גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף למלחמה באינפלציה?

יו"ר הפדרל ריזרב (ילן) ויו"ר הבנק האירופי (דראגי) עומדים בפני שאלה מהותית

ג'נט ילן / צילום: בלומברג
ג'נט ילן / צילום: בלומברג

אתר הנופש ג'קסון הול שבמדינת ויומיניג, ארה"ב, נחשב לאחד המקומות הטובים לדיג וטיולים הרריים. בקרב הקהילה העסקית והבנקאית, עיקר הפרסום שלו מגיע בזכות הוועידה השנתית שמארח במקום הפדרל ריזרב. בוועידה שתיפתח בסוף השבוע הקרוב העיניים יהיו נשואות באופן טבעי לנאומים של שניים - יו"ר הפד ג'נט ילן, ויו"ר הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי.

השאלה שבפניה עומדים ילן ודראגי היא מהותית, וספק אם הם עצמם יודעים לתת לה תשובה מלאה: האם על הפד האמריקאי להאיץ, ועל הבנק המרכזי האירופי להתחיל, במכירת מלאי האג"ח העצום, בשווי טריליוני דולרים ואירו שנצברו במהלך השנים "כהרחבה כמותית" - מעין מנגנון ביטחון.

המבוכה בעניין זה גדולה למדי, וניתן לטעון שהפקידות הבכירה בשני הבנקים לא הוכשרה כדי להתמודד עם השאלות של יציאה מהרחבה כמותית. יתר על כן, אותם פקידים, לרבות ראשי הבנקים המרכזים, צריכים לא רק להחליט איך עליהם לפעול אלא מה הוא הייעוד של בנקים מרכזים בתקופה הנוכחית.

עד לפני כמה שנים נחשבו נגידי הבנקים המרכזים למעין נביאים של הכלכלה הגלובאלית. דבריהם זכו לכותרות גדולות, והם תמיד עסקו בדבר אחד מרכזי: המלחמה באינפלציה. זו הייתה המערכה שהגדירה אותם, ועליה התחנכו. יעדי אינפלציה, או יעדים של גידול של היצע הכסף, נחשבו למרכז המדיניות המוניטרית.

אלא שאז הגיע המשבר הפיננסי של 2008 וטרף את הקלפים. המדיניות הפיסקלית, במיוחד באיחוד האירופי, ברחה מכל אחריות לצמיחה הכלכלית, והותירה את המדיניות המוניטרית להתמודד לבדה עם היציאה מהשפל. כך באה לעולם המדיניות של ריביות אפסיות והרחבה כמותית, אשר הייתה צריכה להיות עניין ארעי. ילן ודרגי חולמים על היום בו יחזרו ל"נורמליות" אותה הכירו, של העלאת ריבית.

אלא שהעולם לא בדיוק מתנהג על פי המצופה על ידי הבנקים המרכזיים. ההרחבה המסיבית של נזילות הביאה להאצה בעליות של מחירים של מניות ואג"ח, אבל לא גררה עלייה באינפלציה. נהפוך הוא, אם יש בעיה שאיתה מתמודדת המדיניות המוניטרית היא דווקא הדפלציה, תופעה של ירידת מחירים. בתנאים אלה, מהלך להתחלת הקטנת מלאי אג"ח על ידי הבנקים המרכזיים יוביל לעלייה בתשואות לטווח בינוני וארוך במשקים באירופה ובארה"ב, תוך פגיעה של ממש בהתאוששות הכלכלית.

אם הבנקים המרכזיים יחליטו לוותר, לפחות באופן זמני, על הקטנת מלאי הנכסים הפיננסים - הם בעצם מוותרים על כל מערכת הנחות היסוד שלפיהן פעלו. ובעצם על כל ההנחות עליהן התבססה מדיניות יעד האינפלציה, כולל מדיניות של בנק ישראל, שיאבדו את הרלבנטיות שלהן.

ייתכן וילן ודראגי ינסו להתחמק מהשאלה הזו. אך בסופו של דבר לא יהיה מנוס אלא להכיר בכך שכלכלת העולם נמצאת בנקודה קריטית, ושאין לבנקים המרכזיים כלים להתמודד עם הבעיות שהתעוררו - לא מעט בגלל מדיניות שהתאימה למציאות אחרת.

הדילמה של פלוג

ואיפה אנחנו בסיפור הזה? גם נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, תגיע לכנס בג'קסון הול. גם בנק ישראל מתמודד עם מציאות שלא מתיישרת עם הנחות הייסוד שלו. למי שהספיק לשכוח, בנק ישראל מבסס את המדיניות המוניטרית שלו על כלי אחד מרכזי - יעד האינפלציה של 1% עד 3%. שנים רבות שירת היעד הזה היטב את בנק ישראל, ועיגן את ציפיות הציבור. אלא שמזה כמה שנים, בתהליך ההתאמה של המשק למציאות לאחר המשבר הפיננסי, העוגן הזה נשחק ונעלם. האינפלציה המקומית מתחת ליעד מאז תחילת 2014, והשנה תירשם ירידה משמעותית במדד.

כאשר לא ניתן לעגן ציפיות באמצעות יעד אינפלציה, כפי שקורה מזה ארבע שנים, הבנק יכול להיעזר בהצהרות שיהיו מעין "הכוונה" לשווקים לגבי מה צפוי בעתיד. בדרך זו ניתן להשפיע על תשואות ושערי חליפין. אלא שהיכולת של הבנק לכוון את השווקים הפיננסים, את שוק המט"ח ואת המגזר העסקי, לגבי הצפוי תלויה לחלוטין באמינותו. אם אמינות זו תישחק, הרי שגם יתר הקביעות וההכוונות של הבנק בעתיד יעמדו בסימן שאלה.

הדוח האחרון של המדיניות המוניטרית של הבנק, אשר התייחס למחצית השנייה של 2016, עדיין ביטא את ההערכה שהציפיות לאינפלציה מתחילות לטפס. המדיניות ניסתה למצוא עוגנים להערכה כי ניתן לחזור לטווח יעד האינפלציה. בפועל, בשנת 2017 נרשמת העמקת הדפלציה, והגדלת הפער בין מה שקורה במשק לבין היעד הרשמי.

פלוג, כמו ילן ודראגי, לא תוכל במציאות הקיימת לאחוז במדיניות יעד האינפלציה בכוח. כדי שניתן יהיה להחליף מדיניות זו, צריך מדיניות חדשה וכלים ליישומה. ספק אם יש בנק מרכזי בעולם, לא רק בישראל, שיודע כיצד צריכה מדיניות זו להיראות ומהם הכלים אותם בנק מרכזי יכול להפעיל.

פלוג יכולה למצוא נחמה בעובדה שבנק ישראל אינו היחיד שעומד בפני דילמה. אולי אחרי סוף השבוע בג'קסון הול יהיו לנגידים, כולל לפלוג, מענה לפחות חלקי לסוגיה זו.

האינפלציה ברצפה

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר