גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לישראל: אמזון נפגשה עם ספקיות וחברות מזון

לא רק מרכז לוגיסטי: נציגי אמזון ביקרו בחברות צריכה גדולות בארץ במטרה למפות את תנאי הסחר בשוק המקומי ■ החברה בוחנת בשלב זה כניסה לישראל בתחומים שאינם מזון - אופנה וטקסטיל, ספרים, אמצעי מדיה ומוצרי אלקטרוניקה ■ תמכור גם תוצרת הארץ

אמזון / צילום: שאטרסטוק
אמזון / צילום: שאטרסטוק

אמזון ממשיכה לקדם את כניסתה לפעילות מכירות מקומית בשוק הישראלי: לצד המהלכים שמובילה חברת המסחר האלקטרוני העולמית ביחס להפעלת מרכז לוגיסטי בישראל, ל"גלובס" נודע כי נציגים של ענקית האונליין והטכנולוגיה האמריקאית ביקרו בישראל בחודשים האחרונים ואף פנו לספקיות הגדולות במשק, ביניהן גם חברות המזון הגדולות. זאת, על-מנת לקבל מהם מידע על תנאי השוק בישראל. נציגי אמזון אף ביקרו בחברות עצמן, והדגישו כי ישראל היא אחת ממדינות היעד שלהם, בין היתר, בשל שיעור החדירה הגבוה לאונליין.

במסגרת הבדיקות שמבצעת ענקית האונליין, הגיע מטעם החברה צוות שנשלח לקיים בדיקות ראשוניות וציין כי הם מעוניינים להרים פעילות מקומית בארץ. הנציגים, שביקרו, בין היתר, כאמור גם בחברות המזון הגדולות בישראל, הבהירו שתחום המזון לא נמצא בעדיפות הראשונה שלהם ושהוא אינו צפוי להיכלל בגל הראשון של הכניסה לפעילות מקומית.

ככל הידוע, תנאי השוק שאמזון מעוניינת למפות נוגעים לסחר ולתחרות הנהוגים במשק המקומי, וזאת על-מנת לקדם הן את הפעלת המרלו"ג (מרכז לוגיסטי - ש.מ) והן פעילות נפרדת למכירת המוצרים של החברות הישראליות הללו באמצעות שירותי האונליין שלה.

ככל הידוע, אמזון בוחנת בשלב זה כניסה לפעילות ישראלית בתחומים שאינם מזון, כלומר אופנה וטקסטיל, ספרים ואמצעי מדיה ומוצרי אלקטרוניקה. מדובר בתחומי פעילות של מוצרים עם חיי מדף ארוכים ושאינם מוגבלים בתוקף.

מנגד, למרות שבעולם הרחב אמזון נכנסת בעוצמה לתחום המזון - במיוחד לאחר שרכשה את רשת הקמעונאות whole foods, הרי שבישראל היא אינה צפויה לעשות כן, לפחות בעתיד הנראה לעין. זאת, כתוצאה ממספר סיבות, בהן גם סיבות ייחודיות למשק המקומי.

אחד החסמים של אמזון לכניסה לשוק המזון המקומי הינו הצורך ביצירת שרשרת אספקה בקירור (מהלך לוגיסטי שדורש זמן הקמה ותשומות ניהוליות), ונראה שעל-כן היא מעדיפה להתחיל בתחומים האחרים. סוגיה נוספת שיכולה להוות חסם עבור אמזון בשוק המזון המקומי היא הכשרות.

נזכיר, כי שמה של אמזון, שבהובלת ג'ף בזוס, נקשר כבר למרלו"ג הענק של טבע בשוהם, בצל הדיווחים כי ענקית התרופות הישראלית מעוניינת למכור אותו על רקע ההרעה בעסקיה. בזוס, נציין, הוא האיש העשיר כיום בעולם, והוא שווה לפי מגזין "פורבס" 108 מיליארד דולר.

עד כמה רחבה הפריסה הבינלאומית של אמזון, ועד כמה ישראל תצטרף למועדון יוקרתי אם וכאשר היא תיכנס אליה? כיום מחזיקה אמזון בפעילות ב-11 מדינות מהמובילות והעוצמתיות ביותר בעולם, בהן ארה"ב, צרפת, גרמניה, בריטניה, הודו, קנדה, סין, ויפן. מהן היא מוכרת ללקוחות מ-180 מדינות שונות בעולם, באמצעות 109 מחסני שילוח ברחבי העולם, בלמעלה מ-30 קטגוריות פעילות.

אמזון מסביב לעולם

ספקית ישראלית התייחסה בשיחה עם "גלובס" למהלכים האמורים וציינה כי "אלינו עדיין לא פנו. אבל, אם אמזון יפנו אלינו נענה בחיוב", תוך שהוסיפה כי "הכוחות שהקמעונאים הישראלים מפעילים על הספקים, לצד המיזוגים והרכישות בענף הקמעונאות המקומי, יוצרים לחץ רב עליהם (על הספקים - ש.מ)". נזכיר, כי לאחרונה דווח שבאמזון בוחנים ולומדים את הרגלי הקניות של הצרכנים בישראל, כמו גם את היבטי הלוגיסטיקה וההפצה הנהוגים בארץ.

מניות חברות הקניונים צללו

שוק המסחר המקוון בישראל צמח בשיעור שנתי של כ-25% בשלוש השנים האחרונות והיום הוא מוערך ב-7 מיליארד שקל ומהווה כ-6% מכלל השוק הקמעונאי, לפי נתוני חברת ביטוחי האשראי בססח. נציין, כי שופרסל, רשת הקמעונאות הגדולה בישראל, כבר צמחה באונליין לשיעור מכירות של למעלה מ-11%.

מאפיין חשוב של השוק המקוון הישראלי הינו היקף הרכישות המשמעותי מחו"ל שגדל כתוצאה מההיצע הדל בשוק המקומי. כיום, מהוות הרכישות מחו"ל כ-40% מהשוק הקמעונאי המקוון, ויש שונות גבוהה בנתח הרכישות בחו"ל בין הקטגוריות השונות.

ההתעניינות של אמזון בפתיחת מרכז לוגיסטי בישראל, שעליה דווח לפני כחודשיים, הכבידה על מניות חברות הקניונים הגדולות והמרכזים המסחריים. זאת, בשל חששות מהשפעה של כניסה של ענקית הקמעונות לישראל על פעילותן של החברות הישראליות. כך למשל, מניית מליסרון ירדה ב-13%, מניית עזריאלי ירדה ב-6.5% ומניית ביג ב-10.5%, בעוד שמדד ת"א 35 דווקא נהנה מתקופה חיובית והתחזק בחודשיים האחרונים ב-6.5%, ומדד הנדל"ן עלה בתקופה זו בכאחוז.

כמו כן, בחודשים האחרונים הולכים ורווחים הדיווחים על הפעילות הגוברת של אמזון בבדיקות שטח והכנת הקרקע לקראת כניסתה לפעילות ישירה וממשית בשוק הישראלי.

החשש של השחקנים הישראלים גובר

מהלך שכזה, של אחת מענקיות האונליין הבינלאומיות, מהווה רעידת אדמה פוטנציאלית בשוק הקמעונאי בישראל. עוצמתה של אמזון, שנסחרת בוול סטריט לפי שווי חברה אדיר של כ-624 מיליארד דולר, חורגת מכל מה שמוכר בשוק המקומי, ומאיימת לשנות כאן סדרי עולם - מה שמוביל את כלל השחקנים בשוק הקמעונאי שאינו מזון להסתכל בחשש על ההתפתחויות.

בכל מקרה כאמור, החשש של השחקנים הישראלים גובר, והוא בא לידי ביטוי גם בהודעת איגוד לשכות המסחר מאתמול על פניה לרשות המסים לפיה "אם אמזון אכן תיכנס לישראל יש ליידעה מראש... ושעל כל מכירותיה כאן בישראל, בין שהן מקוונות או שאינן מקוונות, היא תצטרך לשלם את מלוא המסים המוטלים על המגזר הקמעונאי, וגם לעמוד בדרישות חוקיות היבוא, כמו המגזר הקמעונאי", כתב נשיא האיגוד, אוריאל לין.

לין פנה לרשות המסים בבקשה כי אם וכאשר אמזון תיכנס למכירות בשוק המקומי עליה לשלם את מלוא המסים על מכירותיה - לצד דרישה לבטל את הפטור ממסים לרוכשים באתר שלה (עד 75 דולר), תוך שטען כי "מתרפקים על אמזון כגורם שיגביר את התחרות בישראל. כפי שכבר הסבירו כלכלנים בכירים, זוהי ראייה לטווח קצר מאוד. אמזון אולי תיצור תחרות בתחילת פעולתה, אבל היא גם תחסל תחרות לאחר שתתעצם בישראל".

מלבד הכוונה להיכנס לפעילות קמעונאית בישראל, אמזון מעסיקה כיום בארץ מאות עובדים במספר שדות: פיתוח שבבים עבור שרתי הענן שלה על בסיס הפעילות של 'אנפורנה לאבס' שרכשה, וכן פעילות מסחרית הקשורה לענן (AWS); שכלול האפשרות להזמין מוצרים באמצעות העוזרת הקולית אלקסה; פיתוח טכנולוגיה עבור חנות גו של אמזון הפועלת ללא קופות; וכן עובדים בתחום הראייה הממוחשבת (Computer Vision).

לפי דיווחים, היא מציעה למפתחי תוכנה משכורות גבוהות מהמקובל בתחום, גם בהשוואה למיקרוסופט, גוגל ואפל.

תוכל להצמיח גם את שוק הביגוד?

אמזון, שהוקמה בשנת 1994 בסיאטל, וושינגטון שבארה"ב, עוסקת במסחר אלקטרוני ושירותי מחשוב ענן. היא נמנית על החברות הגדולות ביותר בכלכלה העולמית, ומוזכרת בנשימה אחת עם גוגל, אפל, מיקרוסופט ועוד מספר מצומצם של חברות ענק בינלאומיות ששינו את הכלכלה הבינלאומית ואת התנהגות הצרכנים בעולם.

בתחילת דרכה עשתה החברה מהפכה ברכישות הספרים ואמצעי המדיה בארה"ב ולאחר מכן בעולם כולו (וגם הגדילה את השווקים הללו), ועתה, כך העריכו לאחרונה בוול סטריט ג'ורנל, היא יכולה וצפויה לעשות את המהלך הזה גם בתחום האופנה.

כך, לאחרונה נכתב בעיתון האמריקאי כי "ייתכן שאמזון תוכל להצמיח גם את שוק הביגוד", תוך שציינו כי חברת נומורה מעריכה כי "קרוב לוודאי שמכירות הבגדים שלה בארה"ב כבר השתוו למכירות הבגדים בסך 25 מיליארד דולר של וולמארט ו-22 מיליארד דולר של מייסיס - ואף עלו עליהן", כאשר "סך מכירות הבגדים והאקססוריז בעולם עומד על כטריליון דולר". עוד הם העריכו כי "ייתכן שעד 2020 תחלוש אמזון על 45-85 מיליארד דולר משוק זה, על-פי המחקר".

מאמזון נמסר בתגובה כי "מכיוון שטרם הצהרנו דבר על פעילות אמזון בישראל, איננו יכולים להתייחס לשמועות או להשערות".

מה אנחנו קונים אונליין

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?