גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחדל החשמל פוגע באיכות החיים

ישראל נמצאת בפיגור משמעותי אחרי העולם בייצור אנרגיות מתחדשות. זה הזמן לפעול

חווה סולארית / צילום: רויטרס
חווה סולארית / צילום: רויטרס

יום אחד תוקם פה ועדת חקירה כדי לחקור את המחדל הגדול של הכלכלה הישראלית. כיצד ייתכן, ישאלו ילדינו, שחשמל עדיין עולה כסף? ומדוע איננו בחינם? הוועדה תחקור גם מדוע אנחנו ממשיכים להשתמש בפחם, בנפט ובגז המזהמים את הסביבה ופוגעים בתוחלת-החיים? כיצד הרשינו למחדל הזה לפגוע בבריאותנו? ומדוע, בניגוד למדינות מתקדמות, לא עברנו לייצר חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת, נקייה וזולה?

האבסורד מתחדד כשבוחנים מה קורה סביבנו. באוקטובר 2017, כשנפתחו מעטפות מכרז המשרד לפיתוח אנרגיה מתחדשת בערב-הסעודית, ציפתה הפתעה. המשרד ביקש הצעות למפעל שייבנה בסאקאקה שבצפון המדינה. את ההצעה הנמוכה ביותר הגישה תשלובת חברות מאבו-דאבי ומצרפת - 1.79 סנטים לקילוואט/שעה בלבד, כ-7 אגורות. לשם השוואה: הצרכן הישראלי משלם 55 אגורות לקילוואט/שעה, סיבה לקנאה ולאכזבה.

יותר מוקדם אצלנו, במארס 2017, במכרז של רשות החשמל עמד המחיר הזוכה על 19.9 אגורות לקילוואט/שעה. כמעט פי שלושה מבערב-הסעודית, אך הרבה מתחת ל-55 אגורות שאנו משלמים.

למעשה, הציבור הישראלי משלם מחיר גבוה בהרבה. כבר ב-2012, הגיש פרופ' ירון זליכה חוו"ד שקבעה, כי עלות ייצור החשמל גבוהה בהרבה מהמחיר המוצהר, ועלותה האמיתית כ-109 אגורות לקילוואט/שעה. לדבריו, הסיבה העיקרית לפער, היא תוספת אומדן העלות של הנזקים הסביבתיים הנגרמים מייצור החשמל, שהוערך בכ-41 אגורות לקילוואט/שעה.

הערכות שונות קובעות, שכ-2,500 אנשים מתים מוות מוקדם כל שנה מזיהום אוויר. יותר מנפגעי טרור ותאונות-דרכים ביחד. המקורות העיקריים לזיהום האוויר הם תחבורה וייצור חשמל. ככל שנעבור לרכבים חשמליים, נעביר את בעיית הזיהום לייצור החשמל. כיום ב-2018 בישראל, למרות חקיקה, שיפורים, השקעות ומעבר חלקי לגז, אנחנו עדיין צורכים חשמל יקר ומזהם. הממשלה קובעת יעדים למעבר לאנרגיה מתחדשת, אך אפילו יעדיה הנמוכים לא מושגים, וישראל היא האחרונה במדינות ה-OECD בשימוש באנרגיות מתחדשות לייצור חשמל, עם אחוזים בודדים.

ניתן וצריך להעביר את ישראל ל-35% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. בניגוד לאירופה שנהנית ממפלי מים עצומים, שמהווים חלק בייצור החשמל, השינוי בישראל יכול לבוא משני מקורות. הקמת שדות סולאריים גדולים או שדות טורבינות רוח; ועידוד גגות סולאריים במפעלים ובבתים.

פתרון ארוך טווח נוסף הוא תחנות-כוח גרעיניות. צרפת, לדוגמה, מייצרת קרוב ל-100% מצריכת החשמל באמצעות אנרגיה גרעינית ואף מייצאת חשמל. אנרגיה גרעינית לא מוגדרת כאנרגיה מתחדשת, כי היא מתבססת על צריכת אורניום מתכלה, אך היא אנרגיה נקייה, בטוחה וזולה, לאחר ההשקעה הראשונית הנדרשת לבניית תחנות הייצור.

למרות התפתחות הטכנולוגיה, קיימות עדיין שתי מגבלות עיקריות המונעות שימוש מאסיבי יותר באנרגיה מתחדשת. הראשונה, בעיית האגירה. אגירת חשמל יכולה להתבצע במקום הייצור, ואפילו אצל הצרכן. סוללות שיותקנו בבתים יוכלו לפתור חלק מבעיית האגירה ולהבטיח אספקת חשמל במשך ימים של תקלות באספקת החשמל. בכל מקרה, עד שישתפרו פתרונות האגירה, נצטרך כנראה להשאיר תחנות מבוססות גז כחלק מהפתרון הכולל.

הבעיה השנייה היא ההולכה. רשת החשמל נמצאת כיום בבעלות מונופוליסטית של חברת החשמל, והלוגיסטיקה להובלת חשמל בטוחה לצרכנים מקשה על פתיחת התחרות.

לשמחתנו, הטכנולוגיה ממשיכה להתפתח וקיימים כיום פתרונות טובים יותר גם לאגירה וגם להולכה.

שוק החשמל הישראלי דומה לשוק התקשורת בשנות ה-70 במאה הקודמת. דוח בנק ישראל קבע לאחרונה, ש"ישראל מפגרת באימוץ השימוש באנרגיות המתחדשות הן ביחס לתוכניות שהממשלה אימצה, והן ביחס לנורמות הבינלאומיות". ניתן לטעון  כי עד כה, הפיגור של ישראל דווקא חסך למשק הרבה כסף בעקבות הירידות החדות בעלות הטכנולוגיה הסולארית, אך במצב הנוכחי זה מתחיל להיראות כמו מחדל ענק. כיום כ-20% מייצור החשמל נמצא כבר בידיים פרטיות. אבל השוק עדיין לא עבר רפורמות מבניות ופתיחה אמיתית לתחרות.

אנחנו הצרכנים משלמים את המחיר בחשמל יקר ומזהם. בשנים הקרובות מחיר ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות צפוי להמשיך ולרדת; והמחיר האמיתי של חשמל מזהם צפוי לעלות. ועדת החקירה שתקום תביט באבו-דאבי ובסעודיה שמייצרות חשמל נקי (ואולי בחינם), ותצטרך לחשב את הפגיעה שנגרמה לכלכלה, יחד עם עשרות-אלפי חיי אדם שלא הצלנו, כי המשכנו לזהם.

מחדשים את האנרגיות

■ הכותב הוא יזם חברתי ומשקיע היי-טק. 

עוד כתבות

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור