלום. אנחנו מדינה קטנה. בערך אלפית מאוכלוסיית העולם. רוב גזי החממה בעולם מיוצרים בסין ובארה"ב. אפשר לתת לעולם להתמודד עם הבעיה. לנו יש בעיות משלנו. פה זה לא אירופה. נשרוף עוד קצת פחם? מה זה משנה? אפשר לספר לעולם שאנחנו מדינה חדשנית בתחומי האנרגיה, המזון והתחבורה. אפשר גם להכחיש. קצת יחסי ציבור טובים ונעבור.

הדרך הקשה: לעשות. הפתרונות יחייבו את כולנו לשינוי משמעותי. לא ניתן לצפות לפתרון קסם. הממשלה, היצרנים והצרכנים יהיו חייבים לשנות דפוסי התנהגות על מנת להבטיח את עתידנו.

ראשית יש להכריז באופן מיידי על מצב חירום אקלימי בישראל ולהקים קרן לעידוד חדשנות בתחום האקלים. המשבר יכול להיות הזדמנות עסקית לסטארטאפ-ניישן. שנית, יש לעדכן ולהוריד את יעדי הפליטה של גזי חממה. (7.7 טון פחמן דו-חמצני לנפש ב-2030 זה גבוה מדי) ולעבור לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות מהר יותר. אנחנו די מפגרים בתחום.

שלישית, נדרש ליישם מעבר מהיר יותר לתחבורה שיתופית, לרכבים חשמליים או לפחות היברידיים.

על כולנו יהיה לשנות את דפוסי הצריכה שלנו וזה יכלול שינוי הרכב המזון שלנו, הורדה בצריכת בשר וצמצום הבלאי והבזבוז של מזון, יישום בנייה שדורשת פחות חימום בחורף ופחות קירור בקיץ, החלפת נורות הלהט הישנות בנורות LED חדשות, חיסכון במים, שתילת עצים, וצמצום השימוש במוצרי פלסטיק.

אני מאוד מקווה שנבחר בדרך הקשה. אולי אני אופטימיסט חסר תקנה. אני גם מתכנן להירשם למכון כושר השבוע. אולי שבוע הבא. אולי באביב. הוא בטח יגיע מוקדם השנה. 

הכותב הוא יזם חברתי ומשקיע בהייטק 

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח