גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבלוקצ'יין שמושך חברות גדולות לא נועד ליצירת מטבע דיגיטלי"

ארגונים גדולים בעולם מתעניינים ביישומים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, המאפשרת יצירת מערכת חשבונאית מבוזרת, אבל אינם מעוניינים שהמידע שלהם יהיה חשוף לכל עין ■ לכן, רבים מהם פונים לפלטפורמות של בלוקצ'יין פרטי

גדעון גרינספן, מנכ"ל Coin Sciences   / צילום::פרטי
גדעון גרינספן, מנכ"ל Coin Sciences / צילום::פרטי

בלוקצ'יין הוא מילה חמה כיום בעולם העסקים, בעיקר בתעשיות הפיננסים וההיי-טק. לפי מחקר חדש של אוניברסיטת קיימברידג', שעליו כתבנו ב"גלובס" בחודש שעבר, לפחות 115 סטארט-אפים בעולם, המעסיקים יותר מ-2,000 איש, פעילים כיום בפיתוח פלטפורמות או יישומים של טכנולוגיות בלוקצ'יין.

בלוקצ'יין (Blockchain) הוא מערכת חשבונאית מבוזרת (Distributed Ledger), הבנויה משרשרת של "בלוקים" של נתונים, המקושרים זה לזה באופן מוצפן ומכילים בתוכם נתונים של עסקאות (טרנזקציות). הבלוקצ'יין נמצא על מספר רב של מחשבים שמסתנכרנים זה עם זה על גבי רשת, ללא גורם מרכזי שמפקח עליו או מנהל את פעילותו.

היישום הראשון והמוכר ביותר בבלוקצ'יין הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין, שנחשף לעולם ב-2008 על-ידי סאטושי נקאמוטו - מפתח או קבוצת מפתחי תוכנה, שזהותה נותרה עד היום בגדר תעלומה.

אחד הגילויים המעניינים במחקר שנערך על-ידי ד"ר גאריק היילמן ומישל רוש מבית הספר לעסקים בקיימברידג', היה שיותר מ-80% מהבנקים המרכזיים בעולם בוחנים כיום אפשרות של הנפקת מטבע דיגיטלי על גבי מערכת בלוקצ'יין. כפי שדיווחנו ב"גלובס", גם בבנק ישראל בוחנים כיום שימוש בפלטפורמת בלוקצ'יין.

"לא יחליף את כל מסדי הנתונים"

על פי המחקר, רוב היישומים הפעילים כיום בתחום הבלוקצ'יין מתמקדים בשירותים פיננסיים. עם זאת, יזמים בתחום מפנים תשומת לב גדלה והולכת ליישומים אחרים, שאינם כספיים, כמו זהות דיגיטלית, שרשרת אספקה וקניין רוחני. אחד הסטארט-אפים שאישרו לחשוף את העובדה שהשתתפו במחקר הוא Coin Sciences - חברה שמנוהלת על-ידי יזמים ישראלים, ובראשם ד"ר גדעון גרינספן. החברה הזאת מפתחת כיום את פלטפורמת מולטיצ'יין (MultiChain), המיועדת ליצירת מערכות של בלוקצ'יין "פרטי".

בשיחה עם "גלובס" מסביר גרינספן כי "מבחינה טכנולוגית, יש הרבה מן המשותף בין הבלוקצ'יין הציבורי והפרטי, אבל מבחינת היישומים ומי שמתעניין בהם, אלה שני עולמות נפרדים. הבלוקצ'יין הציבורי פתוח לכל העולם כדי להשתמש בו, לראות מה קורה במערכת ולכרות את המטבעות הדיגיטליים. במערכת פתוחה כזאת צריך לדאוג לתמריץ לכריית המטבעות הדיגיטליים, וגם צריך מנגנון למניעת ספאם במערכת.

"בבלוקצ'יין פרטי, לעומת זאת, אנחנו מאפשרים לקבוצה של ארגונים שמכירים זה את זה לנהל מסד נתונים משותף באופן פרטי, ללא שליטה של גורם מרכזי אחד, והמטרה שלו לאו דווקא לנהל מטבע דיגיטלי או כסף".

אחת המסקנות שעלו מהמחקר של קיימברידג', הייתה שהטכנולוגיה של הבלוקצ'יין עוד לא בשלה מספיק, ולכן עדיין אין הרבה חברות שמאמצות את השימוש בה.

"זה נכון", אומר גרינספן. "אבל גם אם מסתכלים באופן כללי על טכנולוגיות של מסדי נתונים, אפשר לראות שהן התפתחו לאורך עשרות שנים. נכון שפלטפורמות הבלוקצ'יין עוד צעירות יחסית, אבל יש פלפטורמות כמו מולטיצ'יין, שאפשר כבר להשיק אותן והן יכולות לעבוד כיום באופן יציב. ברור שייקח עוד עשרות שנים כדי לשפר אותן. השאלה עד כמה עסקים ירצו לאמץ אותן היא בעיקר שאלה עסקית, לא טכנולוגית.

"אף חברה לא תשים את כל מסד הנתונים שלה על בלוקצ'יין, כי זאת תהיה החלטה שגויה", הוא מבהיר. "בלוקצ'יין מתאים לתרחיש מאוד ספציפי - של קבוצת חברות שרוצות לנהל מסד נתונים משותף, כשאף אחת מהן לא שולטת בו. זה מתאים לפתרון של בעיות מאוד ספציפיות.

"יש הרבה מאוד אנשים בעולם שמדברים על בלוקצ'יין באופן שמנותק מן המציאות. הבלוקצ'יין לא הולך להחליף את כל מסדי הנתונים בעולם. זה סוג חדש של מסדי נתונים, או סוג חדש של מערכת הודעות, שמתאים למצבים מסוימים. לבלוקצ'יין יש גם חסרונות לעומת מסד נתונים רגיל - הוא אטי יותר והוא פחות יעיל".

"לבעל עסק קשה לעבוד עם ביטקוין"

גרינספן, ד"ר במדעי המחשב ויזם ותיק בתחום האינטרנט, עומד מאחורי כמה שירותי אינטרנט שכבר מייצרים הכנסות. שניים מהיותר מצליחים מביניהם, לדבריו, הם אתר משחקי הסודוקו הפופולרי websudoku, שמבקרים בו מאות אלפי גולשים ביום, ושירות האינטרנט copyscape, שמאפשר חיפוש של העתקים של תוכן טקסטואלי, כדי לברר אם טקסט מסוים הוא מקורי או אם נגנב מבעלי הזכויות עליו.

גרינספן מודה, כי כשנחשף לראשונה לביטקוין, המטבע הדיגיטלי עניין אותו מאוד גם כמי שעוסק בטכנולוגיה, אבל גם כבעל עסקים מקוונים. "זה משהו שמאוד מושך מבחינתי כמי שמוכר באינטרנט, כאמצעי לקבלת תשלום ללא גוף מתווך או צד שלישי. ואולם, כבעל עסק שמשלם מסים, מדווח לרשויות ופועל על פי חוק, הרגשתי שקשה מאוד להתנהל עם הביטקוין כמטבע. קשה להסביר למס הכנסה או לרואה חשבון מהי ההכנסה שלך, כשהיא מתקבלת במטבע כמו ביטקוין. לכן, חיפשתי דרך להשתמש ברשת של הביטקוין כאמצעי העברה, לצורך העברה של כסף רגיל - דולרים, שקלים וכדומה".

כך, בסוף 2013 התחיל גרינספן לעבוד על פיתוח של פרוטוקול בשם CoinSpark, שאפשר טרנזקציה של כסף רגיל (מה שמכונה כסף פיאט - מטבעות הקיימים מתוקף חוק מדינה) על גבי רשת הביטקוין, עם דמיון מסוים לפלטפורמת בלוקצ'יין מוכרת שנקראת Colored Coins. יישום נוסף שהתחיל לפתח אז, היה העברה של הודעות על גבי רשת הביטקוין, נוסף על הטרנזקציות.

"הפיתוח של CoinSpark התחיל מה-Bitcoin Core - פלטפורמת הליבה של הביטקוין, כך שאנחנו מכירים היטב את המערכת הזאת", הוא מספר. "בסוף 2014 כבר השקנו את רוב הפיצ'רים של CoinSpark, אבל די מהר הגענו למסקנה שאין שם שוק מעניין. החברות הרציניות, שאותן רצינו למשוך להשתמש במערכת כזאת, לא היו מוכנות לשים את התהליכים החשובים שלהן על גבי בלוקצ'יין ציבורי. לכן, הפסקנו עם פיתוח הפלטפורמה הזאת.

- עד כמה מתעניינים בפלטפורמות האלה בנקים ומוסדות פיננסיים?

"אנחנו פחות מייעדים את הפלטפורמה שלנו לגופים פיננסיים", אומר גרינספן. "אמנם הטכנולוגיה של בלוקצ'יין יכולה לפתור הרבה בעיות עבור הגופים האלה, אבל היא גם כרוכה בחשיפה של מידע ברשת, לעומת פלטפורמות אחרות של מסדי נתונים. רמת השקיפות של הבלוקצ'יין גבוהה מדי עבור העולם הפיננסי, אף שהוא הראשון שגילה את הפוטנציאל העסקי של הבלוקצ'יין.

השקנו את מולטיצ'יין ביוני 2015, ומאז המשכנו בפיתוח אינטנסיבי שלה. כיום יש יותר מ-30 אלף מבקרים בחודש באתר מולטיצ'יין, ולפלטפורמה יש כבר יותר מ-50 חברות שותפות, שמשתמשות בה. השקנו גרסה אחרונה שלה בקיץ האחרון. יש כמובן בשוק עוד פלטפורמות של בלוקצ'יין פרטי שמתחרות בנו. אנחנו רוצים להמשיך להגדיל את מספר המשתמשים של מולטיצ'יין, ומפתחים כיום גרסה שנייה שלה, שבה תהיה בפעם הראשונה גם גרסה חינמית וגם גרסה עסקית. צוות הפיתוח שלנו מונה כיום ארבעה אנשים, מהם שלושה בישראל ואחד בקליפורניה.

"המפתח להצלחה של פלטפורמות הבלוקצ'יין טמון בשאלה כמה מהן בסופו של דבר יגיעו משלב של ניסוי לשלב של ייצור", אומר גרינספן. "כיום אני אומר לכל הלקוחות שלנו דבר פשוט: אם יש לכם רעיון לעשות משהו על בלוקצ'יין, תחשבו גם על האפשרות ליישם את הרעיון על פלטפורמת מסד נתונים רגילה.

"תבחנו את היתרונות והחסרונות של כל אחת משתי האפשרויות. זה מה שצריך להוביל אתכם להחלטה אם להשתמש בבלוקצ'יין לכל מיני יישומים".

מחיר הביטקוין זינק

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; מיקרו־סטרטג'י יורדת ב-10%, שיאומי עולה ב-12%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו