גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ואת הלבד כבר ניסית?

האתוס הרודני של קונספט "החיים ביחד" מנוון בנו, לפעמים, חלקים שלמים שנדחקים

1. נקרעתי מצחוק כשצפיתי החודש בהצגה המשובחת של חנוך לוין בקאמרי 'יעקובי וליידנטל' (שביים בכישרון רב יונתן אסתרקין). כמו תמיד, לוין מיירט את החולשות האנושיות שלנו והופך אותן לגרוטסקה של עליבות. התכווצתי למראה דמותו של ליידנטל הגלמוד, שנעזב על ידי חברו הטוב, יעקובי. והבדידות שהוא מושלך אליה מערערת אותו לגמרי. הוא בוחר להשפיל את עצמו שוב ושוב, ובלבד שלא לחוות את החוויה המאיימת מכל: להיות לבד.

"בשמונה ורבע הרגשתי שאני לא יכול יותר עם עצמי. היה לי ככה: השיממון הרגיל שלי, הצער על השיממון, הכאב על הצער, ההשפלה שהשפלתי את עצמי בפניהם, ההשפלה שעוד אשפיל את עצמי בפניהם, הבושה על כל ההשפלות".

"אמנם הבושה הולכת וגוברת", מתוודה ליידנטל, "אבל הרצון לא להיות לבד חזק יותר", ו"העיקר שבינתיים הזמן עובר ואני מרוויח לי בגניבה עוד רגע של בילוי חברתי".

מה אנחנו לא עושים, ובלבד שלא להיות לבד. מה אנחנו לא עושים כדי "לגנוב עוד רגע של בילוי חברתי". וכמה זה עולה לנו. חשבתי על ההחמצה. לא על ההחמצה של הביחד, בכלל לא. על ההחמצה של הלבד.

כמה אנחנו מפסידים כשאנחנו לא מסוגלים לראות את האוצרות שהלבד פועם בהם.

2. ככה מחווט המוח שלנו. הוא זקוק לעוד מוחות בסביבה, זה המצב הביולוגי. אני, למשל, ממש נהנית לחשוב ולגלגל רעיונות בנוכחות אחרים. גם אם הם רק מקשיבים, אני עוברת סוג של גירוי וסיעור מוחות עם עצמי. לגמרי כיף ביחד. אבל גם כיף נורא לבד.

לא כולם רואים את זה ככה.

יש לי ידידה כזו, שמודה: היא נתקפת חרדה מהמחשבה שתצטרך להיות לבד. היא יוצאת ערב ערב להסתופף בחברת אנשים, שמעניינים אותה בערך כמו מרתון סריגה, ובלבד שתהיה בחברה. עד כדי כך? הרבה יותר מזה. כל כך הרבה זמן יקר מושקע בהתרועעות הזו, כדי לשרת חרדה שהשתרשה. אנשים יכולים לשעמם רצח, לפעמים. כשנפרדה מבן הזוג שלה היא נכנסה ממש למסע הישרדות, שדרגה כל מה שאפשר, כדי שתוכל למצוא בן זוג אחר. זוגיות לא הייתה משהו שיהיה נחמד שיקרה - היא הייתה הדרך שלה לשרוד את החיים. והזוגיות קרתה, כי בלעדיה הייתה רק התאיינות פצועה. הלבד נחווה כאיום, כקריסה, כדחייה.

3. לקח לי שנים לקלוט איך אני ממש מתעוררת לחיים כשאני בחברת אנשים. אני יכולה להיות חולה עם חולשה איומה, מכווצ'צ'ת ומצ'וקמ'קת, אבל אם אגיע לאירוע חברתי, אני אקבל בוסט לא הגיוני של אנרגיה והאדרנלין יזרום, ואני אשכח שאני בכלל חלשה עכשיו.

אבל מצד שני, אל תעמיסו עליי את הביחד. הוא יודע גם לקחת ממני אנרגיה. אז אני צורכת במנות מבוקרות. אחרי כמה זמן של התחככות במוחות אחרים, אני עולה לקחת אוויר. לבד.

כמה יופי עמוק יש בלבד. הזמן הזה שבו אתה ממש מבלה עם עצמך, ומתמסר להתבוננות פנימה והחוצה. זה זמן של מחשבות, ושל כתיבה, ושל קריאה, ושל שקט, ושל צלילות ובהירות ושל עיבוד חוויות. ולמרות זאת, איכשהו, אני חדורת אשמה כשאני מרשה את זה לעצמי.

4. שמתם לב כמה שהציווי להסתדר בזוגות ובחבורות מוטבע בנו מגיל צעיר? כמה שאנחנו מתוכנתים להעביר את חיינו ביחד? האתוס המופרך של החיים בזוגיות מנוון בנו, לפעמים, חלקים שלמים, שנדחקים. כי במקרה הטוב נגיע למיצוע של רצונות. במקרה הטוב.

אישית, לא מתה על הציווי הזה. הוא מפריע לי, הוא צורם והוא מגביל בצורה שגורמת לי לשאול: למה, בעצם? למה כל כך הרבה אנשים שבכיף שלהם עם עצמם, מאולפים לשרת איזשהו תכתיב חיצוני חברתי-תרבותי ולהיכנס לסחרור של חיפוש בן זוג.

שמחה שהיו לי גם תקופות בלי. וחייבת להודות שרוב הזמן ממש נהניתי. לפעמים הרגשתי שזה מהנה עד כדי התמכרות. לחיות לבד אחרי זוגיות אינטנסיבית? התעלות! גלונים של חמצן!

אני יכולה לנחש שאחרי תקופת זמן, הייתי מתוודעת גם לצד הפחות מהנה. יכול להיות. אבל העובדה היא שאני בפירוש יודעת להתפעל מאנשים שפטורים מהעול הזה, מ'הגיבנת' של הפחד להיות לבד.

אני מכירה כמה כאלה. שיש להם אופציה אחרת, אבל הם מעדיפים, למשל, לטייל לבד בעולם. כדי להיות עם עצמם, לחדד את הקשר עם הרצונות שלהם, עם ההעדפות שלהם, עם ה'עצמי האמיתי', שלא נדחק ומדוכא כי צריך לרצות את האחר. הם מאוד מושכים בעיניי, האנשים שיודעים להיות לבד.

זו לא האומללות המייסרת של להיות בודד. לגמרי לא. היכולת להיות לבד לא באמת מנוגדת ליכולת להיות ביחד. אלו שתי יכולות משלימות. 'לבדיות' לא באה עם הכאב של הבדידות. תחשבו כמה חופש זה נותן.

5. זה לא רק פקטור חברתי-תרבותי. הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט הביא פיצוח יוצא דופן. מי שהיה ממעצבי הפסיכואנליזה שאחרי פרויד טען, שהיכולת להיות לבד היא אחד הסימנים החשובים לבשלות בהתפתחות הרגשית. זו יכולת מתקדמת ומתוחכמת, כמעט מילה נרדפת לבגרות נפשית.

מתי מתפתחת היכולת הבריאה להיות לבד? כשאנחנו מרגישים בטוח במישור הכי ראשוני. אם חסרה החוויה הראשונית של 'אמא טובה דיה' - זה יתבטא בקושי אמיתי להיות לבד. אם ההורים לא נענו לך מספיק בגיל ינקות, תיוותר בהמשך חייך עם חרדה שתקשה עליך להיות בלי אנשים איתך. זו תחושה מערערת והרסנית.

מה צריך כדי שנרגיש טוב, גם בלי תלות באנשים סביבנו? שמבפנים, במציאות הנפשית שלנו, נרגיש מוגנים. זו נוכחות של סביבה נענית ומיטיבה שהופנמה בתוכנו, ולא תאמינו כמה היא מתקיימת גם כשאנחנו לבד.

6. למה ה'ביחד' ממשיך להתנשא על פני 'הלבד'? ככה התרגלנו תמיד, שלהיות לבד זה מגונה, מדיף ריח של ייאוש ודחייה. כמה הפנמות תרבותיות מרחיקות אותנו מזה. בפרסומות ובסרטים האושר תמיד בא עם החבר'ה או עם בן הזוג. אף פעם הוא לא מצטלם לבד, האושר.

אבולוציונית זה היה מאוד לא הישרדותי להישאר מחוץ לחבורה. אבל היום? לא נמות מזה. יש אנשים שלהיות איתם דורש כזה מאמץ, שעדיף בלי. בזמן הזה אפשר ממש ליהנות מהלבד, לקחת את עצמך לדייט. כן, לגמרי מעניין איתך. לפעמים זה הדבר הכי גדול שאתה יכול לעשות כרגע, תכלס. להפסיק להיות בלתי מושג, לעצמך.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו