גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אימפיצ'מנט בקרוב?

איום סילוקו של טראמפ מהבית הלבן מרחף מעליו כמו חרב דמוקלס שתלויה על שערה

ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס
ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס

מרוב מאמרים נוטפי משטמה נגד דונלד טראמפ, מרוב כתבות שמנסות לגמד את נשיאותו עולת הימים, מתערפלת לגמרי ההצלחה הכבירה ביותר של הנשיא החדש, ההישג המרשים ביותר שלו, שמעיב, בשלב זה לפחות, על כל כשלונותיו ומעידותיו: הוא הצליח להסיר מעל סדר היום הציבורי את הסיוע הרוסי הנדיב לבחירתו לנשיאות. הצל הזה כאילו נמוג, או לפחות לא מדברים עליו הרבה.

הנבירה התקשורתית בקשרים הביזנטיניים בין דמויות רוסיות חמקמקות לבין צמרת מטה הבחירות של טראמפ - שחבריה, ובמיוחד אחד רוג'ר סטון שנוהג לחבוש מגבעת, מעלים בזיכרון את סדרת הקומיקס העתיקה Spy vs. Spy ב-Mad Magazine - מצטיירת לפתע כעיסוק עקר לנוכח גלי הכאוס והפליק-פלאקים שמציפים את הבית הלבן כל הזמן. מול הסקנדלים של ההווה, מתכהה לכאורה עוקצה של שערוריית העבר. ישן מפני חדש תוציאו, וטראמפ שמח.

כבר התרגלנו לשמוע את הלהטוטים המילוליים של הנשיא או דובריו אחרי הפגנות חוזרות ונשנות של חדלות שלטונית: הארמדה שלנו לא מפליגה לעבר קוריאה הצפונית כפי שהכרזנו? אופס. או-טו-טו עמדתי לבטל את הסכם נפט"א, מזל שהסבירו לי ברגע האחרון שמהלך כזה יסחרר את המשק כולו למיתון. אני אמרתי שברית נאט"ו לא רלוונטית? אז זהו, שלא, היא בהחלט כן. בית-משפט הקפיא עוד צו נשיאותי להגבלת כניסתם של מוסלמים? איך השופטים האלה מעזים בכלל? נכון, לא הצלחנו לנתץ את אובמה-קייר, אבל הדמוקרטים אשמים, וחוץ מזה, מי ידע שזה יהיה כל-כך קשה?

לשאלות המתבקשות מהאנדרלמוסיה הזו - האם המחדלים נובעים מהעדר עבודת מטה? מהעדר קווי מדיניות מנחים? מהעדר מנהיגות? משלומיאליות גרידא? - אין משמעות. למרבה האבסורד, בשביל טראמפ האנדרלמוסיה עובדת. כשמנסים לכבות שריפות בבית, איש אינו בודק האם המגרש נרכש כדין.

גם שונאיו הגדולים ביותר של הנשיא, אלה שאינם יכולים לעכל את העובדה שהוא - ולא היא - יושב בבית הלבן, חייבים להודות, או קיי, מיסטר פרזידנט, עשית את זה. בכוונה תחילה או במקרה הצלחת לנטרל בינתיים, לפחות ברמה של דעת הקהל, את האיום הקיומי הגדול ביותר על ממשלך.

וזה איום ממשי. מחדלים, מבישים ותדירים ככל שיהיו, לא יעיפו את טראמפ מהבית הלבן בארבע השנים הקרובות. שת"פ מוכח עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין - אולי כן. כי אם יתברר שמטה הבחירות של טראמפ היה מודע לבחישת פוטין בבחירות לנשיאות אשתקד ולא פעל לסיכולה, או, גרוע יותר, יזם אותה, תיאם אותה או לפחות עודדה בידיעת הבוס, הנשיא טראמפ עלול למצוא עצמו על ספסל הנאשמים בקונגרס, כאשר בית-הנבחרים ישמש כחבר מושבעים גדול שיצביע בעד (או נגד) כתב אישום (תהליך אימפיצ'מנט) והסנאט יכהן כבית-המשפט.

כבר היו דברים מעולם. במאה הקודמת ויתר ריצ'ארד ניקסון על הבית הלבן כדי להימנע מאימפיצ'מנט, וביל קלינטון הושפל בבית-הנבחרים, שהאשימו בשבועת שקר ובשיבוש הליכי משפט (פרשת מוניקה), לפני שהסנאט מצא אותו זכאי. הרוב הרפובליקאי הנוכחי בשני בתי הקונגרס אינו חוק טבע. בחירות הביניים לבתי המחוקקים כבר ניצבות בפתח וכפי שמלמדת ההיסטוריה של השנים האחרונות, מפלגת הנשיא מאבדת את הרוב שלה בבית-הנבחרים בבחירות אלה. כך קרה לדמוקרטים בנשיאותו של אובמה ולרפובליקאים בנשיאותו של ג'ורג' וו. בוש.

איום אימפיצ'מנט מרחף מעל כסאו של טראמפ בלשכה הסגלגלה כמו חרב דמוקלס שתלויה על שערת זנב סוס, אלא שכבר הספקנו לשכוח זאת כי התקשורת מרקדת סביב מדורות ההבלים העכשוויות של הבית הלבן. שתי ועדות חקירה של הקונגרס מפשפשות בקרבי הקמפיין של טראמפ ובקשריו עם הרוסים למרות העוינות התהומית וההתכתשויות המתמידות בין דמוקרטים לרפובליקאים. אף.בי.איי. מקלף אחד לאחד את רבדי הבצל הרוסי מעלה הריח. הפנטגון מנהל חקירה משלו עם פוטנציאל גדול לפגוע בטראמפ (ועל כך בהמשך). את הרעש הזה אפשר להחריש רק באמצעות רעשים חזקים יותר - ואם כשלונות הממשל אינם רעשניים דיים, טראמפ יודע איך לעשות רעש. הוא נשיא של ברקים וצלצולים.

מבחינתו עדיף - בעצם הכרחי - שהתקשורת תדווח על כאוס ממשלי, על עוד התבטאויות פרובוקטיביות שלו נגד "ניו-יורק טיימס", CNN, נפט"א או המוסלמים, מאשר על קומבינות פוטנציאליות עם מוסקבה. עיסוק אובססיבי של המדיה בדיווחים אמיתיים או שקריים על מגעים בין שלוחי טראמפ לשלוחי פוטין רק ייתן תנופה לחקירות נגד הנשיא ועלול להתחיל לשחוק אפילו את תמיכת מצביעיו הנאמנים, שבינתיים מוכנים ללכת אחריו באש ובמים. לכן, כאוס הוא טוב מבחינת טראמפ, כי כאוס לא עובר בשתיקה. וגם כזבים עזי מצח לא.

וכך, בתחילת מארס, כאשר חקירת הקשר הרוסי החלה לעשות כותרות מציקות מדי - מגעים בין הרוסים לבין ג'ף סשנס, בכיר בקמפיין טראמפ ולימים שר-המשפטים, שלא ראה לנכון לדווח על המגעים האלה בעדות בסנאט - צייץ טראמפ שאובמה צותת בסתר לתקשורותיו בטראמפ טאואר במהלך הקמפיין. "איש רע (או חולה)", הוא כתב אז על קודמו. לא היה ולא נברא, כמובן. לא נמצא בדל ראיה לכך, כפי שאישר בזמנו ראש אף.בי.איי, ג'יימס קומי. אבל התקשורת קפצה לדום. סשנס נזנח לאנחות והמדיה החלה לבדוק לעומק איך, מתי, אם בכלל ריגל אובמה אחרי טראמפ. הנשיא החדש אמנם יצא חבול, בסופו של דבר, אבל הוא קנה לו שקט, ולו רק קצר-ימים, בחזית הרוסית, והוכיח, בפעם המי יודע כמה, שהוא אלוף במניפולציה של התקשורת.

"לפה הגדול של טראמפ אין מתחרה בהיסטוריה של נשיאי ארה"ב", כתבה בשבוע שעבר בעלת הטור (השמרנית) קתלין פארקר. "... מזה זמן רב ברור שדבריו נועדו בעיקר לשלוט על מחזור החדשות בן 24 השעות. לעיתים קרובות, ההתבטאויות האלה הן חסרות משמעות או לפחות בומבסטיות כדי להגיע למיצוי מרבי של השפעתן על המדיה. מחשבה: אם נתעלם ממנו, הוא ייסתלק?"

"זה עקרון הליבה של טראמפ", גורס בעל הטור (הליברלי) אי. ג'יי. דאיון. "השקר טוב בדיוק כמו האמת כל עוד בסיס התומכים הנאמנים שלך מאמין בו". (והם מאמינים; סקר של "וושינגטון פוסט" - ABC באפריל מצא, כי 52% מהרפובליקאים מאמינים שממשל אובמה ריגל אחר טראמפ בתקופת הבחירות).

אבל, כפי שהטיף ג'ו אדאמס, נשיאה השני של ארה"ב, עובדות הן דברים עקשים. את פרשת המעורבות הרוסית בבחירות לא יהיה אפשר להסתיר לנצח. ההתנהלות הקדחתנית מייצרת הכותרות של ממשל טראמפ, המעידות התכופות, ההצהרות המתלהמות, כל אלה אינן יכולות לייתר את הצורך בליבון החטא הקדמון הפוטנציאלי מתקופת הקמפיין.

וזה מחזיר אותנו לחקירת הפנטגון שהזכרנו קודם. במוקד החקירה הזו נמצא מייקל פלין, שכיהן כיועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ ונבעט החוצה כתום 22 יום לאחר שהתברר ששיקר לבכירי הממשל, לרבות סגן הנשיא מייק פנס, לגבי מגעיו עם רוסים במהלך הקמפיין. אך חקירת הפנטגון מתמקדת בחשד אחר: כגנרל בדימוס, לא ביקש פלין היתר ממשרד ההגנה לקבל כספים (מאות אלפי דולר) מגורמים זרים (רוסים וטורקים), למרות שהוזהר שהוא חייב לעשות זאת.

אם החשד יתברר כנכון, המשמעות היא שפלין עבר עבירה פלילית שדינה עד חמש שנות מאסר. סביר להניח שגם FBI ירצה לשוחח עמו, שלא לדבר על פרקליטי הוועדות בקונגרס שמפשפשות בפרשה.

בקיצור: פלין הוא אדם במצוקה. פרקליטו כבר הכריז שמרשו מוכן להיות עד מדינה וש"יש לו מה לספר". האם פלין מודע למעורבות אישית של טראמפ עם הרוסים, או, לפחות, שהנשיא לעתיד היה מודע למגעים של אנשי מטהו עימם? ובמילים אחרות: האם גורל נשיאותו של טראמפ תלוי במוצא פיו של היועץ לשעבר לביטחון לאומי, עבריין בפוטנציה שיהיה להוט למלט עצמו מהכלא?

אלן ליכטמן, פרופסור להיסטוריה פוליטית באמריקן יוניברסיטי, בוושינגטון, היה בין היחידים שניבאו את נצחונו של טראמפ בבחירות 2016 (וגם את תוצאות שמונה הבחירות לנשיאות שקדמו להן). עתה הוא טוען, בספר "הטיעון בעד אימפיצ'מנט" (The Case for Impeachment), שיצא לאור באפריל, כי סילוקו של טראמפ מהנשיאות, באמצעות תהליך אימפיצ'מנט, הוא רק עניין של זמן, ולא זמן רב מדי - לא רק בגלל הפרשה הרוסית אלא גם בגלל ניגודי האינטרסים המובנים בתוך ממשלו.

"התחזיות שלי לגבי בחירתו של טראמפ התממשו", אמר פרופ' ליכטמן בראיון עיתונאי. "חמש שנים (מיום ההשבעה) עברו עד שבית-הנבחרים הנחית מהלומת אימפיצ'מנט על ביל קלינטון. יותר מחמש שנים עברו עד שניקסון החליט להתפטר כדי לחמוק מאימפיצ'מנט. אצל טראמפ הקצב יואץ. אני לא בטוח שהוא יחזיק מעמד עד 2020".

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו