גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרמה של המנהיגות הנשית

מה קורה כשנפגשות שתיים מתוך שלוש המהפכות הגדולות של המאה?

שער ליידי גלובס
שער ליידי גלובס

טור העורכת בגיליון "50 המשפיעות" של "ליידי גלובס"

1. יש מי שאומר לי שזה גיליון כפוי-טובה. אני יכולה להבין את זה. 50 נשים בטוחות שזה מגיע להן, ועוד 05 לפחות שנשארו מחוץ לרשימה, מאוכזבות.

אבל יש גם דרך אחרת להסתכל על זה, ולהוריד את מפלס המרמרה. עצם זה שיש כיום, במציאות הישראלית, לפחות 100 נשים שנמצאות בעמדות ההנהגה הבכירות ביותר, היא התפתחות שהייתה בדיונית במושגים של העשור הקודם.

וזה מה שמעולה בזה. זו האמירה המרעישה.

היום כבר לא צריך לגרד בכוח. הן פשוט שם, גלריה מפוארת של נשים שהגיעו לפסגת המערכות הכי חשובות במדינה. ועל הדרך הן תופרות את המערכה לשוויון מגדרי.

אחרי האנטיביוטיקה והמחשב, המהפכה השלישית ששינתה הכול במאה ה-20 היא הפמיניזם. ואחד הביטויים של המהפכה הזו בישראל, הוא המסמך שלפניכם.

יש אימפקט לאוצרת הזו, לקיבוץ ההישגים, כי החיבור יוצר גשטלט, שהוא הרבה יותר מסכום חלקיו. איזו מנהיגות נשית עוצמתית צמחה פה.

ומה קורה כשנפגשות שתיים מתוך שלוש המהפכות הגדולות של המאה?

קורית ד"ר קירה רדינסקי, אשת השנה שלנו, כוהנת האלגוריתמים המבריקה, שממציאה את העתיד מחדש.

אנחנו חיים בעידן שנשלט על-ידי חנונים, טיפוסים שלמדו מדעי המחשב. עכשיו, וזו הבשורה, מצטרפות גם חנונות. כך מצטלבות המהפכה הפמיניסטית ומהפכת המידע.

2. בכל שנה מחדש, כשאנחנו עוברות על כל העמודים המוכנים לפני הירידה לדפוס, גל התרגשות גואה בנו. כשכל הנשים מתחברות למסכת אחת שפורטת על עצב חשוף, ונוגעת במקומות קמאיים של אני קולקטיבי נשי. הפעם זה היה חזק במיוחד, מצד שני, כבר תשע שנים אני אומרת את זה.

עבור ציבור גדול מאוד של נשים, המשפיעות הן מגדלור, הן פילסו לכולנו את הדרך. אבל האם הן באות לשנות משהו בנוסף למאזני הרווח של התאגידים שהן מובילות? האם בוקע מהן קול מוסרי וחברתי צלול וברור?

3. אלה נשים שעשו את זה בגדול. אבל אותי (הצוות כבר מכיר את המנטרה) מעניינות בעיקר הקוראות. איך העשייה הזו קשורה אליכן? מה אתן יכולות ללמוד ממנה? איך המנהלות שהגיעו לפסגה יכולות להעצים אתכן?

וזו בעצם השאלה שאנחנו רוצים לענות עליה בגיליון: איך חושבות אלופות? מה עובד בשבילן?

היה חשוב לנו לרכז כמה שיותר כלים מנטליים וניהוליים שהתבררו כאפקטיביים להשגת ביצועים טובים יותר. כבר נתקלתי באנשים שהיו להם רעיונות גדולים, אבל לא ידעו לגרום לדברים לקרות, לא הצליחו לייצר ערך.

אם יש משהו שלמדתי משנים של עיסוק במנהיגות, הרי שהנכס הכי גדול של מובילים הוא אחד: הגישה. פרדיגמות חשיבה מסוג מסוים מייצרות התקדמות. אז מה מייחד אותן?

דבר ראשון: הן מתפתחות מיום ליום. יש להן דחף אדיר ללמוד וגמישות מחשבתית. הן מתוכננות עד לדקה, מטפלות במשימות בצורה שיטתית, נטולת דחיינות. הן חושבות מה כן ולא מה לא. הן מתאמצות להקשיב, להתייעץ, וליישב אי הבנות בדרך של דיאלוג בונה. מרבצי האגו של גברים הם מטרד לא הכרחי עבורן, הן מרפררות למשימות אמיתיות.

ועוד משהו שאולי יפתיע אתכן: אצל הרבה מהן מצאתי עליונות פיזיולוגית. הן יותר חזקות פיזית. יש להן הרבה יותר אנרגיה. הן גם זקוקות לפחות שעות שינה. הרבה פחות.

4. לכאורה, הן נדמות כפקעת של שאפתנות וכוח. אבל אם רק ידעתם משהו על המתחולל מאחורי הקלעים, שם זה סיפור אחר לגמרי. מעט מאוד נשים ברשימה מצוידות בביטחון העצמי שהייתם מצפים מהן במעמדן.

לפעמים נראה שהיחס כמעט הפוך. ככל שהן נוסקות, החרדות נוגסות בהן נתח גדול יותר. יש להן עכשיו הרבה יותר מה להפסיד,

וכל חשיפה היא כקריעת ים סוף עבורן.

5. המימוש העצמי של האינדויבידואל הוא הנושא הגדול של המודרניות. והמשפיעות הן, אולי, התגלמות המימוש העצמי. ועדיין הן, שכל חייהן מרוץ מכשולים אחד מתמשך, צריכות לשרוד את ניפוץ ההיררכיות בעידן פוסט דיגיטלי, כשמסביב נהיה אלים מדי, עדרי מדי.

יש שני דברים שמתערערים בשנים האחרונות. העמידות של המנכ"ליות בפני הרשתות ומעמדן של נשות ההון. ההון מתקפל בפני כוחות חדשים שעולים, והם חזקים ממנו.

6. זה עידן שתופס אותן ואת סביבתן בבלבול זהויות. קשה למנכ"לית ב-2016 לתמרן בין נקודות המבט הרבות. מה היא בעצם? מנהיגה? פרולטרית? מהפכנית? פמיניסטית? אישה נחשקת? אמא? רעיה?

כל זה יוצר סבך זהויות שרק הולך ומסתעף. הן צריכות לשרוד את הדימויים שמעמיסים עליהן כמהות של נשיות, כמוזה, כמנטורית, כסמל פריון.

העולם הפוסט מודרני לא מאפשר לנו לבחור רק אופציה אחת. הישראלי*ת, עוד יותר מאחיותיהן האמריקניות, מתאמצות להוכיח שכל האפשרויות פתוחות.

מתחילה להיווצר פה מסורת מאלפת של מנהלות בכירות שהן גם אמהות פעילות מאוד. הן לגמרי הרמטיות בתוך העבודה. אבל תוסיפו למשוואה הזו ילדים ובית ובעל ומיגרנות, ותראו אם היא מתכנסת לכן.

המנכ"לית תתאמץ למצב עצמה כמבוגרת אחראית, שקולה וממוסדת, גם אם מתוכה רוצים לפרוץ צדדים פחות אקזקוטיביים. ותאמינו לי שזה מביא לא פעם להתנגשויות בלתי נמנעות. האם לספר על הדירקטוריון שמאוד לא אהב את צילומי הביקיני הלוהטים שפיארו את חשבון הפייסבוק של המנכ"לית?

כאילו לא היה מסובך לנו גם קודם. וזה יקרה יותר ויותר. כי מה נהיה? החיים, כנראה.

חג שמח ושנה טובה שתהיה לכולנו! 

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים