גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההר שלא יוליד עכבר

מבט אחרון, לעת עתה, על הבעיה שאף אחד לא מדבר עליה

סוחר מודאג בוול סטריט / צילום: Brendan McDemid, רויטרס
סוחר מודאג בוול סטריט / צילום: Brendan McDemid, רויטרס

לאחר שבשבוע שעבר הוצאנו אנחת רווחה מוצדקת, היה ראוי לחזור ולהצביע על הסיבה העיקרית לסדרה הארוכה של הסקירות שביצעתי בפורום זה לאחרונה: החוב ומה שקורה לאחרונה בזירה של האג"ח הממשלתי. כולנו יודעים, מן הניסיון האישי, שחוב הוא סוג של עול, אשר רובץ על כתפיו של מי שלוקח אותו על עצמו. וזאת, על בסיס הנחת יסוד בסיסית אחת, והיא שמתכוונים להחזירו.

בכל הנוגע למצב האישי, קשה להתחמק, אם רוצים בכך, מאותו החזר. יש לכך השלכות כלכליות, פיננסיות, משפחתיות, ואף חברתיות כבדות. אבל, כאשר מדובר בפירמה, או במדינה, המצב קצת שונה. לגבי החברות, יש אמנם סנקציות קשות עבור אלו שלא תעמודנה בהתחייבויותיהן אבל עדיין אין זה דומה למצבו של הפרט מול ההוצאה לפועל. מספיק להזכיר את כל ה"תספורות" שנעשו על גב הציבור על מנת להבין את ההבדל המשמעותי הזה.

ומה בקשר למדינות? שם המצב הפך ממש לבדיחה עצובה. ידועה האמרה ש"אם אתה חייב 100 אלף לבנק, זו הבעיה שלך, ואם אתה חייב 100 מיליון, זו הבעיה של הבנק". ובכן, אמרה זו קבלה תוספת מעניינת כאשר מדובר בחוב המדינתי: "אם אתה חייב 10 טריליון, זו כבר לא בעיה של אף אחד - פשוט יוסכם שלא יוחזר החוב לעולם". זו התחושה, והמוסכמה, שהשתררה בעולם הפיננסי, כאשר הנושא היחיד שמדיר שינה מעיני קובעי המדיניות בהקשר הזה הוא נושא עלות תשלומי הריבית (ולא הקרן), ואיך ריביות גבוהות מדי פוגעות ביציבות המשקית, עד כדי בעיה סיסטמית כללית.

לפניכם גרף די מדהים המתחבר היטב לנאמר עד כה:

החוב של ממשלת ישראל

יש בגרף הזה פירוט יתר של מצב החוב הבינלאומי, כאשר נלקחו שלוש נקודות בחינה מעניינות: הרבעונים האחרונים של שנת 2000, 2007, ו-2014. דהיינו, שיא בועת הדוט-קום, תחילת משבר הסאב-פריים, ו-5 שנים אחרי תחילת מערכת ההבראה (בעזרת יצירת כסף יש מאין) של אותו משבר הסאב-פריים שסיומו הרשמי נמדד במרס 2009. ומה אנו רואים? עיקר הדברים פשוט למדי: אין עצירה כלל של החוב.

לא אחרי "ניקוי האורוות" של 2001-2003, ובוודאי שלא אחרי המהלכים של המדינות ל-"יצירת בסיס כלכלי איתן" אחרי משבר 2007-9, שהיה המשבר הקשה ביותר מאז השפל הגדול של 1929. למעשה, אותו חוב תפח ב-57 טריליונים נוספים, כאשר החלוקה היחסית שלו בין הפרטים, הפירמות, הממשלות, והמערכת הפיננסית, נשארה זי זהה. כמו כן, יחס החוב הכולל, מול התוצר הגלובלי הורע מ-246% ב-2000, ל-269% ב-2007 ול-286% ב-2014. גידול המצביע על המשך המוסכמה שלקיחת-גלגול חוב קדימה הוא הפתרון הבלתי נמנע להמשך הקיום הכלכלי היציב.

מוסכם גם שכל ניסיון ממשי של הורדת היחסים שלפנינו יגרמו לקטסטרופה חמורה בהרבה מכל מה שהחברה המודרנית הכירה עד כה. אגב, לצורך הפרופורציה נזכיר שישראל עומדת סביב כ-60-70% יחס חוב-תוצר, ושארה"ב נמצאת סביב ה-100%, כפי שהגרפים הבאים מראים היטב:

גלובל סטוק

מה כל זה אומר? שבעיית החוב חיה ונושמת, גדלה ללא הרף, ועומדת שוב כחרב פיפיות מעל ראשי הקובעים הגלובליים, למרות מידת ההכחשה העצמית הגוברת כל פעם מחדש. אבל, רגע, אם זה מצב בלתי ניתן לשינוי, למה זה צריך להטריד אותנו כל כך? התשובה נמצאה ב-2007, באירועים סביב "המשבר היווני", ולאחרונה באיטליה: כל עוד המערכת בשליטה, היא באמת לא מהווה סכנה. כאשר השליטה לא תמצא בידי קובעי המדיניות, והטריגר (הלא ידוע כרגע) יגרום לעליה פתאומית של התשואה הנדרשת לגלגול החוב הגלובלי, ובמיוחד זה המונפק בדולרים, או אז, נחזה במחזה שקשה לתארו כעת.

מאז ניתוק הדולר מן הזהב, ב-1973, על ידי הנשיא ניקסון, השתרשה תרבות של צמיחה על בסיס אשראי, וחוב. זה הביא לצמיחה אדירה, יזמות ופיתוח כלכלי וטכנולוגי ללא תקדים. כמו כן, כל פעם שהכלכלה הגלובלית התקרבה ל-Meltdown, היה מי שלקח את תפקיד המגבה האולטימטיבי. בפעם האחרונה, הבנקים ניצלו על ידי המדינות, וזאת, לא מעט, על ידי גידול אותו חוב ממאיר.

השאלה הגדולה היא כעת: מי יציל את המצילים בפעם הבאה, האם זה יהיה הזמן "לאפס" את המערכת, ולבנות בסיס מוניטארי חדש, שאינו ניתן להשחתה, וזאת עבור הדורות הבאים? ואיך נעבור את תקופת המעבר? כל השאלות חוזרות ונשאלות לפרקים, כאשר כל התשובות עוד לפנינו.

* אני מנתח שווקים פיננסיים, ולא יועץ השקעות מורשה. יובהר ויודגש כי כל האמור בכתבה, בניתוח שווקים זה, או בדוא"ל המוגש כאן, אינו מהווה ייעוץ השקעות, המלצה לפעולה מכל סוג שהוא, ואין בו שום אלמנט הלוקח בחשבון את הנתונים של הקורא, או המשתמש בחומר, ואינו מתחשב בצרכים הייחודיים לו. במידע, בניתוחים, בכל האמור כאן, או בחלקיו, אין, בכל אופן שהוא, חוות דעת, או העדפה, אשר אמורה להביא להשקעה כל שהיא במכשירים, כלים, ניירות ערך, או כל נכס פיננסי או אחר.

* יובהר ויודגש עוד כי על הקורא, או המשתמש, לבדוק את המידע המתפרסם כאן, לאמת אותו, ולבחון את מידת התאמתו לצרכיו, להעדפות ההשקעה שלו. כמו כן, אין בחומר הכתוב, או המוצג, כדי להבטיח רווח, או תשואה, מכל סוג שהוא. יובהר, ויודגש עוד, כי במידע הנמסר כאן, עלולות ליפול טעויות, וכי אפשר שיחולו בו שינויים המתחוללים ללא אתראה מוקדמת. אפשר שגם יימצאו סטיות, בשיעור כזה או אחר, בין המתואר, או המצוין, בחומר הכתוב, לבין מצב הנכסים בפועל. יודגש ויובהר עוד כי קבלת ההחלטה בדבר השקעה מכל סוג שהיא, במידה ונעשתה לאחר קריאת הכתוב בניתוחים המוצגים כאן, או על סמך נתוני שוק המוצגים בכתוב, היא על אחריותו של הקורא, או המשתמש, בלבד.

עוד כתבות

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים