הטלטלה נמשכת: טראמפ החליט לפטר היועץ לביטחון לאומי

בין המועמדים להחליף את מקמאסטר: ג'ון בולטון, לשעבר השגריר באו"ם, שנחשב הרפתקן שוחר מלחמות ■ בינתיים מתעצמת החקירה על קשרי הנשיא עם רוסיה: התובע המיוחד דורש מחברת ההחזקות של טראמפ למסור לידיו את כל המסמכים שקשורים ברוסיה ■ "תחושה של טירוף בבית הלבן"

טראמפ וטילרסון / צילום: רויטרס רויטרס, Carlos Barria
טראמפ וטילרסון / צילום: רויטרס רויטרס, Carlos Barria

נמשכת הטלטלה בבית הלבן: דונלד טראמפ החליט לפטר את היועץ לביטחון לאומי, ה.ר מקמאסטר, כמה ימים לאחר שפיטר, באופן משפיל, את שר החוץ רקס טילרסון.

בינתיים, מתעצמת החקירה על קשרי הנשיא עם רוסיה: התובע המיוחד, רוברט מולר, דורש מחברת ההחזקות של טראמפ, Trump Organization, להמציא לידיו את כל המסמכים שנוגעים לקשרי טראמפ עם גורמים רוסיים. טראמפ רמז בזמנו, שגלישת החקירה לעסקיו הפרטיים תהיה "חציית קו אדום" ואנליסטים פירשו התבטאות זו כאזהרה שהוא יפעל לפיטורי התובע המיוחד ולהפסקת החקירה אם אכן תתרחש גלישה כזו.

בוושינגטון רווחות שמועות על הדחות נוספות בממשל. על רקע האנדרלמוסיה סביב טראמפ, מדווח היום (ו') "וושינגטון פוסט", שהלך הרוח בבית הלבן גובל ב"טירוף" ושעוזרים בכירים של הנשיא מתאמצים להבחין בין אמת לשמועות שווא על חילופי גברי בממשל. לפעמים הם "מודאגים ועצבניים" ותמהים כיצד תשפיע הכותרת הבאה על הקריירה האישית שלהם.

טראמפ עצמו מעודד את השמועות האלה. הוא אמר אתמול לכתבים: "תמיד יהיו שינויים. אני חושב שצריך לחולל שינויים. אני גם רוצה לשמוע רעיונות שונים".

לדברי ה"פוסט", השינוי הבא בממשל הוא פיטורי מקמאסטר. מעולם לא היתה כימיה בינו לבין הנשיא ושמועות על פיטוריו מרחפות בוושינגטון זה שבועות רבים. אין ספק שהיחסים ביניהם התקררו עוד יותר לאחר דיווח ב"באזפיד", מ-20 בנובמבר אשתקד, שמקמאסטר אמר (בארוחת ערב פרטית בביתה של צפרא כץ, מנכ"לית אורקל), כי טראמפ הוא "אידיוט" ו"שוטה", עם "מוח של ילד בגן ילדים".

טראמפ הודיע לראש מטה הבית הלבן, ג'ון קלי, כי הוא רוצה להחליף את מקמאסטר מפני שהוא נוקשה מדי ושהתדרוכים שלו ארוכים מהנחוץ ואינם נראים רלוונטיים. הנשיא ביקש מקלי לבחון מועמדים פוטנציאליים לתפקיד. בין השמות שהוזכרו: ג'ון בולטון, לשעבר שגריר ארה"ב באו"ם, וקית קלוג, ראש המטה במועצה לביטחון לאומי. גם שמה של צפרא כץ הועלה בעבר, אך לא עתה.

בולטון, ידיד מושבע של ישראל, שדבק באידיאולוגיה של הימין הישראלי, נפגש כמה פעמים עם טראמפ ולעיתים קרובות הביע תמיכה בהחלטות ה"אינסטינקטיביות" שלו. בולטון מרבה לשבח את הנשיא בהופעות בפוקס-ניוז, וטראמפ סבור שהוא נראה טוב בטלוויזיה. עם זאת, בולטון נשקל בעבר לתפקיד שר החוץ. טראמפ התנגד אז, בטענה ששפמו של בולטון אינו מקנה לו דימוי של שר.

מחוקקים דמוקרטים וגורמים מתונים אחרים חוששים ממינויו של בולטון. הם מגדירים אותו כאדם עם "אצבע קלה על ההדק", מחרחר מלחמות וחסיד התערבות צבאית של ארה"ב במוקדי מתיחות עולמיים. בכתבת דיוקן ב"אקונומיסט" מיולי 2006, שנתו האחרונה כשגריר באו"ם, הוא תואר כ"אדם שאינו מתאים לנהל דיפלומטיה בינלאומית בגלל "אי יכולתו - או אי נכונותו - לעשות ידידים ולבנות בריתות בארגון שלחם חוקו הוא נטוורקינג, פשרות וקונצנזוס".

לזכותו של המועמד האחר, קלוג, נרשמת העובדה שטראמפ אוהב לבלות בחברתו ושהוא מרבה לטוס עם הנשיא ברחבי ארה"ב.

החקירה מתהדקת

אך כל התהפוכות בבית הלבן מחווירות לנוכח התהדקות חבל החקירה של התובע המיוחד סביב צווארו של הנשיא. הצו המשפטי שמורה לחברת ההחזקות של טראמפ למסור לתובע המיוחד את כל מסמכי החברה שקשורים לרוסיה מצביע על כך שזו הפעם הראשונה שהתובע מתמקד בעסקיו הפרטיים של הנשיא. הצו הוצא לפני כמה שבועות, אך רק עתה נחשף ב"ניו יורק טיימס".

ייתכן שהדרישה להמצאת המסמכים נובעת ממידע חדש שהגיע למולר מחקירת כמה חשודים, ובכללם עוזר לראש מטה הבחירות של טראמפ, שהחליטו לשתף פעולה עם התובע המיוחד בתקווה לקבל עונש מופחת במשפטם, שצפוי להיערך בחודשים הקרובים.

הצו המשפטי הוא כנראה סימן לכך שחקירת התובע המיוחד תימשך לפחות עוד כמה חודשים (למרות שפרקליטי טראמפ הבטיחו לו בעבר שהחקירה תסתיים בתחילת 2018). יש סימנים שמוקד החקירה התרחב, ועתה נבדקת גם השאלה האם כספים ממקורות זרים שימשו למימון קמפיין הבחירות של טראמפ. בין השאר, חקרו עוזרי התובע המיוחד האם כספים מהאמירויות הערביות המאוחדות הוזרמו לארה"ב והאם חלק מהכספים הגיעו למטה טראמפ.

בפברואר השנה הוציאה לשכת התובע המיוחד כתבי אישום נגד 13 אזרחים רוסיים ושלוש חברות רוסיות בחשד שהם בחשו בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016. אתמול הורה משרד האוצר בוושינגטון להטיל סנקציות על 16 החשודים בגלל התערבותם בבחירות, לרבות ניהול "התקפות קיברנטיות זדוניות".

ככל הידוע, חברת ההחזקות של טראמפ משתפת פעולה עם התובע המיוחד ומספקת לו את כל החומרים שהוא דורש, אומר "ניו יורק טיימס". טראמפ אינו עושה סוד משאיפתו להחליף את שר המשפטים, ג'ף סשנס, שהדיר עצמו מכל פעילות הקשורה לחקירת התובע המיוחד, ולהציב במקומו איש אמונים שיוכל לפטר את התובע המיוחד. עד עתה זה לא קרה.