גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה חושף את הבלוף של "שומרי הסף"

אגף התקציבים מציג: דיקטטורה של פקידים ■ בואו נעזוב את השפה היבשה והדי-דיפלומטית של מבקר המדינה בנוגע לאגף התקציבים בדוח שפורסם היום, ונקרא לילד בשמו: תכנון התקציב הוא למעשה תהליך שנתי או דו-שנתי של ישראבלוף ■ פרשנות

מבקר המדינה יוסף שפירא / צילום: תמר מצפי
מבקר המדינה יוסף שפירא / צילום: תמר מצפי

1. בואו נעזוב את השפה היבשה והדי-דיפלומטית של מבקר המדינה בנוגע לאגף התקציבים בדוח שפורסם היום. בואו ניפרד ממילים ומשפטים כמו "בעיות ברמת השקיפות של הרזרבות התקציביות"; "ליקויים וקשיים בדרך שבה אגף התקציבים מתקצב, מנצל ומשקף את הרזרבות בתקציב"; "אגף התקציבים פועל בריכוזיות גבוהה"; "ריכוזיות גבוהה עלולה לפגוע באפקטיביות הממשלה"; "בעיות ברמת השקיפות כלפי הכנסת"; "ליקויים שפוגעים ביכולתם של מקבלי ההחלטות ללמוד על השימושים והמרות שלשמם הוקצו סכומי הרזרבה וסעיפי התקציב"; ו-"למעלה מעשור תקצב אגף התקציבים רזרבות בסעיפי התקציב כ'הוצאות שונות' ו'הוצאות פיתוח אחרות' עבור פרויקטים שאמורים להיות מתוקצבים בתקציבים של משרדי ההוצאה".

בואו ניפרד מכל השפה ה"תקציבית" הזו ונקרא לילד בשמו: אגף התקציבים, האגף הדומיננטי ביותר באוצר ,"מבשל" למעשה דוחות שנים ארוכות, מסתיר את ה"בישול" מהכנסת, מחביא רזרבות, משתמש בהם בסעיפים עם שמות כלליים המגלים טפח ומכסים טפחיים, כמו "הוצאות שונות" ו"הוצאות פיתוח אחרות", שאליהן אפשר לדחוף כל דבר שאפשר להעלות על הדעת. בקיצור, אגף התקציבים פועל על דעת עצמו, מעל לממשלה ומעל לחוק, ובין היתר שותף ל"דילים" תקציביים נסתרים שמוחבאים בסעיפים תקציביים כלליים, שעוברים דרך ועדת הכספים. השורה התחתונה היא שתכנון התקציב הוא למעשה תהליך שנתי או דו-שנתי של ישראבלוף.

2. המבקר בסך הכול מתאר את מה שתואר פה שוב ושוב על אופן תכנון וביצוע התקציב במדינת ישראל. לאגף התקציבים יש מגוון של "טריקים" שבהם הוא יכול להגמיש את תכנון התקציב וביצועו. דרך אחת תוארה בפרוטרוט בדוח המבקר שפורסם היום: החבאת רזרבות בכל משרד שאסור לגעת בהן, ורק אגף התקציבים רשאי להפשיר (וזה לא כסף קטן - הרזרבות מגיעות עד 20 מיליארד שקל); שימוש ב"עודפים", כלומר אם לא מימשו תקציב בתקנה מסוימת בשנה שעברה מעבירים אותה לשנה שלאחר מכן. למשל, הקצבה בחסר כדי שהמשרדים יזחלו על גרונם במשך השנה ויתחננו לתוספות. למשל, מחזיקים בגרון לאורך השנה משרד כזו או אחר, כדי להעביר אותו סדרת חינוך למען רפורמה כזו או אחרת או התייעלות (לפעמים זו מטרה ראויה); ושיטת העבודה העקומה: אחרי שהתקציב המקורי עובר בכנסת נערכים אין-ספור שינויים תקציביים, החורגים מכל פרופורציה בניהול תקציבי. לוקחים כספים מתקנות מסויימות ושמים את הכספים בתקנות אחרות - לעיתים תקנה אחת משתנה כמה וכמה פעמים. הסכומים גדלים ובחלק הם קטנים.

התוצאה היא שהמשחקים הללו, שמוערכים מדי שנה באלפי שינויים, אם לא עשרות אלפי שינויים, דרך תקנות התקציב, גורמות לכך שהתקציב המקורי עובר כל-כך הרבה שינויים כך שאי-אפשר לזהותו בכלל. בשפה פשוטה: איכות התקציב שמוכרז מדי שנה ברעש ובצלצולים היא נמוכה ביותר. אין שום קשר בין התקציב המקורי לתקציב השינויי, והתקציב המקורי הוא מסמך חסר ערך לחלוטין. מסמך שנערכים בו שינויים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים בודדים תוך אישורים בוועדת הכספים ה"מלבינה" את השינויים מטעמיה היא (תן וקח, ח"כ גפני מומחה בזה).

3. מעולם לא קניתי את הסגידה התקשורתית לאותם "בעלי מקצוע" או "שומרי הסף", כפי שהם מכונים בתקשורת, בן היתר שומרי הסף של אגף התקציבים שרובם צעירים וצעירות, לרוב קצת מעל לגיל 30, בלי היכרות מעשית עם הסקטור העסקי. ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים, אמר בצדק בוועידת "גלובס" לעסקים ש"יש באוצר פקידים שלא ניהלו אפילו חנות מכולת... יש להם קיבעון מחשבתי". הכינויים המחמיאים שמדביקים להם מתייגים את בעלי המקצוע אוטומטית כאובייקטיביים וכמי ששומרים על האינטרס הציבורי והחלטותיהם הם מעל לכל אינטרס, פוליטי או אחר. זה ממש רחוק מהמציאות. א. אנשים הם לא קדושים, גם האובייקטיביים שבהם, כולנו הרי טועים. ב. גרוע מזה, חלק מאותם אלו שמתוארים כ"בעלי מקצוע" וכ"שומרי הסף" הם פקידים בתחפושת פוליטית שלעיתים מקדמים אג'נדות פוליטיות ופרטיות (בין היתר, כדי לקדם את עצמם בתקשורת) בתחפושת מקצועית - ובחלק מהמקרים זה לא לטובת האינטרס הציבורי.

צריך לומר זאת בלי כחל ובלי שרק: אפשר וצריך לבקר מבוקר עד ערב שרים ופוליטיקאים בעמדות מפתח, אבל בהרבה מקרים הם כלי משחק בידי הדיקטטורה הפקידותית הבכירה. מה שנכתב היום בדוח המבקר הוא תיאור נאמן למציאות של שלטון פקידים, במקרה הזה של פקידי האוצר. תיאור של שלטון בכירי אגף התקציבים שהפכו למנהלים האמיתיים של הכלכלה, לטוב ולרע, ויש מקרים שזה גם לרע. הם אלה שבהרבה מקרים מתווים מדיניות, מבשלים רפורמות, קובעים סדר עדיפויות, מנהלים את... הבוס שלהם (שר האוצר), ולא אחת מסוגלים למרר את חייו אם הוא אינו מיישר קו איתם בהדלפות לתקשורת.

אני משתמש לא אחת במילה הקשה "דיקטטורה", כיוון שהניסיון של פקידים שלא נבחרו, מוכשרים ככל שיהיו, לארגן ולקבוע את המדיניות החברתית של מדינת ישראל לאורך תקופה ארוכה קרוב מדי לעריצות כלכלית. הקלות הבלתי נסבלת שבה פקידים, שוב - מוכשרים ככל שיהיו - יכולים להשתמש בכוחם הרב (ולפעמים הכוח שלהם הרבה יותר גדול מכל פוליטיקאי) כדי לקבוע ולשרטט מדינות חברתית-ציבורית היא בלתי הגיונית, וגרוע מכול - היא לעתים מסוכנת לכלכלה ולדמוקרטיה.

כן, משחקי התקציב של אגף התקציבים ברזרבות, כפי שתוארו בדוח המבקר, הם סכנה לדמוקרטיה. הם נעשו מעל ראשה של הכנסת, בהיחבא. זו לא דמוקרטיה, זו דיקטטורה של פקידים.

4. המבקר מתאר את התנהלות אגף התקציבים באוצר כבעלת "ריכוזיות גבוהה" - הקביעה הזו משעשעת ועצובה כאחת. אלו היו הרי אנשי אגף התקציבים, בין היתר, שניהלו יחד עם חבורה מצומצמת של עיתונאים קמפיין היסטרי, אלים ופופוליסטי נגד ה"ריכוזיות" בסקטור הפרטי, למרות שלמוסדות המדינה יש אין-ספור חוקים ותקנות כדי להילחם בריכוזיות בסקטור הפרטי בכל תחום - מבנקאות, דרך קמעונאות ועד תקשורת.

הקמפיין האלים הזה שירת רק את העיתונאים ואנשי האוצר ביחסים של תן וקח - כתבות מלטפות תמורת מעבר של חוק מטופש. הקמפיין האלים הזה, לא בלבד שלא הועיל למשק ולצרכנים במאומה (הוא רק הזיק), הוא גם הסיט את האש מהריכוזיות האמיתית, כפי שתוארה באופן חלקי על-ידי המבקר בנוגע לאגף התקציבים. מדובר בריכוזיות הממשלתית של השלטון המרכזי. בריכוזיות של הרגולציה הממשלתית. בריכוזיות של המשפטיזציה. בריכוזיות של הבירוקרטיה. בריכוזיות שתוקעת גלגלים בצמיחת המשק. לא לחינם ישראל מדורגת נמוך מאוד בדירוגי קלות עשיית העסקים בה. זה בדיוק בגלל הריכוזיות הממשלתית.

זה לא שבסקטור הפרטי הכול נפלא. ממש לא. יש ויהיו הרבה חוליים שצריך לטפל ורגולציה תהיה תמיד הכרח בעסקים. אלא שהצמיחה במשק והחוזק של הכלכלה הישראלית הם בזכותו של הסקטור הפרטי, ולמרות הריכוזיות הממשלתית וההכבדה הרגולטורית. הגיע הזמן לטפל בבעיה האמיתית, ולא בבעיות שממציאים כמה עיתונאים ופקידים. אגף התקציבים "מבשל" למעשה דוחות שנים ארוכות, מסתיר את ה"בישול" מהכנסת, מחביא רזרבות. ובקיצור: פועל על דעת עצמו, מעל לממשלה ומעל לחוק. השורה התחתונה היא שתכנון התקציב הוא למעשה תהליך שנתי או דו-שנתי של ישראבלוף.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

שר החוץ האמריקני: ההצעה שעומדת בפני חמאס "נדיבה בצורה יוצאת דופן"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • החות'ים תקפו ספינת מכולות שעשתה את דרכה לסעודיה, ככל הנראה בשל קשריה עם ישראל • עדכונים בולטים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף