גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כסף הוא לא מילה גסה, אבל לא בשביל זה למדתי קולנוע"

צחי גראד משיק את סרטו השלישי ומספר איך עושים סרט שבו הבמאי הוא גם הכותב, השחקן, המפיק, המלהק ואחראי הלוקיישנים ● ראיון

צחי גראד / צילום: כפיר זיו
צחי גראד / צילום: כפיר זיו

אישי: בן 56, נשוי + 2, גר בכפר מסריק

משחק (רשימה חלקית): "מישהו לרוץ איתו", "מדוזות" "מי מפחד מהזאב הרע", "תמרות עשן", "להיות איתה", "השוטר הטוב", "על המפה"

בימוי: "ג'ירפות" (2001), "תנועה מגונה" (2007), "הבן דוד" (2018)

עוד כש"הבן דוד" היה מפוזר בשברי רעיונות על פתקים שמילאו קיר שלם, צחי גראד הבטיח שאם ישיג את המימון, הוא יצלם את הסרט בבית שלו בכפר סירקין, מושב ותיק בפאתי פתח תקווה. משהו בסטודיו שלו במושב, צריף מתפורר של שני חדרים סדוקים, עם שירותים רעועים, ברז אחד שבקושי עובד במטבח, ושטח פתוח, פראי ומוזנח, שנפרס מהמרפסת הקטנה, הקפיץ לו את דופק היצירתיות.

אמר וקיים. לא רק ש"הבן דוד", סרטו השלישי של גראד, צולם אצלו בבית ובסטודיו בכפר, הילדים שלו, עלמה ובן, משחקים את הילדים של נפתלי, הדמות הראשית שהוא מגלם. כשחקן שנהג לשמור בקנאות על פרטיותו, הקלות שבה נתן למצלמות לפלוש למרחב האישי ולמשפחה שלו, עד כדי ירידה לפרטים כמעט אינטימיים, מפתיעה למדי.

גם הביוגרפיה והמאפיינים של נפתלי הם כמעט אחד לאחד גראד: בוקר אחד בשעה מוקדמת אוסף נפתלי, בן 48, נשוי פלוס שניים, שחקן ויוצר, ליברל אוהב אדם ומאמין גדול בשלום, פועל ערבי בשם פאהד לשיפוץ הסטודיו שלו, שנמצא צמוד לביתו ביישוב כפרי במרכז הארץ. באותו בוקר מותקפת נערה ביישוב וחשדם של אנשי הכפר נופל על פאהד. נפתלי יוצא להגנת הפועל (והשיפוץ שלו, שעליו חלם זמן רב) אבל המציאות גדולה עליו והוא מתקשה להתמודד עם לחצי הסביבה. במהלך יממה אחת הולכים חייו ונפרמים: השיפוץ לא מתקדם, פאהד בסכנה, פגישה חשובה משתבשת, הוא רב עם אשתו, והכול יוצא משיווי משקל.

תהיתי בשביל מה היה צריך לתת לאנשים להציץ לו הביתה, לא מאיזה חור מנעול קטן, אלא דרך עדשת מצלמה רחבה, ולחשוף אותו ככה. ההסבר שנתן הוא שיש בבחירה הזאת הרבה דברים חיוביים: "ההחלטה הייתה משפחתית", הוא אומר כשאנחנו יושבים במרפסת המרופטת של הסטודיו, מול השדה היבש, והעוזר שלו, אוריה, מכין תה מזוטה לבנה שקטף מהעציץ. גראד מגלגל לו סיגריה ומציץ מדי פעם לטלפון שמטרטר בלי הפסקה: "הילדים רצו את זה יותר ממני, ובסופו של דבר זאת היתה חוויה מעצימה לכולנו. הסרט עובד על ממד של אותנטיות. מה שהצופה מקבל בסוף, זה תוצר של הרבה ניואנסים קטנים וכוונות שמונחות מולו. במקביל, התסריט צריך להיות טוב וכשזה מתחבר נכון, מרגישים את זה".

זה מזכיר לי קצת סרטים כמו "שלושה שלטים באבינג, מיזורי" - גם שם יש גלריה של דמויות בתרחישים קיצוניים מאוד, בעיירה דמיונית לגמרי. מה שאני מנסה להגיד הוא שההיצמדות למציאות היא לא בהכרח ערובה לאמנות טובה.

"אני מאוד אוהב בדיון, אבל הרבה פעמים יש צרימה בינו לבין המציאות. האותנטיות חשובה, כי היא עוטפת אותך. אבל הנה, עכשיו אני כותב תסריט על יהודי שיוצא לנקום בנאצים אחרי השואה".

הבחירה בלוקיישן פרטי כל-כך, חוסכת תחקיר והסתגלות, על זה אין ויכוח.

"כשאתה מכיר את הלוקיישן, אתה יכול לכתוב את הסצנה לפי איך שהדלת בדיוק נפתחת, מדויק, יכולתי לעשות סקיצות מצולמות של רוב הסצנות. חוץ מזה, המצאתי את כל הסיפור".

אז לא שכרת מישהו שישפץ לך את הסטודיו?

"זה לא סרט דוקומנטרי, כמו הפרויקט הבא שלי, אבל יש בו אלמנטים ריאליסטיים".

בגראד יש עירוב תחומים, שילוב של רוחניות, אנליטיות, קצת פילוסופיה וחספוס ישראלי, שהופכים אותו לשחקן נגיש ואהוב, שזכור מהסרטים "מישהו לרוץ איתו", "מדוזות" ו"מי מפחד מהזאב הרע", ומסדרות טלוויזיה כמו "תמרות עשן", "להיות איתה" ו"השוטר הטוב". הוא שיחק כדורגל כילד, יש לו תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב ותואר במשחק. ב"הבן דוד" הוא היה אמון על הכתיבה, ההפקה, הבימוי והמשחק: "הכול תלוי בהכנה טובה ובכתיבה טובה וצריך קשב, ריכוז ולזהות את הטפל והעיקר", הוא אומר.

איך מזהים את העיקר?

"עיקר של כל סרט הוא העריכה. היו סצנות שלא שוחקו טוב, אבל ידעתי שהכול יסתדר בחדר העריכה. קודם כול הייתי במאי. גל זייד (שחקן ויוצר בכיר, ל' ר') אמר לי, אל תפחד מהמשחק, תעשה את זה קל".

חשבתי שהכול מתחיל במימון.

"זאת הייתה אחת הסיבות שבגללה רציתי לצלם בבית, כי הבנתי שזה יוזיל את התהליך. לא הייתי צריך לגייס את שני מיליון השקלים שהם המינימום. כל השחקנים באו בשכר התנדבותי".

גם אתה לא הרווחת גרוש.

"צייר מצייר לא בגלל שהוא רוצה להרוויח. כסף הוא לא מילה גסה ואתה רוצה לעשות את הקופה, אבל לא בשביל זה למדתי קולנוע. אני מתפרנס יפה מאוד ממשחק ועושה פרסומות כדי לעשות פיצ'ר".

אתה מצליח לשחק כשאתה בתוך תהליך של יצירת סרט?

"עם 'הבן דוד' לקחתי הפסקה של שנה ממשחק, כי הבנתי שאני חייב להתפנות. ממש לפני הצילומים עשיתי את 'על המפה' עם 'מה קשור', כדי לשמור על כושר, ועכשיו אני משחק מלא. תפקיד ראשי בסדרה פאנץ' של יס, על תחילת הסטנד-אפ; פיילוט לסדרה של עודד דוידוב שמבוססת על ספר של דרור משעני לקשת; סדרה עם קרן מור, משהו עם גור בנטוביץ', בקיצור, אני טוחן".

אל עומק הסוגיה הישראלית-פלסטינית נחשף בסרט "כוונות טובות", ומאז היא מלווה אותו ומופיעה גם ב"הבן דוד" מהזווית הגזענית וממעשה שיפוץ הבית (כפי שהוא מופיע בסרט). "צריך לשפץ את המדינה", הוא אומר. "בנינו אותה מהר, והכול נסדק. צריך לתקן, לפגוש את המציאות האחרת ולהבין אותה. זה עוזר להתבונן על הבעיות הכי עמוקות אחרת. הרי אפשר היה לעשות כבר מזמן אקזיט על השלום, אבל אנחנו מעדיפים את המוכר, את הסטטוס קוו. הייתי רוצה לגייס את הרשת כדי לייצר באמצעותה דמוקרטיה ישירה, לערוך משאלי עם ולייתר את הפוליטיקאים. אנחנו בדרך לשם. הרשת הרי כבר גדולה מאיתנו, אז בואו נשתמש בה לצרכים שלנו, רק צריך לרתום את הציבור. אי אפשר לעשות את זה בגלל ההנהגה, שלא רוצה לאבד את כוחה".

לפני הראיון אמרת לי שאתה לא מעורה בפוליטיקה, ואתה עמוק בפנים. גם בסרט וגם בפרויקט הבא שלך.

"אני מצלם סדרת רשת, תיעוד עצמי, שבה אני מציע ליהודים וערבים להשתתף בסדנאות לתרגול מו"מ שיתקיימו בקיץ, בתשלום של שכר מינימום למשתתפים. התגובות מדהימות".

למרות האנרגיות, מה הכי קשה בלעשות סרט כמעט לבד?

"זה מעשה גדול ומורכב שבכל שלב אתה מתחיל מחדש. יש רעיון, ואז צריך להתחיל מחדש עם הכתיבה. וכשהיא מסתיימת, מתחילים בגיוס כסף, ואז בליהוק. ואז עם הצילומים הכול מחדש. והעריכה היא שוב הכול מחדש. ויש מוצר, אז צריך לשווק אותו".

לפחות אהוד בלייברג היה איתך כמפיק שותף.

"וזה הכרחי, כי אני לא למדתי קולנוע ואין לי את הקשרים עם החבר'ה מהכיתה".

גם לא למדת בימוי.

"אבל אני מעולה בזה. יש לי תפיסה מרחבית ואני יודע לכתוב תסריט ומתעקש עד שאני מוצא את השורה הנכונה. ואם אני מצליח להיות אותנטי, אז האנליטיות עוזרת לי להקפיץ הכול למעלה".

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?