גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופרגול? חבורת הזבל? היום אוספים קלפים בבלוקצ'יין

בשנות ה-90 הפוגים שלטו, בשנות ה-2000 עברנו לסופרגול ולקלפי פוקימון, אבל עכשיו אנחנו בעידן אחר ● משחקי האיסוף של פעם עלו לרשת, מתבססים על בלוקצ'יין ומאפשרים לרכוש רובוטים, פרחים וכלבים שמחירם מגיע לעשרות אלפי דולרים

CryptoKitties \ צילום מסך
CryptoKitties \ צילום מסך

לפני שנה חצה הביטקוין את מחיר האלף דולר, חצי שנה מאוחר יותר הוא כבר גירד את ה-20 אלף דולר למטבע בודד, ומאז הוא הספיק "להתרסק" לקצת יותר מ-9,000 דולר. התנודות האלה עוררו עניין אדיר במטבעות הקריפטו ובטכנולוגיה שמאחוריהם, הבלוקצ'יין, המאפשרת ליישם חוזים ולנהל פעילות עסקית שלא דרך גוף מרכזי. הספקנים מדגישים שעדיין לא נמצא שימוש מעשי של ממש לאותה מערכת מבוזרת. מצד שני, נמצא שימוש לא מעשי אבל צבעוני מאוד דווקא נמצא לה.

הכל התחיל בסוף נובמבר עם CryptoKitties, חתולים מאוירים בקו קליל ותיאור קצר, כמו "אוהב לשמוע ביונסה בזמן שטיפת הכלים" או "חולם לעבוד בנאס"א". כל חתול קיבל ייצוג ויזואלי ייחודי, ומשתמשים החלו לסחור בהם כמו קלפים של חבורת הזבל. מה שבא אחר כך הפתיע גם את המפתחת, חברת אקסיום זן הקנדית: ההתלהבות האדירה סתמה את רשת את'ריום, שעליה יושבת הפלטפורמה, והיקף המסחר החתולי הגיע לעשרות מיליוני דולרים.

בעקבות זאת קמו מתחרים רבים, שכולם פונים ליצר האספני האובססיבי שחבוי ברבים מאיתנו, ושהתבטא בעבר באיסוף פוגים, קלפי פוקימון או סופרגול. רוב המשחקים מתבססים על אותו רעיון בסיסי: השחקנים יכולים לקנות, למכור ולעיתים לגדל ולהרביע יצורים דיגיטליים. לכל יצור יש זהות ייחודית ולא ניתנת לשינוי, והבעלות עליו היא מלאה. אפשר לעקוב אחריו באמצעות פלטפורמת הבלוקצ'יין שבה פועל המשחק, ומחירי היצורים נקבעים במכירה פומבית של הקהילה. המפתחים בדרך כלל לוקחים עמלה מכל עסקה שמתבצעת בפלטפורמה. כמות המשחקים היא עצומה, ולרבים מהם יש אתרים נלווים שמתעדים את הקלפים או משמשים פלטפורמות לרכישת אביזרים כמו כובעים מטופשים לחלוטין.

העובדה שמדובר באוספים שמתקיימים רק במרחב הדיגיטלי לא עוצרת אספנים מלהשקיע סכומי כסף גדולים - שלא לדבר על זמן - כדי לשים את ידם על פריט דיגיטלי נדיר ולסחוב בו בעסקאות חליפין. בשלב הבא, שמתפתח בימים אלה, נוצרות חנויות דיגיטליות סביב האוספים: סטארט-אפ בשם Rate Bits אפילו גייס לאחרונה 6 מיליון דולר ממשקיעי הון סיכון בולטים כדי להקים חללים מקוונים שבהם אפשר למכור מגוון נכסי קריפטו.

בשלב הזה אתם אולי שואלים, ובצדק, למה שמישהו יבזבז כל כך הרבה כסף על נכס דיגיטלי? אי אפשר פשוט לעשות צילום מסך ולהעביר את החתלתול למחשב אחר? אפשר כמובן, אבל גם אפשר לזייף קלפי פוקימון. זה מוציא את כל הכיף.

מעבר לייצר האספני, הרעיונות שמאחורי האוספים האלה יכולים לשנות את הדרך שבה אנחנו מנהלים את הנכסים הדיגיטליים הקיימים שלנו. אם זה שיר, תמונה או סרט, המוצר הדיגיטלי עדיין משוכפל ללא היכר וללא עלות, למרות עליית פלטפורמות כמו נטפליקס וספוטיפיי. המשחקים מצליחים לשמור על אותנטיות של נכסים דיגיטליים ולשמור על זכויות יוצרים, כפי ששום גורם אחר לא הצליח לפניהם.

עם זאת, למרות ההתלהבות מעולם הקריפטו בחודשים האחרונים, עדיין מדובר בפלטפורמות למיטיבי לכת, שחלקם מצליחים להפיק מהמשחקים רווחים נאים - הרבה פעמים על חשבונם של הסקרנים, שלא ממש יודעים מה הם עושים. ובכל זאת, לטובת הסקרנים (שבתקווה יהיו זהירים), הנה כמה מהמשחקים המובילים.

1. החתולים החלוצים

מקור כל ההייפ. CryptoKitties הוא משחק האספנות הראשון, נבנה על גבי רשת הבלוקצ'יין של את'ריום ומרכז עד היום את מירב העניין עם כ-40 אלף עסקאות שבועיות שונות וחתולים שמוצעים למכירה במאות אלפי דולרים. עד היום ריכז המשחק עסקאות בהיקף 23 מיליון דולר - 3 מיליון מתוכם בשבוע הראשון להשקתו. לפני כחודש החברה השלימה גיוס של 12 מיליון דולר, בהובלת אימפריית ההון סיכון אנדריסן הורוביץ.

העניין סביב המשחק אף הצמיח תגובה ערה ממפתחים חיצוניים, כמו למשל KittyRace. באמצעות המשחק יכולים בעלי החתלתולים הווירטואליים יכולים להתחרות אחד נגד השני במסלול מרוץ סגול ומפותל ולצלילי מוזיקה אלקטרונית מסעירה.

CryptoKitties - חתולים וירטואליים שחלקם נסחרים במאות אלפי דולרים

2. הצבעונים המכוערים

סוחרי פרחים פוטנציאליים מוזמנים לקחת חלק במיזם הזה שבו השחקנים קונים, מוכרים ומכליאים בין פרחי הצבעונים. הבחירה בפרח היא כמובן אירונית, ומתייחסת במובהק לבועה הפיננסית המפורסמת מן המאה ה-17, שבה המסחר בצבעוניים איבד כל קשר למציאות והתפוצץ למשקיעים רבים בפנים. הבועה המפורסמת היא גם זו שאליה מושווה שוק המטבעות הדיגיטליים לעתים קרובות.

הפרחים במשחק מוגדרים בידי המפתח כ"יצירת אומנות מינימליסטית ודקונסטרוקטיבית" על בסיס הצבעונים. במילים אחרות הם מכוערים ביותר, וצריך הרבה דמיון כדי שהם יזכירו את הפרח המרשים. משחק נוסף שמתבסס על צבעונים הוא Ether Tulips, שבו אפשר גם לצאת איתם לקרב, פרח אחד נגד השני.

CryptoTulip - משחק איסוף צבעונים. הקריצה לבועה המפורסמת ברורה

3. הכלבים המעתיקנים

מאז שהתחילה טרפת הביטקוין פועל במרץ הרגולטור הסיני כדי לדכא את צמיחת המטבעות הדיגיטליים, כרייתם והמסחר בהם. אבל זה לא אומר שחיות חמודות הן מחוץ לתמונה. זה לקח לענקית האינטרנט הסיני באידו רק שלושה חודשים להעתיק לחלוטין את CryptoKitties, והכוונה היא לחלוטין, עד לרמת רוח עיצוב החיה השטותית והתיאורים השובביים. באידו רק החליפה את החתולים בכלבים - ויצרה את CryptoDogs.

מועד השקת השקת המשחק של באידו, תחילת פברואר האחרון, כנראה לא היה מקרי ונועד להתחרות בהשקה שערכה אקסיום זן לגרסה הסינית של CryptoKitties. משחק הכלבים, שנגיש רק בשפה הסינית, מבוסס על פלטפורמת בלוקצ'יין פתוחה בשם Achain, מעין גרסה סינית לאת'ריום. הכלב היקר ביותר שנמכר במשחק עד כה עלה למשתמש בר המזל 19 אלף דולר.

באידו היא לא החברה הסינית היחידה שנכנסה לתחום. במרץ השיקה ענקית אחרת, שיאומי, משחק משלה עם ארנבונים (CryptoBunnies, איך לא). המשחק נגיש רק עבור מי שמוכן לפתוח חשבון משתמש בחברה, וגם הוא מגיע רק בסינית.

CryptoDogs - כמו משחק החתולים המצליח, רק עם כלבים ובסינית

4. הרובוטים הלוחמים

CryptoBots, שפותח בידי חברת משחקי מובייל רוסית, משתמשת בפלטפורמת את'ריום כדי לנהל צבא רובוטים ייחודיים. מלבד כל מה שיש ל- CryptoKitties להציע, המשחק גם מאפשר למשתתפים להוכיח עליונית טכנולוגית באמצעות קרבות רובוטים.

לא מדובר על דו-קרב מנומס, אלא על אירוע רב משתתפים שהמנצח זוכה ברובוט מהמערכת. היתר נאלצים לקחת את הזמן ולהרכיב מחדש את המכונות הפצועות (אם שיחקתם בניינטיז One Must Fall 2097, אתם בטח נאנחים בנוסטלגיה עכשיו). המשחק עדיין בתחילת דרכו וכרגע משתתפים בו כ-10,000 איש.

CryptoBots - רובוטים הנלחמים זה בזה בדומה למשחקי מכות של פעם

5. המפלצות המשונות

עוד גרסה אלימה לחתולים המקוריים היא המשחק הסינגפורי הזה, שמאפשר למשתתפים בו לאסוף מפלצות שונות ולתת להן להילחם אחת בשנייה.

כדי להצליח במשחק, צריך לאמן את המפלצות בטורנירים שונים להן ניסיון ומעשירים את מגוון מיומנויות התקיפה שלהן. זוכרים את פוקימון לגיימבוי? זה קצת דומה, רק שהמפלצות נראות משונות יותר, כמו עבודת יצירה אלגוריתם לא מאומן.

Eteremon - לאסוף מפלצות, לאמן אותן ולתת להן להילחם. כן, כמו פוקימון

6. הפנדות החדשות

הפנדה, כמו החתול, היא חיית אינטרנט פופולרית, אבל לקח כמעט חצי שנה עד שמישהו העלה בדעתו ליצור משחק אספנות שמוקדש לחיה העצלה והמופלאה. למזלנו הפנדות כאן מגשימות את אופיין המכובד ולא לוקחות חלק בקרבות אלימים. במקום זה המטרה היא להפוך את הפנדה לרקדנית הטובה בעולם. בחברה מציינים שחשיבות הריקוד עבור הפנדות החלה בתחרות שנתית, שנועדה לסמל עבור הקהילה השחורה-לבנה את סוף הקציר. רוח הריקוד שורה כיום על פנדות ברחבי כל העולם וזה הדבר החשוב ביותר בחייהם.

המשחק, שגרסת בטא שלו צפויה לצאת בימים הקרובים, יאפשר לשחקנים לקנות, למכור ולהרביע פנדות. באמצעות רבייה דקדקנית, תקבל כל פנדה את האלגוריתם הגנטי שלה, שיעניק לה יכולות ריקוד מגוונות ויעלו את מחירה. יותר מ-10,000 משתתפים רשומים כבר ממתינים להשקת המשחק.

Pandarium - קנו פנדה ועזרו לה לזכות בתחרות הריקוד השנתית

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר