גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר - הזווית הסינית

כמו בכל סכסוך, גם בסכסוך הסחר של ארה"ב עם סין - צדק זה עניין יחסי

אייפון / צילום: רויטרס
אייפון / צילום: רויטרס

רבים וטובים נטו למזער את איומיו של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ לפעול כנגד שותפות הסחר של ארה"ב, ובראשן סין, אשר לשיטתו פועלות בשיטות לא הוגנות הפוגעות בכלכלת ארה"ב וגוזלות מקומות עבודה וקניין רוחני מאזרחיה. בימים האחרונים עושה רושם כי בכוונת טראמפ לחתום על צ'ק נוסף עליו התחייב ערב בחירתו לנשיאות, והוא שינוי מדיניות הסחר של ארה"ב, בדגש על הסחר מול סין. המשקיעים בשווקים הפיננסיים שחיבקו את טראמפ ותוכנית המס העדכנית שלו חוששים, ובצדק, שמא העולם בהובלתו נמצא בדרך למלחמת סחר.

העמדה האמריקאית בסוגיית הסחר עם סין מוכרת ונטחנת עד דק בכל דיון תקשורתי בנדון, ואולם פעמים רבות דווקא נקודת המבט הסינית על יחסי הסחר חסרה. הבנת העמדה הסינית היא אחד המפתחות המרכזיים ללימוד והבנת המחלוקת מבלי ליטול בה עמדה מוטה מראש, מתוקף היותנו קרובים אמוציונלית לעמדה האמריקאית.

הסינים מתלוננים במשך שנים, ובמידה לא מועטה של צדק, על עיוותי המדידה הסטטיסטית המודדת את הסחר הגלובלי ואינה מבטאת היטב את הגלובליזציה של שרשרת האספקה. הלשכות הסטטיסטיות מודדות את כלל הערך של המוצר על-פי המקום ממנו הוא מיוצא ליעדו הסופי, בלי קשר מתבקש לעובדה שרבים מרכיביו מיוצרים במדינות שונות. המתודולוגיה הזו מתבססת על המדריך למאזן התשלומים של קרן המטבע העולמית שפורסם בשנת 1948. במקרה הסיני הפגיעה בנתוני הסחר כפועל יוצא ממתודולוגיה זו היא קשה, שכן סין הפכה ברבות השנים לתחנת הרכבה סופית של מוצרים המכילים רכיבים ממדיניות שונות.

הדוגמה הקלאסית הבאה להמחיש את הטיעון הסיני באשר לעיוות המדידה היא נתוני החשבונאות הלאומית הנגזרים מיצוא האייפון של אפל מסין לארה"ב. מדובר על מכשיר שהמסך שלו מיוצר בדרום קוריאה, יפן וכדומה; מעבדים מגיעים מארה"ב; גלאי ID מיוצר בטייוואן; וגלאי לחץ ברומטרי מיוצר בגרמניה; ולבסוף ההרכבה של הרכיבים מתבצעת בסין. למרות שההרכבה מהווה רק חלק קטן מעלות מכשיר האייפון, הרי שכלל עלות המכשיר המיוצא מסין לארה"ב נכללת בנתוני היצוא הסיני. אנו יודעים כי כ-35% מתוך מכשירי האייפון שנמכרו בשנת 2016 יוצאו מסין לארה"ב, ולפיכך ניתן ללמוד כי כ-17 מיליארד דולר מגירעון הסחר של ארה"ב באותה שנה מקורם ביצוא אייפון מסין לארה"ב.

על-פי הערכות בסין, נטרול העיוות האמור בחשבון הסחר היה מפחית את גירעון הסחר בסחורות ב-40%.

אי-אפשר לחייב סינים לקנות מארה"ב

ראוי לציין כי גירעון הסחר למול סין הוא אמנם הגדול ביותר של ארה"ב ביחס לכל שותפות הסחר שלה, ואולם מול כל שותפות הסחר שלה מנהלת ארה"ב גירעונות סחר לא מבוטלים, כפועל יוצא מהחיסכון הלאומי המכווץ ותאוות הצריכה הפרטית הנשענת על יבוא. בכל האמור בטענה האמריקאית למניפולציה סינית במטבע המקומי, אשר מביאה להחלשתו המלאכותית ומייצרת יתרון ליצוא הסיני, טוענים בסין בין השאר כי האמריקאים הם אלה שמבצעים מניפולציה של המטבע המקומי במשך שנים, באמצעות הרחבות כמותיות.

הסינים טוענים כי העובדה שהמוצרים האמריקאים אינם נמכרים בכמויות ניכרות בסין, היא פועל יוצא של תחרותיות נמוכה של מגזר הייצור האמריקאי; וכי לא ניתן להכריח את אזרחי סין לקנות תוצרת אמריקאית. עליית השכר העקבית במשק הסיני בשנים האחרונות מקטינה את האטרקטיביות של תעשיות הצווארון הכחול שם ומביאה את אלה לנדוד למדינות שבהן שכר העבודה נמוך יותר. לתהליך זה תהיה השפעה ארוכת-טווח על קיטון בגירעון בחשבון הסחר בסחורות של ארה"ב עם סין. גידול ברמת החיים בסין וצמיחת הצריכה הפרטית במדינה יביאו עימם קיטון בחיסכון הפרטי וגידול בצריכה, אשר יגבירו את היבוא הסיני מארה"ב.

היבוא מסין מקטין האינפלציה בארה"ב

הסינים מדגישים כי הדיון הציבורי בארה"ב בסוגיית גירעון הסחר מתמקד בתחום המוצרים, ואולם בתחום הסחר בשירותים גדל העודף המסחרי מרמה ממוצעת של 2 מיליארד דולר בשנים 2000-2008 ל-37.4 מיליארד דולר בשנת 2016. מדובר בשירותים של תיירות, השכלה גבוהה, פיננסים ושירותים מקצועיים שבהם לשיטת הסינים יש לאמריקאים יתרון תחרותי, ולפיכך העודף בסחר בשירותים גדל. ראוי לציין כי נתוני הסחר בתחום השירותים קטנים מהותית מבתחום המוצרים.

עוד טוענים גורמי ממשל סינים כי יבוא הסחורות מסין לארה"ב אמנם גרר אובדן משרות בתעשיות לואו-טק אמריקאיות, אך במקביל הוא חוסך לאמריקאי הממוצע הוצאות שוטפות ניכרות בשל יבוא המוצרים הזולים. היבוא המואץ מסין הוא הסיבה המרכזית בגינה האינפלציה בארה"ב נמוכה, והיא גוררת ריבית בסיס נמוכה התורמת לחיסכון ניכר לאזרח ולתאגיד האמריקאי. כך, ממשלת סין המחזיקה ב-1.2 טריליון של חוב ממשלת ארה"ב, מממנת את חגיגת היבוא האמריקאי בריביות נמוכות.

בשורה התחתונה, עיון שטחי בעמדות הסיניות בתחום הסחר - גם אם מסתייגים מחלקן - מלמד כי כמו בכל סכסוך, גם בסכסוך הסחר של ארה"ב עם סין - צדק זה עניין יחסי ונגזרת של הזווית והאינטרסים של המתבונן.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות ערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים