גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקטור ההגנה: דם, יזע, דמעות והרבה מאוד דולרים

סקטור ה-Defense זוכה לתנופה משמעותית וכבר הניב ביצועי יתר של כ-35% בשנת 2017 ● רוחות המלחמה המנשבות ובעיות הטרור, הופכות אותו לאטרקטיבי גם בהסתכלות לעתיד ● באוויר, ביבשה ובים - אילו חברות ותחומים צפויים להרוויח מהמגמה?

מטוס קרב/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מטוס קרב/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"הדרך הבטוחה למנוע מלחמה היא להתכונן לנצח אותה. על מנת להבטיח זאת, יש לפתח גישה תחרותית לפיתוח וייצור עקבי ורב-שנתי בדרך לבניית כוח צבאי קטלני". אולי זה נשמע כמו הציטוט המוכר של סון טסו מספרו "אומנות המלחמה", אך לא. זו פסקת הפתיחה של מסמך תקציב הביטחון האמריקאי ל-2019, תקציב שעומד על 700 מיליארד דולר - קרוב ל-40% מסך תקציב הביטחון העולמי.

כך, בזמן שרוחות מלחמה נושבות בין המעצמות בעולם, סקטור ה-Defense זוכה לתנופה וכבר הניב ביצועי יתר של כ-35% בשנת 2017. זאת ביחס למדד ה-S&P 500 שרשם תשואה של 16%. הסקטור נהנה מגידול בביקושים בסגמנט המסחרי לצד שדרוג וגידול בדרישה לתחבורה אווירית וגידול בתקציבי הביטחון של מדינות רבות, בראשן כאמור ארה"ב.

המתחים הגיאו-פוליטיים והטרור מדרבנים את צבאות העולם להתחדשות והתחמשות מסיבית, כאשר אלו תומכים בציפייה כי הסקטור ימשיך ליהנות מצמיחה ומחוזים חדשים גם בשנים הבאות. במקביל, קיים צפי לשיפור בתפוקת הייצור בסגמנט המסחרי והביטחוני לאור השקעה גוברת במו"פ ובתהליכי ייצור. כך, ניתן להעריך כי צבר ההזמנות יתממש בקצב גבוה וישפר את תזרימי החברות. מצב זה עשוי לשפר את דירוגי האשראי שלהם.

האפקט החל להיות מורגש עם פרסום הדוחות לרבעון הרביעי של 2017, כאשר 82% מהחברות בסקטור היכו את התחזיות בצורה אגרסיבית (ממוצע של 45% מעל תחזיות האנליסטים).

טיל טומהוק של ראיית'ו / אתר החברה

"הנדסה פוליטית"

היקף תקציב הביטחון של ארה"ב הופך את השחקניות בענף, דרך חוזי העתק, לבעלות חשיבות לאומית, ביטחונית וכלכלית גבוהה בשל העובדה כי אורך חיים של פרויקט עשוי להתפרס על למעלה משני עשורים. דוגמה בולטת היא פרוייקט מטוס ה-F35 של לוקהיד מרטין (NYSE: LMT), אשר סך ההזמנות הצפויות לצבא, לצי ולנחתים עומד על כ-2,400 מטוסים למול קצב ייצור הנע בין כ-70 ועד לצפי שיפור של כ-100 מטוסים בשנה.

המושג "הנדסה פוליטית" בסקטור הדיפנס מתאר את המשולש צבא-ממשל-כלכלה. חברות הדיפנס אמנם מוכרות בעיקר לכוחות הביטחון של ארה"ב אך גם למדינות זרות, כאשר כל החוזים של החברות בענף מחייבים את אישור הקונגרס. בשל כך, מפזרות חברות הדיפנס את פעילותן במדינות (states) רבות בארה"ב, במטרה לייצר מוטיבציה אצל חברי הקונגרס להאיץ את אישור החוזים.

דוגמה מעניינת לכך היתה באוגוסט 2015, אז רכשה לוקהיד את חברת המסוקים סיקורסקי. מהלך זה היה מעין מצעד כלכלי-עסקי, שכן החברה הנרכשת ממוקמת בקונטיקט, מדינה בה ללוקהיד לא הייתה פעילות ובהתאם גם הייתה חסרת השפעה בקונגרס. לאחר הרכישה הפכה לוקהיד לאינטרס הגדול ביותר של קונטיקט וכך צברה בת ברית חזקה נוספת בקונגרס לצורך זירוז אישורי חוזים. לוקהיד לא לבד בהנדסה זו, החברות בענף פורסות את פעילותן באופן נרחב גם דרך פעילות ספקים ולמעשה מייצרות אינטרס לאומי מובהק של תמיכה בתקציבי הביטחון האדירים גם כשהצורך בהם לעיתים נמוך בהרבה.

מימוש חד בין קוריאה לאיראן

נעבור על פלחי הסקטור המרכזיים.

Aerospace - החוזים לתעשייה האווירית הביטחונית מהווים כ-40% מהרכישות השנתיות של משרד הההגנה האמריקאי. מעבר לכך, לחלק מחברות אלה גם דריסת רגל בתחום האזרחי, כאשר הבולטת שבהן היא כמובן יצרנית המטוסים המובילה בעולם בואינג. בסגמנט זה נהוג לכלול את הרכישות וההוצאות גם על תעשיית החלל - בכך מגיע הסגמנט לרף 45%.

Marin system - התעשייה הימית ביטחונית מהווה כיום כ-25% מסך הרכישות של משרד ההגנה האמריקאי.

Missile ,missile systems - מהווה כ-25% מהרכישות של משרד ההגנה האמריקאי. סגמנט זה כולל מערכות נשק, החל מטילי שיוט, טילים גרעיניים ומערכות יירוט, דוגמת פטריוט וזו הזוכה לאינספור שבחים - כיפת ברזל.

Technology, cyber services - את סגמנט זה קשה לאמוד, שכן בתקציב משרד ההגנה האמריקאי אין סעיפי רכש ואלו מתפזרים תחת תתי-סעיפים. חלקם אף אינם נכנסים לשורות התקציב ומבוצעים על-ידי ספקים אזרחיים.

בפילוח קיימת שונות בתמחור החברות, כאשר בהסתכלות היסטורית חברות הנמנות תחת קטגוריית האירוספייס (בואינג, לוקהיד ונורטרופ גרומן) יקרות יותר במבט על מכפיל הרווח ביחס לחברות כמו הנטינגטון (NYSE: HII), המהווה את אחת משתי המספנות הגדולות בארה"ב והיחידה שבונה נושאות מטוסים לצי האמריקאי. המכפיל הסקטוריאלי הממוצע לאורך השנים נע סביב ה-15, כאשר כיום הסקטור נסחר במכפיל של קרוב ל-20.

עם זאת, גידול החלק האזרחי-מסחרי של חברות וכניסת פעילות חברות הסייבר (שנסחרות במכפילים גבוהים בהרבה) מסבירים את אחד הטריגרים לעלייה הממוצעת של הסקטור. נציין כי מאז בחירת דונלד טראמפ לנשיאות, צבר הסקטור מומנטום וגידול מסיבי של תקציבי ביטחון לצד רוח גבית של הסכסוך עם צפון קוריאה. עם זאת, התקררות האיום הצפון קוריאני לאחרונה העבירה את הסקטור מימוש מהיר וחד שנפסק עם הצהרת טראמפ על נטישת הסכם הגרעין עם איראן.

תקציבי הביטחון הגדולים בעולם

3 המלצות

בשל אופי הסקטור אנו רואים בו החזקה נכונה לטווח ארוך גם לנוכח מחירים שלא ניתן להגדירם כזולים. לפיכך, ישנן שלוש חברות שאנו רואים לנכון להיחשף אליהן באופן ישיר:

ראיית'ון (NYSE: RTN) - אופי שדה הקרב המודרני מול ארגוני טרור ושיטת הסיכול הממוקד מרחוק ללא נוכחות אדם לצד מדיניות ארה"ב של "no boots on the ground" (ללא נוכחות כוחות קבועים על הקרקע), מציבים את חברת ראיית'ון כנהנית הראשונה כמעט בכל מערכה בעשור האחרון. ענקית ייצור מערכות הטילים מייצרת בין השאר את מערכת הפטריוט, טילי השיוט "טומהוק" ומשווקת את מערכת כיפת ברזל. בדוח הרבעון הראשון של 2018 היכתה החברה את התחזיות בשורת הרווח והעלתה את התחזית להמשך השנה. החברה נסחרת במכפיל נוכחי של 28 ומכפיל 12 חודשים 21, גבוה ביחס לסקטור אך לא ל-Aerospace.

לוקהיד מרטין  (NYSE: LMT) - חברה נוספת שממהרת להגיב לאירועים ביטחוניים, ומהווה את קבלן הדיפנס הגדול ביותר של משרד ההגנה עם צבר הזמנות של כ-100 מיליארד דולר. פרט למטוסי קרב, לוקהיד מייצרת מערכות טילים מיירטים אשר מהווים כ-15% מהיקף הכנסותיה. לאחר רכישת סיקורסקי חטיבת המסוקים שלה מהווה כ-30% מהכנסותיה. לוקהיד נסחרת במכפיל ל-12 חודשים קדימה של 20, כאשר החברה נסחרת בדיסקאונט של כ-10% לעומת רמת השיא שרשמה במארס. ברבעון הראשון של 2018 לוקהיד היכתה את תחזיות האנליסטים ובמקביל העלתה את התחזית לרבעון השני.

בואינג  (NYSE: BA) - יצרנית המטוסים הגדולה בעולם במונחים של הכנסות, הזמנות וייצור בפועל, למעשה נוטה יותר לכיוון המסחרי (יחס של 60% לסגמנט) כאשר "רק" 40% מגיע מהדיפנס. הצפי לתחום המסחרי העולמי הוא לדרישה של כ-40 אלף מטוסים, נתון המוערך בלמעלה מ-6 טריליון דולר לשנים 2018-2036. בואינג הינה יצרנית העולמית הגדולה ביותר בתחום זה, כאשר הצפי להזמנות החברה מסין בלבד מוערך בכ-7,000 מטוסים. הסנקציות על איראן עלולות לגרום לעיכוב חוזים גם אל מול המזרח כולו. בשורה התחתונה, צבר ההזמנות גדול דיו ולא צפויה ירידה בקצב הייצור והמסירות כתוצאה מכך, איך אומרים - "מכה קלה בכנף".

חשיפה רחבה לסקטור - בשל המבנה הסקטוריאלי, יחסים שונים של חברות עם הממשל ובהתחשב בתלות החברות בתקציבים וחוזים ממשרד ההגנה, קשה לצפות מי ינצח בחוזה ארוך הטווח הבא. השקעה לטווח זמן ארוך מתאפשרת דרך חשיפה לסלי הסקטור, זאת על מנת לא "לפספס" חוזים מהותיים שעשויים ודאי להשפיע לחיוב. ישנן שלוש קרנות סל העוקבות אחר הסקטור כאשר PPA ( PowerShares ) נותנת את הפיזור הרחב ביותר עם 53 חברות. XAR (SPDR S&P) מהווה פיזור של 36 חברות בטווח משקלות מאוזן יותר.

שני הסלים הנ"ל אמנם יוודאו שהמחזיק בהן לא יפספס עסקה בסקטור, אך בשל הפיזור הרחב בזו הראשונה, והמשקלות הכמעט שווים בשנייה, ייתכן ויקבל את החוזים באופן חלקי בשל משקל נמוך יחסית לגודל החברה. זאת כמובן על חשבון תנודתיות נמוכה יותר.

■ הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות יצירה. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות, והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00