טיול בארץ | האמנים מחזירים את החיים והצבע לערד

התפתחויות משמחות בערד: רובע האמנים שירד מגדולתו מתעורר, ולצדו נפתחים לציבור בתי אמנים וסדנאות יוצרים ■ גם בתחום הלינה והקולינריה מסתמנים חידושים מרעננים

אחד מציורי הגרפיטי של הקבוצה האמריקאית / צילום: יותם יעקבסון
אחד מציורי הגרפיטי של הקבוצה האמריקאית / צילום: יותם יעקבסון

בשנים האחרונות ערד הופכת להיות מגנט ליוצרים רבים. אם בעבר, כל מי שיכול, עזב את העיר לטובת מציאות מיטבית במקום אחר, כיום ניכרת תנועה הפוכה - רבים חוזרים אל העיר ורבים מבקשים לגור בה. אין ספק ששיפוצו והרחבתו של כביש 31, שקיצר משמעותית את זמן ההגעה מהמרכז ומבאר שבע לערד, תרם לכך רבות. 

אם תשוחחו עם תושבי העיר, תשמעו מהם סיפור אחר לחלוטין מזה שמושמע בתקשורת על התחרדות העיר ומתחים חברתיים.

בימים אלו מציינים יובל שנים להקמת פסלו של יגאל תומרקין במצפה מואב שבערד. הנקודה הזו, בקצה המזרחי של העיר, היא נקודה שבני ערד מכירים מילדותם ונערותם ורבים מתרפקים עליה.

מקובל לומר שהפסל הוקם כאנדרטה לחללי מבצע "לוט", שבו כבשה חטיבת הנגב את אזור סדום, אלא שבמבצע זה לא היו הרוגים כלל, ולפיכך סיבת הקמת הפסל נותרת עלומה.

קישוט חוצות מחומרים ממוחזרים / צילום: יותם יעקבסון
 קישוט חוצות מחומרים ממוחזרים / צילום: יותם יעקבסון

במרכז לאמנות עכשווית (טל' 08-9551531, https://amito21.wixsite.com/acacarad) שבערד, שחוקק על דגלו הנגשת אמנות לציבור הרחב תוך כדי יצירת עניין, שאילת שאלות ושיח על המרחב הקיומי, תוצג עד סוף פברואר תערוכה המבקשת להתחקות אחר המשמעויות של פיסול סביבתי. המקום פתוח מדי רביעי וחמישי (בשעות 09:00-13:00, 16:00-20:00) ובשבתות (11:00-14:00, שבהן נערך סיור מודרך בשעה 11:30). הכניסה חופשית.

במסגרת ההתעוררות הכללית, גם רובע האמנים שירד מגדולתו חוזר ומתעורר, ובעיר עצמה הולכים ונפתחים לציבור בתי אמנים וסדנאות יוצרים שעד כה נחבאו אל הכלים. לאחרונה קמה בעיר עמותת תיירות, שהפרגון של רבים מחבריה זה לזה (www.arad365.com) והסולידריות החברתית מאוד מרשימים בה.

מי שעורכת מפגשי אמנות בני שעה עד שלוש שעות היא צביאלה שמש (טל' 054-4874956). הסיורים כוללים ביקור בבתי אמנים ובגנים פיסוליים וסיורים העוסקים באדריכלות המיוחדת של ערד. שמש היא הבעלים של חברת "גוון שונה", המארגנת מפגשי טעימות בדגש אמנותי. ניתן כמובן לבקר בחלק מבתי היוצר גם באופן עצמאי.

ביוני האחרון פעלה ברובע האמנים קבוצת אמנים בעיקר מארה"ב, שעיטרו את קירות ההאנגרים והמקלטים שברובע האמנים בשלל ציורים וגרפיטי מיוחדים שהחיו את המקום. לצד מוזיאון הזכוכית המוכר (www.warmglassil.com) ומוזיאון הבובות שנסגר זה מכבר, ושבעליו כיום מציגים את האוסף בביתם (טל' 052-2398918), מתגוררים בעיר אמנים רבים שמציגים את יצירתם.

אחת מעבודות הגילוף של בוריס קופילביץ / צילום: יותם יעקבסון
 אחת מעבודות הגילוף של בוריס קופילביץ / צילום: יותם יעקבסון

ביתם של בוריס ואולגה קופילביץ' (תיאום ביקורים דרך צביאלה) המצופה כולו קורות עץ ירוקות, יוצר תחושה כאילו נעקר מערבות רוסיה והונחת פה. שער הכניסה והמבואה המקורה עשויים בטכניקת כיפוף קר של ברזל שעליה אמון בוריס קופילביץ'. בוריס, שבברית המועצות היה מהנדס אוניות, עבד בארץ כאיש תחזוקה של מלון מרגוע. כיום הוא מקדיש את זמנו לעבודות ברזל ולגילוף בעץ. ביתו הוא מיני-מוזיאון לעבודות עץ המורכבות מאלמנטים שלובים שמקורם בפיסת עץ אחת, למשל חוליות שרשרת. אחת מגולות הכותרת של עבודתו היא מסעד המיטה של בני הזוג, שעליה מגולפים אדם וחווה בדמותם של השניים.

עליזה בן נר (טל' 08-9958705) עוסקת בשלל עבודות יד ובהן בעיקר רקימה ואריגה. ביתה מאיר הפנים מעוצב בסגנון מרוקאי, שעליו היא מתרפקת מילדותה. ניתן לערוך אצלה ארוחה וגם להשתתף בסדנה להכנת קוסקוס. במקום צימר יחיד ומרווח, מתאים לזוג, המעוטר בעבודותיה.

ביתה של עליזה בן נר / צילום: יותם יעקבסון
 ביתה של עליזה בן נר / צילום: יותם יעקבסון

במרכז לחילופי תרבות אסיה-ישראל שברובע האמנים (טל' 052-42627780) מציג הצייר צבי ליאוניד את עבודותיו. בולטת במיוחד סדרה של יצירות, המציגות אפיזודות בחייו של אברהם אבינו. קשה שלא לשים לב לדמיון הרב שבין הצייר לאברהם המצויר, אדם מרשים, עטור זקן לבן.

במקום מוצגות גם עבודות של רקמת יד מדרום קוריאה, המשלבות בין דוגמאות קוריאניות מסורתיות לטקסטים עבריים. אלה הם פירות עבודתה של אלישבע, קוריאנית שהתאהבה בישראל וחיה בין ערד לסיאול.

ערד מתחדשת גם בתחום ההלנה. לצד מלון מרגוע הוותיק ומלון הבוטיק "יהלים" (www.yehelim.com) קמים בה עוד ועוד בתי הארחה קטנים, פרטיים, שבהם חדרים משותפים ולצדם חדרים זוגיים. אפשר גם לשכור את הבית כולו לטובת חופשה פרטית של קבוצת חברים או משפחה מורחבת. אחד מבתי ההארחה הנאים בעיר הוא "ציפור מדבר" (www.desertbird.co.il, טל' 052-5958833) בניהולה של מיכל פרץ, שהיא גם מורת דרך מקומית וג'יפאית. הבית שוכן בגן נעים ומרוהט באופן מזמין וחמים.

צימר יחיד ופרטי, עם ג'קוזי, המתאים לזוג ילד, נמצא גם בביתה של רחל ינאי, אשת אשכולות שקצרה היריעה מלתאר את כל פעילותה: פיסול בחומר, ציור, כתיבה, נטורופתיה, הוראת יוגה וטאי צ'י, העברת סדנאות צחוק ועוד.

מבוגרים שמחפשים פעילות המתאימה לילדים ואתגרים לעצמם מוזמנים ליצור קשר עם מרים אהרון עוזיאל (טל' 050-9906621), שמפתחת משחקי חשיבה ומעבירה סדנאות בתחום.

התנופה התיירותית לא פוסחת כמובן על התחום הקולינרי. מדי יום חמישי מארחים אלי ודגנית בר שדה בביתם. "מדורת השבט" הוא שולחן גדול המתאים לעד 20 סועדים, שעליו נערכת ארוחה דשנה הכוללת בשרים מעושנים שמכין אלי ולצדה שפע מזון צמחוני וטבעוני.

היינות המוצעים הם מעשי ידי צוף, הבן העומד להתגייס, שהתמכר לתחביב כבר בילדותו המוקדמת ותוצרתו משובחת ביותר. המפגש עם הזוג הוא לא פחות ממרתק. בהיותם שכניו של רב העיר, יש להם הרבה מה לספר על המארג החברתי המורכב והעדין של ערד, והתמונה העולה מעוררת אופטימיות.

מידי יום שישי מתארח ב"מדורת השבט" השף גיא פיסטרוב (טל' 052-4788198), בן ערד שחוזר כעת לעיר, והוא אחד ממארחי קונספט ה-Eat With, טרנד פופולרי בעולם כולו, שבמסגרתו פותחים בשלנים חובבים, מקצועיים או חצי-מקצועיים את ביתם ומבשלים ארוחות לקבוצת אנשים זרים לגמרי שמגיעים לערב משותף. ניתן להזמין ממנו גם ארוחות בשטח או ארוחות צהריים במבשלת הבירה "שיטה" שברובע האמנים.

ארוחה ב"מדורת השבט" / צילום: יותם יעקבסון
 ארוחה ב"מדורת השבט" / צילום: יותם יעקבסון

לשוחרי המזון הצמחוני והטבעוני מומלץ למצוא את הדרך אל ביתה של אדווה גולן, במקור מעצבת, שעם הפיכתה לטבעונית התמסרה לבישול ולאירוח. לצד האירוח הביתי, המתאים ל-16 סועדים לכל היותר, היא גם מכינה סלסילות ארוחות בוקר לצימרים וארוחות בשטח לפי הזמנה (טל' 054-5821483).

בארץ פריחת השקד | פריחת השקד בשיאה בימים אלה, ומטע השקדים שליד יער יתיר הוא מקום טוב לחגוג אותה: יותר מאלף דונמים פורחים בלבן. תיירות חבל יתיר מקיימת במטע הפנינג שבו אפשר לעשות פיקניק, לקבל תמונות על מגנטים, ליצור בשקדים, לנסוע בטיולי ספארי, ליהנות משוק איכרים ועוד. 23.2, הגעה: חפשו ב-waze שקדיות חבל יתיר. 15 שקל לאדם, 60 למשפחה. לפרטים: טל' 1599-57-57-58 www.goyatir.co.il