גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מממן הזהב השחור את המתקפה האיראנית על ישראל

הסכם הגרעין שהתפוצץ השבוע תרם בשנתיים האחרונות לשיפור במצב הכלכלי של איראן ● הממשל האיראני קיצץ בתשלומי הרווחה והעניק למשמרות המהפכה תקציב שמוערך ב-6 מיליארד דולר ● 40% מהסכום מגיעים לכוח אל קודס ששיגר אתמול 20 טילים לעבר ישראל

חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס
חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס

בראשית דצמבר 2017 התקיימה ישיבה סוערת במשרד האוצר של איראן על תקציב המדינה לשנה הפיסקאלית 2018-2019, המתחילה באפריל 2018. נציגי הצבא ומשמרות המהפכה זעמו על הגידול הלא מספק בתקציבם, ואיימו למנוע את אישור התקציב.

נציגי האוצר, שנתמכו על ידי הנשיא רוחאני, שינו בלחץ אנשי הצבא אך במעט את התקציב. בישיבה השתתף, לפי דיווח באתר של מתנגדי המשטר באיראן, גם גנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס.

רוחאני הציג את הצעת התקציב בפרלמנט ולתדהמתו זכה שם לקריאות בוז ודרישה חד משמעית להגדיל את התקציב הצבאי ובעיקר זה של משמרות המהפכה שכוח אל קודס הוא חלק מהם. הלחץ עזר והתקציב החדש כלל קיצוץ חד בתשלומי רווחה ובסובסידיות, לעומת גידול של ממש, יותר מ-10% בתקציב משמרות המהפכה שהסתכם ב-6 מיליארד דולר.

חלקו של כוח אל קודס בתקציב הזה מוערך ב-40% קרי 2.4 מיליארד דולר, ולפי גורמי ביטחון סכום כפול מתקציב הכוח שנתיים קודם לכן. הסיבה העיקרית היא סוריה, ששואבת תקציבי עתק וכוחות רבים כדי לשמר את שלטונו של אסד ולבצר בה את הבסיס הצבאי הקדמי מול ישראל. המחאה הציבורית שהתעוררה באיראן בינואר, עסקה בין השאר בגידול התקציבי הזה ששאב נתח ניכר מההכנסות שהביא הסכם הגרעין בשנתיים האחרונות.

הענף העיקרי שהרוויח מכך היה האנרגיה, יצוא הנפט ופיתוח שדות הגז. הנתונים שהוצגו באתרי מתנגדי המשטר ובכלי תקשורת ערבים הראו כי סך הכנסות הנפט בשנתיים אלה 2016-17 הגיעו לכ-4 מיליארד דולר, ומחציתם הושקעו במשמרות המהפכה ובעיקר בכוח קודס.

צבא קטן שכפוף לסולימאני

כוח קודס מונה כ-5,000 חיילים וסוכנים איראנים ועוד יותר מ-10,000 בני לאומים אחרים, רובם שיעים השייכים למיליציות-חסות.

הכוח מורכב משלוש זרועות. זרוע מודיעינית ובה יחידת איסוף גדולה הפועלת בכל העולם ולה נציגים בשגרירויות איראן במדינות רבות. הזרוע מפעילה יחידה שאחראית על פיגועים וחיסולים של יריבים פוליטיים. שלושה מחברי הזרוע הזו נעצרו בינואר בגרמניה בחשד שניסו לבצע פיגוע בשגרירות ישראל בברלין ובגן יהודי בעיר. המוסד היה זה שלפי הפרסומים חשף את החוליה והעביר את המידע למודיעין הגרמני. זרוע זו אחראית גם על תכנון חיסולו של שגריר סעודיה בוושינגטון בשנה שעברה.

הזרוע הצבאית כוללת יחידות עילית שמעורבות ישירות בלחימה בזירות שונות בעולם. הזרוע הזו גדלה מאוד במהלך הלחימה בסוריה לצד כוחות משטר אסד נגד המורדים. הזרוע מצוידת בכלי נשק מתקדמים ובטילים מסוגים שונים ומשמשת מעין צבא קטן הכפוף למרותו הישירה של סולימאני. יש בה יחידות של נ"מ, ארטילריה ונ"ט.

הזרוע השלישית כוללת את המיליציות שבהן לוחמים שאינם איראניים - רובם מאפגניסטן, פקיסטן ועירק, ומפקדים עליהם מפקדים איראניים. זרוע זו מעסיקה מאות יועצים ומדריכים בקרב המיליציות והארגונים העצמאיים דוגמת חיזבאללה והם אנשי הקשר בין ארגונים אלה לבין סולימאני. עד לפני שלוש שנים היה משקלה של זרוע זו קטן יחסית אך מאז הגברת המעורבות האיראנית בסוריה, כוח האדם שלה קפץ פי שלושה.

את הירי הלילה כלפי רמת הגולן ביצעו אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה, ביחד עם ארגונים מקומיים שבהם הם תומכים. האידיאולוגיה של כוח קודס היא יצוא המהפכה האיסלמית האיראנית באמצעות סיוע צבאי ואחר לארגוני טרור מקומיים. יצוא המהפכה הוא מונח קומוניסטי, אבל הוא רלוונטי לאיראן השיעית.

ב-1979 קבע המנהיג דאז האייתוללה חומייני כמטרה את החלפת השלטונות החילוניים במדינות ערב הסוניות ברובן ואת ה"כופרים" במערב, וישראל נציגתו במזרח התיכון, כאויב שצריך להילחם בו.

משמרות המהפכה הופקדו על המשימה הזו, וב-1990 הוקמה יחידה מיוחדת לשם כך, הכפופה ישירות למנהיג העליון, ולא לנשיא או לממשלה. היחידה נקראה "נירויה קודס" - כוח ירושלים, והיא הורכבה מהתומכים הנאמנים ביותר של המשטר, חטיבת עילית, למעשה ארגון החתרנות והטרור הגדול ביותר במזרח התיכון.

לאורך השנים היחידה התרחבה וקיבלה תקציבי ענק לפיתוח יכולותיה במספר תחומים. מערך מודיעין עולמי מסועף האחראי בין השאר ליצירת קשר עם ארגוני טרור ומחתרת מקומיים ולקשר עמם, מערך צבאי מתקדם ומאומן היטב, המשמש ללחימה בשטח לצד ארגונים אלה ועיקר פעילותו בלבנון ובסוריה הוא מצויד בנשק החדיש ביותר שיש בידי איראן כמו גם בטילים כמו אלה שנורו הלילה אל רמת הגולן גראד רוסי ופאג'ר 5 המיוצר באיראן.

תפקיד נוסף של מערך זה הוא אימון ארגוני החסות ולזכותו נזקפת הקמתו של חיזבאללה והפיכתו ממיליציה זניחה בלבנון לארגון הצבאי השולט למעשה במדינה. כוח קודס מונה כמה אלפי לוחמים, בלבנון שוהים דרך קבע כאלף מהם ובסוריה לפי ההערכות כ-3000 לפחות, רובם אנשי המערך הצבאי, ומאות מהם בתפקידי הדרכה ותיפעול בקרב הארגונים המקומיים, כמו חיזבאללה, "אל נג'בא" וארגונים איסלמים אחרים בסוריה.

ביוני 2011, הסביר המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי את תמיכת ארצו במשטר הסורי: "בכל מקום בו קיימת תנועה אסלאמית, פופולרית ואנטי-אמריקאית, אנו תומכים בה". גם חמאס והג'יהאד האיסלמי זכו וזוכים לתמיכה איראנית באמצעות כוח קודס, ותחת השפעתה מצויים מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס, הנחשבים נושאי הקו התקיף המונע פשרה עם אבו מאזן וישראל.

כוח קודס היה זה שפעל עם מפקד כוחות חיזבאללה עימאד מורניה לביצוע הפיגוע בבניין הקהילה היהודית "אמיא" בבואנוס איירס ב-1994, ובו נהרגו 85 בני אדם. ישראל חשפה אז את הקשר האיראני לפיגוע אך ממשלו של הנשיא מנם מנע חקירה של ממש.

המפקד שהגיע ממשפחת איכרים עניה

במלחמה בסוריה היו אנשי כוח קודס מעורבים מהרגע הראשון, לפי דוחות של הסי איי איי הם שימשו כוח המגן העיקרי על נשיא סוריה אסד ומשפחתו ובהמשך השתתפו בקרבות נגד המורדים שנתמכו על ידי סעודיה והמערב. לפני שנתיים ויותר החלה התבססות של הכוח באזורים הקרובים לרמת הגולן, ראשית בסיוע לכוחות חיזבאללה שהגיעו לאזור.

האחראי לכך מטעם חיזבאללה היה סמיר קונטאר, המחבל שרצח את בני משפחת הרן ושוחרר בעסקת רגב וגולדווסר. ישראל הבחינה בכך ונקטה פעולות נגד אנשי חיזבאללה והאיראנים, בין השאר יוחס לה חיסולו של קונטאר ושל כמה ממפקדי חיזבאללה באזור דמשק בדצמבר 2015. וכן הירי אל שיירה שהיו בה מפקדים איראנים בגולן הסורי לפני שלוש שנים. שניים מהם נהרגו.

מי שמוביל את האופרציה הוא המבוקש מספר אחת, הגנרל קאסם סולימאני הוא מפקדו של כוח קודס מזה עשרים שנה, ובשל אחריותו לשורה ארוכה של פיגועים נגד ישראל ומדינות אחרות הוא נחשב כמבוקש החשוב ביותר באזור, הן מצד ישראל והן של ארצות הברית. את מעמדו באיראן ניתן לכמת בכסף, נתח ניכר מהתקציב הצבאי של איראן מוקדש לכוח שעליו הוא מופקד ובדצמבר לא אישר הפרלמנט את תקציב איראן אלא לאחר שהוכפל התקציב למשמרות המהפכה ולכוח קודס.

סולימאני הגיע ממשפחת איכרים עניה, שסבלה תחת משטר השאה ומשם קצרה הדרך להיותו פעיל מרכזי במהפכה ואחר כך בכוחות הנאמנים ביותר של המשטר. שנים ארוכות היה דמות חשאית שבמוסד ובסי איי איי ניסו לדלות עליו פרטים, אך בשנים האחרונות הפך לדמות פומבית ונראה לא אחת נואם בעצרות צבאיות. כפיפותו הישירה למנהיג העליון חמינאי מעניקה לו חופש פעולה ללא צורך באישור ודיווח למפקדי הצבא או לנשיא רוחאני.

פעולת המל"ט החמוש בחומרי נפץ שהופל לפני שלושה חודשים בבקעת בית שאן מיוחסת לו. לפי גורמי מודיעין ישראלים סולימאני יבקש לשקם את המוניטין שלו שנפגע אנושות בפעולות האחרונות של צה"ל בסוריה, ובידיו הכוח והאמצעים. החשש הוא שיבקש כבעבר לחפש זירות פעולה נוחות יותר, קרי פעולות טרור נגד מטרות ישראליות ויהודיות במקומות אחרים בעולם.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד