גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר הדואר: "ללא הפרטה, דואר ישראל תהיה בבעיה"

חזי צאיג, יו"ר דואר ישראל, משוכנע כי ההחלטה להפריט 20% מהחברה ולהנפיק בבורסה עוד 20% בהמשך, הגיעה בדיוק בזמן ■ בראיון ל"גלובס" הוא מספר על ההתייעלות בחברה ומסביר למה שווי של 2 מיליארד שקל אינו מופרך

בתחילת השבוע החליט שר האוצר משה כחלון לקדם את הפרטת חברת דואר ישראל. לראשונה, אחרי שנים רבות, נראה שיש סיכוי אמיתי שהדבר יקרה. אם כחלון דוחף להפרטת החברה, כנראה שהוא הגיע למסקנה שהדבר מתבקש וחיוני, וזאת אחרי שרק לפני שנתיים הוא התנגד להפרטה בנימוק שהדואר מעריך את שווי הנדל"ן שלו במחירים נמוכים מדי.

בראיון ל"גלובס" אומר חזי צאיג, יו"ר הדואר, כי ללא ההפרטה יהיה לדואר ישראל קשה מאוד להמשיך את המומנט החיובי שבו היא נמצאת. "תראה כמה חברות דואר הופרטו בעולם, וזה עשה רק טוב לכולם", הוא אומר. "ללא הפרטה החברה תהיה בבעיה".

- למה בעצם צריך להפריט את הדואר?

"ההסכמה להפרטה נובעת מהסכם ההבראה שחתמנו עם ארגון העובדים, ההסתדרות והממשלה, שבו נקבע שאנחנו הולכים להפרטה של 20% למשקיע אסטרטגי, ו-20% הנפקה לציבור. כל סעיפי ההבראה בוצעו, למעט הסעיף הזה. בצדק, העיתוי חייב להיות כשהחברה עלתה על פסים ומייצרת שווי וערך. אם היינו עושים את זה לפני שנתיים-שנתיים וחצי, אין ספק שלא היינו מוצאים משקיע או ציבור שהיה משקיע במניות של החברה. היום, אחרי שאנחנו יודעים שהיא מבצעת את תוכנית ההבראה ושיש לה תוכנית אסטרטגית מאוד ברורה, תוכנית עבודה שהיא עומדת ביעדים שלה, אנחנו יודעים לאן היא הולכת, אז העיתוי מתאים ונכון".

"התשתית שלנו תוכל לשרת את המשקיע"

- אם החברה עלתה על פסים רווחיים והעסק נראה טוב - אז למה להפריט?

"הפרטה זה בין השאר שינוי בתרבות הארגונית-הניהולית של החברה, זה שקיפות, זה ממצב את החברה אחרת ומאפשר לה לגייס כספים להשקעות שהם בתחום הליבה של החברה, או להכניס משקיע אסטרטגי שיהיה לו ערך בלתי ישוער. זהות המשקיע יכולה להיות מהתחום הקמעונאי, מתחום הלוגיסטיקה, מתחומי הליבה, ואין ספק שמשקיע אסטרטגי יוכל להציב את החברה במקומות שיביאו ערכים מוספים שאין לנו אותם כרגע".

- ואיך מבטיחים שבסוף זה לא יבוא על חשבון השירות לאזרח?

בסופו של דבר החברה מוכרת ונותנת שירותים, אז השירות לאזרח עומד לנגד עינינו בלי שום קשר למשקיע, ובטח יהיה לנגד עיניו של המשקיע, כי זה מה שהחברה מוכרת, והחברה לא תוותר על הנכס העיקרי ותיתן שירות פחות טוב".

בסופו של דבר, גם אם ייכנס משקיע פרטי, הוא ייאלץ להתמודד עם אותן בעיות שאתם מתמודדים איתן היום, כמו המשך ההפצה בפריפריה על חשבון איבוד לקוחות עסקיים גדולים במרכז. זאת המציאות שאליה המשקיע ייכנס - אז מה היתרון שלו על פניכם?

"קודם כל, התחרות הולכת ויורדת בתחום המכתבים אבל לא בתחום של החבילות. אז התועלת שלו תהיה להיכנס לחברה שיש לה 1,100 סניפים ועוד 400 נקודות מכירה, יש לה מערכת שילוח ודוורים שמגיעים כל יום לכל בית במדינה, ומערכת של רכבים שמגיעים ל-1,100 נקודות בפריפריה, ואת זה הוא יוכל למנף לדברים אחרים. זה שהיום אנחנו נותנים שירות אוניברסלי שמגיע כל יום לכל ישוב בפריפריה, לקחת חבילה או מכתבים, מחר התשתית הזו תוכל לשרת את המשקיע, ויהיו עוד דברים שהוא יוכל לבסס עליה".

- וזה לא משהו שאתם בעצמכם יכולים לעשות, כלומר ללכת ולשווק עוד מוצרים?

"אנחנו יכולים, אבל אל תשכח שבסוף משקיע פרטי יוכל להביא ערכים מוספים, הרבה מעבר למה שאנחנו יודעים. הוא פחות מוגבל".

- מבחינת תהליכי התייעלות, המשקיע בעצם יידע להתייעל טוב יותר?

"הוא יוכל להשתמש באותם עובדים, שהם גם ענייניים וגם מכווננים לטובת העניין. הכוח, המנוע הרציני והחזק ביותר בחברה, זה העובדים שלה, והם הוכיחו את זה בגדול. הלכנו ביחד איתם לתוכנית הבראה, שאין לה אח ורע בחברות ממשלתיות אחרות. קרוב ל-1,200 עובדים עזבו בשקט, בלי בלגנים מסביב. הם עמדו מאחורי כל חתימה שלהם, והם מקיימים את ההסכם בצורה מופתית. התייעלנו גם במדדי השירות וגם במדדים הפיננסיים, וזה בזכות העובדים".

"בנק הדואר יפעל כחטיבה בחברה"

למרות חדוות הקניות של הישראלים והכניסה של דואר ישראל לעולם החבילות, משקיע אסטרטגי שייכנס יצטרך להתמודד עם מצב שבו מצבור החבילות הגדול שעובר דרך החברה לא מפצה על הירידה בהפצת מכתבים בקרב הלקוחות העסקיים.

"עדיין אסור לשכוח שקרוב ל-40% מהכנסות החברה זה מהדואר המסורתי - זה קרוב ל-700 מיליון שקל בשנה", אומר על כך צאיג. "זה הרבה מאוד כסף, אבל קצב הירידה הולך וגדל, וקצב הגידול בחבילות הולך ועולה וקרוב ל-20% בשנה. הפיצוי מהחבילות כרגע עדיין לא מכסה על הירידה, אבל אני מאמין שתוך 3-4 שנים - מאחר שמספר החבילות הולך ומתעצם - זה יפצה על הירידה בדואר המסורתי והרגיל.

"לא רק שתחום החבילות מתעצם - אנחנו מפתחים אותו לכל מיני כיוונים ולאפשרויות נוספות. אנחנו משקיעים כרגע לא מעט כסף בכל התחום הזה, בהבנה, בקטלוג של המוצרים, במאגרי מידע שנוכל אחר כך לנצל לדברים אחרים. אנחנו לומדים את ההתנהגות של הצרכן דרך החבילות, ונוכל למנף את זה בעתיד לדברים נוספים".

- מה יהיה גורלו של בנק הדואר במסגרת ההפרטה?

"מאחר שההפרטה לא יצאה ולא תצא לפועל בזמן הקרוב, החלטנו לפני כמה חודשים שהוא יפעל כחטיבה בתוך חברת הדואר. תוך מספר שבועות תונח על שולחן הדירקטוריון תוכנית אסטרטגית לבנק הדואר, עם מכשירים פיננסיים. סיכמנו את זה עם שר התקשורת ושר האוצר. הנטייה של בנק הדואר היא ללכת לכיוון של מתן אשראי צרכני, פיקדונות, בעיקר למשקי בית ולמגזר לעסקים הקטנים והבינוניים, לצד מכשירים פיננסיים נוספים שנייצר ויעמדו לרשות הצרכנים שלנו".

- מה תעשו בנושא הנדל"ן?

"תחום הנדל"ן לא היה מטופל בדואר עשרות שנים. אנחנו מטפלים בנדל"ן בצורה מאוד יסודית והבאנו מנהל תחום נדל"ני. מיפינו את כל הנכסים, רשמנו אותם - בסופו של דבר חברת הדואר היא לא חברת נדל"ן, בנכסים התפעוליים נמשיך להשתמש ואת הנכסים שהם לא תפעוליים נמכור, בדומה למה שבזק עשתה בזמנה. אנחנו מתעתדים לפנות שטחים גדולים למודיעין, למרכז הסחר - נגדיל את מרכז הסחר פי 2 ממה שהוא היום על מנת לעמוד בקצב הגידול של החבילות עד 2025-2030 שאז צפויות להגיע 150-200 מיליון חבילות בשנה, ונפנה לא מעט נדל"ן כתוצאה מהמעבר הזה, וגם אותו נממש והכסף ישמש להשקעות. תקציב ההשקעות של החברה הוא מעל ל-120 מיליון שקל, מה שלא היה לפני 3 שנים.

"ניצור גם מעין חממה טכנולוגית אצלנו בדואר עבור חברות או סטארט-אפים בתחום הלוגיסטיקה והשינוע. ניתן להם את הקרקע לצמוח אצלנו ואני מקווה שנוכל גם להשקיע בחברות שיצמחו אצלנו".

"מכפיל של 20 - הוא לא הזוי"

- המספרים שאתם חושבים להנפיק נשמעים גבוהים מאוד - שווי חברה של 2 מיליארד שקל זה לא מוגזם?

"השווי של החברה יהיה נגזרת של הרווח שלה, של היכולות שלה להחזיר את ההשקעה למי שישקיע בה, וזה תלוי גם בזהות המשקיע - אם זה ילך למשקיע אסטרטגי או להנפקה בבורסה. אם תהיה הנפקה בבורסה, אני מאמין שמכפיל EBITDA של 20 זה לא הזוי. היום אנחנו עם EBITDA של קרוב ל-75 מיליון שקל, אז תעריך את המספרים. לתוך זה נכניס גם את הנכסים התפעוליים שלנו, ומקדם של 20 זה אפילו מעט, כי צריך לקחת בחשבון גם מקדם התייעלות. אנחנו הולכים להתייעל התייעלות תפעולית משמעותית, וזה גם ישפיע על הרווחיות של החברה".

- חברות דואר בעולם הונפקו לפי מכפילים כאלה, של 20? זה נשמע גבוה מאוד.

"כשאתה מוכר חברה שאין לה מתחרים כמעט, והיא מגיעה לכל מקום, ויש לה תשתית קיימת, ויש לה עוד מקדם התייעלות שיגדיל את ה-EBITDA שלה, זה לא משהו שהוא מנותק מהמציאות ואפשר לבדוק את זה. אל תשכח שיש פה גם נדל"ן. אם יהיה משקיע אסטרטגי אז המכפיל יהיה יותר נמוך, בין 10 ל-12, אבל הפוטנציאל של הדואר גדול מאוד".

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם