גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך החדש של שקד ולוין: ריח עז של פוליטיזיציה

אחרי שקידמו מהלך למינוי יועצים משפטיים למשרד הממשלה שלא באמצעות מכרז, השרים איילת שקד יריב לוין מקדמים מהלך נוסף - והפעם שינוי הליך המינוי של דירקטורים בחברות הממשלתיות

איילת שקד / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
איילת שקד / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

אחרי שקידמו מהלך למינוי יועצים משפטיים למשרד הממשלה שלא באמצעות מכרז (שעבר השבוע בקריאה ראשונה בכנסת), שרת המשפטים, איילת שקד, ושר התיירות, יריב לוין, מקדמים מהלך נוסף - והפעם שינוי הליך המינוי של דירקטורים בחברות הממשלתיות. אף שתזכיר החוק עדיין לא הוכן על-ידי משרד המשפטים, מנוסח הודעת השרה שקד נראה שמדובר במהלך לעקיפת נבחרת הדירקטורים - הן במינוי יו"ר דירקטוריון והן במינוי חברי הדירקטוריון. המהלך מדיף ריח עז של פוליטיזיציה וחזרה לימי מינוי מקורבים ממרכז המפלגה.

דוח מבקר המדינה מדצמבר 2017 שבדק את סוגיית מינוי דירקטורים לחברות ממשלתיות, המליץ לקבל את שיטת "נבחרת הדירקטורים" שכוננה בתקופת יאיר לפיד במשרד האוצר, ולהכניס אותה לחקיקה מחייבת. במקום זאת, שרת המשפטים איילת שקד ושר התיירות יריב לוין, העומדים בראש ועדה למינוי בכירים בשירות הציבורי, החליטו לתקן את חוק החברות הממשלתיות כך שראשי הדירקטוריונים וגם חברי דירקטוריון ימונו על-ידי השרים.

בחודשים האחרונים כאמור, הובילו שקד ולוין כמה מהלכים, ביניהם: מינויים פוליטיים של משנים למנכ"לי משרדי הממשלה (חוק הג'ובים); הקלות במבנה של ועדות איתור לשירות המדינה כך שניתן יהיה לכנסן באופן תכוף יותר ועם פחות חברים (כלומר פחות התנגדויות); דחיפת מינויה של עפרה ברכה לנציבת שירות המדינה, כך שהדמות הבכירה ביותר בתחום כוח-האדם בישראל תהיה זוטרה יחסית ומקורבת למשרד ראש הממשלה.

בחודשים האחרונים הציעו גם חברי הכנסת דוד ביטן ודוד אמסלם (הליכוד) שינויים, בהם ביטול מוחלט של נבחרת הדירקטורים והוספת ניסיון פוליטי כרלוונטי לדרישות תפקיד הדירקטור בהגדרות החוק. שתי ההצעות לא התקדמו, אך לאור המגמה של שקד ולוין, לא נתפלא אם הממשלה תחזור לקדמן.

בהודעה ששלחו שקד ולוין בראשית השבוע בנושא המבנה החדש של הליך מינוי דירקטורים לחברות הממשלתיות, נכתב "ניתן יהיה למנות דירקטורים מקצועיים במסלול תואם נבחרת, והנבחרת תישאר", כלומר שיטת המינויים שהנהיג שר האוצר הקודם תיוותר, ובמקביל אליה תצמח שיטה של מינויים פוליטיים על-ידי השרים.

שקד ולוין הודיעו שיקצרו גם את מועדי הכהונה של הדירקטורים, יכנסו את הוועדה למינוי דירקטורים לעתים תכופות יותר (פעם בשבועיים או שלושה), יקצבו זמן לטיפול במועמדויות של דירקטורים ויגבירו את השקיפות של בחינת המועמדים. לדבריהם, ועדת המינויים לבחינת דירקטורים תפרסם את מועד ישיבותיה מראש באתר רשות החברות הממשלתיות, תעדכן בדבר המינויים שנמצאים על סדר היום ותפרסם את שמות המועמדים שאושרו.

שקד אמרה ביום ראשון כי זה "אך טבעי ששר רלוונטי יוכל למנות את יו"ר הדירקטוריון. השר הוא נציג הציבור הבכיר, והחברה צריכה לפעול לפי המדיניות שהוא מתווה".

היוזמה הראשונה של קוינט

באוקטובר 2017 מונה עו"ד יעקב קוינט לעמוד בראש החברות הממשלתיות. קוינט הובא לתפקיד על-ידי שר האוצר, משה כחלון. קודם לכן, הוא כיהן כיועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל כנציגו של שר האוצר במועצה הארצית לתכנון ובנייה, וכנציגו בוועדת סל התרופות ב-2016-2017.

המהלך הזה, של שינוי הליך מינוי הדירקטורים ועקיפת נבחרת הדירקטורים, הוא היוזמה הראשונה שמוביל קוינט. יש מי שטוען שהשר כחלון דוחף מאחור כדי לאפשר מקסימום מינויים פוליטיים לדירקטוריונים, וזאת ככל שהמדינה צועדת לכיוון של מערכת בחירות.

אחת הדוגמאות הבולטות מהשנה האחרונה להדיפת מינוי פוליטי היה מקרה יאיר שמיר. שמיר רצה לשבת כיו"ר דירקטוריון התעשייה האווירית במקביל לניהול עסקיו הפרטיים. בעקבות ביקורת ציבורית חריפה נאלצו שר הביטחון, אביגדור ליברמן, והממשלה לסגת מההחלטה למנותו. שמיר, שהיה שר בכיר בממשלה הקודמת מטעם מפלגת ישראל ביתנו, לא עבר את אישורה של ועדת המינויים, בראשות השופטת בלהה גלאור. הוא לא הסכים לוותר והמשיך לכהן כיו"ר ושותף מנהל של קרנות קטליסט, שהוקמו על-ידו לפני 18 שנים. שמיר גם לא מסר לוועדת המינויים את מלוא המידע בנוגע להשקעותיו בקרן. בשל התעקשות הממשלה להתקדם עם המינוי שלו, התעשייה האווירית נותרה ללא יו"ר מספטמבר 2016 עד סוף 2017.

בישראל יש כ-80 חברות ממשלתיות העוסקות בתחומי המים, חשמל, דיור, נמלים, תשתיות, תחבורה ותרבות. חברת החשמל, התעשייה האווירית, רפאל, רכבת ישראל, מקורות (מים) ודואר ישראל הן מן החברות הגדולות ביותר במשק. בחברות מועסקים מעל 65 אלף עובדים, שווי הנכסים של החברות הממשלתיות מוערך ב-178 מיליארד שקל ושווי ההכנסות שלהן הוא כ-67 מיליארד שקל. בנובמבר 2013, החליט שר האוצר דאז לפיד, על הקמת מאגר דירקטורים שממנו יוכלו השרים לבחור את המועמדים שלהם לדירקטוריונים של החברות הנמצאות בתחום אחריותם. המהלך כונה אז "נבחרת הדירקטורים". רשות החברות הממשלתיות הכינה אז מאגר ראשוני, ובהמשך עודכן המאגר פעמיים.

מבקר המדינה, השופט יוסף שפירא, בחן את הקמת המאגר, ובדצמבר 2017 כאמור, פרסם המלצותיו. הוא קרא להסדיר את הנושא בחוק וגם שיגר הערות לתיקון מבנה המאגר. לדבריו, השיטה לבחירת המאגר צריכה להיות מעוגנת בחוק כך שתנאי הסף והניקוד של המועמדים יהיו יותר ברורים. שפירא ציין כי מינוי של מועמד לדירקטוריון, במסלול מקביל "תואם נבחרת", נעשה באופן לא שקוף.

עוד העיר המבקר לראש רשות החברות הממשלתיות על כך שאין נוהלים מסודרים לכתיבת חוות דעת על דירקטורים שיש לחדש את כהונתם. "חוות הדעת הן סובייקטיביות, לא אחידות, לא מבוססות דיין", כתב שפירא והוסיף כי "רשות החברות הממשלתיות לא עוקבת באופן רציף אחר השתתפות הדירקטורים בישיבות ואינה פועלת לפיטורי דירקטור שנעדר מן הישיבות". עוד ציין המבקר, כי בחלק מהמקרים הליך בחירת דירקטורים נעשה שלא בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה. שפירא המליץ אז "לעגן את שיטת הנבחרת שתכליתה בחירת מועמדים טובים ואיכותיים, תוך שמירה על שוויון הזדמנויות והיעדר משוא פנים, תוך ניתוק הבחירה משיקולים בלתי עניינים ומהקשרים פוליטיים, לרבות אינטרסים פוליטיים-מפלגתיים - כפי שנעשה בעבר".

שקד ולוין בחרו כאמור ללכת לכיוון ההפוך בדיוק. הם, ככל הנראה, קראו את דוח המבקר וראו בו המלצה הפוכה. כל הצעותיו נדחו והממשלה חוזרת לשיטות של פעם. כזה ראה וקדש, אך ב-180 מעלות בדיוק.

הגישה הפייסנית של קוינט עלולה להגביר את הלחץ למינויים פוליטיים | עמירם ברקת

ההערכות שנפוצו לקראת מינויו של עו"ד יעקב (ינקי) קוינט למנהל רשות החברות היו כי שר האוצר, משה כחלון, מינה אותו במטרה לחסל את נבחרת הדירקטורים שהקים המנהל הקודם, אורי יוגב. כחלון עצמו, שהיה מסוכסך עם יוגב, כמעט ולא התבטא בנושא, אך בפועל נקט גישה פרגמטית ומינה מועמדים מתוך הנבחרת.

קוינט, הנחשב מקורב לשר האוצר, המשיך בקו הזהיר של כחלון ולא התבטא בפומבי על תמיכתו או אי-תמיכתו בהמשך קיומה של הנבחרת. בישיבת ועדת השרים שקד-לוין בתחילת השבוע, הציג קוינט את ה'אני מאמין' שלו לגבי מינוי דירקטורים, ואמר כי הוא "אדיש" לשאלה האם המועמד לדירקטור הוא איש נבחרת או שהגיע במסלול של "תואם נבחרת", היות ובשני המקרים נדרש המועמד להציג כישורים זהים.

כזכור, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אבי ליכט, קבע כי שרים יוכלו למנות לדירקטוריונים גם מועמדים מחוץ לנבחרת הדירקטורים (שמעמדה לא עוגן עד כה בחקיקה למרות המלצת מבקר המדינה), ובתנאי שיעברו את ציוני הסף במבחני מיון זהים לאלה של חברי הנבחרת.

יוגב הואשם לא פעם כי הוא מעכב מינויים של תואמי נבחרת בתרגילים ביורוקרטיים שונים, וקוינט ביקש להבהיר כי עיכובים כאלה לא יהיו אצלו.

השאלה שנשארה בינתיים פתוחה היא האם הגישה הפייסנית הזו תצליח להסיר את הלחץ של השרים - או אולי דווקא תגרום להגברתו.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות